ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
2-5-2023

«Έκρηξη» οικιστικών επενδύσεων στη Θεσσαλονίκη

Ελληνικές και ξένες εταιρείες δραστηριοποιούνται έντονα στην αγορά και εκμετάλλευση ακινήτων

«Έκρηξη» οικιστικών επενδύσεων στη Θεσσαλονίκη
Φωτογραφία αρχείου

«Έκρηξη» νέων οικιστικών επενδύσεων καταγράφει η κτηματαγορά της Θεσσαλονίκης, από ισραηλινά και ελληνικά επί το πλείστον κεφάλαια. Έλληνες, Ισραηλινοί αλλά ενίοτε και Βαλκάνιοι ιδιώτες και funds είτε κατασκευάζουν εξ αρχής νέα συγκροτήματα κατοικιών, είτε ανακατασκευάζουν «γηρασμένες» πολυκατοικίες ή και καπναποθήκες στο κέντρο της πόλης και στην αναπτυσσόμενη περιοχή της Δυτικής εισόδου αλλά ενίοτε και ανατολικά, την ίδια ώρα που στην περιοχή της Θέρμης στα ανατολικά προάστια καταγράφεται έντονη ανοικοδόμηση και τα διαθέσιμα οικόπεδα πλέον λιγοστεύουν θεαματικά και στην Καλαμαριά, επίσης ανατολικά, σηκώνονται νέες οικοδομές στα ελάχιστα ελεύθερα μέχρι πρότινος οικόπεδα αλλά και με ανακατασκευές παλιότερων διώροφων κατοικιών.

Δυτική είσοδος – Κέντρο

Τριακόσια διαμερίσματα με θέα στη θάλασσα στην περιοχή της Δυτικής Εισόδου της Θεσσαλονίκης προβλέπει το οικιστικό project «Infinity Park» της ισραηλινών συμφερόντων «progreece», προϋπολογισμού 23 εκατ.ευρώ. Το οικόπεδο βρίσκεται απέναντι από τον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό και την περιοχή όπου θα ανεγερθεί το Μουσείο Ολοκαυτώματος. Η ίδια εταιρεία έχει επίσης πλούσιο «βιογραφικό» σε αγορές-ανακαινίσεις ορόφων πρώην βιοτεχνικών κτηρίων στα Άνω Λαδάδικα και κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό, ενώ επίσης έχουν σε εξέλιξη το project “Villa 8” επί της Βασιλίσσης Όλγας 188 στην ανατολική Θεσσαλονίκη, δηλ. την ανάπλαση-αναβάθμιση μιας πολυκατοικίας σε περιοχή-γειτονιά όπου πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο υπήρχαν πολλές κατοικίες εβραϊκών οικογενειών.

Στην υλοποίηση μεγάλου οικιστικού project στην περιοχή του λιμανιού, ύψους 12 εκατ. ευρώ, συγκεκριμένα στην οδό Καρατάσου 5, το οποίο θα συνδυάζει κατοικίες και σύγχρονους χώρους γραφείων., προχωρά η εταιρεία «Akylin IKE», της οποίας βασική μέτοχος είναι η κα. Δέσποινα Νταμπίζα – Γώγου. Το project ανακοινώθηκε κατά την παρουσίαση του συγκροτήματος «Elisabeth» της οικογένειας Στέφανου Γώγου, μία επένδυση της τάξης των 11 εκατ. ευρώ που όπως έχει δημοσιεύσει η «Ν» περιλαμβάνει Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων, τετράστερο ξενοδοχείο που έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία και Πρότυπο Κέντρο Μοντέρνας Τραυματιολογίας που θα λειτουργήσει τον Οκτώβριο.

Σε ισραηλινή εταιρεία, την “Israel Crete Μονοπρόσωπη Α.Ε.”, έχει κατακυρωθεί, επίσης, πρόσφατα μέσω ηλεκτρονικού πλειστηριασμού μεγάλο πρώην βιοτεχνικό συγκρότημα (πρώην Καπνομάγαζο-Καπναποθήκες) στην περιοχή του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, στην Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης και αναμένεται με ενδιαφέρον η νέα χρήση που θα αποκτήσει το ακίνητο, το οποίο περιλαμβάνει τρία πολυώροφα κτήρια και δύο ανεξάρτητα ισόγεια βοηθητικά κτήρια, συνολικής επιφάνειας 29.890,00 τ.μ., από τους νέους ιδιοκτήτες του, καθώς τα έργα για τη ριζική αναβάθμιση-ανάπλαση του πρώην Στρατοπέδου Παύλου Μελά έχουν ξεκινήσει.

Μια παλιά καπναποθήκη, στη συμβολή των οδών Ολύμπου και Γλάδστωνος στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (πρώην καπναποθήκη των αδελφών Εμμανουήλ) έχει περάσει επίσης στην ιδιοκτησία της Tabac Ανάπτυξη Ακινήτων, εταιρείας του Ομίλου Calon και αναμένεται να μετατραπεί σε συγκρότημα serviced διαμερισμάτων για φοιτητές και νέους επαγγελματίες. Στην κυριότητα του ίδιου Ομίλου πέρασε πρόσφατα και κτήριο γραφείων στην περιοχή του ΦΙΞ στη Δυτική Είσοδο της πόλης.

Και πάλι ισραηλινών συμφερόντων είναι η εταιρεία Yamas Global που αγόρασε πρόσφατα πολυκατοικία στην Εγνατία κοντά στον σταθμό του υπό κατασκευή μετρό «Αγία Σοφία» και όπως έγινε γνωστό θα την μετατρέψει σε κατοικίες προς ενοικίαση. Η ίδια εταιρεία έχει στο «βιογραφικό» της και αρκετές μετατροπές παλιών βιοτεχνικών-επαγγελματικών ακινήτων σε οικιστικά στο κ΄πεντρο και ανατολικά.

Καλαμαριά – Πυλαία – Θέρμη

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι μεγάλη οικιστική-εμπορική-πολιτιστική επένδυση δρομολογείται στο πρώην βιομηχανικό ακίνητο των Κεραμείων Αλλατίνη στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, από τον γνωστό επιχειρηματία και πρόεδρο της SANI/IKOS Σταύρο Ανδρεάδη, στην κυριότητα του οποίου έχει περάσει το ακίνητο και σχεδιάζεται η κατασκευή ουρανοξύστη, ύψους 100 μ. με 30 ορόφους.

Στο μεταξύ στην Καλαμαριά, στην ανατολική Θεσσαλονίκη καταγράφεται έντονη οικοδομική δραστηριότητα στα ελάχιστα μέχρι πρότινος ελεύθερα οικόπεδα αλλά και με ανακατασκευές παλιών διώροφων κατοικιών, που διαθέτει ακόμη η περιοχή, ενώ η Θέρμη ακόμη πιο ανατολικά έχει ξεμείνει κυριολεκτικά από ελεύθερα οικόπεδα, λόγω της έντονης ανοικοδόμησης κυρίως ανεξάρτητων κατοικιών αλλά και συγκροτημάτων μεζονετών κ.ο.κ., καθώς στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης τα ελεύθερα οικόπεδα είναι λίγα και υπάρχει έλλειψη νεόδμητων κατοικιών.

ΠΗΓΗ
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
«Εγκατάσταση Νέων Γεωργών»: Ανακοίνωση από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Αλιείας της Π.Κ.Μ.
«Εγκατάσταση Νέων Γεωργών»: Ανακοίνωση από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Αλιείας της Π.Κ.Μ.

4η Επικαιροποίηση της Απόφασης για τα αποτελέσματα διοικητικού ελέγχου αιτημάτων στήριξης

Η ετήσια έκθεση τάσεων στην αγορά εργασίας
Η ετήσια έκθεση τάσεων στην αγορά εργασίας

Ενημερωτική ημερίδα για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Ξεκινάνε οι πληρωμές 322 Νέων Γεωργών
Ξεκινάνε οι πληρωμές 322 Νέων Γεωργών

Επιλαχόντες της 3ης Πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων στήριξης στο Υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών»

Ο Κ. Ζέρβας στο 3rd Thessaloniki Metropolitan Summit του Economist
Ο Κ. Ζέρβας στο 3rd Thessaloniki Metropolitan Summit του Economist

«Η Θεσσαλονίκη γίνεται πυλώνας ανάπτυξης για τη χώρα»

Νέα παράταση υποβολής φορολογικών δηλώσεων
Νέα παράταση υποβολής φορολογικών δηλώσεων

Μέχρι τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου

ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ επιστρέφουν στο Δημόσιο
ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ επιστρέφουν στο Δημόσιο

Σήμερα η τροπολογία στη Βουλή

Παράταση έως τις 31 Αυγούστου για τις φορολογικές δηλώσεις
Παράταση έως τις 31 Αυγούστου για τις φορολογικές δηλώσεις

Ανακοίνωση από το Υπουργείο Οικονομκών




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge