ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
24-1-2023

Με θετικό πρόσημο η νεοφυής επιχειρηματικότητα στην Κεντρική Μακεδονία

Ενημέρωση απο την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Με θετικό πρόσημο η νεοφυής επιχειρηματικότητα στην Κεντρική Μακεδονία

Η νεοφυής επιχειρηματικότητα και η προσέλκυση Άμεσων Ξένων Επενδύσεων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατάφεραν να διατηρήσουν την αναπτυξιακή τους πορεία, παρά τις αναταράξεις της τελευταίας διετίας σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με το One Stop Liaison Office και την Αυτοτελή Διεύθυνση Υποστήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός αυτό, καθώς η επιχειρηματικότητα αποτελεί πυλώνα της οικονομίας, ενώ η προστιθέμενη αξία της είναι ακόμη μεγαλύτερη, όταν οι νεοεισερχόμενες εταιρείες εξελίσσονται σε ταχέως αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις και δημιουργούν μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με 17% αύξηση των startups το τελευταίο εξάμηνο, δραστηριοποιούνται πλέον 97 εγκεκριμένες από το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων νεοφυείς επιχειρήσεις. Την πρώτη θέση της κατάταξης σε πλήθος επιχειρήσεων και συνολικής χρηματοδότησης στην Περιφέρεια κατέχει ο τομέας των Βιοεπιστημών και ακολουθούν οι τομείς των ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών) που συγκεντρώνουν και το υψηλότερο ποσοστό εργαζομένων, του Περιβάλλοντος και της Αγροδιατροφής.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων εγκρίθηκε συνολικά το 75% των αιτήσεων ένταξης των start-ups, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, από τις οποίες οι 8 με την Ταχεία Διαδικασία (Fast-Track).

Επιπλέον, η προσέλκυση ποιοτικών επενδύσεων σε μία Περιφέρεια παράγει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα και τονώνει πολλούς τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας συνδράμοντας στην ψηφιακή και την πράσινη μετάβαση.

Το 2020 αποτέλεσε ένα σημαντικό ορόσημο για την Ελλάδα, καθώς παρατηρήθηκε αύξηση στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ) 77%, η οποία προήλθε από την προσέλκυση 39 ΑΞΕ, έναντι 22 το 2019 και 11 κατά μέσο όρο ανά έτος την προηγούμενη εικοσαετία (2000-2019), παρ’ όλη τη μείωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η ετήσια επίδοση κατατάσσει την Ελλάδα για πρώτη φορά στην 23η θέση μεταξύ 51 χωρών. Επίσης, την κατατάσσει στους 10 πιο ελκυστικούς προορισμούς για ξένες επενδύσεις (8η θέση) και στις τρεις ελκυστικότερες αμέσως μετά τις έξι ισχυρότερες οικονομίες της Ευρώπης και το Βέλγιο.

Σε εθνικό επίπεδο, η μεγαλύτερη συγκέντρωση των ξένων επενδύσεων, αλλά ταυτόχρονα και των νεοφυών επιχειρήσεων, σημειώνεται στην Αττική, που προσελκύει περίπου δύο στις τρεις ΑΞΕ και startups (67%) και δεύτερη ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία σε ποσοστό περίπου 15%.

Τα υψηλά ποσοστά, βέβαια, ίδρυσης νεοφυών επιχειρήσεων δεν εξασφαλίζουν απαραίτητα και βιώσιμη επιχειρηματικότητα. Η έμφαση, ωστόσο, σε ποιοτικά και τεχνολογικά χαρακτηριστικά αποφέρει υψηλότερο πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην οικονομία και σε ανθεκτικότερες επιχειρήσεις.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχοντας διαγνώσει την ανάγκη παρέμβασης έχει εντάξει την ενίσχυση της Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας στο Πρόγραμμα ‘Κεντρική Μακεδονία’ 2021-2027, με σκοπό την προώθηση της σύστασης και της προαγωγής της επιχειρηματικότητας έντασης γνώσης και καινοτομίας για την ίδρυση και αρχική λειτουργία νέων επιχειρήσεων.
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
«Εγκατάσταση Νέων Γεωργών»: Ανακοίνωση από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Αλιείας της Π.Κ.Μ.
«Εγκατάσταση Νέων Γεωργών»: Ανακοίνωση από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Αλιείας της Π.Κ.Μ.

4η Επικαιροποίηση της Απόφασης για τα αποτελέσματα διοικητικού ελέγχου αιτημάτων στήριξης

Η ετήσια έκθεση τάσεων στην αγορά εργασίας
Η ετήσια έκθεση τάσεων στην αγορά εργασίας

Ενημερωτική ημερίδα για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Ξεκινάνε οι πληρωμές 322 Νέων Γεωργών
Ξεκινάνε οι πληρωμές 322 Νέων Γεωργών

Επιλαχόντες της 3ης Πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων στήριξης στο Υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών»

Ο Κ. Ζέρβας στο 3rd Thessaloniki Metropolitan Summit του Economist
Ο Κ. Ζέρβας στο 3rd Thessaloniki Metropolitan Summit του Economist

«Η Θεσσαλονίκη γίνεται πυλώνας ανάπτυξης για τη χώρα»

Νέα παράταση υποβολής φορολογικών δηλώσεων
Νέα παράταση υποβολής φορολογικών δηλώσεων

Μέχρι τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου

ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ επιστρέφουν στο Δημόσιο
ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ επιστρέφουν στο Δημόσιο

Σήμερα η τροπολογία στη Βουλή

Παράταση έως τις 31 Αυγούστου για τις φορολογικές δηλώσεις
Παράταση έως τις 31 Αυγούστου για τις φορολογικές δηλώσεις

Ανακοίνωση από το Υπουργείο Οικονομκών
© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge