ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
23-11-2023

Voci Contra Tempo: «Νέοι Ήχοι με Βαθιές Ρίζες»

Μουσική παράσταση στο Θέατρο Άνετον

Voci Contra Tempo: «Νέοι Ήχοι με Βαθιές Ρίζες»

Η μουσική παράσταση «Νέοι Ήχοι με Βαθιές Ρίζες» είναι μία πλούσια συνδυαστική συναυλία, στην οποία συνυπάρχουν αρμονικά η χορωδιακή μουσική, ο οργανικός αυτοσχεδιασμός και η video art.

Το πρόγραμμα αποτελείται από 8 σύγχρονα χορωδιακά έργα που γράφτηκαν το 2022 ειδικά για τις Voci Contra Tempo ως αποτέλεσμα του Project Πatriδa, ενός καινοτόμου καλλιτεχνικού και εκπαιδευτικού project, που σκοπό είχε την ενίσχυση των νέων Ελλήνων συνθετών και τη δημιουργία νέων χορωδιακών έργων. Οι πρεμιέρες των έργων έγιναν με πολύ μεγάλη επιτυχία στη Φιλαρμονική του Βερολίνου και στην εκκλησία St. Matthäus, στο πλαίσιο του «HomelandsFestival Berlin», τον Φεβρουάριο του 2023.

Στη συναυλία θα ακουστούν έργα των:
Νικόλα Βογιάρη, Κανάρη Κεραμάρη, Γιώργου Κουμαραδιού, Χρυσούλας Μίσχου, Σοφίας Μπαρδούτσου, Ισμήνης Beck, Ορέστη Παπαϊωάννου και Νατάσας Σούκα-Σίμου, σε ποίηση Κυριάκου Χαρίτου, Λορέντζου Μαβίλη, Γιώργου Σαραντάρη και σε κείμενα προερχόμενα από την εκκλησιαστική και λαϊκή μας παράδοση.

Τα έργα ανιχνεύουν διαφορετικές όψεις της έννοιας «ελληνικότητα»: σε μια πατρίδα  αρχαιοελληνικής  σοφίας, παράδοσης και μύθων-θρύλων, μια πατρίδα που τραγουδάει τη γέννηση και τον θάνατο, τη χαρά και τη θλίψη, μια πατρίδα ήλιου, ποιητών, άνοιξης, συνυφασμένη με μνήμες επιταφίου ή με τον «ανανέ» της Θείας Λειτουργίας, αλλά και μια πατρίδα που πληγώνει, διώχνει, πεθαίνει κι ανασταίνεται, με την κάθαρση –προνόμιο ελληνικό– ως τελευταίο «στάσιμο».

Τρείς κορυφαίοι μουσικοί, δεξιοτέχνες στο είδος τους, οι Νίκος Ξανθούλης στην αρχαία λύρα, Θύμιος Ατζακάς στο ούτι και Δήμος Γκουνταρούλης στο βιολοντσέλο, συνδέουν τα 8 χορωδιακά έργα μεταξύ τους με αυτοσχεδιαστικές μουσικές γέφυρες, οι οποίες αντλούν την έμπνευσή τους από την ατμόσφαιρα και το μουσικό υλικό του κάθε χορωδιακού έργου.

Στο πιάνο συνοδεύει ο Νίκος Ζαφρανάς και στα κρουστά ο Δημήτρης Βίττης.

Τα κείμενα των έργων και οι εικόνες στις οποίες παραπέμπουν αποτελούν την έμπνευση για τον εικαστικό καλλιτέχνη, πολυβραβευμένο γραφίστα, Mike Rafail, για να δημιουργήσει 16 βίντεο που «ντύνουν» την παράσταση, φωτίζοντας διάφορες όψεις ελληνικότητας και συμπληρώνοντας οργανικά τη συνολική εμπειρία του ακροατή.

Σύλληψη, μουσική επιμέλεια, μουσική διεύθυνση: Σοφία Γιολδάση

Voci Contra Tempo
Δήμητρα Αθανασάτου, Αναστασία-Σοφία Αναστασοπούλου, Όλγα Γιαννακοπούλου, Ελένη Δημοπούλου, Αθανασία Θωμοπούλου, Ράλιτσα Ιβανόβα, Σταματία Κολωνιάρη, Νόννα Κυριαζοπούλου, Πανδώρα Λιασοπούλου, Μάρθα Μαγγίρα, Χρυσούλα Μίσχου, Πηνελόπη Broomhead-Πετρομελίδου, Μαρία Σβάρνα, Έλενα Τζήκα, Καλλιπάτειρα Χατζηκαλημέρη, Λία Χατζοπούλου


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πότε?
Κυριακή 3 Δεκεμβρίου στις 20.00
Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου στις 21.00
Διάρκεια παράστασης: μία ώρα και 10 λεπτά χωρίς διάλειμμα

Πού?
Θέατρο Άνετον
Παρασκευοπούλου 42

Εισιτήρια
Γενική είσοδος: 13 ευρώ
Προπώληση more.com: 10 ευρώ
Μειωμένο (άνεργοι / μαθητές / φοιτητές): 8 ευρώ

Επικοινωνία

6984383153

Θέατρο Ανετον

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες πρόσβασης

Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Οι Cradle of Filth σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα
Οι Cradle of Filth σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα

Στο Principal Club Theater και στο Fuzz Live Music Club αντίστοιχα

Μέμφις live «10 years anniversary»
Μέμφις live «10 years anniversary»

Στο Principal Club Theater


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge