ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
22-5-2016

Ιστορικό ρεκόρ για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Πραγματοποίησε την 100.000ή περιστροφή του γύρω από τη Γη

Ιστορικό ρεκόρ για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Ο σταθμός βρίσκεται σε τροχιά σε ύψος 370 χιλιομέτρων από τη Γη και πραγματοποιεί μία πλήρη περιστροφή γύρω από τον πλανήτη σε περίπου 90 λεπτά, καθώς κινείται με ταχύτητα 28.000 χιλιομέτρων την ώρα. Ετσι οι κάτοικοι του Σταθμού βιώνουν μια ανατολή ή δύση του ηλίου περίπου κάθε 45 λεπτά. Το κόστος κατασκευής του ξεπέρασε τα 120 δισ. ευρώ. Χρειάστηκαν 136 αποστολές με επτά διαφορετικού τύπου διαστημικά σκάφη για να κατασκευαστεί ο ISS. Μέχρι σήμερα περίπου 220 άνθρωποι (αστροναύτες, επιστήμονες ακόμη και τουρίστες του Διαστήματος) από 18 χώρες έχουν φιλοξενηθεί στον ISS.

Ο ISS χρησιμοποιείται ως ερευνητικό εργαστήριο σε περιβάλλον έλλειψης βαρύτητας. Τα μέλη των πληρωμάτων του εκτελούν πειράματα στον τομέα της βιολογίας, της φυσικής, της αστρονομίας, της μετεωρολογίας, της ιατρικής κ.ά. Ο σταθμός είναι επίσης κατάλληλος για τον έλεγχο συστημάτων και εξοπλισμού που απαιτείται για μελλοντικές διαστημικές αποστολές. Ο ISS έχει έκταση περίπου 7.100 τετραγωνικών μέτρων. Το συνολικό μήκος των καλωδιώσεων της ηλεκτρικής εγκατάστασης του ISS αγγίζει τα 12,5 χλμ. Η λειτουργία του ISS ελέγχεται από 52 υπολογιστές.

Ο χώρος διαβίωσης των αστροναυτών είναι παρόμοιος με αυτόν ενός σπιτιού με έξι υπνοδωμάτια. Στη διάθεση των αστροναυτών βρίσκονται δύο τουαλέτες, ένα γυμναστήριο και ένα κυκλικό παράθυρο με θέα 360 μοιρών. Το πλήρωμα του ISS έχει καταναλώσει μέχρι σήμερα περί τις 30 χιλιάδες γεύματα. Οι αστροναύτες έχουν πραγματοποιήσει περίπου 200 διαστημικούς περιπάτους (έχουν βγει εκτός του σταθμού για εργασίες) και έχουν παραμείνει συνολικά στο Διάστημα για 1.205 ώρες.

Τον περασμένο Μάρτιο έφτασε στη Γη μετά από παραμονή ενός έτους στον ISS ο αμερικανός αστροναύτης Σκοτ Κέλι. Ο Σκοτ Κέλι έχει μονοζυγωτικό δίδυμο αδελφό, τον επίσης αστροναύτη Μαρκ (οι δυο τους είναι τα μοναδικά αδέλφια που έχουν ταξιδέψει και οι δύο στο Διάστημα). Η σύγκριση των οργανισμών τους μπορεί να δώσει επιπλέον στοιχεία για το τι συμβαίνει στο ανθρώπινο σώμα όταν μείνει για καιρό έξω από τη Γη. Αυτή την περίοδο το πλήρωμα αποτελείται από τον αμερικανό διοικητή Τίμοθι Κόπρα, τον συμπατριώτη του Τζεφ Ουίλιαμς, τον Βρετανό Τιμ Πικ και τους Ρώσους Γιούρι Μαλεντσένκο, Αλεξέι Οβτσίνιν και Ολεγκ Σκριπόσκα.

Ο Τιμ Πικ οργανώνει ένα πολύ ενδιαφέρον πείραμα. Ο Πικ έστειλε στη Γη σπόρους ρόκας που βρίσκονταν εκτεθειμένοι στις διαστημικές συνθήκες για έξι μήνες. Τους σπόρους έφερε πίσω ο Αμερικανός Σκοτ Κέλι. Οι σπόροι της ρόκας μοιράστηκαν ήδη σε 8,5 χιλιάδες σχολεία, μαθητικές και παιδικές οργανώσεις. Οι σπόροι που ήρθαν από το Διάστημα θα καλλιεργηθούν με στόχο να διαπιστωθεί αν το φυτό που θα αναπτυχθεί θα έχει διαφορές από το... γήινο. Στόχος είναι να μάθουμε όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία για τις επιπτώσεις της έλλειψης βαρύτητας και της έκθεσης στην ακτινοβολία σε σπόρους. Τα ευρήματα θα βοηθήσουν τους ειδικούς να αναπτύξουν νέες ποικιλίες φυτών που θα μπορούν να καλλιεργηθούν σε διαστημόπλοια μακρινών αποστολών ή σε βάσεις πάνω σε πλανήτες ώστε να έχουν στη διάθεσή τους οι αστροναύτες φρέσκες και υψηλής διατροφικής αξίας τροφές. Στον ISS έχουν καλλιεργηθεί με επιτυχία μαρούλια, τα οποία μάλιστα κατανάλωσαν οι αστροναύτες καθώς και ένα είδος λουλουδιού. Το 2017 έχει προγραμματιστεί η καλλιέργεια ντομάτας στον ISS. Αν το εγχείρημα στεφθεί με επιτυχία θα πρόκειται για πολύ σημαντική εξέλιξη αφού η ντομάτα αποτελεί μια βασική τροφή την οποία θα μπορούν να έχουν στη διάθεσή τους τα μέλη μελλοντικών επανδρωμένων αποστολών σε μακρινούς προορισμούς.

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ

Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΥ: Ο Χρήστος Ταραντίλης ανάμεσα στους κορυφαίους επιστήμονες παγκοσμίως
ΕΥ: Ο Χρήστος Ταραντίλης ανάμεσα στους κορυφαίους επιστήμονες παγκοσμίως

Στον τομέα της επιχειρησιακής έρευνας και της τεχνητής νοημοσύνης

NASA Space Apps Challenge Thessaloniki
NASA Space Apps Challenge Thessaloniki

Από τα μεγαλύτερα παγκόσμια hackathons αφιερωμένα στην εξερεύνηση του διαστήματος και της επιστήμης

Επιστημονική Ημερίδα: Η θέση της ρομποτικής στη σύγχρονη χειρουργική και ογκολογία
Επιστημονική Ημερίδα: Η θέση της ρομποτικής στη σύγχρονη χειρουργική και ογκολογία

Στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕΔΕΑ) ΑΠΘ

O Γιάννης Μανιάτης αναλύει το θέμα «Ενεργειακή ασφάλεια και δημοκρατία στην Ελλάδα»
O Γιάννης Μανιάτης αναλύει το θέμα «Ενεργειακή ασφάλεια και δημοκρατία στην Ελλάδα»

Ο καθηγητής Ψηφιακών Συστημάτων και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Το James Webb Επιβεβαιώνει Τον Πρώτο Του Εξωπλανήτη
Το James Webb Επιβεβαιώνει Τον Πρώτο Του Εξωπλανήτη

Σε απόσταση 41 ετών φωτός από τη Γη

Online παρακολούθηση: Αστρονομία Βαρυτικών Κυμάτων
Online παρακολούθηση: Αστρονομία Βαρυτικών Κυμάτων

Με τον Νίκο Στεργιούλα καθηγητή Θεωρίας της Σχετικότητας




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge