Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
19-8-2019

Μίκης Θεοδωράκης δια..Πάολας

Στα Πρέσπεια 2019

Μίκης Θεοδωράκης δια..Πάολας
fontsize

Ένα ακόμη πρόσωπο - έκπληξη επιλέχθηκε από την Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης για την ερμηνεία των μεγάλων τραγουδιών του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη. Η Πάολα, η σύγχρονη λαϊκή τραγουδίστρια που έχει κάνει αισθητή την παρουσία της την τελευταία δεκαετία και πρωταγωνιστεί με επιτυχίες στις μεγάλες πίστες, θα ερμηνεύσει για πρώτη φορά, επισήμως, επιλογές από το πλούσιο ρεπερτόριο του Μίκη Θεοδωράκη, την Παρασκευή 23 Αυγούστου, στον Άγιο Αχίλλειο, το νησάκι της Μικρής Πρέσπας, όπου φιλοξενείται κάθε χρόνο ο κύκλος εκδηλώσεων «Πρέσπεια».

Η φετινή διοργάνωση, που θα διαρκέσει από τις 22 έως τις 26 Αυγούστου, θα φιλοξενήσει μεταξύ άλλων και το μουσικό αφιέρωμα «95 χρόνια Μίκης Θεοδωράκης» στο οποίο θα τραγουδήσουν ο Βασίλης Λέκκας, η Πάολα και η Έλενα Φερεντίνου. Αναμφισβήτητα η εμφάνιση της γνωστής λαϊκής τραγουδίστριας, που διαθέτει πιστό και φανατικό κοινό, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον καθώς θα είναι η πρώτη φορά που θα κληθεί να αναμετρηθεί επί σκηνής με ένα ρεπερτόριο εντελώς διαφορετικό από αυτό στο οποίο έχει κινηθεί μέχρι σήμερα.

Η ίδια πάντως σε ερώτηση που τής είχε γίνει πριν κάποια χρόνια σχετικά με το αν θα τραγουδούσε Θεοδωράκη είχε απαντήσει πει χαρακτηριστικά: ««Τραγουδούσα στο σχολείο αυτά τα τραγούδια. Αυτός το ξέρει άμα θα τα τραγουδούσα, ο ίδιος ο Θεοδωράκης. Εγώ δεν μπορώ να απαντήσω σε αυτό. Αν μου κάνει την τιμή μπορεί και να τραγουδήσω. Γιατί όχι; Τιμή μου θα είναι. Αν πάλι κρίνουν ότι με τίποτα να τραγουδήσει αυτή Θεοδωράκη, ας μην τραγουδήσω ποτέ»

Να λοιπόν που αρκετά χρόνια αργότερα έφθασε η στιγμή που η δημοφιλής τραγουδίστρια θα ερμηνεύσει, μπροστά στο κοινό και υπό την συνοδεία της Λαϊκής Ορχήστρας Μίκης Θεοδωράκης, τα μεγάλα αυτά τραγούδια που κουβαλούν τόνους ιστορίας… Μια πρώτη γεύση πάντως είχαμε πάρει τον χειμώνα του 2018 όταν η Πάολα είχε τραγουδήσει την «Όμορφη Πόλη» κατά την διάρκεια της φιλοξενίας της στην εκπομπή «Στην υγειά μας» του Σπύρου Παπαδόπουλου.

Ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης πάντως έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα στο παρελθόν όσον αφορά στους ερμηνευτές των τραγουδιών του: «Είναι γνωστές οι απόψεις μου για το θέμα των «απαγορεύσεων», τις οποίες απόψεις υποστηρίζω εδώ και δεκαετίες και συνοψίζονται στα εξής: Πιστεύω ότι το έργο από τη στιγμή που θα δημιουργηθεί, ξεφεύγει ακόμα και από τον ίδιο τον δημιουργό, που δεν έχει δικαίωμα να κρίνει δικτατορικά ποιος είναι «άξιος» να το ερμηνεύσει και ποιος όχι. Μόνος κριτής είναι το κοινό και ο χρόνος. Αυτοί τελικά κρίνουν τι θα πάει στα σκουπίδια και τι θα μείνει για πάντα. Θα πρέπει επίσης να πω ότι θεωρώ την χειρότερη εκτέλεση πολύ καλύτερη από μια απαγόρευση» είχε δηλώσει με νόημα την άνοιξη του 2015 με αφορμή τον σάλο που είχε δημιουργηθεί για την επιλογή του Σάκη Ρουβά ως ερμηνευτή του «Άξιον Εστί» σε μεγάλη ανοιχτή συναυλία που διοργάνωνε ο Δήμος Νέας Σμύρνης.

Τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη εξάλλου έχουν ερμηνεύσει στο παρελθόν και άλλοι εκπρόσωποι του αποκαλούμενου σύγχρονου λαϊκού τραγουδιού μεταξύ των οποίων οΑντώνης Ρέμος και η Πέγκυ Ζήνα.

Οι απόψεις για το επίπεδο όλων αυτών των ερμηνειών προφανώς και δεν ταυτίζονταν. Άλλοι υποστήριξαν πως οι επιλογές των συγκεκριμένων ερμηνευτών ήταν ακατάλληλες κι άλλοι πάλι επεσήμαναν την ανάγκη να περνούν τα μεγάλα τραγούδια στις νεότερες γενιές μέσα από δημοφιλείς καλλιτέχνες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα τραγούδια ανήκουν στον κόσμο, σε όλους τους ανθρώπους για τους οποίους γράφτηκαν. Όσο για τους ερμηνευτές; Αν τους αντέξει το σκοινί, θα φανεί στο χειροκρότημα.

ΠΗΓΗ ΕΘΝΟΣΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χρήστος Θηβαίος: «Εξάρχεια - Μπραχάμι»
Χρήστος Θηβαίος: «Εξάρχεια - Μπραχάμι»

Στο Club του Μύλου για μία εμφάνιση

27-1-2020

«EROS» Ένα μουσικό αφιέρωμα στο ερωτικό ιταλικό και γαλλικό τραγούδι
«EROS» Ένα μουσικό αφιέρωμα στο ερωτικό ιταλικό και γαλλικό τραγούδι

Στην Αποθήκη του Μύλου με ελεύθερη είσοδο

23-1-2020

Σερσέ λα Φαμ: σμυρνέικες και ρεμπέτικες πενιές
Σερσέ λα Φαμ: σμυρνέικες και ρεμπέτικες πενιές

Στο Μεζεδοπωλείο "Τι.. φάση;!"

23-1-2020

Sleepin Pillow Live
Sleepin Pillow Live

Στο stage του EightBall Club

23-1-2020


Rejection Release Show at Eightball Club
Rejection Release Show at Eightball Club

Μαζί τους οι Beyond the Existance, οι Samatas και οι 1000DEAD

20-1-2020

Η Πέννυ Μπαλτατζή στο Μύλος Club
Η Πέννυ Μπαλτατζή στο Μύλος Club

Για μία μόνο εμφάνιση

20-1-2020
goTHESS

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ