ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
5-11-2019

Μουσική εκδήλωση με το φωνητικό εργαστήρι «Ηχώ»

Στο Βυζαντινό Λουτρό

Μουσική εκδήλωση με το φωνητικό εργαστήρι «Ηχώ»
FREE

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης και το Παράρτημα Θεσσαλονίκης της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού διοργανώνουν μουσική εκδήλωση στο Βυζαντινό Λουτρό, την Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου 2019, ώρα 20:00.

Στην εκδήλωση, το Φωνητικό Εργαστήρι «Ηχώ», που αποτελείται από την Αθηνά Κατσανεβάκη, εθνομουσικολόγο, και την πενταμελή ομάδα της, θα αποδώσει φωνητικά παραδοσιακά τραγούδια, με έμφαση στο Ηπειρώτικο πολυφωνικό και στο ετεροφωνικό της Πίνδου.

Θα προηγηθεί ξενάγηση στο μνημείο από τον Δρ Κωνσταντίνο Ράπτη, αρχαιολόγο-βυζαντινολόγο της Εφορείας.

Το γυναικείο φωνητικό σύνολο «Ηχώ» είναι εργαστήριο πειραματισμού που στηρίζεται στην εικοσαετή και πλέον έρευνα και αναζήτηση της διδάσκουσας την ερμηνεία του παραδοσιακού τραγουδιού στον ελλαδικό χώρο Αθηνάς Κατσανεβάκη. Η έρευνα αφορά στην καταγραφή και στην τεχνική του τραγουδιού και εστιάζεται ταυτόχρονα στα χαρακτηριστικά της ελληνικής γλώσσας της διαλεκτολογίας της και στη σχέση όλων αυτών με το ύφος του παραδοσιακού τραγουδιού. Το φωνητικό σύνολο έχει ακόμα ως στόχο την ταυτόχρονη προσέγγιση του φαινομένου της διγλωσσίας και την προβολή άγνωστων φωνητικών πρακτικών του ελληνικού χώρου. Το εργαστήρι ξεκίνησε ως πειραματισμός το 1998, ενώ με την ονομασία αυτή δραστηριοποιείται από το 2012.

Η αντίληψη του εργαστηρίου είναι ότι δεν υπάρχουν φωνές ακατάλληλες για το τραγούδι. Για τον λόγο αυτό ασχολείται με παντός είδους φωνές, με στόχο την αποδόμηση των συνηθειών εκείνων που μπορούν να βλάψουν τη φωνή και την αναδόμηση της φωνής πάνω στην πραγματική της βάση. Στο πλαίσιο αυτό, το παραδοσιακό τραγούδι δεν προσεγγίζεται με μία εξωτερική μίμηση ενός «παραδοσιακού ήχου», αλλά με τη σε βάθος προσέγγιση των πραγματικών του χαρακτηριστικών που είναι τα φερόμενα από την ίδια τη μελωδία στοιχεία, εκφρασμένα με την εκάστοτε προσωπική φωνή του καθενός.

Τα τραγούδια που ακούγονται προέρχονται κυρίως από επιτόπιες έρευνες και αρχειακές καταγραφές. Το εργαστήρι έχει εκδώσει το πρώτο του Cd στο Βέλγιο με την Colophon Records μία εταιρεία με προσανατολισμό κυρίως προς τις επιτόπιες εθνομουσικολογικές καταγραφές αντιπροσωπεύοντας την Ελλάδα.

Η πενταμελής ομάδα που θα αποδώσει φωνητικά παραδοσιακά τραγούδια, μαζί με την Αθηνά Κατσανεβάκη, αποτελείται από τις Ελισάβετ Μάνου, Παναγιώτα Χρυσικοπούλου, Κατερίνα Γκουντελάκη, Γεωργία Ζάχου και Ελευθερία Δεληγιάννη.



ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πότε?
Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019 
Στις 20.00

Πού?
Βυζαντινό Λουτρό
Θεοτοκοπούλου 13Α, Άνω Πόλη

Εισιτήρια
Η είσοδος είναι ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας

Επικοινωνία - κρατήσεις
2310 240665 (Τρίτη 5/11 και Πέμπτη 7/11, ώρα 11.00 - 13.00) 

Βυζαντινό Λουτρό Ανω Πόλης

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες πρόσβασης

Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΠΟΓΕΙΑ ΡΕΥΜΑΤΑ ζωντανά! 30 χρόνια tour
ΥΠΟΓΕΙΑ ΡΕΥΜΑΤΑ ζωντανά! 30 χρόνια tour

Μια μεγάλη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα

«Σε δρόμους λαϊκούς» στη Μικρή Σκηνή
«Σε δρόμους λαϊκούς» στη Μικρή Σκηνή

Με τον Φώτη Θεοδωρίδη, τον Γιάννη Τουλή και εξαιρετικούς μουσικούς

Οι Urca de Lima στη Μικρή Σκηνή
Οι Urca de Lima στη Μικρή Σκηνή

Μόνο για μία βραδιά


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ



© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge