ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
28-11-2019

Quatuor MOLINARI και Ana Sokolovic στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης

Για δύο συναυλίες

Quatuor MOLINARI και Ana Sokolovic στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης
FREE

Τo διεθνούς φήμης κουαρτέτο εγχόρδων Molinari και η συνθέτης Ana Sokolovic από το Montreal του Καναδά, έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα κλείνοντας την ευρωπαϊκή τους περιοδεία με δύο διαφορετικές συναυλίες τη Δευτέρα 2 και την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων «Μελίνα Μερκούρη» του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης.

Το Κουαρτέτο, που ειδικεύεται στην ερμηνεία έργων 20ου και 21ου αιώνα, θα ερμηνεύσει στην πρώτη συναυλία του, στις 2 Δεκεμβρίου, τα κουαρτέτα Αρ. 3 και 10 του Καναδού συνθέτη R. Murray Schafer, καθώς και το βραβευμένο έργο "For Sun's light" του νεαρού συνθέτη, απόφοιτου του ΚΩΘ, Μενέλαου Πειστικού, ενός εκ των νικητών του παγκόσμιου διαγωνισμού σύνθεσης "7th Molinari String Quartet Composition Competition", που έλαβε χώρα στο Μόντρεαλ του Καναδά τον Ιανουάριο 2019.

Στη δεύτερη συναυλία, στις 3 Δεκεμβρίου η συνθέτρια Ana Sokolovic, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, θα παρουσιάσει έργα δικά της, καθώς και έργα των J. Zorn και R. Murray Schafer.

Παράλληλα με τις συναυλίες τους, το Κουαρτέτο Molinari και η συνθέτρια Ana Sokolovic, θα παρέχουν δωρεάν σεμινάρια/master classes για ενδιαφερόμενους σπουδαστές μουσικής δωματίου ή εγχόρδων (βιολί, βιόλα, βιολοντσέλο) ή σύνθεσης, του ΚΩΘ ή και άλλων Μουσικών Ιδρυμάτων, στις 2 και 3 Δεκεμβρίου και κατά τις ώρες 16.00 – 18.00. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν τη συμμετοχή τους το αργότερο έως τις 10:00 πμ της Δευτέρας 2/12/19 στη Γραμματεία του ΚΩΘ, στο 2310-555163, εσωτερικό 3, ή ηλεκτρονικά στο ranja_mountraki@hotmail.com.


Κουαρτέτο Molinari
Διεθνώς αναγνωρισμένο από το κοινό και τους κριτικούς από την ίδρυσή του το 1997, το Κουαρτέτο Molinari αφιέρωσε τη δράση του στην εκτέλεση έργων για κουαρτέτα εγχόρδων από το ρεπερτόριο του 20ου και 21ου αιώνα. Έχοντας λάβει είκοσι Βραβεία Opus από το Μουσικό Συμβούλιο του Κεμπέκ για την υπεροχή τους στη μουσική σκηνή του Κεμπέκ, το Κουαρτέτο Molinari έχει περιγραφεί από τους κριτικούς ως ένα «ουσιαστικό» και «θαυμαστό» σύνολο, ακόμη και ως «η απάντηση του Καναδά στα Κουαρτέτα Kronos και Arditti". 

Το Κουαρτέτο Molinari έχει καθιερωθεί ως ένα από τα κορυφαία κουαρτέτα εγχόρδων του Καναδά, καθώς έχει εμφανιστεί δύο φορές ως σολίστ με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Μόντρεαλ υπό τον Charles Dutoit και τον Απρίλιο του 2018 έκανε την πρεμιέρα του Κοντσέρτου για Κουαρτέτο και Ορχήστρα του Samy Moussa με την Μητροπολιτική Ορχήστρα (Métropolitain) του Μόντρεαλ υπό τη διεύθυνση του Nicholas Carter, και καθώς  έχει προσκληθεί να εμφανιστεί σε πολλές συναυλίες και φεστιβάλ σε ολόκληρο τον Καναδά, την Ευρώπη και την Ασία. Οι ηχογραφήσεις του Κουαρτέτου στην εταιρεία ATMA Classique έλαβαν διεθνή κριτική αναγνώριση, συμπεριλαμβανομένων δύο βραβείων «Επιλογές του Εκδότη» από το περιοδικό Gramophone και θετικές αναφορές από, μεταξύ άλλων, το The Strad, Fanfare, Diapason κ.α. 

Η καταγραφή των πλήρων κουαρτέτων Kurtág έλαβε ένα βραβείο Diapason d ' τον Δεκέμβριο του 2016 και το διάσημο γερμανικό βραβείο Echo Klassik για τη μουσική δωματίου του 20ου και του 21ου αιώνα τον Ιούλιο του 2017. Ενδεικτική, μεταξύ των διθυραμβικών κριτικών που έχει αποσπάσει είναι αυτή του Philip Clark στο περιοδικό Gramophone: «Η ιδέα ότι κάποιο άλλο σύνολο θα μπορούσε να παίξει αυτή τη μουσική καλύτερα από το Quatuor Molinari είναι αδιανόητη», Ιούνιος 2013. 

Το Κουαρτέτο Molinari ευχαριστεί το Συμβούλιο Καλών Τεχνών του Καναδά για την πραγματοποίηση αυτής της περιοδείας.

Το Κουαρτέτο απαρτίζουν οι:
Olga Ranzenhofer, βιολί
Antoine Bareil, βιολί
Φρέντερ Λάμπερτ, βιόλα
Pierre-Alain Bouvrette, βιολοντσέλο


Ana Sokolović, συνθέτης 
Σημαντική προσωπικότητα της σύγχρονης μουσικής, η συνθέτης Ana Sokolović έχει διακριθεί τόσο στην πατρίδα της, τον Καναδά, όσο και διεθνώς. Τα έργα της, εμπλουτισμένα με βαλκανικούς ρυθμούς, επηρεάζονται από διαφορετικούς καλλιτεχνικούς τομείς  και παρασέρνουν  ένα συνεχώς αυξανόμενο ακροατήριο, σε έναν ζωηρά φανταστικό κόσμο.

Η επιτυχία της φαίνεται στις λαμπρές συνεργασίες της με καναδικές ορχήστρες, κορυφαίους καλλιτέχνες της μουσικής σκηνής, και πολλά σύνολα μουσικής δωματίου του  Κεμπέκ.
Το ποικίλο έργο της, το οποίο έχει λάβει πολλά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις, περιλαμβάνει παραγωγές των όπερών της, όπως το Svadba το οποίο «φαίνεται να εφευρίσκει ένα φωνητικό σύμπαν της ανθρώπινης καρδιάς» (Le Monde) και το The Midnight Court, το οποίο παρουσιάστηκε στο Royal Όπερα Covent Garden.

Συμπληρωματικά με τις δραστηριότητές της ως συνθέτης η Ana Sokolovic είναι επίσης καθηγήτρια σύνθεσης στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ.


Ο Μενέλαος Πειστικός (γεννημένος στις 22/08/95) είναι συνθέτης και πιανίστας. Ξεκίνησε να παίζει πιάνο και να συνθέτει στην ηλικία των 15 ετών. Στη 1 Φεβρουαρίου 2019, του απονεμήθηκε το 3ο Βραβείο και το 1ο Βραβείο Κοινού στον παγκόσμιο διαγωνισμό σύνθεσης για κουαρτέτο εγχόρδων “7th Molinari String Quartet Composition Competition”, που διεξήχθη στο Μόντρεαλ του Καναδά, για το κομμάτι του “For Sun’s light”. Τον Δεκέμβριο του 2018, κέρδισε το 2ο Βραβείο (δεν δόθηκε 1ο) στον παγκόσμιο διαγωνισμό σύνθεσης για σόλο πιάνο “4th Opus Dissonus Composition Competition” στη Βραζιλία, για το έργο του “On the Vision and the RIddle”. 

Πέρα από την Ελλαδα, η μουσική του έχει παιχτεί στον Καναδά, την Κροατία, την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Βραζιλία και σύντομα και στην Κύπρο. Εκτελέσεις των έργων του περιλαμβάνουν ερμηνευτές και σχήματα όπως οι Molinari String Quartet, οι Hermes Duo, η Ερατώ Αλακιοζίδου και ο Artur Cimirro ανάμεσα σε άλλους. Η μουσική του συνήθως εμπνέεται από άλλα είδη τέχνης όπως η ζωγραφική, η φιλοσοφία, η ποίηση, η λογοτεχνία και η φωτογραφία. 

Τα τελευταία 7 χρόνια, σπουδάζει σύνθεση με τον καθηγητή Altin Volaj, ο οποίος είναι ο μέντορας του και έχει συμβάλλει σημαντικά στην μέχρι τώρα καλλιτεχνική του πορεία. Ο Μενέλαος είναι επίσης κάτοχος των πτυχίων Αρμονίας (Ωδείο Φίλων Μουσικής Τέχνης), Αντίστιξης και Φούγκας (Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης) με Άριστα, με καθηγητή τον Κώστα Τσούγκρα, με τον οποίο επίσης ξεκίνησε μαθήματα σύνθεσης στο ΚΩΘ, και κάτοχος του πτυχίου Πιάνου με Άριστα με καθηγήτρια την Βικτωρία Βικτωράτου από το ΚΩΘ. 

Ο Μενέλαος έχει παρουσιάσει τα περισσότερα από τα έργα του σε συναυλίες στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ωραιοκάστρου και στη Χαλκιδική ενώ έχει συμμετάσχει και συμμετέχει σε Εργαστήρια Σύνθεσης Σύγχρονης Μουσικής σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα αλλά και σε Masterclasses και Workshops με τους συνθέτες John Psathas και Christos Hatzis.


Quatuor Molinari
Masterclass, Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019, ώρα 16.00 – 18.00
Συναυλία, Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019, ώρα 21.00

Ana Sokolovic
Masterclass, Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019, ώρα 16.00 – 18.00
Συναυλία, Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019, ώρα 21.00

Αίθουσα Εκδηλώσεων ΚΩΘ, «Μελίνα Μερκούρη»
Τηλ. 2310 510 551
Είσοδος ελεύθερη.
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΠΟΓΕΙΑ ΡΕΥΜΑΤΑ ζωντανά! 30 χρόνια tour
ΥΠΟΓΕΙΑ ΡΕΥΜΑΤΑ ζωντανά! 30 χρόνια tour

Μια μεγάλη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα

«Σε δρόμους λαϊκούς» στη Μικρή Σκηνή
«Σε δρόμους λαϊκούς» στη Μικρή Σκηνή

Με τον Φώτη Θεοδωρίδη, τον Γιάννη Τουλή και εξαιρετικούς μουσικούς

Οι Urca de Lima στη Μικρή Σκηνή
Οι Urca de Lima στη Μικρή Σκηνή

Μόνο για μία βραδιά


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ



© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge