ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
22-5-2023

Βραδιά blues: Nick & the Backbone

Στη Μικρή Σκηνή

Βραδιά blues: Nick & the Backbone

Την Πέμπτη 25 Μαΐου 2023 η βραδιά στη Μικρή Σκηνή θα γίνει blues με τους ήχους των “Nick & the Backbone”.

Ο Νίκος Ντουνούσης θεωρείται σήμερα ένας απο τους βασικότερους καλλιτέχνες της μουσικής σκηνής της Θεσσαλονίκης , μιας και η συνεχής δουλειά και αφοσίωσή του στην σύγχρονη μορφή του BLUES, με οχήματα δύο από τα καλλίτερα blues σχήματα της Ελλάδας, τους BLUES WIRE και τους NICK AND THE BACKBONE, τον καταστήσανε γνωστό σε πολλά μέρη της υφηλίου.

Η μουσική του ιστορία, ξεκινάει πολύ πίσω, στα χρόνια της εφηβείας, όπου γύρω στα 1977-78 ιδρύει την πρώτη του ροκ σχολική μπάντα, αρχικά με το όνομα “Περιπλοκή” και αργότερα μετονομασμένη σε “Γκέτο”. Με το σχήμα αυτό και για 6 περίπου χρόνια αναγνωρίζεται από τον μουσικό κόσμο και τα ακροατήρια της Θεσσαλονίκης, ως εξαιρετικά ταλαντούχος μουσικός και κιθαρίστας του rock – blues. Απο το 1983 συνεργάζεται ως έκτακτο μέλος με τους Blues Gang του Ηλία Ζάικου στους οποίους προσχωρεί ως μόνιμο μέλος το 1985. Το 1986 και μετά από μια εξάμηνη διακοπή των Blues Gang, ιδρύει μαζί με τον Ηλία την νέα μορφή του γκρούπ με το όνομα Blues Wire, το σχήμα που δημιούργησε την σκηνή και διαμόρφωσε τα μελλοντικά ακροατήρια του Blues σε όλη την Ελλάδα. 

Η δυαδική κιθαριστική του σχέση με τον Ηλία Ζάικο τους κατέστησε πόλο έλξης για τα ακροατήρια, μαγνητίζοντας τους λάτρεις του είδους και όχι μόνο, σε μια καλλιτεχνική συνεργασία που κρατάει καλά μέχρι σήμερα. Επίσης είχαν ευκαιρίες να δισκογραφήσουν, με αρκετά άλμπουμ στο ιστορικό τους, όπως και να συνεργαστούν με μεγάλα ονόματα του Blues και να εμφανιστούν σε διεθνή φεστιβάλ και κλαμπ. Αποτέλεσαν επίσης το βασικό μουσικό σχήμα γύρω απο το οποίο χτίστηκαν ιστορικοί πολιτιστικοί και καλλιτεχνικοί χώροι της Θεσσαλονίκης ,όπως το “Παραρλάμα” (1986 – 1991) και ο “Μύλος “(1991 – σήμερα).

Το 1996, ο Νίκος οδηγημένος απο νέες καλλιτεχνικές ανησυχίες, αποφασίζει να σχηματίσει το προσωπικό του όχημα τους NICK AND THE BACKBONE. Αρχικά σχηματισμένο σαν POWER TRIO, απ' όπου πηγάζει και το όνομα, (ο Nick και η σπονδυλική στήλη, η βάση της μπάντας δλδ. μπάσσο – ντράμς), σύντομα προσχωρούν και άλλοι μουσικοί στην μπάντα στα keyboards, στο σαξόφωνο και στην κιθάρα). Στο σχήμα αυτό ο Νίκος για πρώτη φορά καταφέρνει να ξεδιπλώσει όλη τη μουσική του προσωπικότητα και να ελκύσει νέα ακροατήρια πλάι στα ήδη υπάρχοντα από τους Blues Wire.

Ένα ρεπερτόριο από πλούσιο προσωπικό υλικό διοχετεύεται στο νέο συγκρότημα μαζί με διασκευές από θρύλους της κιθάρας, όπως οι Freddie King, Muddy Waters, Albert King, B .B. King, Duke Robillard, the Fabulous Thunderbirds, Stevie Ray Vaughan, Albert Collins, Lonnie Mack, Eric Clapton και ο Jimmy Hendrix, που αποκτούν σάρκα και οστά στα χέρια του Νίκου και την ηχητική σφραγίδα των BACKBONE. Την περίοδο 1997-98 το γκρούπ πραγματοποιεί δύο επιτυχημένες περιοδείες σε συνεργασία με τον ελληνοαμερικανό θρύλο του Chicago Blues, Nick Gravenites και συνεργάζεται με άλλους καλλιτέχνες του BLUES, όπωs o Louisiana Red, ο Johnny Nicolas η Nelly Travis και ο Phil Guy. 

Το 1999 κυκλοφορεί η πρώτη δισκογραφική δουλειά των NICK and the BACKBONE με τιτλo “Cracking Under Pressure” από την Ano Kato Records, σε συνθέσεις του Νίκου και με την συμμετοχή του Nick Gravenites στο τραγούδι. Το 2000 ακολουθεί μία επιτυχής συνεργασία με τον θρύλο του μπλούζ του Σικάγου Phil Guy (αδερφού του Buddy Guy) με εμφανίσεις στα μπλούζ φεστιβάλ της Αθήνας και των Σκοπίων. Το συγκρότημα συνεχίζει τις του ζωντανές εμφανίσεις μέχρι σήμερα, κερδίζοντας όλο και περισσότερους φίλους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σταθμός στην σειρά των συναυλιών τους τα αφιερώματα στον JIMMY HENDRIX και τον STEVΙE RAY VAUGHAN, που συζητήθηκαν πολύ από τα ακροατήρια που τα παρακολούθησαν σε διάφορες ελληνικές πόλεις. 

Οι συνεργασία του με τον Νίκο Γραβενίτη συνεχίστηκε για 20 χρόνια έχοντας φτάσει μέχρι τα Blues festivals της Νορβηγίας. Παράλληλα συνεργάστηκαν η εμφανίστηκαν δίπλα σε μεγάλα ονόματα του rock-blues όπως οι Band of Friends του Rory Galagher.

Στους backbone έχουν συμετάσχει πολλοί διακκεκριμένοι μουσικοί της Θεσσαλονίκης οπως οι: Γιώργος Αθανασιάδης, Γιώργος Παπάζογλου, Φλοριάν Μικούτα, Νίκος Σαλωνίτης, Θάνος Μιχαηλίδης, Μιχάλης Καπηλίδης, Λάζαρος Λαζαρίδης, Αλέξανδρος Αποστολάκης, Τάσος Μαντζάρης, Αλέξανδρος Σπανίδης, Δημήτρης Γιαλαμάς, Νίκος Βαργιαμίδης, Γιώργος Σμυρνής, Χάρης Καπετανάκης, Γιάννης Στανόπουλος, Θανάσης Κωνσταντόπουλος, Λάκης Τζήμκας και άλλοι.

Η “Μικρή Σκηνή” είναι μια νέα μουσική και θεατρική σκηνή, χώρος πολιτισμού που στεγάζεται στο ιστορικό στούντιο "Αγροτικόν" στην Κ. Τούμπα και ξεκινάει με μεγάλα όνειρα να προσφέρει πολιτισμό και ψυχαγωγία στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Στόχος της είναι να φιλοξενεί συναυλίες διαφόρων ειδών μουσικής, θεατρικές παραστάσεις για ενήλικες και παιδιά, σεμινάρια και άλλες πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πότε?
Πέμπτη 25 Μαΐου 2023
Στις 21.30

Πού?
Μικρή Σκηνή
Επταλόφου 14, Κ. Τούμπα

Εισιτήρια

Γενική είσοδος: 7 ευρώ

Επικοινωνία - κρατήσεις
6944 503542

Μικρή Σκηνή

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες πρόσβασης

Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΠΟΓΕΙΑ ΡΕΥΜΑΤΑ ζωντανά! 30 χρόνια tour
ΥΠΟΓΕΙΑ ΡΕΥΜΑΤΑ ζωντανά! 30 χρόνια tour

Μια μεγάλη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα

«Σε δρόμους λαϊκούς» στη Μικρή Σκηνή
«Σε δρόμους λαϊκούς» στη Μικρή Σκηνή

Με τον Φώτη Θεοδωρίδη, τον Γιάννη Τουλή και εξαιρετικούς μουσικούς

Οι Urca de Lima στη Μικρή Σκηνή
Οι Urca de Lima στη Μικρή Σκηνή

Μόνο για μία βραδιά


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ



© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge