Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
Γιορτάζουν σήμερα: Ευφροσύνη
28-2-2020

Οι «Voci Contra Tempo» για την Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Οι «Voci Contra Tempo» για την Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας
fontsize
Εχει λήξει στις: Κυριακή 8 Μαρτίου 2020
FREE

Συναυλία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας με το γυναικείο φωνητικό σύνολο "Voci Contra Tempo" σε ένα πρόγραμμα πολυφωνικής μουσικής εμπνευσμένο κυρίως από τις παραδόσεις διαφόρων λαών (Ελλάδα, Αλβανία, Τουρκία, Γεωργία, Νορβηγία, Αμερική, κ.α.).

Παραδοσιακή μουσική μέσα από μοντέρνες χορωδιακές επεξεργασίες, αλλά και λόγια. Σύγχρονη μουσική δημιουργία που φτάνει ως τον Χατζιδάκι και τα πρώιμα Αμερικάνικα blues, τραγούδια για τον έρωτα, την αγάπη, τα όνειρα, την καθημερινότητα, συνθέτουν ένα πλούσιο μωσαϊκό φωνητικής μουσικής.

Μαέστρος: Σοφία Γιολδάση

Η συναυλία αποτελεί το κλείσιμο του 3ήμερου Masterclass “Διεύθυνσης Χορωδίας” (6-8 Μαρτίου) που για πρώτη φορά διοργανώνουν οι “Voci Contra Tempo” σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση (Ε.Ε.Μ.Ε).


Το Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο «Voci Contra Tempo» συμπλήρωσε φέτος τρία χρόνια καλλιτεχνικής δραστηριότητας, με εμφανίσεις στη Θεσσαλονίκη (Κρατικό Ωδείο, Μέγαρο Μουσικής, Γενί Τζαμί, Αρχαιολογικό Μουσείο, Βίλα Πετρίδη), στα Ιωάννινα (Μουσείο Αργυροτεχνίας) και στην Αθήνα (Φιλολογικός Σύλλογος “Παρνασσός”), συναυλίες οι οποίες έτυχαν θερμής υποδοχής από το κοινό. 

Το σύνολο δημιουργήθηκε το 2017, με αφορμή τη συμπλήρωση 5 χρόνων από την ίδρυση της Ορχήστρας Δωματίου «Contra Tempo» (καλλ. διεύθ. Βλ. Συμεωνίδης). Είναι ένα ευέλικτο σχήμα, του οποίου η δομή και ο αριθμός των μελών προσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες της εκάστοτε συναυλίας. Λειτουργεί με τη μορφή μιας "project choir", δηλαδή τα μέλη της συναντιούνται για να προετοιμάσουν ένα συγκεκριμένο χορωδιακό πρόγραμμα σε σχετικά περιορισμένο αριθμό προβών. Γι'αυτό και η συμμετοχή στo σύνολο προϋποθέτει είτε μακρόχρονη ενασχόληση με τη φωνή είτε πολυετή χορωδιακή εμπειρία. 

Ανάμεσα στους σκοπούς του συνόλου είναι η ανάδειξη έργων για γυναικεία χορωδία με έμφαση στο ρεπερτόριο του 19ου, 20ου και 21ου αιώνα, ('a cappella' ή με συνοδεία οργάνων ή ορχήστρας). Το «Voci Contra Tempo» φιλοδοξεί να δώσει μία νέα διάσταση στην παρουσίαση χορωδιακών έργων μέσω πρωτότυπων προγραμμάτων θεματικού χαρακτήρα. Στόχος του είναι επίσης να εξερευνήσει τις δυνατότητες που προσφέρει ο εκάστοτε συναυλιακός χώρος ως προς τη σκηνική παρουσίαση του ρεπερτορίου, έτσι ώστε να προσφέρει στο κοινό μία ολοκληρωμένη συναυλιακή εμπειρία. 

Ακροάσεις νέων μελών γίνονται καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου. 
Το φωνητικό σύνολο «Voci Contra Tempo» τελεί υπό την αιγίδα του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και την καλλιτεχνική επιμέλεια και διεύθυνση του συνόλου έχει η Σοφία Γιολδάση. 


Η Σοφία Γιολδάση σπούδασε Διεύθυνση Xορωδίας στο Conservatorium van Amsterdam – Hogeschool voor de Kunsten της Ολλανδίας µε τους Jοs Vermunt και Jοs van Veldhoven (Bachelor & Master of Music). Κατα τη διάρκεια του µεταπτυχιακού της παρακολούθησε επίσης µαθήµατα µε τους Basilio Astulez (Bilbao) και Andrew Nethsingha (Cambridge). Είναι επίσης κάτοχος πτυχίων Αρµονίας, Αντίστιξης, Φούγκας καθώς και του Τµήµατος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ., ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ. (Άριστα 9,32). Μελέτησε τραγούδι µε τους X.Meijer, I.Verburg, G.Berghs, και τεχνική αναπνοής µε τον P.Triepels. 

Έχει συµµετάσχει σε σεµινάρια και master classes µε τους T.Koopman, E.Kirkby, K.Putniņš, Th.Pavlovich,  Α. Κοντογεωργίου, Βλ. Συµεωνίδη, κ.α. Ως µέλος της γυναικείας χορωδίας Nationaal Vrouwen Jeugdkoor τραγούδησε και ηχογράφησε υπό τη διεύθυνση διεθνούς φήµης µαέστρων όπως οι I.Fisher, P.Dijkstra, K.Putniņš, S.Baudo, J.Gaffigan. κ.α. 

Τη χρονιά 2010-2011 δίδαξε σολφέζ, θεωρία και φωνητική στη Netherlands Children’s Choir, προετοιµάζοντας τα παιδιά για παραγωγές όπως η 3η και η 8η Συµφωνία του Mahler (συναυλίες µε τις Berliner Philharmoniker/Sir Simon Rattle και Concertgebouw Orchestra /Mariss Jansons, αντίστοιχα). Μεταξύ 2011-2013 η Σοφία διηύθυνε τη µικτή χορωδία Arnold Schönberg Kamerkoor στο Leiden της Ολλανδίας. Για 3 χρόνια υπήρξε µαέστρος της παιδικής χορωδίας Nieuw Amsterdams Kinderkoor µε την οποία εµφανίστηκε στους σηµαντικότερους χώρους συναυλιών της Ολλανδίας (Concertgebouw, Muziektheater Amsterdam, κ.α.), ηχογράφησε για την Ολλανδική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση και κέρδισε Ασηµένιο Βραβείο στον Διεθνή διαγωνισµό Cantemus (Ουγγαρία). 

Στις 30/04/13 η Σοφία είχε την τιµή να διευθύνει την NAK και το Nederlands Blazers Ensemble στην ορκοµωσία του Βασιλιά της Ολλανδίας, Willem Alexander, γεγονός που παρακολούθησαν ζωντανά εκατοµµύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσµο. (CD Leve de Koning! Universal Music/Deutsche Grammophon). 

Η Σοφία είναι µέλος κριτικής επιτροπής σε διεθνείς χορωδιακούς διαγωνισµούς και καλείται συχνά να διευθύνει σεµινάρια, master classes και workshops σε Ελλάδα, Τουρκία, Ιταλία και Ολλανδία. 

Aπό το 2015 ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Είναι µαέστρος του Γυναικείου Φωνητικού Συνόλου «Voci Contra Tempo» και των χορωδιών του «Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης». Συνεργάζεται συχνά µε φορείς όπως ο Οργανισµός Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Ανάµεσα στα επόµενα επαγγελµατικά της σχέδια είναι η συµµετοχή της ως προσκεκληµένη µαέστρος σε τρία χορωδιακά φεστιβάλ στην Ιταλία το 2020 (Movincanto, Festival di Primavera, Abano Terme Choral Festival), καθώς και στο διεθνές χορωδιακό φεστιβάλ της Europa Cantat στη Λιουµπλιάνα της Σλοβενίας το καλοκαίρι του 2021.ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ


Πότε?
Κυριακή 8 Μαρτίου 2020
Στις 19:00

Πού?
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Φουαγιέ Μουσείου

Εισιτήρια
Η είσοδος είναι ελεύθερη

Επικοινωνία
2313 310201
Events και Alerts από αυτή την καταχώρηση
Εικαστική έκθεση «Αχαρτογράφητοι τόποι - Uncharted places»Εικαστική έκθεση «Αχαρτογράφητοι τόποι - Uncharted places»

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης


Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες πρόσβασης
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Dilek Koc … Σαν τον μετανάστη...
Dilek Koc … Σαν τον μετανάστη...

Με τραγούδια του Λιβάνελι και στίχους του Λευτέρη Παπαδοπούλου

21-9-2020

ΤΑΦ ΛΑΘΟΣ with Full Band Live
ΤΑΦ ΛΑΘΟΣ with Full Band Live

Στη σκηνή της Βαβυλωνίας

13-9-2020

Παύλος Παυλίδης dueto 2 live με τον Φώτη Σιώτα
Παύλος Παυλίδης dueto 2 live με τον Φώτη Σιώτα

Στον Μύλο Open Air Βαβυλωνία

11-9-2020

Ελένη Τσαλιγοπούλου Trio
Ελένη Τσαλιγοπούλου Trio

Στον Μύλο open air (Βαβυλωνία)

10-9-2020

Ζωή Λιαντράκη - Έχασα τις λέξεις
Ζωή Λιαντράκη - Έχασα τις λέξεις

Ένα ποίημα που μιλάει για τη δύναμη του λόγου

9-9-2020
Η Ελένη Τσαλιγοπουλου στον Μύλο Open Air Βαβυλωνία
Η Ελένη Τσαλιγοπουλου στον Μύλο Open Air Βαβυλωνία

Μία συναρπαστική παράσταση που θα μας ταξιδέψει και θα μας διασκεδάσει, σε πείσμα των καιρών

22-8-2020

UFO «Last Order Tour» στο Principal Club Theater
UFO «Last Order Tour» στο Principal Club Theater

Το ιδανικό αποχαιρετιστήριο κλείσιμο επί σκηνής

21-8-2020


goTHESS

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ