Top
follow
facebooktwiter
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΑΤΖΕΝΤΑ
/Επιστήμη/
5-12-2018

Η εντατική διδασκαλία ενισχύει τα νευρικά κυκλώματα στα παιδιά

Η διαδικασία της εκπαίδευσης ενός παιδιού αλλάζει τον εγκέφαλο

Η εντατική διδασκαλία ενισχύει τα νευρικά κυκλώματα στα παιδιά
fontsize

Είναι κατά τα πρώτα χρόνια που ο εγκέφαλος αναπτύσσεται περισσότερο, σχηματίζοντας νευρικές συνδέσεις που προετοιμάζουν το δρόμο για το πώς ένα παιδί (και εν τέλει   ενήλικας), θα εκφράζει συναισθήματα, θα ξεκινά μια εργασία και θα μαθαίνει νέες δεξιότητες και έννοιες.

Οι επιστήμονες έχουν ακόμη θεωρήσει ότι η ανατομική δομή των νευρωνικών συνδέσεων αποτελεί τη βάση για το πώς τα παιδιά αναγνωρίζουν τα γράμματα και τις λέξεις. Με άλλα λόγια, η αρχιτεκτονική του εγκεφάλου μπορεί να προκαθορισει ποιος θα έχει προβλήματα με την ανάγνωση, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών με δυσλεξία.

Αλλά η διδασκαλία μπορεί να αλλάξει αυτό, σύμφωνα με μια νέα μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications.

Χρησιμοποιώντας μετρήσεις μαγνητικής τομογραφίας των νευρικών συνδέσεων του εγκεφάλου ή «λευκή ύλη», οι ερευνητές έδειξαν ότι, στους αναγνώστες που δυσκολεύονται, τα νευρικά κυκλώματα ενισχύθηκαν (και οι επιδόσεις ανάγνωσης βελτιώθηκαν), μετά από μόλις οκτώ εβδομάδες ενός εξειδικευμένου προγράμματος διδασκαλίας.

Η νέα μελέτη είναι η πρώτη που καταγράφει τη λευκή ύλη κατά τη διάρκεια μιας εντατικής εκπαιδευτικής παρέμβασης και συνδέει τη μάθηση των παιδιών με την ευελιξία του εγκεφάλου τους.

“Η διαδικασία της εκπαίδευσης ενός παιδιού αλλάζει φυσικά τον εγκέφαλο”, αναφέρουν στην μελέτη τους οι ερευνητές. “Ήμασταν σε θέση να ανιχνεύσουμε αλλαγές στις συνδέσεις του εγκεφάλου μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες από την έναρξη του προγράμματος παρέμβασης. Είναι υποτιμημένο το ότι οι εκπαιδευτικοί είναι μηχανικοί εγκεφάλου που βοηθούν τα παιδιά να σχηματίζουν νέα κυκλώματα εγκεφάλου για σημαντικές ακαδημαϊκές δεξιότητες όπως η ανάγνωση”.

Η μελέτη επικεντρώθηκε σε τρεις περιοχές λευκής ύλης (περιοχές πλούσιες σε νευρωνικές συνδέσεις) οι οποίες συνδέουν περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη γλώσσα και το όραση.

“Έχουμε την τάση να σκεφτόμαστε αυτές τις συνδέσεις ως σταθερές”, αναφέρουν επίσης οι ερευνητές. “Στην πραγματικότητα, διαφορετικές εμπειρίες μπορούν να διαμορφώσουν τον εγκέφαλο με δραματικούς τρόπους καθ’ όλη του την ανάπτυξη”.

“Μετά από οκτώ εβδομάδες εντατικής διδασκαλίας μεταξύ των συμμετεχόντων στη μελέτη που δυσκολεύονταν με την ανάγνωση, δύο από τις τρεις αυτές περιοχές έδειξαν στοιχεία διαρθρωτικών αλλαγών – μεγαλύτερη πυκνότητα λευκής ύλης και πιο οργανωμένη «καλωδίωση».

“Αυτή η πλαστικότητα δείχνει τις αλλαγές που επιφέρει το περιβάλλον, και ότι οι περιοχές αυτές δεν είναι εγγενώς ανελαστικές δομές. Αναδιοργανώνονται ως απάντηση στις εμπειρίες που έχουν τα παιδιά στην τάξη”.


ΠΗΓΗ scientificallytalking.comΣτην ίδια κατηγορία..
Το φετινό το θερμότερο καλοκαίρι  για το βόρειο ημισφαίριοΤο φετινό το θερμότερο καλοκαίρι για το βόρειο ημισφαίριο

Οριακά πιο ζεστό από το καλοκαίρι του 2016


Το πιο μαύρο υλικό στον κόσμο κατασκεύασαν τα εργαστήρια του MITΤο πιο μαύρο υλικό στον κόσμο κατασκεύασαν τα εργαστήρια του MIT

Περισσότερα μαύρο από το Vantablack;


Ανακαλύφθηκε κομήτης  που ίσως έρχεται από άλλο ηλιακό σύστημαΑνακαλύφθηκε κομήτης που ίσως έρχεται από άλλο ηλιακό σύστημα

Το διαστημικό αντικείμενο C/2019 Q4


H Ατλαντίδα είναι θαμμένη κάτω από τη Νότια ΕυρώπηH Ατλαντίδα είναι θαμμένη κάτω από τη Νότια Ευρώπη

Οι γεωλόγοι ανακατασκευάζουν την ιστορία της χαμένης ηπείρου


Υδρατμοί εντοπίστηκαν στην ατμόσφαιρα του  εξωπλανήτη K2-18bΥδρατμοί εντοπίστηκαν στην ατμόσφαιρα του εξωπλανήτη K2-18b

Βρίσκεται σε απόσταση 110 ετών φωτός από τη Γη


Όσκαρ Φυσικής σε επιστήμονες για φωτογραφία μαύρης τρύπαςΌσκαρ Φυσικής σε επιστήμονες για φωτογραφία μαύρης τρύπας

Ανάμεσά τους και ένας Έλληνας


Επετειακή Εκδήλωση για τα 100 χρόνια του Ελληνικού Ινστιτούτου ΠαστέρΕπετειακή Εκδήλωση για τα 100 χρόνια του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ

Eπιστημονική Συνάντηση των Διευθυντών των Ευρωπαϊκών Ινστιτούτων


Ανθρωποειδές ρωσικό ρομπότ  στον Διεθνή Διαστημικό ΣταθμόΑνθρωποειδές ρωσικό ρομπότ στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Θα προετοιμαστεί για επικίνδυνες και μακρινές αποστολές..


Ερευνητές του ΙΤΕ ρίχνουν φως στη λειτουργία εγκεφαλικών κυττάρωνΕρευνητές του ΙΤΕ ρίχνουν φως στη λειτουργία εγκεφαλικών κυττάρων

Υπό αμφισβήτηση η υπάρχουσα θεωρία


Νέα θεωρία πρόσκρουσης του Δία με άλλο πλανήτηΝέα θεωρία πρόσκρουσης του Δία με άλλο πλανήτη

Με βάση στοιχεία που συνέλεξε το σκάφος JunogoTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ
Νεότερα σχολιασμένα:
Πλήρης