ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
10-1-2016

Έκθεση φωτογραφίας "Ταξίδι στο χρόνο" στα Μετέωρα Πολίχνης

Από Παρασκευή 15 Ιανουαρίου

Έκθεση φωτογραφίας

Την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου ξεκινά στα Μετέωρα Πολίχνης το "Ταξίδι στο χρόνο".

Έκθεση φωτογραφίας, αυθεντικά αντικείμενα και κειμήλια λαϊκού βίου, προφορικές μαρτυρίες για τα Μετέωρα της Πολίχνης.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος "Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος" και η Ένωση Πολιτών "Μετέωρα" με την υποστήριξη του Δήμου Παύλου Μελά, καλούν τους πολίτες του Δήμου Παύλου Μελά, αλλά και τους επισκέπτες, την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου στις 18.30 στο Πνευματικό Κέντρο Μετεώρων (Οδός Βουλγαροκτόνου & Σκύδρας, Πολίχνη) για να τους ταξιδέψουν στο χρόνο, στις προηγούμενες δεκαετίες, δίνοντας φωνή στους "αφανείς" της ιστορίας και παρουσιάζοντας για δέκα ημέρες την πραγματική εικόνα της πόλης, το δύσκολο παρελθόν.

Πίσω από τα αντικείμενα καθημερινής χρήσης, ενδύματα, οικιακά σκεύη, εργαλεία, μηχανήματα, έγγραφα, "κρύβεται" πάντα ο άνθρωπος.

Μέσα από την έκθεση εκατοντάδων φωτογραφιών αποτυπώνεται η καθημερινή δράση των κατοίκων, στο ευρύ κοινωνικό φάσμα της κατοικίας, της εργασίας, της εκπαίδευσης, αλλά και της θρησκευτικής πίστης, του λαϊκού πολιτισμού, του αθλητισμού, της διασκέδασης.

Η πρωτοβουλία των δύο δραστήριων συλλόγων του Δήμου Παύλου Μελά, να ανακαλέσουν εικόνες και μνήμες και να ξαναζωντανέψουν την ιστορία των Μετεώρων, επιβεβαιώνει ότι

"Οι τοπικές κοινωνίες έχουν ταυτότητα και ιδεολογία και οι πολίτες δεν χάνουν το αίσθημα κοινωνικής αλληλεγγύης. Πόλεις είναι οι ίδιοι οι πολίτες της γιατί αποτελούν «πολιτιστικές οντότητες - τόπους» όπου οι άνθρωποι κατοικούν και εργάζονται, εκπαιδεύονται και καταρτίζονται, συναντώνται και συνομιλούν, επικοινωνούν και ερωτεύονται, ψυχαγωγούνται και αθλούνται, συμμερίζονται ιδέες, διεκδικούν αιτήματα και κινητοποιούνται, προβάλλουν επιθυμίες και προσδοκίες, διαμορφώνουν ανάγκες και τρόπους ζωής. Ο σύγχρονος πολιτισμός πρέπει να στηρίζεται σε ένα πολύ ευρύ και ανθρωπολογικό ορισμό του, ως τρόπου ζωής που ενσωματώνει, μετασχηματίζει την τέχνη σε πολλές πτυχές και συνήθειες της καθημερινότητας, συμβάλλοντας στην ποιότητα ζωής των πολιτών. Η συζήτηση για τον πολιτισμό συνδέεται αναπόσπαστα με τη συζήτηση για την κοινωνία, τους τρόπους και το είδος της ανάπτυξης. Ο πολιτισμός συμπυκνώνει και ανανεώνει στάσεις, νοοτροπίες και συμπεριφορές που συγκροτούν την κουλτούρα της καθημερινής ζωής".
(σκέψεις δανεικές από την παρουσίαση του κ. Γιάννη Ιωαννίδη Διευθυντή ΟΤΑ, ΣΕΠ σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα ΕΑΠ με θέμα: Ενδογενής τοπική πολιτιστική ανάπτυξη σε περιβάλλον κρίσης: Ο πολιτισμός ως παράγοντας κοινωνικής συνοχής)

Ο λόφος ανάμεσα στην Πολίχνη και στη Νεάπολη που ο στρατός χρησιμοποιούσε για ασκήσεις και βολές και έγινε προορισμός για όσους αναζητούσαν ένα κομμάτι γης, οι χτίστες, τα λαθραία, ο Νόμος της διανομής, η εσωτερική μετανάστευση από Σέρρες, Δράμα, Χαλκιδική και Κατερίνη, οι πρώτες οικογένειες από το Αδραμέρι, ο χάρτης του Στρατού που ορίζει την περιοχή των Μετεώρων ως Karatzin Lofos, το όνομα Μετέωρα από το εξοχικό κέντρο του Κυριάκου Καζαντζίδη, τα απαγορευμένα μαγαζιά, ο Γιαννίκος και ο σημαντικός δεσμός του τόπου με τη βιομηχανία της διασκέδασης, η επίσκεψη σε αυτά των μεγαλύτερων ονομάτων της μουσικής, του κινηματογράφου, της πολιτικής, της επιστήμης, του αθλητισμού, η Λαμπέτη, ο Ζαμπέτας, ο Πάνος Γαβαλάς και η Ρία Κούρτη, ο Διονυσίου, η Μοσχολιού, η Καρέζη και ο Καζάκος, ο Πουλόπουλος, ο Πάριος, η Μαίρη Λίντα, η Σακελαρίου, ο Βοσκόπουλος, ο Μανώλης Αγγελόπουλος, ο Νταλάρας.

Το πόσιμο νερό από τις πηγές, τα ντεπόζιτα, το μικρό πηγάδι μέσα στον γκρίζο βράχο, ο δρόμος που χτίστηκε για να φτάνει και να οριστεί η έννοια της πλατείας, η μεριά της πλαγιάς με τα 13 περίπου σπίτια, του Ιωαννίδη, του Σίμου, του Ποτολιά, του Παπαδόπουλου, του Κουγιούλη, του Χασάπη, η πηγή που κάνανε μπάνιο τα πιτσιρίκια, το ασβεστοποιείο, ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αναγέννηση, η ομάδα ποδοσφαίρου Αναγέννηση Μετεώρων και τα πολιτικά φρονήματα των μελών του Διοικητικού του Συμβουλίου, ο Εθνικός Μετεώρων, το πρώτο Δημοτικό σχολείο, ο πρώτος Ιερός Ναός της περιοχής, η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου που χτίστηκε με τη βοήθεια της Μητρόπολης, των εθελοντών κατοίκων και του συλλόγου Αναγέννηση, ο Ναός του Αγίου Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης Άνω Μετεώρων…

Αυτή είναι η αξία τέτοιων εκθέσεων. Να λειτουργήσουν όχι ως απαρχαιωμένη αποθήκη ενός παρελθόντος που συγκινεί μόνο λίγους, αλλά να εκπαιδεύει και να οπλίζει τους πολίτες καλύτερα για το μέλλον.


Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 24 Ιανουαρίου τις παρακάτω ώρες:
09.00 - 13.00 (για όλες τις ημέρες) & 17.30 - 20.30 (πλην Τρίτης και Τετάρτης)

Επισκέψεις σχολείων, φορέων και συλλόγων θα γίνονται δεκτές κατόπιν επικοινωνίας.
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Έκθεση φωτογραφίας: «Όψεις νέων φωτογράφων»
Έκθεση φωτογραφίας: «Όψεις νέων φωτογράφων»

Στον εκθεσιακό χώρο «Υπόγεια Διάβαση - Εναλλακτική Υπόγεια Διαδρομή»

Διεθνής φωτογραφικός διαγωνισμός με θέμα «Χρώματα της ορθοδοξίας: Ελλάδα»
Διεθνής φωτογραφικός διαγωνισμός με θέμα «Χρώματα της ορθοδοξίας: Ελλάδα»

Ο διαγωνισμός διοργανώνεται για να παρουσιάσει την ποικιλομορφία και την ομορφιά της Ορθοδοξίας

Φεστιβάλ Φωτογραφίας Out of Focus
Φεστιβάλ Φωτογραφίας Out of Focus

Από τη Λέσχη Δημιουργικής Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Εκθεση φωτογραφίας: «Τόποι Λατρείας»
Εκθεση φωτογραφίας: «Τόποι Λατρείας»

Από τη λέσχη δημιουργικής φωτογραφίας «Out of Focus»

Photometria Awards για 15η συνεχή χρονιά!
Photometria Awards για 15η συνεχή χρονιά!

Ο καθιερωμένος διαγωνισμός μεμονωμένης φωτογραφίας

Εκθεση φωτογραφίας: «Πορτραίτα»
Εκθεση φωτογραφίας: «Πορτραίτα»

Από τη Φωτογραφική Λέσχη «Out of Focus»

Έκθεση φωτογραφίας «Ιστορίες Των Νερών»
Έκθεση φωτογραφίας «Ιστορίες Των Νερών»

Από το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ



© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge