ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
28-2-2020

Οι «Voci Contra Tempo» για την Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Οι «Voci Contra Tempo» για την Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας
FREE

Συναυλία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας με το γυναικείο φωνητικό σύνολο "Voci Contra Tempo" σε ένα πρόγραμμα πολυφωνικής μουσικής εμπνευσμένο κυρίως από τις παραδόσεις διαφόρων λαών (Ελλάδα, Αλβανία, Τουρκία, Γεωργία, Νορβηγία, Αμερική, κ.α.).

Παραδοσιακή μουσική μέσα από μοντέρνες χορωδιακές επεξεργασίες, αλλά και λόγια. Σύγχρονη μουσική δημιουργία που φτάνει ως τον Χατζιδάκι και τα πρώιμα Αμερικάνικα blues, τραγούδια για τον έρωτα, την αγάπη, τα όνειρα, την καθημερινότητα, συνθέτουν ένα πλούσιο μωσαϊκό φωνητικής μουσικής.

Μαέστρος: Σοφία Γιολδάση

Η συναυλία αποτελεί το κλείσιμο του 3ήμερου Masterclass “Διεύθυνσης Χορωδίας” (6-8 Μαρτίου) που για πρώτη φορά διοργανώνουν οι “Voci Contra Tempo” σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση (Ε.Ε.Μ.Ε).


Το Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο «Voci Contra Tempo» συμπλήρωσε φέτος τρία χρόνια καλλιτεχνικής δραστηριότητας, με εμφανίσεις στη Θεσσαλονίκη (Κρατικό Ωδείο, Μέγαρο Μουσικής, Γενί Τζαμί, Αρχαιολογικό Μουσείο, Βίλα Πετρίδη), στα Ιωάννινα (Μουσείο Αργυροτεχνίας) και στην Αθήνα (Φιλολογικός Σύλλογος “Παρνασσός”), συναυλίες οι οποίες έτυχαν θερμής υποδοχής από το κοινό. 

Το σύνολο δημιουργήθηκε το 2017, με αφορμή τη συμπλήρωση 5 χρόνων από την ίδρυση της Ορχήστρας Δωματίου «Contra Tempo» (καλλ. διεύθ. Βλ. Συμεωνίδης). Είναι ένα ευέλικτο σχήμα, του οποίου η δομή και ο αριθμός των μελών προσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες της εκάστοτε συναυλίας. Λειτουργεί με τη μορφή μιας "project choir", δηλαδή τα μέλη της συναντιούνται για να προετοιμάσουν ένα συγκεκριμένο χορωδιακό πρόγραμμα σε σχετικά περιορισμένο αριθμό προβών. Γι'αυτό και η συμμετοχή στo σύνολο προϋποθέτει είτε μακρόχρονη ενασχόληση με τη φωνή είτε πολυετή χορωδιακή εμπειρία. 

Ανάμεσα στους σκοπούς του συνόλου είναι η ανάδειξη έργων για γυναικεία χορωδία με έμφαση στο ρεπερτόριο του 19ου, 20ου και 21ου αιώνα, ('a cappella' ή με συνοδεία οργάνων ή ορχήστρας). Το «Voci Contra Tempo» φιλοδοξεί να δώσει μία νέα διάσταση στην παρουσίαση χορωδιακών έργων μέσω πρωτότυπων προγραμμάτων θεματικού χαρακτήρα. Στόχος του είναι επίσης να εξερευνήσει τις δυνατότητες που προσφέρει ο εκάστοτε συναυλιακός χώρος ως προς τη σκηνική παρουσίαση του ρεπερτορίου, έτσι ώστε να προσφέρει στο κοινό μία ολοκληρωμένη συναυλιακή εμπειρία. 

Ακροάσεις νέων μελών γίνονται καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου. 
Το φωνητικό σύνολο «Voci Contra Tempo» τελεί υπό την αιγίδα του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και την καλλιτεχνική επιμέλεια και διεύθυνση του συνόλου έχει η Σοφία Γιολδάση. 


Η Σοφία Γιολδάση σπούδασε Διεύθυνση Xορωδίας στο Conservatorium van Amsterdam – Hogeschool voor de Kunsten της Ολλανδίας µε τους Jοs Vermunt και Jοs van Veldhoven (Bachelor & Master of Music). Κατα τη διάρκεια του µεταπτυχιακού της παρακολούθησε επίσης µαθήµατα µε τους Basilio Astulez (Bilbao) και Andrew Nethsingha (Cambridge). Είναι επίσης κάτοχος πτυχίων Αρµονίας, Αντίστιξης, Φούγκας καθώς και του Τµήµατος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ., ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ. (Άριστα 9,32). Μελέτησε τραγούδι µε τους X.Meijer, I.Verburg, G.Berghs, και τεχνική αναπνοής µε τον P.Triepels. 

Έχει συµµετάσχει σε σεµινάρια και master classes µε τους T.Koopman, E.Kirkby, K.Putniņš, Th.Pavlovich,  Α. Κοντογεωργίου, Βλ. Συµεωνίδη, κ.α. Ως µέλος της γυναικείας χορωδίας Nationaal Vrouwen Jeugdkoor τραγούδησε και ηχογράφησε υπό τη διεύθυνση διεθνούς φήµης µαέστρων όπως οι I.Fisher, P.Dijkstra, K.Putniņš, S.Baudo, J.Gaffigan. κ.α. 

Τη χρονιά 2010-2011 δίδαξε σολφέζ, θεωρία και φωνητική στη Netherlands Children’s Choir, προετοιµάζοντας τα παιδιά για παραγωγές όπως η 3η και η 8η Συµφωνία του Mahler (συναυλίες µε τις Berliner Philharmoniker/Sir Simon Rattle και Concertgebouw Orchestra /Mariss Jansons, αντίστοιχα). Μεταξύ 2011-2013 η Σοφία διηύθυνε τη µικτή χορωδία Arnold Schönberg Kamerkoor στο Leiden της Ολλανδίας. Για 3 χρόνια υπήρξε µαέστρος της παιδικής χορωδίας Nieuw Amsterdams Kinderkoor µε την οποία εµφανίστηκε στους σηµαντικότερους χώρους συναυλιών της Ολλανδίας (Concertgebouw, Muziektheater Amsterdam, κ.α.), ηχογράφησε για την Ολλανδική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση και κέρδισε Ασηµένιο Βραβείο στον Διεθνή διαγωνισµό Cantemus (Ουγγαρία). 

Στις 30/04/13 η Σοφία είχε την τιµή να διευθύνει την NAK και το Nederlands Blazers Ensemble στην ορκοµωσία του Βασιλιά της Ολλανδίας, Willem Alexander, γεγονός που παρακολούθησαν ζωντανά εκατοµµύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσµο. (CD Leve de Koning! Universal Music/Deutsche Grammophon). 

Η Σοφία είναι µέλος κριτικής επιτροπής σε διεθνείς χορωδιακούς διαγωνισµούς και καλείται συχνά να διευθύνει σεµινάρια, master classes και workshops σε Ελλάδα, Τουρκία, Ιταλία και Ολλανδία. 

Aπό το 2015 ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Είναι µαέστρος του Γυναικείου Φωνητικού Συνόλου «Voci Contra Tempo» και των χορωδιών του «Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης». Συνεργάζεται συχνά µε φορείς όπως ο Οργανισµός Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Ανάµεσα στα επόµενα επαγγελµατικά της σχέδια είναι η συµµετοχή της ως προσκεκληµένη µαέστρος σε τρία χορωδιακά φεστιβάλ στην Ιταλία το 2020 (Movincanto, Festival di Primavera, Abano Terme Choral Festival), καθώς και στο διεθνές χορωδιακό φεστιβάλ της Europa Cantat στη Λιουµπλιάνα της Σλοβενίας το καλοκαίρι του 2021.



ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ


Πότε?
Κυριακή 8 Μαρτίου 2020
Στις 19:00

Πού?
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Φουαγιέ Μουσείου

Εισιτήρια
Η είσοδος είναι ελεύθερη

Επικοινωνία
2313 310201

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες πρόσβασης

Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΠΟΓΕΙΑ ΡΕΥΜΑΤΑ ζωντανά! 30 χρόνια tour
ΥΠΟΓΕΙΑ ΡΕΥΜΑΤΑ ζωντανά! 30 χρόνια tour

Μια μεγάλη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα

«Σε δρόμους λαϊκούς» στη Μικρή Σκηνή
«Σε δρόμους λαϊκούς» στη Μικρή Σκηνή

Με τον Φώτη Θεοδωρίδη, τον Γιάννη Τουλή και εξαιρετικούς μουσικούς

Οι Urca de Lima στη Μικρή Σκηνή
Οι Urca de Lima στη Μικρή Σκηνή

Μόνο για μία βραδιά


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ



© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge