Top
home ads Ψάχνεις για ακίνητο στη Θεσσαλονίκη? Δες χιλιάδες Αγγελίες εδώ
follow
facebooktwiter
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΑΤΖΕΝΤΑ
/Επιστήμη/
5-12-2018

Η Κίνα θα επιχειρήσει να προσεληνώσει συσκευή στην σκοτεινή πλευρά της Σελήνης

Το σκάφος Change-4 θα εκτοξευτεί στις 8 Δεκεμβρίου

Η Κίνα θα επιχειρήσει να προσεληνώσει συσκευή στην σκοτεινή πλευρά της Σελήνης
fontsize

Στις 8 Δεκεμβρίου, η διαστημική υπηρεσία της Κίνας θα εκτοξεύσει το σκάφος Change-4, το οποίο θα επισκεφθεί την επιφάνεια της μακρινής πλευράς της Σελήνης.

Η Εθνική Διαστημική Υπηρεσία της Κίνας (CNSA) προετοιμάζει μια σειρά από αποστολές στις απομακρυσμένες πλευρές του Φεγγαριού, εκτοξεύοντας τον περασμένο Μάιο σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη το δορυφόρο επικοινωνιών Queqiao και ταυτόχρονα σχεδιάζοντας τους νέους ισχυρούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

Τώρα, ο οργανισμός είναι έτοιμος να κάνει το επόμενο βήμα, στέλνοντας το σύστημα Change-4 στο φυσικό δορυφόρο της Γης. 


Σύμφωνα με πληροφορίες, το σύστημα θα εκτοξευθεί το Σάββατο από το Κέντρο εκτόξευσης δορυφόρων του Xichang στο Σιτσουάν και θα προσεγγίσει το φεγγάρι πριν το τέλος του έτους. 

Ο δορυφόρος θα προσπαθήσει να προσγειωθεί στον κρατήρα Von Karman στο νότιο ημισφαίριο του φεγγαριού, κοντά στον Νότιο Πόλο του. Κατά την άφιξή του, το Change-4 θα γίνει το πρώτο ρόβερ που θα προσγειωθεί ποτέ στη μακρινή πλευρά του φεγγαριού, η οποία δεν βλέπει ποτέ προς τη Γη. 

Το Κινέζικο ρόβερ έχει μήκος 1,5 μέτρο, ενώ τόσο το ύψος του όσο και το πλάτος του δεν ξεπερνούν το ένα μέτρο. Διαθέτει δύο αναδιπλούμενους ηλιακούς συλλέκτες και έξι τροχούς.

Διαστημικά σκάφη έχουν προσεγγίσει στην περιοχή αυτή του φεγγαριού στο παρελθόν, έχοντας τραβήξει φωτογραφίες από τη σκοτεινή του πλευρά, δίχως ωστόσο να έχουν προσγειωθεί εκεί.

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Δεδομένων Διαστήματος της NASA, το σύστημα βασίζεται στον πρόδρομο του, Change-3, το οποίο φέρει μια σειρά από κάμερες, ένα φασματόμετρο ορατού και υπέρυθρου μήκους κύματος και Ραντάρ Σεληνιακής διείσδυσης.

Το σύστημα, θα φέρει επίσης μια συσκευή που ονομάζεται «Advanced Small Analyzer for Neutrals», η οποία θα εξετάσει την αλληλεπίδραση μεταξύ ηλιακού ανέμου και της επιφάνειας της Σελήνης, σύμφωνα με το Σουηδικό Ινστιτούτο Φυσικής Διαστήματος, το οποίο κατασκευάζει τη συσκευή για την CNSA. 

Επίσης, ο δορυφόρος θα πραγματοποιήσει μετρήσεις της ανόργανης σύνθεσης του αστρικού σώματος, θα διεξάγει πειράματα ραδιοαστρονομίας και τέλος, θα διερευνήσει το ενδεχόμενο ανάπτυξης χλωρίδας.

«Αυτή η αποστολή είναι σίγουρα ένα σημαντικό επίτευγμα στη σεληνιακή εξερεύνηση», δήλωσε στο Standard ο Carolyn van der Bogert, πλανητικός γεωλόγος στο Πανεπιστήμιο του Münster της Γερμανίας.

Όπως ανέφερε το Sputnik νωρίτερα φέτος, το Change-4 δεν προοριζόταν να ταξιδέψει ποτέ στο φεγγάρι. Ωστόσο, η αποτυχία του πυραυλοκινητήρα του Change-5 την περασμένη χρονιά, άλλαξε άρδην τα δεδομένα, με την CNSA να προωθεί εκ νέου το Change-4, ελπίζοντας να τοποθετήσει το Change- 5 στο φεγγάρι τον επόμενο χρόνο με σκοπό η συλλογή σεληνιακών δειγμάτων.

Καταλήγοντας, σύμφωνα με τον Li Guoping, διευθυντή του Τμήματος Μηχανικής Συστημάτων στο CNSA, μετά την αποστολή του Change-4, τα συστήματα αυτά θα τοποθετηθούν για πρώτη φορά στην ιστορία στους βόρειους και νότιους πόλους της Σελήνης, με τα επανδρωμένα ταξίδια να ξεκινούν προς το τέλος της επόμενης δεκαετίας.Στην ίδια κατηγορία..
Ερευνητές του ΙΤΕ ρίχνουν φως στη λειτουργία εγκεφαλικών κυττάρωνΕρευνητές του ΙΤΕ ρίχνουν φως στη λειτουργία εγκεφαλικών κυττάρων

Υπό αμφισβήτηση η υπάρχουσα θεωρία


Νέα θεωρία πρόσκρουσης του Δία με άλλο πλανήτηΝέα θεωρία πρόσκρουσης του Δία με άλλο πλανήτη

Με βάση στοιχεία που συνέλεξε το σκάφος Juno


Πώς θα μοιάζει ο κόσμος μας μέχρι το 2040Πώς θα μοιάζει ο κόσμος μας μέχρι το 2040

Απαντήσεις από την Allianz και τον φουτουρολόγο Ray Hammond


Ρομποτική ουρά προσθέτει ισορροπία στους ηλικιωμένουςΡομποτική ουρά προσθέτει ισορροπία στους ηλικιωμένους

Από Ιάπωνες ερευνητές


Ο 35χρονος Έλληνας που έλυσε μαθηματικό γρίφο 78 ετώνΟ 35χρονος Έλληνας που έλυσε μαθηματικό γρίφο 78 ετών

Ο Δημήτρης Κουκουλόπουλος από την Κοζάνη


Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα  του Δία σε εντυπωσιακή φωτογραφίαΗ Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία σε εντυπωσιακή φωτογραφία

Από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble


Αστρονόμοι ανακάλυψαν πανάρχαιους γαλαξίες από τη γέννηση του ΣύμπαντοςΑστρονόμοι ανακάλυψαν πανάρχαιους γαλαξίες από τη γέννηση του Σύμπαντος

Νέα δεδομένα για την κοσμική εξέλιξη


Τεράστιος αστεροειδής θα περάσει κοντά από τη ΓηΤεράστιος αστεροειδής θα περάσει κοντά από τη Γη

Στις 10 Αυγούστου


Η ραγδαία μεταβολή του Κλίματος σήμα κινδύνου για τους επιστήμονεςΗ ραγδαία μεταβολή του Κλίματος σήμα κινδύνου για τους επιστήμονες

Tο κλίμα της Ελλάδας θα μοιάσει με αυτό της Λιβύης


Χαμηλό κίνδυνο καρκινογένεσης εντοπίζει μελέτη του ΑΠΘ για το ΜάτιΧαμηλό κίνδυνο καρκινογένεσης εντοπίζει μελέτη του ΑΠΘ για το Μάτι

Διαπιστώνεται ύπαρξη αμιάντου, μετάλλων και οργανικών προϊόντων καύσηςgoTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ
Νεότερα σχολιασμένα:
Έκλεψαν