gothess Home Page
22-1-2023

Σοφία Μανουσάκη – Στέφανος Κορκολής «Ένας γέρος»

Η Σοφία Μανουσάκη ερμηνεύει με μοναδικό τρόπο την σύνθεση του Στέφανου Κορκολή

Σοφία Μανουσάκη – Στέφανος Κορκολής «Ένας γέρος»

Η Σοφία Μανουσάκη ερμηνεύει με μοναδικό τρόπο την σύνθεση του Στέφανου Κορκολή «Ένας γέρος» του Καβάφη.


Στου καφενείου του βοερού το μέσα μέρος
σκυμμένος στο τραπέζι κάθετ’ ένας γέρος·
με μιαν εφημερίδα εμπρός του, χωρίς συντροφιά.

Και μες στων άθλιων γηρατειών την καταφρόνια
σκέπτεται πόσο λίγο χάρηκε τα χρόνια
που είχε και δύναμι, και λόγο, κι εμορφιά.

Ξέρει που γέρασε πολύ· το νιώθει, το κοιτάζει.
Κι εντούτοις ο καιρός που ήταν νέος μοιάζει
σαν χθες. Τί διάστημα μικρό, τί διάστημα μικρό.

Και συλλογιέται η Φρόνησις πώς τον εγέλα·
και πώς την εμπιστεύονταν πάντα — τί τρέλα! —
την ψεύτρα που έλεγε· «Αύριο. Έχεις πολύν καιρό.»

Θυμάται ορμές που βάσταγε· και πόση
χαρά θυσίαζε. Την άμυαλή του γνώσι
κάθ’ ευκαιρία χαμένη τώρα την εμπαίζει.

…Μα απ’ το πολύ να σκέπτεται και να θυμάται
ο γέρος εζαλίσθηκε. Κι αποκοιμάται
στου καφενείου ακουμπισμένος το τραπέζι.Σοφία Μανουσάκη – Στέφανος Κορκολής «Ένας γέρος» Κ.Π. Καβάφης 

Η Σοφία Mανουσάκη

Η Σοφία Mανουσάκη γεννήθηκε στα Χανιά, το 1995. Από πολύ μικρή ηλικία άρχισε να τραγουδάει και φάνηκε αμέσως ότι αυτό το κορίτσι ήταν γεννημένο να γίνει τραγουδίστρια. Τα ακούσματα της προέρχονταν απ’ όλο το μουσικό φάσμα, δηλαδή από έντεχνα λαϊκά μέχρι όπερα, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να μπορεί, με απίστευτη ευκολία, να ελίσσεται φωνητικά σε όλα τα είδη.

Η Σοφία πάντα τραγουδούσε, με σκοπό να μοιράζεται τη χαρά της μουσικής με την οικογένεια και τους φίλους της. Λίγο αργότερα, μόνη της αποφάσισε να σπουδάσει και έτσι ξεκίνησε, στο ωδείο Χανίων, μαθήματα φωνητικής, θεωρητικών και πιάνου, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριάς της, Δέσποινας Δρακάκη. Παράλληλα, λάμβανε μέρος σε εκδηλώσεις κυρίως του ωδείου, αλλά πραγματοποιούσε και εμφανίσεις σε επιλεγμένους χώρους της πόλης της, πάντα με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Τον Ιούνιο του 2013, μετά από παρότρυνση του φίλου και συνεργάτη της Γιάννη Γιαννακάκη, την άκουσε ο Στέφανος Κορκολής, ο οποίος, εκείνη την περίοδο, βρισκόταν στα Χανιά για συναυλία στήριξης του συλλόγου εθελοντικής προσφοράς "Ορίζοντας".

Ο συνθέτης, μετά την ακρόαση, εξεπλάγη από την ωριμότητα, την έκταση και τη μοναδική σε χρώμα φωνή της και άμεσα, σε συνεργασία με την στιχουργό Ρεβέκκα Ρούσση, προχώρησαν στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου CD, με τη δισκογραφική εταιρεία PANIK PLATINUM.

Ήδη, το πρώτο τραγούδι της Σοφίας "μετράει" συνολικά πάνω από 200.000 ακροάσεις στο YouTube και έχει γίνει επιτυχία σε ραδιόφωνα, με απαιτητικούς ακροατές, όπως στο ραδιοφωνικό σταθμό “Μελωδία”, “Μέντα”, “Δίεση”, “Ελληνικός” κλπ.

Επίσης, η Σοφία, σε συνεργασία με τον Στέφανο Κορκολή, έχει πραγματοποιήσει πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αποσπώντας παντού εξαιρετικές κριτικές, με αποκορύφωμα το κονσέρτο στην Ακαδημία ΣΟΠΕΝ της Βαρσοβίας.

Στις 27-8-2014, η Σοφία μαζί με τον Στέφανο εγκαινίασαν στη Μαρίνα Λεμεσού της Κύπρου, τον νεοσύστατο θεσμό «Αrt in the square», μπροστά σε πολυπληθές κοινό, ενώ στις 13-9-2014, η Σοφία τραγούδησε ντουέτο με τον διεθνούς φήμης τενόρο Μάριο Φραγκούλη και τον Στέφανο Κορκολή στο πιάνο, στο φιλανθρωπικό Ρωσικό-Κυπριακό γκαλά, που πραγματοποιήθηκε στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου της Κύπρου, ενώπιον του Προέδρου και της κυρίας Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επίσης, εμφανίστηκε στο αρχαίο θέατρο Κούριο στην Κύπρο.

Η Σοφία το διάστημα 2014-2015, κυκλοφόρησε άλλα δυο singles, τα οποία γνώρισαν πολύ μεγάλη επιτυχία.

Επίσης, έχει πραγματοποιήσει πολλές συναυλίες σε Ελλάδα και εξωτερικό, κυρίως ρεσιτάλ για πιάνο και φωνή. Μάλιστα σε κάποια από αυτά, την συνόδευσε στο πιάνο, ο μεγάλος μας συνθέτης Γιάννης Σπανός, ενώ έχει συνεργαστεί επί σκηνής με σπουδαίους συνθέτες, όπως ο τεράστιος Μίμης Πλέσσας.

Σίγουρα πάντως κορυφαίος σταθμός για την τόσο μικρή σε διάρκεια, αλλά και τόσο συμπυκνωμένη πορεία της, αποτελεί ο δίσκος, που κυκλοφόρησε, στον οποίο ερμηνεύει τα λυρικά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, με τον Στέφανο Κορκολή στο πιάνο.

Ο μέγιστος συνθέτης ακούγοντας τη φωνή της Σοφίας, εξεπλάγη και ενθουσιάστηκε από την ωριμότητα και το σπάνιο ηχόχρωμα της φωνής της, παρά το νεαρό της ηλικίας της, κάτι που μάλιστα το κοινοποίησε εγγράφως.

Ο δίσκος, από τις πρώτες μέρες της κυκλοφορίας του, απέσπασε εξαιρετικές κριτικές, στον τύπο αλλά και προσωπικές, όπως αυτή της Μαρίας Φαραντούρη, η οποία χαρακτήρισε τη φωνή της Σοφίας, ως το τέλειο μουσικό όργανο.

Στις 17/10/2015, πραγματοποιήθηκε εμφάνιση της Σοφίας Μανουσάκη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παρουσία του Μίκη Θεοδωράκη, όπου και της απονεμήθηκε ο πρώτος της χρυσός δίσκος για τον δίσκο “ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ”, όπου ερμηνεύει έργα του μεγάλου μουσουργού. Ήδη η συγκεκριμένη συναυλία με τίτλο “Συνάντηση” έχει ταξιδέψει σε πολλές πόλεις ανά την Ελλάδα σημειώνοντας τεράστια επιτυχία. Όλες οι συναυλίες ήταν sold out και σε κάποιες περιπτώσεις έγιναν και επαναληπτικές λόγω της υπερβολικής προσέλευσης του κόσμου.

Το Νοέμβριο του 2016, η «Συνάντηση» ταξίδεψε και στο Παρίσι και συγκεκριμένα στο θέατρο Αλάμπρα, γνωρίζοντας τεράστια επιτυχία από το Γαλλικό κοινό. Αμέσως μετά ακολούθησαν οι δύο sold out συναυλίες στον Ιανό, όπου και έγινε η παρουσίαση του καινούριου διπλού CD με τίτλο «ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΙΙ», που, χάρισε στη Σοφία το δεύτερο χρυσό της δίσκο, του οποίου η απονομή έγινε στον Ιανό, στις 16-1-2017 και περιέχει, σε πρώτη πανελλαδική κυκλοφορία τον κύκλο τραγουδιών «Μια θάλασσα γεμάτη μουσική», σε ποίηση Δήμητρας Μαντά, καθώς και τους «Χαιρετισμούς», σε ποίηση των Γιάννη Θεοδωράκη, Αγγελικής Ελευθερίου και Μίκη Θεοδωράκη. Οι δύο αυτοί κύκλοι τραγουδιών ανήκουν στα «Προδομένα Έργα» του μεγάλου μας μουσουργού Μίκη Θεοδωράκη.

Τον Μάιο του 2017, κατόπιν επιθυμίας του Μίκη Θεοδωράκη, η Σοφία ερμήνευσε έργα του τελευταίου, στην Κολωνία, παρουσία του ίδιου του συνθέτη.

Την 1η Σεπτεμβρίου 2017, η Σοφία εμφανίστηκε για πρώτη φορά, στο θέατρο Ηρώδου Αττικού, στα πλαίσια φιλανθρωπικής συναυλίας για την ενίσχυση του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ», δίπλα στη Μαρία Φαραντούρη και τον Στέφανο Κορκολή, ερμηνεύοντας έργα του Μίκη Θεοδωράκη, παρουσία του τελευταίου, γνωρίζοντας την αποθέωση στο κατάμεστο με 5.000 θεατές Ηρώδειο.

Επίσης, για ακόμη μια φορά η Σοφία ως ερμηνεύτρια των έργων, που παρουσιάστηκαν από τον Στέφανο Κορκολή και τους συνεργάτες του, τον περασμένο Σεπτέμβρη, στα πλαίσια των “Καβαφείων 2017”, στην Όπερα του Καΐρου και στη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, απέσπασε εκ νέου το θαυμασμό για το ταλέντο και την ωριμότητα, με την οποία ερμήνευσε τα μελοποιημένα ποιήματα του Κ.Π.Καβάφη.

Μάλιστα, πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε η νέα δισκογραφική δουλειά του Στέφανου Κορκολή με τίτλο «Θα’ θελα αυτήν την μνήμη να την πω» και ερμηνεύτρια την Σοφία. Πρόκειται για ένα διπλό cd, που περιέχει μελοποιημένα και συμφωνικά (ορχηστρικά) έργα, εμπνευσμένα από ποιήματά του τεράστιου ποιητή μας Κ.Π. Καβάφη.

Τέλος, η Σοφία συνεχίζει την ηχογράφηση έργων του Μίκη Θεοδωράκη και τις συναυλίες με τον Στέφανο Κορκολή, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με πιο πρόσφατες, τις συναυλίες, στις 19 Απριλίου, στην Aula Magna, στο Βουκουρέστι και στις 23 Απριλίου, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.


Ο Στέφανος Κορκολής

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 12 Σεπτεμβρίου 1960 και μεγάλωσε στα Πατήσια. Θείος του είναι ο μεγάλος Έλληνας μουσικοσυνθέτης Μίμης Πλέσσας, ενώ παππούς του ο Διονύσιος Κορκολής. Ο Στέφανος δεν χρειάστηκε πολύ χρόνο, για να αποκαλύψει το μουσικό του ταλέντο, αφού από την ηλικία των τεσσάρων χρονών είχε την ικανότητα να απομνημονεύει με μεγάλη ευκολία κομμάτια κλασικής μουσικής και να τα αναπαράγει στο πιάνο σχεδόν αυτούσια.

Σπουδές

Ξεκίνησε τις σπουδές του στο Ωδείο Αθηνών υπό την καθοδήγηση της Μαρίκας Παπαϊωάννου και υπό τη διδασκαλία της Φοίβης Βάλληνδα, απ’ όπου απέκτησε το δίπλωμα πιάνου και αμέσως μετά ταξίδεψε στο Παρίσι για να συνεχίσει τις σπουδές του –με υποτροφία του γαλλικού κράτους– δίπλα στην διεθνούς φήμης πιανίστρια Ιβόν Λεφεμπίρ. Εκεί παρακολούθησε ταυτόχρονα μαθήματα σύνθεσης, ενορχήστρωσης, διεύθυνσης ορχήστρας και μουσικής κινηματογράφου, ενώ είχε τη χαρά και την τιμή να παρακολουθήσει σεμινάρια με τους σπουδαίους συνθέτες Πιερ Μπουλέζ και Άστορ Πιατσόλα, αλλά και με άλλους φημισμένους δασκάλους της μουσικής. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Παρίσι γνώρισε τη διάσημη Αργεντινή πιανίστρια Μάρτα Άργκεριτς, με την οποία τον ένωσαν δεσμοί φιλίας και αμοιβαίας καλλιτεχνικής εκτίμησης. Χάρη στη Μάρτα γνώρισε τον Βλαντίμιρ Χόροβιτς και κατά τη διάρκεια της σύντομης μαθητείας του δίπλα του, ο Στέφανος έμαθε για την πραγματική αξία της μουσικής, διδάχτηκε τεχνικές που μόνο ένας μουσικός αυτού του επιπέδου θα μπορούσε να του μεταγγίσει.

Στο μεταξύ ο Στέφανος ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Ωδείο του Παρισιού και στην École Normale de Μusique και επιπλέον κέρδισε το πρώτο βραβείο καλύτερης μουσικής σύνθεσης για σύγχρονο μπαλέτο στο Διεθνές Φεστιβάλ της Βαλ-ντε-Μαρν (Val-de-Marne).

Οικογένεια

Ο Στέφανος Κορκολής έχει παντρευτεί δύο φορές. Πρώτος γάμος ήταν με τη Βικτώρια Καϊματζόγλου από το 2002 μέχρι το 2007 όπου πήρανε διαζύγιο. Είναι σε δεύτερο γάμο με την Σβετλάνα Γκέιμαν από το 2012.

ΠΗΓΕΣ: ishow.gr , wikipedia

Σπίτι με το MEGA με τον Στέφανο Κορκολή


Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Η Santa Salut στο Block 33
Η Santa Salut στο Block 33

Η Ισπανίδα rapper συνώνυμο του δυναμισμού και γνήσια εκπρόσωπος του underground σε ένα εκρηκτικό Live


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
© 2001-2021 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter