ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
7-2-2016

Ηλιακό Σύστημα - θεωρία σχηματισμού και εξέλιξης

Εκδήλωση με ομιλητή τον Κλεομένη Τσιγάνη

Ηλιακό Σύστημα - θεωρία σχηματισμού και εξέλιξης
FREE

Η Ένωση Φυσικών Βορείου Ελλάδας (Ε.Φ.Β.Ε.) σε συνεργασία και συνδιοργάνωση με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Παιδείας, την Αντιδήμαρχο κ. Έλλη Χρυσίδου, την Δ΄ Κοινότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης και τον Πρόεδρο της Δ΄ Κοινότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης, κ Τσιαπακίδη Κωνσταντίνο, σας προσκαλεί σε εκδήλωση με ομιλητή τον κ.Κλεομένη Τσιγάνη, Επίκουρο Καθηγητή του Φυσικού Τμήματος του Α.Π.Θ., στο Αμφιθέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Θεσσαλονίκης (Κλεάνθους με Λαμπράκη, Κ. Τούμπα) την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016 στις 11.00 π.μ. με θέμα: «Ηλιακό Σύστημα - θεωρία σχηματισμού και εξέλιξης».

Η προσέλευση είναι ελεύθερη σε όλους.

Η ανάπτυξη μιας πλήρους θεωρίας της Κοσμογονίας (σχηματισμός του Ηλιακού Συστήματος) αποτελεί βασικό στόχο της σύγχρονης αστρονομίας. Όπως κάθε φυσική θεωρία, θα πρέπει να οδηγεί σε προβλέψεις, επαληθεύσιμες από τις παρατηρήσεις. Τα τελευταία χρόνια υπήρξε αλματώδης ανάπτυξη και εκμετάλλευση, τόσο της τεχνολογίας της διαστημικής - που οδήγησε σε πληθώρα νέων, υψηλής ποιότητας δεδομένων, μέσω διαστημικών αποστολών - όσο και της θεωρίας - που, εν πολλοίς, βασίστηκε στην εξέλιξη των ηλεκτρονικών υπολογιστών και στις δυνατότητες που αυτή μας έδωσε για λεπτομερείς προσομοιώσεις της δυναμικής εξέλιξης πολύπλοκων συστημάτων. Στην ομιλία μας θα αναφερθούμε λοιπόν τόσο στις νεώτερες θεωρίες, όσο και σε πρόσφατες ανακαλύψεις διαστημικών αποστολών - ο συνδυασμός τους μας δίνει μια σαφή εικόνα για την εξελικτική πορεία του ηλιακού συστήματος.

Βιογραφικό:
Ο Κλεομένης Τσιγάνης είναι Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ με ειδικότητα στη Δυναμική Αστρονομία. Γεννήθηκε στη Λάρισα το 1974 όπου και τελείωσε το Λύκειο. Σπούδασε στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ (πτυχίο 1996) και αναγορεύτηκε Διδάκτορας του Τμήματος το 2002.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μελέτη της Δυναμικής του Ηλιακού συστήματος και των Εξωηλιακών πλανητικών συστημάτων. Εργάστηκε ως Μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Αστεροσκοπείο της Νice (OCA/CNRS, Γαλλία) και εκλέχτηκε Λέκτορας στον Τομέα ΑΑ&Μ του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ το 2006 (Επίκουρος Καθηγητής από το 2011).
Έχει εργαστεί επίσης ως Επισκέπτης Ερευνητής στo OCA, στο South-West Research Institute (ΗΠΑ), το Ινστιτούτο Αστρονομίας της Βιέννης κ.α. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 70 μελέτες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές και ειδικούς τόμους συνεδρίων, έχοντας πάνω από 2500 ετεροαναφορές στη διεθνή βιβλιογραφία.
Για το ερευνητικό του έργο έχει τιμηθεί με τη μετονομασία του αστεροειδή 1999 RC221 σε «(21775) Tsiganis» από τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση (2008), με το Βραβείο Νέου Ερευνητή από την Επιτροπή Ερευνών του ΑΠΘ (2009) και με το Βραβείο Αστρονομίας «Γεωργίου Φωτεινού» από την Ακαδημία Αθηνών (2013).

Όμιλος Φίλων Αστρονομίας | Αλεξανδρείας 113 • τηλ: 2310 423133 • Θεσσαλονίκη
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΥ: Ο Χρήστος Ταραντίλης ανάμεσα στους κορυφαίους επιστήμονες παγκοσμίως
ΕΥ: Ο Χρήστος Ταραντίλης ανάμεσα στους κορυφαίους επιστήμονες παγκοσμίως

Στον τομέα της επιχειρησιακής έρευνας και της τεχνητής νοημοσύνης

NASA Space Apps Challenge Thessaloniki
NASA Space Apps Challenge Thessaloniki

Από τα μεγαλύτερα παγκόσμια hackathons αφιερωμένα στην εξερεύνηση του διαστήματος και της επιστήμης

Επιστημονική Ημερίδα: Η θέση της ρομποτικής στη σύγχρονη χειρουργική και ογκολογία
Επιστημονική Ημερίδα: Η θέση της ρομποτικής στη σύγχρονη χειρουργική και ογκολογία

Στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕΔΕΑ) ΑΠΘ

O Γιάννης Μανιάτης αναλύει το θέμα «Ενεργειακή ασφάλεια και δημοκρατία στην Ελλάδα»
O Γιάννης Μανιάτης αναλύει το θέμα «Ενεργειακή ασφάλεια και δημοκρατία στην Ελλάδα»

Ο καθηγητής Ψηφιακών Συστημάτων και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Το James Webb Επιβεβαιώνει Τον Πρώτο Του Εξωπλανήτη
Το James Webb Επιβεβαιώνει Τον Πρώτο Του Εξωπλανήτη

Σε απόσταση 41 ετών φωτός από τη Γη

Online παρακολούθηση: Αστρονομία Βαρυτικών Κυμάτων
Online παρακολούθηση: Αστρονομία Βαρυτικών Κυμάτων

Με τον Νίκο Στεργιούλα καθηγητή Θεωρίας της Σχετικότητας




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge