Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
Θεατρική παράσταση
5-11-2019

Μουσική εκδήλωση με το φωνητικό εργαστήρι «Ηχώ»

Στο Βυζαντινό Λουτρό

Μουσική εκδήλωση με το φωνητικό εργαστήρι «Ηχώ»
fontsize
Εχει λήξει στις: Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019
FREE

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης και το Παράρτημα Θεσσαλονίκης της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού διοργανώνουν μουσική εκδήλωση στο Βυζαντινό Λουτρό, την Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου 2019, ώρα 20:00.

Στην εκδήλωση, το Φωνητικό Εργαστήρι «Ηχώ», που αποτελείται από την Αθηνά Κατσανεβάκη, εθνομουσικολόγο, και την πενταμελή ομάδα της, θα αποδώσει φωνητικά παραδοσιακά τραγούδια, με έμφαση στο Ηπειρώτικο πολυφωνικό και στο ετεροφωνικό της Πίνδου.

Θα προηγηθεί ξενάγηση στο μνημείο από τον Δρ Κωνσταντίνο Ράπτη, αρχαιολόγο-βυζαντινολόγο της Εφορείας.

Το γυναικείο φωνητικό σύνολο «Ηχώ» είναι εργαστήριο πειραματισμού που στηρίζεται στην εικοσαετή και πλέον έρευνα και αναζήτηση της διδάσκουσας την ερμηνεία του παραδοσιακού τραγουδιού στον ελλαδικό χώρο Αθηνάς Κατσανεβάκη. Η έρευνα αφορά στην καταγραφή και στην τεχνική του τραγουδιού και εστιάζεται ταυτόχρονα στα χαρακτηριστικά της ελληνικής γλώσσας της διαλεκτολογίας της και στη σχέση όλων αυτών με το ύφος του παραδοσιακού τραγουδιού. Το φωνητικό σύνολο έχει ακόμα ως στόχο την ταυτόχρονη προσέγγιση του φαινομένου της διγλωσσίας και την προβολή άγνωστων φωνητικών πρακτικών του ελληνικού χώρου. Το εργαστήρι ξεκίνησε ως πειραματισμός το 1998, ενώ με την ονομασία αυτή δραστηριοποιείται από το 2012.

Η αντίληψη του εργαστηρίου είναι ότι δεν υπάρχουν φωνές ακατάλληλες για το τραγούδι. Για τον λόγο αυτό ασχολείται με παντός είδους φωνές, με στόχο την αποδόμηση των συνηθειών εκείνων που μπορούν να βλάψουν τη φωνή και την αναδόμηση της φωνής πάνω στην πραγματική της βάση. Στο πλαίσιο αυτό, το παραδοσιακό τραγούδι δεν προσεγγίζεται με μία εξωτερική μίμηση ενός «παραδοσιακού ήχου», αλλά με τη σε βάθος προσέγγιση των πραγματικών του χαρακτηριστικών που είναι τα φερόμενα από την ίδια τη μελωδία στοιχεία, εκφρασμένα με την εκάστοτε προσωπική φωνή του καθενός.

Τα τραγούδια που ακούγονται προέρχονται κυρίως από επιτόπιες έρευνες και αρχειακές καταγραφές. Το εργαστήρι έχει εκδώσει το πρώτο του Cd στο Βέλγιο με την Colophon Records μία εταιρεία με προσανατολισμό κυρίως προς τις επιτόπιες εθνομουσικολογικές καταγραφές αντιπροσωπεύοντας την Ελλάδα.

Η πενταμελής ομάδα που θα αποδώσει φωνητικά παραδοσιακά τραγούδια, μαζί με την Αθηνά Κατσανεβάκη, αποτελείται από τις Ελισάβετ Μάνου, Παναγιώτα Χρυσικοπούλου, Κατερίνα Γκουντελάκη, Γεωργία Ζάχου και Ελευθερία Δεληγιάννη.ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πότε?
Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019 
Στις 20.00

Πού?
Βυζαντινό Λουτρό
Θεοτοκοπούλου 13Α, Άνω Πόλη

Εισιτήρια
Η είσοδος είναι ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας

Επικοινωνία - κρατήσεις
2310 240665 (Τρίτη 5/11 και Πέμπτη 7/11, ώρα 11.00 - 13.00) 
Στην ίδια κατηγορία..
Γιώργος Γιαννόπουλος: Ναυαγισμένη ΑγάπηΓιώργος Γιαννόπουλος: Ναυαγισμένη Αγάπη

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Καθρέφτης ήχων αληθινών"


Επιτυχημένο το μουσικό φεστιβάλ «Beyond the Borders Music Festival (BBMF)»Επιτυχημένο το μουσικό φεστιβάλ «Beyond the Borders Music Festival (BBMF)»

Πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά από το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας - Θράκης


Harouna Dembele - African Percussion Live PerformanceHarouna Dembele - African Percussion Live Performance

Στον πολυχώρο Εκτός


Coma Alliance στον ΜύλοComa Alliance στον Μύλο

Το κοινό project των Diary of Dreams και Diorama!


Συναυλία Ελληνοβουλγαρικής ΦιλίαςΣυναυλία Ελληνοβουλγαρικής Φιλίας

Στο πολιτιστικό κέντρο Αμπελοκήπων "Καραπάντσειο"


Ο Βασίλης Λέκκας στο Mylos ClubΟ Βασίλης Λέκκας στο Mylos Club

Στο πιάνο ο Γιώργος ΣάλταρηςΣυναυλία Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου ΘεσσαλονίκηςΣυναυλία Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Θεσσαλονίκης

Στο πλαίσιο του επιστημονικού συνεδρίου με τίτλο «Δικαιοσύνη και Κοινωνία»


Οι Rebetien στο ΞέφωτοΟι Rebetien στο Ξέφωτο

Ρεπερτόριο από την ελληνική παραδοσιακή μουσική, το σμυρναίικο και το ρεμπέτικο τραγούδι


Σταμάτης Κραουνάκης + Σπείρα Σπείρα στον ΜύλοΣταμάτης Κραουνάκης + Σπείρα Σπείρα στον Μύλο

Για τις 100 παραστάσεις «Φίλα Με...»goTHESS

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ