Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
24-10-2019

Όπερα «Διδώ και Αινείας» του Henry Purcell

Στον Χώρο Τεχνών Βέροιας

Όπερα «Διδώ και Αινείας» του Henry Purcell
fontsize
FREE

Το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού Δήμου Θεσσαλονίκης, η Αντιπεριφέρεια Ημαθίας, ο Δήμος Βέροιας, και η Κοινωφελής Επιχείρηση Πολλαπλής Ανάπτυξης Δήμου Βέροιας παρουσιάζουν την όπερα «Διδώ και Αινείας» του Henry Purcell στο Χώρο Τεχνών Βέροιας (Παύλου Μελά και Μπιζανίου) την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 20:00.

Η Όπερα «Διδώ και Αινείας» του Henry Purcell είναι μια παραγωγή του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με 40 εξαιρετικούς καλλιτέχνες, μουσικούς, χορωδούς και λυρικούς τραγουδιστές από την Θεσσαλονίκη. Πρωτοπαρουσιάστηκε στην Θεσσαλονίκη, στην Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών το Μάρτιο του 2018 για 9 sold out παραστάσεις.

Φέτος η παραγωγή πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης και την Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση της αρχιμουσικού Λίζας Ξανθοπούλου.

Στις 2 Οκτωβρίου 2019 η Όπερα «Διδώ και Αινείας» έκανε θριαμβευτική επιστροφή, αφού παρουσιάστηκε με εξαιρετική επιτυχία στην Αγία Πετρούπολη, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Κέντρου Πολιτισμού με την St. Petersburg Chamber Opera, το τρίτο μεγαλύτερο θέατρο όπερας στην Αγία Πετρούπολη. Έλαβε πολύ καλές κριτικές και καταχειροκροτήθηκε από το κοινό της ιστορικής πόλης.

Η παράσταση θα επαναληφθεί στον Χώρο Τεχνών Βέροιας στις 25 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 20:00. Την σκηνοθεσία υπογράφει ο Δημήτρης Κυανίδης, τα κοστούμια η ιδρυτής και πρώτη Πρόεδρος της Όπερας Θεσσαλονίκης, Ιωάννα Μανωλεδάκη και την σκηνογραφία και καλλιτεχνική επιμέλεια της παραγωγής ο Αθανάσιος Κολαλάς.Ένα από τα γνωστότερα έργα του Άγγλου συνθέτη, η Όπερα «Διδώ και Αινείας» πρωτοπαρουσιάστηκε το 1689, στο Josias Priest’s girls’ school στο Λονδίνο και από τότε παρουσιάζεται, σε σταθερή βάση, σε όλα τα μεγάλα θέατρα.

Η παράσταση
Στο παλάτι της Καρχηδόνας, η βασίλισσα Διδώ είναι ανήσυχη, ο έρωτάς της για τον Τρώα ήρωα Αινεία είναι μεγάλος, όμως έχει άσχημο προαίσθημα για το μέλλον της. Η Μπελίντα, Κυρία επί των τιμών της, προσπαθεί να την ηρεμήσει. Έρχεται ο Αινείας και κανονίζουν το γάμο τους, η Διδώ πρόσκαιρα ξεχνάει τις ανησυχίες της! Όμως, παράλληλα, σε μια σκοτεινή σπηλιά, οι Μάγισσες σχεδιάζουν την καταστροφή της βασίλισσας και της Καρχηδόνας… Καλούν τα πνεύματα του κακού και τους λένε το σχέδιο: Ένα πνεύμα θα εμφανιστεί στον Αινεία με την μορφή του Ερμή, μεταφέροντας του ψεύτικη διαταγή του Δία, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να εγκαταλείψει την Καρχηδόνα και την Διδώ για να φύγει με τον στόλο του για την Ιταλία όπου και θα ιδρύσει τη Νέα Τροία! Δηλαδή, τη Ρώμη! Οι Μάγισσες θα βάλουν φωτιά στην Καρχηδόνα και θα βυθίσουν τον στόλο του Αινεία! Στο δάσος κατά την διάρκεια της γιορτής για τον επικείμενο γάμο, οι Μάγισσες δημιουργούν μια καταιγίδα! Φεύγουν όλοι… Το σκοτεινό πνεύμα εμφανίζεται στον Αινεία μεταφέροντας του τη δήθεν διαταγή του Δία! Εκείνος θλιμμένος, υπακούοντας, αποχαιρετά την αγαπημένη του! Η Διδώ συντετριμμένη οδηγείται προς το τέλος της …

Συντελεστές
Μουσική Διεύθυνση: Λίζα Ξανθοπούλου
Σκηνοθεσία- κινησιολογία: Δημήτρης Κυανίδης
Κοστούμια: Ιωάννα Μανωλεδάκη
Καλλιτεχνική επιμέλεια παραγωγής – σκηνικά: Αθανάσιος Κολαλάς
Μουσική Διεύθυνση Χορωδίας: Μαίρη Κωνσταντινίδου
Σχεδιασμός αφίσας: Αλεξία Βαλταδώρου
Παραγωγή: Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Διδώ: Σοφία Μητροπούλου
Αινείας: Armando Puklavec
Μάγισσα: Ισμήνη Γιαννάκη
Μπελίντα: Νατάσσα Κοψαχείλη
Πνεύμα: Θανάσης Σαχπατζίδης

Χορωδία: Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης

Με τη συνεργασία: της Διεύθυνσης Τουρισμού Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, της Αντιπεριφέρειας Ημαθίας, του Δήμου Βέροιας,  της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολλαπλής Ανάπτυξης Δήμου Βέροιας.


Χώρος Τεχνών Βέροιας
Παύλου Μελά και Μπιζανίου
 
Παρασκευή στις 20:00
Η είσοδος είναι ελεύθερη.ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Eκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού
Eκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού

Ανακοίνωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

19-5-2020

Διανομή τροφίμων σε δικαιούχους του ΤΕΒΑ
Διανομή τροφίμων σε δικαιούχους του ΤΕΒΑ

Από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

7-5-2020


Εργασίες συντήρησης στη 2η Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας
Εργασίες συντήρησης στη 2η Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας

Από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

27-4-2020Eκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων
Eκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

Ανακοίνωση από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

31-3-2020

Εκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού
Εκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού

Ανακοίνωση από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

24-3-2020

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ΠΑΘΕ στην Πιερία
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ΠΑΘΕ στην Πιερία

Πού θα διακοπεί η κυκλοφορία

10-3-2020

Έκθεση φωτογραφίας: «Από την Ανασκαφή στην Παρουσίαση»
Έκθεση φωτογραφίας: «Από την Ανασκαφή στην Παρουσίαση»

Στο Ζιντζιρλί Τζαμί στην πόλη των Σερρών

7-3-2020


goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ