Top
Επιστήμη
5-12-2018

Η εντατική διδασκαλία ενισχύει τα νευρικά κυκλώματα στα παιδιά

Η διαδικασία της εκπαίδευσης ενός παιδιού αλλάζει τον εγκέφαλο

Η εντατική διδασκαλία ενισχύει τα νευρικά κυκλώματα στα παιδιά
fontsize

Είναι κατά τα πρώτα χρόνια που ο εγκέφαλος αναπτύσσεται περισσότερο, σχηματίζοντας νευρικές συνδέσεις που προετοιμάζουν το δρόμο για το πώς ένα παιδί (και εν τέλει   ενήλικας), θα εκφράζει συναισθήματα, θα ξεκινά μια εργασία και θα μαθαίνει νέες δεξιότητες και έννοιες.

Οι επιστήμονες έχουν ακόμη θεωρήσει ότι η ανατομική δομή των νευρωνικών συνδέσεων αποτελεί τη βάση για το πώς τα παιδιά αναγνωρίζουν τα γράμματα και τις λέξεις. Με άλλα λόγια, η αρχιτεκτονική του εγκεφάλου μπορεί να προκαθορισει ποιος θα έχει προβλήματα με την ανάγνωση, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών με δυσλεξία.

Αλλά η διδασκαλία μπορεί να αλλάξει αυτό, σύμφωνα με μια νέα μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications.

Χρησιμοποιώντας μετρήσεις μαγνητικής τομογραφίας των νευρικών συνδέσεων του εγκεφάλου ή «λευκή ύλη», οι ερευνητές έδειξαν ότι, στους αναγνώστες που δυσκολεύονται, τα νευρικά κυκλώματα ενισχύθηκαν (και οι επιδόσεις ανάγνωσης βελτιώθηκαν), μετά από μόλις οκτώ εβδομάδες ενός εξειδικευμένου προγράμματος διδασκαλίας.

Η νέα μελέτη είναι η πρώτη που καταγράφει τη λευκή ύλη κατά τη διάρκεια μιας εντατικής εκπαιδευτικής παρέμβασης και συνδέει τη μάθηση των παιδιών με την ευελιξία του εγκεφάλου τους.

“Η διαδικασία της εκπαίδευσης ενός παιδιού αλλάζει φυσικά τον εγκέφαλο”, αναφέρουν στην μελέτη τους οι ερευνητές. “Ήμασταν σε θέση να ανιχνεύσουμε αλλαγές στις συνδέσεις του εγκεφάλου μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες από την έναρξη του προγράμματος παρέμβασης. Είναι υποτιμημένο το ότι οι εκπαιδευτικοί είναι μηχανικοί εγκεφάλου που βοηθούν τα παιδιά να σχηματίζουν νέα κυκλώματα εγκεφάλου για σημαντικές ακαδημαϊκές δεξιότητες όπως η ανάγνωση”.

Η μελέτη επικεντρώθηκε σε τρεις περιοχές λευκής ύλης (περιοχές πλούσιες σε νευρωνικές συνδέσεις) οι οποίες συνδέουν περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη γλώσσα και το όραση.

“Έχουμε την τάση να σκεφτόμαστε αυτές τις συνδέσεις ως σταθερές”, αναφέρουν επίσης οι ερευνητές. “Στην πραγματικότητα, διαφορετικές εμπειρίες μπορούν να διαμορφώσουν τον εγκέφαλο με δραματικούς τρόπους καθ’ όλη του την ανάπτυξη”.

“Μετά από οκτώ εβδομάδες εντατικής διδασκαλίας μεταξύ των συμμετεχόντων στη μελέτη που δυσκολεύονταν με την ανάγνωση, δύο από τις τρεις αυτές περιοχές έδειξαν στοιχεία διαρθρωτικών αλλαγών – μεγαλύτερη πυκνότητα λευκής ύλης και πιο οργανωμένη «καλωδίωση».

“Αυτή η πλαστικότητα δείχνει τις αλλαγές που επιφέρει το περιβάλλον, και ότι οι περιοχές αυτές δεν είναι εγγενώς ανελαστικές δομές. Αναδιοργανώνονται ως απάντηση στις εμπειρίες που έχουν τα παιδιά στην τάξη”.


ΠΗΓΗ scientificallytalking.com

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο για το άρθροΕφιαλτικό σενάριο για την Ελλάδα από επιστήμονεςΕφιαλτικό σενάριο για την Ελλάδα από επιστήμονες

Η ερημοποίηση..


Το ΑΠΘ δημιουργεί την πιο γρήγορη οπτική μνήμη RAM στον κόσμοΤο ΑΠΘ δημιουργεί την πιο γρήγορη οπτική μνήμη RAM στον κόσμο

Αποθηκεύει φως αντί για ηλεκτρικό ρεύμα


Συνεργασία του ΑΠΘ με το Πανεπιστήμιο Hubei της ΚίναςΣυνεργασία του ΑΠΘ με το Πανεπιστήμιο Hubei της Κίνας

Σε θέματα ιστορίας του νερού


Διεθνής αναγνώριση του Εθνικού Ερευνητικού Δικτύου για τη μελέτη του Διαστημικού ΚαιρούΔιεθνής αναγνώριση του Εθνικού Ερευνητικού Δικτύου για τη μελέτη του Διαστημικού Καιρού

Με τη συμμετοχή του ΑΠΘ


Ομάδα του ΑΠΘ χειρίζεται πείραμα βρασμού στον Διεθνή Διαστημικό ΣταθμόΟμάδα του ΑΠΘ χειρίζεται πείραμα βρασμού στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

H πειραματική συσκευή RUBI


Δύο ερευνητές του ΑΠΘ στον Περιοδικό Πίνακα Νέων ΧημικώνΔύο ερευνητές του ΑΠΘ στον Περιοδικό Πίνακα Νέων Χημικών

Διεθνής διάκριση για την Ελλάδα


Σπουδαία ανακάλυψη αρχαιολόγων στην ΑίγυπτοΣπουδαία ανακάλυψη αρχαιολόγων στην Αίγυπτο

Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως τον τάφο ενός υψηλόβαθμου ιερέα


Τα μάτια σας στον κομήτη του ΣαββατοκύριακουΤα μάτια σας στον κομήτη του Σαββατοκύριακου

Μία από τις δέκα κοντινότερες προσεγγίσεις κομήτη από το 1950


Το InSight φωτογραφίζεται και μας δείχνει την κατάστασή τουΤο InSight φωτογραφίζεται και μας δείχνει την κατάστασή του

Η πρώτη σέλφι που στέλνει στη Γη


Οργανική ύλη εντοπίστηκε στη ΔήμητραΟργανική ύλη εντοπίστηκε στη Δήμητρα

Τι δείχνουν στοιχεία που συνέλεξε το σκάφος DawngoTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
HOMENIO Ξυλινα Γραμματα

ΡΟΗ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ
Τα μάτια σας στον κομήτη του ΣαββατοκύριακουΤα μάτια σας στον κομήτη του Σαββατοκύριακου
Σπουδαία ανακάλυψη αρχαιολόγων στην ΑίγυπτοΣπουδαία ανακάλυψη αρχαιολόγων στην Αίγυπτο
Το πρώτο ηχητικό ντοκουμέντο από τον πλανήτη ΑρηΤο πρώτο ηχητικό ντοκουμέντο από τον πλανήτη Αρη
Το 2030 το Κλίμα θα θυμίζει το 3.000.000 π.Χ - SOS από τους επιστήμονεςΤο 2030 το Κλίμα θα θυμίζει το 3.000.000 π.Χ - SOS από τους επιστήμονες
Η Κίνα θα επιχειρήσει να προσεληνώσει συσκευή στην σκοτεινή πλευρά της ΣελήνηςΗ Κίνα θα επιχειρήσει να προσεληνώσει συσκευή στην σκοτεινή πλευρά της Σελήνης
Το InSight φωτογραφίζεται και μας δείχνει την κατάστασή τουΤο InSight φωτογραφίζεται και μας δείχνει την κατάστασή του
Δύο ερευνητές του ΑΠΘ στον Περιοδικό Πίνακα Νέων ΧημικώνΔύο ερευνητές του ΑΠΘ στον Περιοδικό Πίνακα Νέων Χημικών
Μια νέα θεωρία για τη σκοτεινή ύλη και ενέργειαΜια νέα θεωρία για τη σκοτεινή ύλη και ενέργεια
Νεότερα σχολιασμένα:
Φοράω