Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
Γιορτάζουν σήμερα: Νικόδημος
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
25-11-2019

Συλλαλητήριο για τη ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα - Κάλεσμα από την «Λαϊκή Συσπείρωση»

Στο Παλιό Πάρκο Πτολεμαΐδας

Συλλαλητήριο για τη ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα - Κάλεσμα από την «Λαϊκή Συσπείρωση»
fontsize
Εχει λήξει στις: Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019

Κάλεσμα συμμετοχής στο σημερινό συλλαλητήριο για τη ΔΕΗ που θα γίνει στην Πτολεμαΐδα, απευθύνει η «Λαϊκή Συσπείρωση». Συγκεκριμένα, καλεί σε προσυγκέντρωση στις 4.30 το μεσημέρι, στο Παλιό Πάρκο Πτολεμαΐδας, για να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο.

Αναλυτικά, το κάλεσμα της «Λαϊκής Συσπείρωσης»:

«Tο νομοσχέδιο για την "Απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ, ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και στήριξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας", σηματοδοτεί την παραπέρα προώθηση της στρατηγικής του κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την "απελευθέρωση" της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, κομβικό κομμάτι της οποίας είναι και οι προωθούμενες ιδιωτικοποιήσεις. Η στρατηγική αυτή -οι βάσεις της οποίας μπήκαν από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ- έχει ξεκινήσει ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του '90, έχει περάσει από πολλά στάδια και υπηρετήθηκε πιστά από όλες τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, εξάλλου όλοι μαζί την ψήφισαν.

Δραματικές είναι οι επιπτώσεις αυτής της πολιτικής που υπηρετεί τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων για την εργατική τάξη και το λαό. Από το 2008 μέχρι σήμερα, τα οικιακά τιμολόγια αυξήθηκαν πάνω από 150%. Μόνο το ΕΤΜΕΑΡ αυξήθηκε από 0,3 ευρώ σε 26 ευρώ στις 1.000 kW. Oι εργαζόμενοι του κλάδου είδαν μείωση θέσεων εργασίας, τους μισθούς τους να μειώνονται πάνω από 50%, σήμερα βρίσκονται μπροστά σε νέες μειώσεις, ακόμα και απολύσεις. Σε κίνδυνο βρίσκονται οι τηλεθερμάνσεις και οι μετεγκαταστάσεις χωριών.

Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο αφαιρεί "βαρίδια" που επιβραδύνουν την πολιτική της απελευθέρωσης της ενέργειας:

Τσακίζοντας δικαιώματα των εργολαβικών.

Καταργώντας τη μονιμότητα για νεοπροσλαμβανόμενους.

Με την κατάργηση του εκπτωτικού τιμολογίου από εργαζόμενους και συνταξιούχους που ήταν προϊόν Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Στόχος είναι να γενικευτούν οι άθλιες εργασιακές σχέσεις που ήδη υπάρχουν (συμβασιούχοι και εργολαβικοί).

Όσο για την "απολιγνιτοποίηση" είναι έγκλημα το οποίο αναδεικνύει τον ανορθολογισμό του καπιταλισμού. Αφενός αυξάνεται τεχνητά η τιμή της κιλοβατώρας λόγω του εμπορίου ρύπων και αφετέρου, η ευστάθεια και η ασφάλεια του ενεργειακού μείγματος θα εξαρτώνται από το εισαγόμενο φυσικό αέριο, την ώρα που οξύνονται οι ανταγωνισμοί για το ποιος θα ελέγχει τις ενεργειακές πηγές και τους δρόμους μεταφοράς της ενέργειας.

Η περιβαλλοντική τους ευαισθησία καταρρίπτεται έμπρακτα: Από τη μία κλείνουν λιγνιτικές μονάδες στο "όνομα" της προστασίας του περιβάλλοντος και από την άλλη, μέσα από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προωθούν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την καρκινογόνα καύση των απορριμμάτων.

Εάν κόπτονται για το περιβάλλον, γιατί δεν αξιοποιούν τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς, οι οποίοι συμβάλουν στην ύδρευση, άρδευση, στον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, στην αντιπλημμυρική προστασία και βεβαίως, παρέχουν φθηνή ενέργεια και δεν θα υπάρχει και ενεργειακή εξάρτηση.

Καλούμε τους εργαζόμενους και το λαό να βγάλουν συμπεράσματα για το ποιοι τους εξαπάτησαν για τις δήθεν ευεργετικές συνέπειες της "απελευθέρωσης" και των ιδιωτικοποιήσεων, σε αντίθεση με τη "Λαϊκή Συσπείρωση" που προειδοποίησε και αποκάλυψε το χαρακτήρα αυτών των κατευθύνσεων και μέτρων, οργάνωσε την πάλη για να βάλει εμπόδια, άνοιξε τη συζήτηση για τη συνολική διέξοδο και προοπτική.

Οι εκλεγμένοι με τη "Λαϊκή Συσπείρωση", που υποστηρίζεται από το ΚΚΕ, δηλώνουμε ότι θα είμαστε μπροστά στους αγώνες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του λαού, παλεύοντας για:

Καμία πώληση - παράδοση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής ορυχείων και ορυκτού πλούτου.

Ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΔΔΗΕ - ΔΕΠΑ.

Καμία διακοπή ρεύματος σε εργατική - λαϊκή οικογένεια.

Μείωση στα τιμολόγια λαϊκής κατανάλωσης ρεύμα και τηλεθέρμανση φθηνά για το λαό.

Μόνιμο προσωπικό.

Αποκατάσταση εδαφών.

Ολοκλήρωση των μετεγκαταστάσεων.

Λύση υπάρχει και μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες του λαού και των εργαζομένων, να διασφαλίσει την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας και τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης, την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας, τις σταθερές θέσεις εργασίας.

Χρειάζεται μία άλλη μορφή οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας. Σε αυτή που ο εργάτης θα είναι αφεντικό στον πλούτο που παράγει. Σε αυτήν την κοινωνία που θα έχει το στο επίκεντρο την κάλυψη των λαϊκών αναγκών και όχι την αύξηση των κερδών των καπιταλιστών. Μόνο σε μία τέτοια κοινωνία το ενεργειακό προϊόν θα είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Αυτό θα διασφαλίζεται, αφού όλες οι εγχώριες ενεργειακές πηγές, τα μέσα παραγωγής, οι υποδομές και τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής θα αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία κάτω από ενιαίο κρατικό φορέα Ενέργειας. Ο ενεργειακός κεντρικός σχεδιασμός θα μπορεί να αξιοποιεί συνδυασμένα όλες τις διαθέσιμες, εγχώριες πηγές ενέργειας και όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες και τεχνικές λύσεις προκειμένου να βελτιώνεται το "ενεργειακό μείγμα" της χώρας για να διασφαλίζεται η λαϊκή ευημερία.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, καλούμε τους εργαζόμενους να παλέψουν».
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Les Au Revoir Live @ Nord (Άμφισσα)
Les Au Revoir Live @ Nord (Άμφισσα)

Μια ξεχωριστή βραδιά με Bossa Nova, Swing και Lounge ρυθμούς

8-7-2020


Εκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού
Εκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού

Ανακοίνωση από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

3-7-2020


Διανομή  νωπών τροφίμων και ειδών βασικής υλικής συνδρομής
Διανομή νωπών τροφίμων και ειδών βασικής υλικής συνδρομής

Από την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας

5-6-2020

Πράσινα Σημεία στους 38 Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας
Πράσινα Σημεία στους 38 Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας

Με χρηματοδότηση μέσω ευρωπαϊκών πόρων

5-6-2020

Ο συνεδριακός τουρισμός σε πρώτη προτεραιότητα για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Ο συνεδριακός τουρισμός σε πρώτη προτεραιότητα για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

3o Destination Update Webinar από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

5-6-2020

Εκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού
Εκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού

Ανακοίνωση από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

1-6-2020

Eκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού
Eκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού

Ανακοίνωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

19-5-2020


goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA