Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
22-11-2019

LAS MENINAS, η μουσική πίσω από τον πίνακα του Diego Velazquez

Μουσική εκδήλωση στην Καβάλα

LAS MENINAS, η μουσική πίσω από τον πίνακα του Diego Velazquez
fontsize
Εχει λήξει στις: Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019
FREE

Το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας φιλοξενεί τρεις διακεκριμένους μουσικούς σε μία εκδήλωση ξεχωριστού ενδιαφέροντος, η οποία επικεντρώνεται στην φωνητική και οργανική μουσική του 17ου αιώνα κατά την διάρκεια της βασιλείας του Φίλιππου του Δ΄στην Ισπανία συνδέοντας την μουσική με την ζωγραφική και συγκεκριμένα με τον πίνακα “Las Meninas” του Diego Velazquez.

Την περίοδο αυτή συντελέστηκε μια απαράμιλλη άνθιση των γραμμάτων και των τεχνών, καθώς ο ίδιος ο Φίλιππος υπήρξε μεγάλος λάτρης του θεάτρου και ενθουσιώδης συλλέκτης έργων τέχνης. Στην αυλή του βρήκαν στέγη πολλοί σημαντικοί δημιουργοί της Ισπανικής Χρυσής Εποχής, με τα ονόματα των Pedro Calderόn de la Barca και Diego Velázquez να ξεχωρίζουν.

Ποια όμως ήταν η μουσική που έντυνε τις παραστάσεις του Calderόn ή άκουγε ο Velázquez όταν δημιουργούσε μερικά από τα σημαντικότερα έργα του; Το πρόγραμμα βασίζεται σε έργα τριων συνθετών που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στην αυλή του Φίλιππου του Δ΄: του Juan Hidalgo, αρχιμουσικού της αυλής και στενού συνεργάτη του Calderόn, του José Marín, κάντορα του βασιλικού παρεκκλησίου και του Gaspar Sanz, δασκάλου κιθάρας του Don Juan José de Austria, νόθου γιου του Φιλίππου.

Η Θεοδώρα Μπάκα, γεννημένη στη Λάρισα, είναι απόφοιτος των Τμημάτων Όπερας και Μουσικής Δωματίου της Ανώτατης Ακαδημίας Μουσικής και Θεάτρου του Ανοβέρου (Γερμανία).

Με ρεπερτόριο που εκτείνεται από την Παλαιά μουσική, το Lied, ως και έργα σύγχρονων δημιουργών, έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες διεθνείς μουσικές διοργανώσεις στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Έχει συνεργαστεί με την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών & Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Λυρικά Θέατρα της Γερμανίας, Ιταλίας, Πορτογαλίας, Ισπανίας, Αυστρίας, Ρωσίας, όλα τα μεγάλα ορχηστρικά σύνολα της Ελλάδας, τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, Φιλαρμονική Εταιρεία Βρέμης, Il Complesso Barocco (Alan Curtis), MusicAeterna (Θόδωρος Κουρεντζής).

Συνεργάζεται συχνά με τα σχήματα Παλαιάς μουσικής Ex Silentio (Δ. Κούντουρας), Latinitas Nostra (Μ. Χρυσικόπουλος), Atalante (Erin Headley) και με σύγχρονους έλληνες συνθέτες (Γ. Κουρουπός, Τ. Ρωσόπουλος, Έφη Μαρκουλάκη, Γ. Ζερβός, Κ. Σελαμσής, Ηλ. Ανδριόπουλος, Κ. Βήτα).

Ηχογράφησε έργα Händel και Scarlatti υπό τη διεύθυνση των Γιώργου Πέτρου και Alan Curtis, ελληνικά λυρικά έργα όπως Προσοχή, ο πρίγκηπας λερώνει! (Ν. Κυπουργού) και Ορφέας (Β. Κατσούλη), μεσαιωνική μουσική με το σύνολο Ex Silentio, Θρήνους ιταλών συνθετών του 17ου αιώνα, ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια, Το ημερολόγιο μιας γυναίκας (Χάνομαι Γιατί Ρεμβάζω).

O Αλέξανδρος Ιωάννου είναι διπλωματούχος κρουστών από το Κ.Ω.Θ., κάτοχος PGdip. στα ευρωπαϊκά κρουστά από το Trinity College of Music της Αγγλίας, πτυχιούχος ανώτερων θεωρητικών από το Ν.Ω.Θ. και κάτοχος MMus στη σύνθεση από το Reading University της Αγγλίας. Διδάσκει στο Κ.Ω.Θ. και στο Ν.Ω.Θ.
Ως ντράμερ παίζει και ηχογραφεί με πολλές μπάντες (Still Gramophone, Jonny Nel, Sonny Touch κ.ά.) και ως κρουστός έχει παίξει με πολλές ορχήστρες (Κ.Ω.Θ., Δ.Ω.Θ, Συμφωνική της Σόφιας, Contra Tempo κ.ά.). Έχει συνθέσει μουσική για θέατρο, τηλεόραση, ορχήστρα και video. Τα τελευταία χρόνια το συνθετικό και ερμηνευτικό του έργο εστιάζει στον αυτοσχεδιασμό με live electronics.

Ο Θεόδωρος Κίτσος φοίτησε στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου σπουδάζοντας παράλληλα κιθάρα (Πτυχίο και Δίπλωμα με τους Π. Ιωάννου και Κ. Γρηγορέα αντίστοιχα). Στη συνέχεια μετέβη στο Ηνωμένο Βασίλειο για να ειδικευτεί στην ερμηνεία παλαιάς μουσικής μελετώντας ιστορικά νυκτά έγχορδα (λαούτο, θεόρβη, μπαρόκ κιθάρα) με την E. Kenny. Ως υπότροφος του Ιδρύματος Μιχελή απέκτησε Μεταπτυχιακή ειδίκευση από το Πανεπιστήμιο του York. Συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφίες από το Ίδρυμα Ωνάση και το Πανεπιστήμιο του York και αναγορεύθηκε Διδάκτορας το 2005.

Δίνει τακτικά διαλέξεις και ομιλίες ενώ εργασίες του έχουν δημοσιευτεί στα επιστημονικά περιοδικά The Lute, Χρονικά Αισθητικής, Μουσικολογία, Μουσικός Λόγος, Μουσικός Ελληνομνήμων και σε διάφορους συλλογικούς τόμους. Έχει συμμετάσχει σε ηχογραφήσεις δίσκων (Decca, Naïve, MDG, Aparté κ.ά.) και συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, Ελβετία, Αυστρία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ρωσία, Ουγγαρία, Κροατία, Ρουμανία, Μονακό κ.α) με διάφορα σύνολα (Καμεράτα [Armonia Atenea], Latinitas nostra, Pomo d’oro, Yorkshire Baroque Soloists, KOΘ, KOA, Ex silentio κ.ά).
Υπηρετεί ως Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ "LAS MENINAS" ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ
Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ώρα 19.00, Αρχαιολογικό Μουσείο


Είσοδος ελεύθερη.
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Les Au Revoir Live @ Nord (Άμφισσα)
Les Au Revoir Live @ Nord (Άμφισσα)

Μια ξεχωριστή βραδιά με Bossa Nova, Swing και Lounge ρυθμούς

8-7-2020


Εκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού
Εκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού

Ανακοίνωση από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

3-7-2020


Διανομή  νωπών τροφίμων και ειδών βασικής υλικής συνδρομής
Διανομή νωπών τροφίμων και ειδών βασικής υλικής συνδρομής

Από την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας

5-6-2020

Πράσινα Σημεία στους 38 Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας
Πράσινα Σημεία στους 38 Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας

Με χρηματοδότηση μέσω ευρωπαϊκών πόρων

5-6-2020

Ο συνεδριακός τουρισμός σε πρώτη προτεραιότητα για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Ο συνεδριακός τουρισμός σε πρώτη προτεραιότητα για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

3o Destination Update Webinar από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

5-6-2020

Εκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού
Εκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού

Ανακοίνωση από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

1-6-2020

Eκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού
Eκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού

Ανακοίνωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

19-5-2020


goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA