ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
6-9-2018

Aspects of Balkan Photography

Στο πλαίσιο της Βαλκανικής Πλατείας 2018

Aspects of Balkan Photography

Τη σύγχρονη διάσταση της φωτογραφικής ματιάς και τις νέες τάσεις στις πτυχές που εξελίσσονται στην τέχνη της φωτογραφίας στα Βαλκάνια καταγράφει καθημερινά η έκθεση φωτογραφίας που λειτουργεί στο πλαίσιο της «Βαλκανικής Πλατείας 2018», παράλληλα με το καλλιτεχνικό-πολιτιστικό πρόγραμμα, και αποτελεί μαγνήτη των φίλων της φωτογραφίας.

Περισσότερες από 40 φωτογραφίες καταγράφουν την πολυχρωμία των Βαλκανίων και τη δυνατότητα συνύπαρξης διαφορετικών προσεγγίσεων στον ίδιο χώρο, δίνοντας την ευκαιρία στους καλλιτέχνες να προβάλλουν το έργο τους, να συστηθούν και να επικοινωνήσουν με το κοινό.

Την έκθεση «Aspects of Balkan Photography» υπογράφουν καλλιτέχνηες-δημιουργοί από την Ελλάδα, τη Ρουμανία, τη FYROM, τη Βουλγαρία και την Τουρκία, και οι οποίοι είναι: Raul Timis, Iris Maria Tusa, Raluca Furtuna, Szilvia Illes, Leontina Chricioiu, Mihai Ciama, Cluj-Napoca, Gabi Costea, Dragos-Radu Dumitrescu, Rafael Ianos, Bucharest, Gabriel Kovats, Florina Luput, Teodor Radu Pantea, László-Tibor Olah, (Ρουμανία), Nelly Gavrilova (Βουλγαρία), Erdal kinaki (Τουρκία) Θάνος Κοσιβάς, Μιχάλης Μοσχολιός, Μαίρη Σειρίδου (Ελλάδα), Dragi Nedelchevski (FYROM), Στέλιος Γιανσακίδης (Κωνσταντινούπολη, Ελλάδα/Τουρκία). Αποτελεί, δε, μια παραγωγή του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και οργανώθηκε με την επιμέλεια του Βασίλη Καρκατσέλη.

Η έκθεση δείχνει εκπληκτικά ενιαία και ακέραια, σαν να είναι κάποιο οικογενειακό άλμπουμ με φωτογραφίες. Ίσως, κατά κάποιο τρόπο, να θυμίζει ιμπρεσιονιστική σύνθεση της παράδοξης βαλκανικής ψυχής, όμως σε κάθε ξεχωριστή εικόνα αποκαλύπτονται πολλές αξίες, εικόνες και συμβολισμοί πανανθρώπινου ενδιαφέροντος, μας προδιαθέτει για το φωτογραφικό ταξίδι από τη φύση στο αστικό περιβάλλον, από το συναίσθημα της χαράς και της λύπης στο θαύμα της ζωής και την κουλτούρα μας.

«Ο φωτογράφος κατά τη γνώμη μας είναι υποχρεωμένος να ακολουθεί τις εξελίξεις των καιρών τόσο ως προς το περιβάλλον που επιλέγει να ζει όσο και ως προς τις καλλιτεχνικές του αναζητήσεις ή ανησυχίες. Το ‘‘ελκυστικό’’ δεν μπορεί να έχει διάρκεια, μόνιμη και σταθερή ερμηνεία και αντιμετώπιση. Στο παρελθόν ακουμπούσε σε κανόνες αισθητικής, κοινά αποδεκτούς και άμεσα αναγνωρίσιμους. Σήμερα οι κανόνες αυτοί έχουν ανατραπεί και έχει διευρυνθεί το πλαίσιο που τους οριοθετεί. Απλά σήμερα αναγνωρίζουμε τη σημαντικότητα ενός παλαιότερου έργου σε σχέση με την εποχή που δημιουργήθηκε. Θα ήταν αστείο να προσπαθεί να ζωγραφίζει κάποιος σήμερα σαν τον Ρέμπραντ ή σαν τον Καραβάτζιο. Το ίδιο μπορούμε να πούμε και για τη φωτογραφία. Το να προσπαθείς να κάνεις φωτογραφίες ακολουθώντας τον Μπρεσσόν ή τον Φρανκ είναι πολύ βαρετές», δήλωσαν οι δημιουργοί, υποδεχόμενοι το κοινό στην τελετή εγκαινίων, που έγινε υπό την παρουσία του προέδρου της ΚΕΥΝΣ Δημήτρη Απατσίδη και της δημοτικής συμβούλου Ιωάννας Αλεξιάδου.

Συνεχίζοντας οι καλλιτέχνες τονίζουν ότι η δουλειά τους βασίζεται στα μοτίβα, τις υφές και τις ανθρώπινες σχέσεις όπως ορίζονται από τη συνθήκη της αστικής ζωής και αρχιτεκτονικής. «Σε μια μεγάλη πόλη, είμαστε πολύ αποτελεσματικοί στην κάλυψη όλων των καταναλωτικών αναγκών μας, αλλά ξεχνούμε την ανάγκη μας για συντροφικότητα. Είναι σημαντικό για τους ανθρώπους να καταλάβουν ότι αν και μοναχικοί, δεν είμαστε μόνοι. Ατομικότητα δε σημαίνει αποξένωση», υπογραμμίζουν.


Παράλληλα με τις συναυλίες, που θα φιλοξενούνται στο Ανοιχτό Θέατρο της Νεάπολης, και τις παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, θα εξελίσσεται η Παιδική Σκηνή με παιδικές θεατρικές παραστάσεις και πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων για τα παιδιά.

Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Έκθεση φωτογραφίας: «Όψεις νέων φωτογράφων»
Έκθεση φωτογραφίας: «Όψεις νέων φωτογράφων»

Στον εκθεσιακό χώρο «Υπόγεια Διάβαση - Εναλλακτική Υπόγεια Διαδρομή»

Διεθνής φωτογραφικός διαγωνισμός με θέμα «Χρώματα της ορθοδοξίας: Ελλάδα»
Διεθνής φωτογραφικός διαγωνισμός με θέμα «Χρώματα της ορθοδοξίας: Ελλάδα»

Ο διαγωνισμός διοργανώνεται για να παρουσιάσει την ποικιλομορφία και την ομορφιά της Ορθοδοξίας

Φεστιβάλ Φωτογραφίας Out of Focus
Φεστιβάλ Φωτογραφίας Out of Focus

Από τη Λέσχη Δημιουργικής Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Εκθεση φωτογραφίας: «Τόποι Λατρείας»
Εκθεση φωτογραφίας: «Τόποι Λατρείας»

Από τη λέσχη δημιουργικής φωτογραφίας «Out of Focus»

Photometria Awards για 15η συνεχή χρονιά!
Photometria Awards για 15η συνεχή χρονιά!

Ο καθιερωμένος διαγωνισμός μεμονωμένης φωτογραφίας

Εκθεση φωτογραφίας: «Πορτραίτα»
Εκθεση φωτογραφίας: «Πορτραίτα»

Από τη Φωτογραφική Λέσχη «Out of Focus»

Έκθεση φωτογραφίας «Ιστορίες Των Νερών»
Έκθεση φωτογραφίας «Ιστορίες Των Νερών»

Από το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ



© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge