ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
3-9-2019

Σε κλίμα κατάνυξης η τελετή έναρξης της «Βαλκανικής Πλατείας»

Όλοι μαζί τραγούδησαν για την ειρήνη…

Σε κλίμα κατάνυξης η τελετή έναρξης της «Βαλκανικής Πλατείας»

«Τούτη η Πλατεία έχει στόχο να συγκεντρώσει ό,τι καλύτερο διαθέτει η κοινή πνευματική κληρονομιά των λαών της περιοχής μας, χωρίς φανατισμούς, εθνικιστικές προκαταλήψεις και φοβικά σύνδρομα. Τα Βαλκάνια είναι ένα σταυροδρόμι πολιτισμών, που κουβαλάει μεγάλο πλούτο πνευματικών δυνάμεων, οι οποίες μπορούν να μας κρατήσουν ενωμένους και να εξασφαλίσουν τη σταθερότητα και την ευημερία όλων μας. Αρκεί να τις αξιοποιήσουμε. Έχουμε την εμπειρία του παρελθόντος. Η ιστορίας μάς έχει διδάξει και είναι καιρός πλέον να ξορκίσουμε τα αιώνια λάθη μας (…). Και η μουσική μπορεί να υπερβαίνει τις διαφορές των πολιτών και να νικά τις προκαταλήψεις».

Στο μήνυμα αυτό, που εξέπεμψε από το βήμα της τελετής έναρξης της «Βαλκανικής Πλατείας 2019» ο μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, συμπυκνώνεται το βαθύτατο νόημα του μεγάλου πολιτιστικού θεσμού του δήμου Νεάπολης-Συκεών που διοργανώνεται επί 20 συναπτά έτη, καλλιεργώντας και αναδεικνύοντας τις συνθήκες που ενώνουν τους λαούς των Βαλκανίων σε μια κοινή πορεία φιλικής συνύπαρξης και συνεργασίας για τη βαθύτερη εδραίωση της ειρήνης στην περιοχή. Κι όταν αυτά τα μηνύματα εκπέμπονται μέσα από τον ιερό χώρο των Συμμαχικών Κοιμητηρίων (Ζέιτενλικ), που αποτελούν τη μεγαλύτερη στρατιωτική νεκρόπολη της χώρας, στην οποία βρίσκονται θαμμένοι 20.500 και πλέον στρατιώτες του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, και ενώνονται με τους στίχους μεγάλων ποιητών και τις μελωδίες κορυφαίων συνθετών, τότε η απήχησή τους αποκτά μια άλλη πολλαπλασιαστική δυναμική.

Έτσι έγινε και χθες το βράδυ στον ιερό χώρο των Συμμαχικών Κοιμητηρίων, όπου μέσα σε ένα κατανυχτικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή έναρξης της «Βαλκανικής Πλατείας» με οδηγούς τις μαγικές φωνές της Μαρίας Φαραντούρη και του Βασίλη Λέκκα, την οποία εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η εκπρόσωπος του Προξενείου της Σερβίας Βέρα Βουκίσεβιτς, ο πρόξενος της Κύπρου Σπύρος Μιλτιάδης, ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής-ΠΑΣΟΚ Γιώργος Αρβανιτίδης, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι.
Στίχοι του Ιάκωβου Καμπανέλη, του Νίκου Γκάτσου και άλλων ποιητών που «πολέμησαν» τον φασισμό και υπερασπίσθηκαν την ειρήνη, μέσα από τις παγκόσμιας εμβέλειας συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρου Ξαρχάκου, Μάνου Χατζηδάκι, Γιάννη Μαρκόπουλου, Θάνου Μικρούτσικου, κ.ά., υπενθύμισαν στο κοινό, που κατέκλυσε τον χώρο, ότι «η πολιτική μπορεί ενίοτε να χωρίζει τους λαούς, μα η τέχνη και η μουσική τους ενώνει», όπως ανέφερε ο σεβασμιότατος μητροπολίτης στον σύντομο χαιρετισμό του.

«Υψηλά ιδανικά και αξίες…»

Για «ένα μνημόσυνο και απόδοση τιμής σε όλους αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για τα ιδανικά της ελευθερίας», αλλά ταυτόχρονα και για «ένα μήνυμα ζωής, ελπίδας και ειρήνης» έκανε λόγο ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, τονίζοντας ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση μαζί με την Εκκλησία να δίνει καθημερινά το στίγμα της παιδείας και του πολιτισμού που υπηρετούν υψηλά ιδανικά και αξίες». «Από αυτή τη μεγάλη Πλατεία, που αγκαλιάζει όλους τους λαούς της περιοχής, εμείς θα συνεχίσουμε και τα επόμενα χρόνια να κοιτάμε προς το μέλλον αγωνιζόμενοι για τη διασφάλιση της ειρήνης και της ευημερίας, για τη χαρά και τη δημιουργία της νέας γενιάς της πατρίδας μας, αλλά και για τα νιάτα όλης της Βαλκανικής, όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα παιδιά μας, τα νιάτα όλης της Ευρώπης, δικαιούνται και αξίζουν να ζήσουν σε έναν ειρηνικό κόσμο, χωρίς πολέμους, χωρίς ανεργία, με ευημερία και με πρόοδο», πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.

Για την ειρήνη και τη φιλία «μίλησαν» από σκηνής οι μεγάλοι καλλιτέχνες με φόντο το ιερό μνημείο, με τον Βασίλη Λέκκα να κάνει λόγο για μια «ταύτιση με ιστορικά γεγονότα μέσω των τραγουδιών που είναι βγαλμένα από ιστορικές στιγμές και αναδεικνύουν τα μηνύματά τους σε ένα περιβάλλον και σε έναν χώρο που μας θυμίζει με τον τρόπο του ό,τι συνέβη και συμβαίνει». «Βρισκόμαστε σε έναν πολύ σημαντικό χώρο και είναι αυτονόητο ότι τα τραγούδια μας, που έχουν πάντα ένα φιλειρηνικό πνεύμα, και όλο το ρεπερτόριό μας είναι αφιερωμένο σε όλα τα θύματα του πολέμου», πρόσθεσε από την πλευρά της η Μαρία Φαραντούρη.

Με δεδομένο το κλίμα που καθήλωσε και συγκίνησε για μια ακόμη το κοινό, ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Υπηρεσιών Νεάπολης-Συκεών Δημήτρης Απατσίδης, παρουσία υψηλών προσκεκλημένων, μίλησε για «διαρκή προσπάθεια του δήμου προς αυτή την κατεύθυνση φιλοξενώντας στη ‘‘Βαλκανική Πλατεία’’ ό,τι καλύτερο υπάρχει στα Βαλκάνια στον χώρο του πολιτισμού, της παράδοσης και των τεχνών ενώνοντας τους λαούς και τους ανθρώπους της χερσονήσου».
Σχετικά άρθρα:
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Vangelis Angelopoulos Trio
Vangelis Angelopoulos Trio

Στη Μικρή Σκηνή

ΥΠΟΓΕΙΑ ΡΕΥΜΑΤΑ ζωντανά! 30 χρόνια tour
ΥΠΟΓΕΙΑ ΡΕΥΜΑΤΑ ζωντανά! 30 χρόνια tour

Μια μεγάλη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα

«Σε δρόμους λαϊκούς» στη Μικρή Σκηνή
«Σε δρόμους λαϊκούς» στη Μικρή Σκηνή

Με τον Φώτη Θεοδωρίδη, τον Γιάννη Τουλή και εξαιρετικούς μουσικούς


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ



© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge