Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
Γιορτάζουν σήμερα: Τιμόθεος
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
5-12-2018

Η Κίνα θα επιχειρήσει να προσεληνώσει συσκευή στην σκοτεινή πλευρά της Σελήνης

Το σκάφος Change-4 θα εκτοξευτεί στις 8 Δεκεμβρίου

Η Κίνα θα επιχειρήσει να προσεληνώσει συσκευή στην σκοτεινή πλευρά της Σελήνης
fontsize

Στις 8 Δεκεμβρίου, η διαστημική υπηρεσία της Κίνας θα εκτοξεύσει το σκάφος Change-4, το οποίο θα επισκεφθεί την επιφάνεια της μακρινής πλευράς της Σελήνης.

Η Εθνική Διαστημική Υπηρεσία της Κίνας (CNSA) προετοιμάζει μια σειρά από αποστολές στις απομακρυσμένες πλευρές του Φεγγαριού, εκτοξεύοντας τον περασμένο Μάιο σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη το δορυφόρο επικοινωνιών Queqiao και ταυτόχρονα σχεδιάζοντας τους νέους ισχυρούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

Τώρα, ο οργανισμός είναι έτοιμος να κάνει το επόμενο βήμα, στέλνοντας το σύστημα Change-4 στο φυσικό δορυφόρο της Γης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σύστημα θα εκτοξευθεί το Σάββατο από το Κέντρο εκτόξευσης δορυφόρων του Xichang στο Σιτσουάν και θα προσεγγίσει το φεγγάρι πριν το τέλος του έτους. 

Ο δορυφόρος θα προσπαθήσει να προσγειωθεί στον κρατήρα Von Karman στο νότιο ημισφαίριο του φεγγαριού, κοντά στον Νότιο Πόλο του. Κατά την άφιξή του, το Change-4 θα γίνει το πρώτο ρόβερ που θα προσγειωθεί ποτέ στη μακρινή πλευρά του φεγγαριού, η οποία δεν βλέπει ποτέ προς τη Γη. 

Το Κινέζικο ρόβερ έχει μήκος 1,5 μέτρο, ενώ τόσο το ύψος του όσο και το πλάτος του δεν ξεπερνούν το ένα μέτρο. Διαθέτει δύο αναδιπλούμενους ηλιακούς συλλέκτες και έξι τροχούς.

Διαστημικά σκάφη έχουν προσεγγίσει στην περιοχή αυτή του φεγγαριού στο παρελθόν, έχοντας τραβήξει φωτογραφίες από τη σκοτεινή του πλευρά, δίχως ωστόσο να έχουν προσγειωθεί εκεί.

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Δεδομένων Διαστήματος της NASA, το σύστημα βασίζεται στον πρόδρομο του, Change-3, το οποίο φέρει μια σειρά από κάμερες, ένα φασματόμετρο ορατού και υπέρυθρου μήκους κύματος και Ραντάρ Σεληνιακής διείσδυσης.

Το σύστημα, θα φέρει επίσης μια συσκευή που ονομάζεται «Advanced Small Analyzer for Neutrals», η οποία θα εξετάσει την αλληλεπίδραση μεταξύ ηλιακού ανέμου και της επιφάνειας της Σελήνης, σύμφωνα με το Σουηδικό Ινστιτούτο Φυσικής Διαστήματος, το οποίο κατασκευάζει τη συσκευή για την CNSA. 

Επίσης, ο δορυφόρος θα πραγματοποιήσει μετρήσεις της ανόργανης σύνθεσης του αστρικού σώματος, θα διεξάγει πειράματα ραδιοαστρονομίας και τέλος, θα διερευνήσει το ενδεχόμενο ανάπτυξης χλωρίδας.

«Αυτή η αποστολή είναι σίγουρα ένα σημαντικό επίτευγμα στη σεληνιακή εξερεύνηση», δήλωσε στο Standard ο Carolyn van der Bogert, πλανητικός γεωλόγος στο Πανεπιστήμιο του Münster της Γερμανίας.

Όπως ανέφερε το Sputnik νωρίτερα φέτος, το Change-4 δεν προοριζόταν να ταξιδέψει ποτέ στο φεγγάρι. Ωστόσο, η αποτυχία του πυραυλοκινητήρα του Change-5 την περασμένη χρονιά, άλλαξε άρδην τα δεδομένα, με την CNSA να προωθεί εκ νέου το Change-4, ελπίζοντας να τοποθετήσει το Change- 5 στο φεγγάρι τον επόμενο χρόνο με σκοπό η συλλογή σεληνιακών δειγμάτων.

Καταλήγοντας, σύμφωνα με τον Li Guoping, διευθυντή του Τμήματος Μηχανικής Συστημάτων στο CNSA, μετά την αποστολή του Change-4, τα συστήματα αυτά θα τοποθετηθούν για πρώτη φορά στην ιστορία στους βόρειους και νότιους πόλους της Σελήνης, με τα επανδρωμένα ταξίδια να ξεκινούν προς το τέλος της επόμενης δεκαετίας.ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Αυτή είναι η μάζα του Milky Way
Αυτή είναι η μάζα του Milky Way

Οσο 890 δισεκατομμύρια ήλιοι

23-12-2019
Τα φυτά ουρλιάζουν σε συχνότητες υπερήχων
Τα φυτά ουρλιάζουν σε συχνότητες υπερήχων

Τι έδειξε πείραμα επιστημόνων

8-12-2019

Αντισυλληπτικό χάπι μηνιαίας διάρκειας
Αντισυλληπτικό χάπι μηνιαίας διάρκειας

Από ερευνητές του Πανεπιστημίου ΜΙΤ

5-12-2019

Δημιουργήθηκαν οι πρώτοι τεχνητοί νευρώνες
Δημιουργήθηκαν οι πρώτοι τεχνητοί νευρώνες

Θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση χρόνιων παθήσεων

4-12-2019

Με τη συμβολή του ΑΠΘ πείραμα στο διάστημα κατά της απειλής αστεροειδών
Με τη συμβολή του ΑΠΘ πείραμα στο διάστημα κατά της απειλής αστεροειδών

Η πρώτη αποστολή «πλανητικής άμυνας» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος

3-12-2019

H ΝASA εντόπισε στη Σελήνη τα συντρίμμια του ινδικού σκάφους Vikram
H ΝASA εντόπισε στη Σελήνη τα συντρίμμια του ινδικού σκάφους Vikram

Αγνοούνταν η τύχη του από τον Σεπτέμβριο

3-12-2019

Copernicus - τα μάτια της Ευρώπης στη Γη
Copernicus - τα μάτια της Ευρώπης στη Γη

Το πρόγραμμα γεωσκόπησης και παρακολούθησης της ΕΕ

2-12-2019


goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ