ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
7-7-2015

Συνέδριο ελληνικών εταιρειών νανοτεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη

Περίπου 100 οι εταιρείες νανοτεχνολογίας στην Ελλάδα

Συνέδριο ελληνικών εταιρειών νανοτεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη

Παρά την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ (LTFN), ο Ελληνικός Σύνδεσμος Οργανικών και Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών (HOPE-A) και η καινοτομική συστάδα εταιρειών και ερευνητικών φορέων HOPE-I, αναζητούν κεφάλαια τόσο μέσω τραπεζών, όσο και μεμονωμένων επενδυτών.

Eιδικότερος στόχος της προσπάθειας είναι η ταχύτερη μετάβαση σχεδιαζόμενων νανο-προϊόντων από το εργαστήριο στην αγορά και τη βελτίωση των σχετικών υποδομών (πιλοτικές γραμμές παραγωγής οργανικών ηλεκτρονικών και hub νανοτεχνολογίας).

Η σχετική προσπάθεια, που έχει εντάξει στον «χάρτη» και υποψήφιους επενδυτές από το εξωτερικό, ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο και ήδη, κόντρα στην οικονομική δυσπραγία, υπάρχει δεδηλωμένο ενδιαφέρον από πλευράς και ελληνικών τραπεζών για τη ροή χρηματοδοτήσεων.

«Η χώρα θα χρειάζεται ακριβώς τέτοιες κινήσεις για να αναπτυχθεί και να προχωρήσει. Πιστεύω ότι η αξιοποίηση και εκμετάλλευση τέτοιων δυνατοτήτων αποτελεί τον δρόμο για την ανάπτυξη», σχολιάζει ο διευθυντής του LTFN, Στέλιος Λογοθετίδης, με την ευκαιρία του επιστημονικού, τεχνολογικού και επιχειρηματικού συνεδρίου Nanotexnology, που λαμβάνει χώρα μέχρι τις 11 Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη.

Περίπου 100 οι εταιρείες νανοτεχνολογίας στην Ελλάδα

Προς το παρόν, λέει, ο αριθμός των εταιρειών νανοτεχνολογίας στην Ελλάδα διαμορφώνεται σε περίπου 100, ενώ στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι, στα επόμενα χρόνια, θα ιδρύονται 20.000 νέες εταιρείες του κλάδου ετησίως. Ο αριθμός των εταιρειών στην Ελλάδα θα μπορούσε, επίσης, να αυξηθεί σημαντικά στα επόμενα χρόνια, καθώς οι λύσεις που δημιουργεί η νανοτεχνολογία σε διάφορους κλάδους είναι πολλά υποσχόμενες και αν αυτή μπει πιο συστηματικά στην ατζέντα της κυβέρνησης, οι «καρποί» θα είναι σημαντικοί.

Στη Θεσσαλονίκη έχει ήδη δημιουργηθεί ο σύνδεσμος HOPE-A, o οποίος έχει 23 ιδρυτικά μέλη (20 εταιρείες και τρία ερευνητικά κέντρα). Παρά τη δύσκολη συγκυρία υπάρχει ενδιαφέρον για εγγραφή περισσότερων εταιρειών στον σύνδεσμο, ώστε αυτές να αποκτήσουν πρόσβαση και στα εργαστήρια των πιλοτικών στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης.

Από την πλευρά του, ο κ. Λασκαράκης, φυσικός με εξειδίκευση στα Οργανικά Ηλεκτρονικά του LTFN, σημειώνει:«Η Ελλάδα διαθέτει ένα πολύ σημαντικό ανθρώπινο κεφάλαιο. Μιλάμε για άριστα μυαλά, τα οποία εγκαταλείπουν τη χώρα κατά συρροή την τελευταία πενταετία. Αυτό το δυναμικό πρέπει να το εκμεταλλευτούμε και να το κρατήσουμε στη χώρα. Δεν ξέρω αν η κυβέρνηση έχει στην ατζέντα τη νανοτεχνολογία. Ατό που γνωρίζω είναι ότι η νανοτεχνολογία και τα οργανικά ηλεκτρονικά αποτελούν κομμάτι της στρατηγικής της χώρας στο πλαίσιο της έξυπνης εξειδίκευσης».

Τομείς με προοπτική για την Ελλάδα

Η πρόκληση για τις εληνικές επιχειρήσεις δεν είναι αμελητέα: η παγκόσμια αγορά των νανοτεχνολογικών προϊόντων υπολογίζεται να διαμορφωθεί μέχρι το 2020 στα 4-5 τρισεκατομμύρια δολάρια. Σε ποιους τομείς της νανοτεχνολογίας διαμορφώνονται οι πιο ευοίωνες προοπτικές για την Ελλάδα;

Σύμφωνα με τον κ.Λασκαράκη, στην ενέργεια (πχ, εύκαμπτα φωτοβολταϊκά), στον τομέα των αισθητήρων για λόγους υγείας (αισθητήρες χαμηλού κόστους, που μπορούν να ανιχνεύουν με μεγάλη ακρίβεια διάφορες τυπικές ενδείξεις τού ανθρώπινου σώματος) και στη φαρμακευτική.

Το Nanotexnology 2015 περιλαμβάνει το 12o διεθνές συνέδριο στις Νανοεπιστήμες και Νανοτεχνολογίες (NN14), το 8ο διεθνές συμπόσιο στα Εύκαμπτα Οργανικά Ηλεκτρονικά (ISFOE15), το 9ο διεθνές θερινό σχολείο "N & N, Ο.Ε. & Νανοϊατρική" (ISSON14) και την 5η έκθεση NANOTEXNOLOGY EXPO, που φέτος συγκεντρώνει συμμετοχές αυξημένες σε σχέση με πέρυσι. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι δεκάδες προγραμματισμένες διεπιχειρηματικές συναντήσεις (Business to Business), που φέρνουν σε άμεση επαφή την έρευνα και την αριστεία στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό με την αγορά.
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΥ: Ο Χρήστος Ταραντίλης ανάμεσα στους κορυφαίους επιστήμονες παγκοσμίως
ΕΥ: Ο Χρήστος Ταραντίλης ανάμεσα στους κορυφαίους επιστήμονες παγκοσμίως

Στον τομέα της επιχειρησιακής έρευνας και της τεχνητής νοημοσύνης

NASA Space Apps Challenge Thessaloniki
NASA Space Apps Challenge Thessaloniki

Από τα μεγαλύτερα παγκόσμια hackathons αφιερωμένα στην εξερεύνηση του διαστήματος και της επιστήμης

Επιστημονική Ημερίδα: Η θέση της ρομποτικής στη σύγχρονη χειρουργική και ογκολογία
Επιστημονική Ημερίδα: Η θέση της ρομποτικής στη σύγχρονη χειρουργική και ογκολογία

Στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕΔΕΑ) ΑΠΘ

O Γιάννης Μανιάτης αναλύει το θέμα «Ενεργειακή ασφάλεια και δημοκρατία στην Ελλάδα»
O Γιάννης Μανιάτης αναλύει το θέμα «Ενεργειακή ασφάλεια και δημοκρατία στην Ελλάδα»

Ο καθηγητής Ψηφιακών Συστημάτων και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Το James Webb Επιβεβαιώνει Τον Πρώτο Του Εξωπλανήτη
Το James Webb Επιβεβαιώνει Τον Πρώτο Του Εξωπλανήτη

Σε απόσταση 41 ετών φωτός από τη Γη

Online παρακολούθηση: Αστρονομία Βαρυτικών Κυμάτων
Online παρακολούθηση: Αστρονομία Βαρυτικών Κυμάτων

Με τον Νίκο Στεργιούλα καθηγητή Θεωρίας της Σχετικότητας




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge