ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
10-2-2024

20 χρόνια Encardia live στο WE

Μουσικές και τραγούδια από τις ελληνόφωνες περιοχές του Ιταλικού Νότου

20 χρόνια Encardia live στο WE

Ακριβώς πριν από 20 χρόνια οι Εncardia μας συστήθηκαν με μουσικές και τραγούδια από τις ελληνόφωνες περιοχές του Ιταλικού Νότου. Μας γνώρισαν στην Ελλάδα τους παραδοσιακούς χορούς της περιοχής, μας έμαθαν τα βήματα, χορέψαμε ατελείωτα στις παραστάσεις τους, κλάψαμε με τα λαϊκά τραγούδια αγάπης, ξενιτειάς, δουλειάς και διαμαρτυρίας των Ελληνοφώνων, τραγουδήσαμε μαζί τους στην τοπική διάλεκτο (Grico), τους ακολουθήσαμε στα ταξίδια τους στη Νότια Ιταλία.

20 χρόνια Εncardia. Χιλιάδες συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, δύο σημαντικές μουσικοθεατρικές παραγωγές, επτά ψηφιακοί δίσκοι και ένα ντοκιμαντέρ στο ενεργητικό τους.

Κι ενώ πάντα περιμένουμε το επόμενο βήμα τους έρχονται στον Πολυχώρο WE τo Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024 στη Θεσσαλονίκη, στο ξεκίνημα της β΄ εικοσαετίας τους και μας προτείνουν μέσα από τον πολύ γνώριμο πια προσωπικό τους ήχο όχι μόνο τα τραγούδια που μέχρι τώρα αγαπήσαμε αλλά και άλλα ελληνικά παραδοσιακά και δικά τους με μια άλλη οπτική.

Αυτήν την οπτική μιας κολεκτίβας που επέμεινε και άντεξε δημιουργικά 20 χρόνια ξεπερνώντας συνεχώς τα όριά της. Από την ταραντέλα λοιπόν του Σαλέντο και της Νάπολης και τα τραγούδια της ξενιτειάς και τη φρουτοπία τους, μέχρι τον Ερωτόκριτο του Vincenzo Kornaro και τον Ράικο της Μακεδονίας, και γιατί όχι μέχρι τον Ίλιγγο του Γιάννη Ρίτσου από τη σονάτα του Σεληνόφωτος.

Ειδικός καλεσμένος τους σε αυτήν τη γιορτή ο Αργύρης Μπακιρτζής που ήταν κοντά τους και τους ενέπνευσε από τα πρώτα τους βήματα. Μαζί θα τραγουδήσουν εμβληματικά τραγούδια αντίστασης από τον Ιταλικό Βορά.

Οι Encardia, η ιδιότυπη αυτή μουσική κολεκτίβα, δημιουργήθηκαν το 2003 και εμπνέονται δημιουργικά και αδιάκοπα από τη μουσική παράδοση και τον πολιτισμό των ελληνοφώνων περιοχών του Ιταλικού Νότου αλλά και ολόκληρης της Μεσογείου.

Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιήσει σχεδόν τρείς χιλιάδες εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη, έχουν εκδώσει επτά ψηφιακούς δίσκους και ένα βραβευμένο (φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2012) ντοκιμαντέρ με θέμα την πορεία και τη σχέση τους με τη μουσική και τον πολιτισμό στα Ελληνόφωνα χωριά του Ιταλικού Νότου.

Η σχέση τους με τα Grico (ελληνική διάλεκτος της περιοχής) είναι μοναδική και η ερμηνεία τους στα τραγούδια αυτά χαρακτηρίζεται τόσο από ευαισθησία όσο κι από έντονο δυναμισμό.

Οι μουσικοί και οι χορευτές των Encardia πέρα από μία αρτιότατη καλλιτεχνικά μουσική παράσταση, δημιουργούν πάντοτε και την αίσθηση της γιορτής, μεταφέροντας στο σήμερα την ενέργεια μιας πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αυτή των ελληνοφώνων περιοχών της Magna Grecia και όχι μόνο.

Εκρηκτικοί ρυθμοί και χοροί του Ιταλικού Νότου στον πιο τολμηρό συνδυασμό του παλιού και αυθεντικού με το καινούργιο και σημερινό.
Παραδοσιακά τραγούδια και διασκευές στη γλώσσα των Ελληνοφώνων (Grico) και σε τέσσερις διαλέκτους της Ιταλίας, μοναδικά και αυθεντικά ερμηνευμένα από τους Encardia.

Σύγχρονα τραγούδια των Encardia πάντα εμπνευσμένα από τις μουσικές παραδόσεις του Ιταλικού Νότου, άλλοτε με rock διάθεση κι άλλοτε με νοσταλγική και ερωτική.

Επί σκηνής οι καλλιτέχνες:
Κώστας Κωνσταντάτος (κρουστά, μαντολίνο, τραγούδι)
Bαγγέλης Παπαγεωργίου (ακορντεόν, φυσαρμόνικα, τραγούδι)
Μιχάλης Κονταξάκης (κιθάρα, τραγούδι)
Ναταλία Κωτσάνη (τραγούδι, κρουστά)
Γιώργος Ντάνης (κοντραμπάσο, τραγούδι)
Κωνσταντίνα Καλκάνη (χορός)
Ιωάννα Μήτσικα (χορός)
Πασχάλης Κολέντσης (Σχεδιασμός ήχου)


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πότε?
Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024
Οι πόρτες ανοίγουν στις 21.00
Η συναυλία ξεκινά στις 22.00

Πού?
Πολυχώρος WE
Λεωφόρος 3ης Σεπτεμβρίου

Εισιτήρια
Προπώληση: 10 ευρώ (Ticketmaster και Πολυχώρος WE)
Γενική είσοδος: 12 ευρώ

Επικοινωνία - κρατήσεις
2310 284700

Πολυχώρος WE

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες πρόσβασης

Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΠΟΓΕΙΑ ΡΕΥΜΑΤΑ ζωντανά! 30 χρόνια tour
ΥΠΟΓΕΙΑ ΡΕΥΜΑΤΑ ζωντανά! 30 χρόνια tour

Μια μεγάλη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα

«Σε δρόμους λαϊκούς» στη Μικρή Σκηνή
«Σε δρόμους λαϊκούς» στη Μικρή Σκηνή

Με τον Φώτη Θεοδωρίδη, τον Γιάννη Τουλή και εξαιρετικούς μουσικούς

Οι Urca de Lima στη Μικρή Σκηνή
Οι Urca de Lima στη Μικρή Σκηνή

Μόνο για μία βραδιά


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge