ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
24-7-2015

Έκθεση φωτογραφίας: Ταξιδεύοντας στην Ανατολική Μεσόγειο

Μέσα από το Ψηφιακό Αρχείο Ελληνικού Πολιτισμού του Θεόδωρου Κορρέ

Έκθεση φωτογραφίας: Ταξιδεύοντας στην Ανατολική Μεσόγειο
FREE

Στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού φιλοξενείται από τις 23 Ιουνίου έως τις 13 Σεπτεμβρίου 2015 η περιοδική έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Ταξιδεύοντας στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα από το Ψηφιακό Αρχείο Ελληνικού Πολιτισμού του Θεόδωρου Κορρέ (Α.Π.Θ.)», με την οποία το Μουσείο μας συμμετέχει στις εκδηλώσεις της 5ης Biennale Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, με θεματική τη Μεσόγειο, στο πλαίσιο της κοινής δράσης των πέντε μεγάλων μουσείων της πόλης, γνωστής ως «Κίνησης των 5Μ».

Πρόκειται για μια φωτογραφική έκθεση με υλικό που προέρχεται από το Ψηφιακό Αρχείο Ελληνικού Πολιτισμού του Θ. Κορρέ (Α.Π.Θ.). Οι φωτογραφήσεις πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών εκδρομών του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του ΑΠΘ και απεικονίζουν μια σειρά από εκκλησιαστικά και κοσμικά μνημεία κατά μήκος της παράλιας ζώνης της Ανατολικής Μεσογείου.
Η έκθεση βασίστηκε σε μια ιδέα του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού που θέλησε να αξιοποιήσει το πλούσιο αλλά ελάχιστα γνωστό Ψηφιακό Αρχείο Ελληνικού Πολιτισμού του Θεόδωρου Κορρέ (Α.Π.Θ.), και να το παρουσιάσει στο ευρύ κοινό τεκμηριωμένο επιστημονικά, στο πλαίσιο της εξωστρεφούς πολιτικής του.

Έτσι, μέσα από το βλέμμα του Αρχαιολόγου – Ερευνητή, του Περιηγητή και του Ταξιδιώτη παρουσιάζονται στον επισκέπτη, έργα πολιτισμού που έχουν διασωθεί μέχρι σήμερα σε τόπους όπου η παρουσία του Ελληνικού στοιχείου είναι διαχρονική.

Παράλληλα, σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη, η έκθεση προσφέρει στο κοινό την ευκαιρία ενός «ταξιδιού» στον χώρο-χρόνο, όπως λέει και ο τίτλος της, φωτίζοντας τον πολιτισμό του Ελληνισμού κατά μήκος των ακτών της Ανατολικής Μεσογείου, με ιδιαίτερη έμφαση στη Μικρά Ασία, που παραμένει ζωντανός μέσα από μνήμες και αφηγήσεις ως τις μέρες μας.

Σε νοητή διαδρομή από Βορρά προς Νότο, με αφετηρία την περιοχή του βορειοανατολικού Αιγαίου, ο επισκέπτης προχωρά στο νοτιοανατολικό τμήμα της λεκάνης της Μεσογείου, για να καταλήξει στη χερσόνησο του Σινά και την Αίγυπτο ταξιδεύοντας στο γαλάζιο της Μεσογείου, σε περιοχές μακρινές αλλά συνάμα οικείες, βιώνοντας μια ψυχική ανάταση, ανακαλώντας τη μνήμη.

Η έκθεση, την οποία επιμελήθηκε η Δρ. Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, Διευθύντρια του ΜΒΠ, φιλοξενείται στην πτέρυγα περιοδικών εκθέσεων «Κυριάκος Κρόκος» και η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη καθημερινά 8.00 έως 20.00.
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Έκθεση φωτογραφίας: «Όψεις νέων φωτογράφων»
Έκθεση φωτογραφίας: «Όψεις νέων φωτογράφων»

Στον εκθεσιακό χώρο «Υπόγεια Διάβαση - Εναλλακτική Υπόγεια Διαδρομή»

Διεθνής φωτογραφικός διαγωνισμός με θέμα «Χρώματα της ορθοδοξίας: Ελλάδα»
Διεθνής φωτογραφικός διαγωνισμός με θέμα «Χρώματα της ορθοδοξίας: Ελλάδα»

Ο διαγωνισμός διοργανώνεται για να παρουσιάσει την ποικιλομορφία και την ομορφιά της Ορθοδοξίας

Φεστιβάλ Φωτογραφίας Out of Focus
Φεστιβάλ Φωτογραφίας Out of Focus

Από τη Λέσχη Δημιουργικής Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Εκθεση φωτογραφίας: «Τόποι Λατρείας»
Εκθεση φωτογραφίας: «Τόποι Λατρείας»

Από τη λέσχη δημιουργικής φωτογραφίας «Out of Focus»

Photometria Awards για 15η συνεχή χρονιά!
Photometria Awards για 15η συνεχή χρονιά!

Ο καθιερωμένος διαγωνισμός μεμονωμένης φωτογραφίας

Εκθεση φωτογραφίας: «Πορτραίτα»
Εκθεση φωτογραφίας: «Πορτραίτα»

Από τη Φωτογραφική Λέσχη «Out of Focus»

Έκθεση φωτογραφίας «Ιστορίες Των Νερών»
Έκθεση φωτογραφίας «Ιστορίες Των Νερών»

Από το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ



© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge