Top
Επιστήμη
5-12-2018

Η Κίνα θα επιχειρήσει να προσεληνώσει συσκευή στην σκοτεινή πλευρά της Σελήνης

Το σκάφος Change-4 θα εκτοξευτεί στις 8 Δεκεμβρίου

Η Κίνα θα επιχειρήσει να προσεληνώσει συσκευή στην σκοτεινή πλευρά της Σελήνης
fontsize

Στις 8 Δεκεμβρίου, η διαστημική υπηρεσία της Κίνας θα εκτοξεύσει το σκάφος Change-4, το οποίο θα επισκεφθεί την επιφάνεια της μακρινής πλευράς της Σελήνης.

Η Εθνική Διαστημική Υπηρεσία της Κίνας (CNSA) προετοιμάζει μια σειρά από αποστολές στις απομακρυσμένες πλευρές του Φεγγαριού, εκτοξεύοντας τον περασμένο Μάιο σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη το δορυφόρο επικοινωνιών Queqiao και ταυτόχρονα σχεδιάζοντας τους νέους ισχυρούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

Τώρα, ο οργανισμός είναι έτοιμος να κάνει το επόμενο βήμα, στέλνοντας το σύστημα Change-4 στο φυσικό δορυφόρο της Γης. 


Σύμφωνα με πληροφορίες, το σύστημα θα εκτοξευθεί το Σάββατο από το Κέντρο εκτόξευσης δορυφόρων του Xichang στο Σιτσουάν και θα προσεγγίσει το φεγγάρι πριν το τέλος του έτους. 

Ο δορυφόρος θα προσπαθήσει να προσγειωθεί στον κρατήρα Von Karman στο νότιο ημισφαίριο του φεγγαριού, κοντά στον Νότιο Πόλο του. Κατά την άφιξή του, το Change-4 θα γίνει το πρώτο ρόβερ που θα προσγειωθεί ποτέ στη μακρινή πλευρά του φεγγαριού, η οποία δεν βλέπει ποτέ προς τη Γη. 

Το Κινέζικο ρόβερ έχει μήκος 1,5 μέτρο, ενώ τόσο το ύψος του όσο και το πλάτος του δεν ξεπερνούν το ένα μέτρο. Διαθέτει δύο αναδιπλούμενους ηλιακούς συλλέκτες και έξι τροχούς.

Διαστημικά σκάφη έχουν προσεγγίσει στην περιοχή αυτή του φεγγαριού στο παρελθόν, έχοντας τραβήξει φωτογραφίες από τη σκοτεινή του πλευρά, δίχως ωστόσο να έχουν προσγειωθεί εκεί.

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Δεδομένων Διαστήματος της NASA, το σύστημα βασίζεται στον πρόδρομο του, Change-3, το οποίο φέρει μια σειρά από κάμερες, ένα φασματόμετρο ορατού και υπέρυθρου μήκους κύματος και Ραντάρ Σεληνιακής διείσδυσης.

Το σύστημα, θα φέρει επίσης μια συσκευή που ονομάζεται «Advanced Small Analyzer for Neutrals», η οποία θα εξετάσει την αλληλεπίδραση μεταξύ ηλιακού ανέμου και της επιφάνειας της Σελήνης, σύμφωνα με το Σουηδικό Ινστιτούτο Φυσικής Διαστήματος, το οποίο κατασκευάζει τη συσκευή για την CNSA. 

Επίσης, ο δορυφόρος θα πραγματοποιήσει μετρήσεις της ανόργανης σύνθεσης του αστρικού σώματος, θα διεξάγει πειράματα ραδιοαστρονομίας και τέλος, θα διερευνήσει το ενδεχόμενο ανάπτυξης χλωρίδας.

«Αυτή η αποστολή είναι σίγουρα ένα σημαντικό επίτευγμα στη σεληνιακή εξερεύνηση», δήλωσε στο Standard ο Carolyn van der Bogert, πλανητικός γεωλόγος στο Πανεπιστήμιο του Münster της Γερμανίας.

Όπως ανέφερε το Sputnik νωρίτερα φέτος, το Change-4 δεν προοριζόταν να ταξιδέψει ποτέ στο φεγγάρι. Ωστόσο, η αποτυχία του πυραυλοκινητήρα του Change-5 την περασμένη χρονιά, άλλαξε άρδην τα δεδομένα, με την CNSA να προωθεί εκ νέου το Change-4, ελπίζοντας να τοποθετήσει το Change- 5 στο φεγγάρι τον επόμενο χρόνο με σκοπό η συλλογή σεληνιακών δειγμάτων.

Καταλήγοντας, σύμφωνα με τον Li Guoping, διευθυντή του Τμήματος Μηχανικής Συστημάτων στο CNSA, μετά την αποστολή του Change-4, τα συστήματα αυτά θα τοποθετηθούν για πρώτη φορά στην ιστορία στους βόρειους και νότιους πόλους της Σελήνης, με τα επανδρωμένα ταξίδια να ξεκινούν προς το τέλος της επόμενης δεκαετίας.Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο για το άρθροΤο ΑΠΘ δημιουργεί την πιο γρήγορη οπτική μνήμη RAM στον κόσμοΤο ΑΠΘ δημιουργεί την πιο γρήγορη οπτική μνήμη RAM στον κόσμο

Αποθηκεύει φως αντί για ηλεκτρικό ρεύμα


Συνεργασία του ΑΠΘ με το Πανεπιστήμιο Hubei της ΚίναςΣυνεργασία του ΑΠΘ με το Πανεπιστήμιο Hubei της Κίνας

Σε θέματα ιστορίας του νερού


Διεθνής αναγνώριση του Εθνικού Ερευνητικού Δικτύου για τη μελέτη του Διαστημικού ΚαιρούΔιεθνής αναγνώριση του Εθνικού Ερευνητικού Δικτύου για τη μελέτη του Διαστημικού Καιρού

Με τη συμμετοχή του ΑΠΘ


Ομάδα του ΑΠΘ χειρίζεται πείραμα βρασμού στον Διεθνή Διαστημικό ΣταθμόΟμάδα του ΑΠΘ χειρίζεται πείραμα βρασμού στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

H πειραματική συσκευή RUBI


Δύο ερευνητές του ΑΠΘ στον Περιοδικό Πίνακα Νέων ΧημικώνΔύο ερευνητές του ΑΠΘ στον Περιοδικό Πίνακα Νέων Χημικών

Διεθνής διάκριση για την Ελλάδα


Σπουδαία ανακάλυψη αρχαιολόγων στην ΑίγυπτοΣπουδαία ανακάλυψη αρχαιολόγων στην Αίγυπτο

Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως τον τάφο ενός υψηλόβαθμου ιερέα


Τα μάτια σας στον κομήτη του ΣαββατοκύριακουΤα μάτια σας στον κομήτη του Σαββατοκύριακου

Μία από τις δέκα κοντινότερες προσεγγίσεις κομήτη από το 1950


Το InSight φωτογραφίζεται και μας δείχνει την κατάστασή τουΤο InSight φωτογραφίζεται και μας δείχνει την κατάστασή του

Η πρώτη σέλφι που στέλνει στη Γη


Οργανική ύλη εντοπίστηκε στη ΔήμητραΟργανική ύλη εντοπίστηκε στη Δήμητρα

Τι δείχνουν στοιχεία που συνέλεξε το σκάφος Dawn


Το OSIRIS-REx βρήκε ενδείξεις νερού σε αστεροειδήΤο OSIRIS-REx βρήκε ενδείξεις νερού σε αστεροειδή

Ενδεχομένως να κρύβει στοιχεία για την προέλευση της ζωής στη ΓηgoTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
HOMENIO Ξυλινα Γραμματα

ΡΟΗ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ
Τα μάτια σας στον κομήτη του ΣαββατοκύριακουΤα μάτια σας στον κομήτη του Σαββατοκύριακου
Σπουδαία ανακάλυψη αρχαιολόγων στην ΑίγυπτοΣπουδαία ανακάλυψη αρχαιολόγων στην Αίγυπτο
Το πρώτο ηχητικό ντοκουμέντο από τον πλανήτη ΑρηΤο πρώτο ηχητικό ντοκουμέντο από τον πλανήτη Αρη
Η Κίνα θα επιχειρήσει να προσεληνώσει συσκευή στην σκοτεινή πλευρά της ΣελήνηςΗ Κίνα θα επιχειρήσει να προσεληνώσει συσκευή στην σκοτεινή πλευρά της Σελήνης
Το 2030 το Κλίμα θα θυμίζει το 3.000.000 π.Χ - SOS από τους επιστήμονεςΤο 2030 το Κλίμα θα θυμίζει το 3.000.000 π.Χ - SOS από τους επιστήμονες
Η Φυσική μαγεύει: Τριήμερο δράσεων στους χώρους του Πανεπιστημίου Δυτικής ΑττικήςΗ Φυσική μαγεύει: Τριήμερο δράσεων στους χώρους του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής
Το InSight φωτογραφίζεται και μας δείχνει την κατάστασή τουΤο InSight φωτογραφίζεται και μας δείχνει την κατάστασή του
Δύο ερευνητές του ΑΠΘ στον Περιοδικό Πίνακα Νέων ΧημικώνΔύο ερευνητές του ΑΠΘ στον Περιοδικό Πίνακα Νέων Χημικών
Νεότερα σχολιασμένα:
Φοράω