Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
Γιορτάζουν σήμερα: Ευθύμιος

Η θερμοκρασία αυτή την ώρα στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
1.8
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
18-5-2019

Διεθνής αναγνώριση του Εθνικού Ερευνητικού Δικτύου για τη μελέτη του Διαστημικού Καιρού

Με τη συμμετοχή του ΑΠΘ

Διεθνής αναγνώριση του Εθνικού Ερευνητικού Δικτύου για τη μελέτη του Διαστημικού Καιρού
fontsize

Διεθνή αναγνώριση έλαβε το Εθνικό Ερευνητικό Δίκτυο για τη μελέτη του Διαστημικού Καιρού (Hellenic National Space Weather Research Network-HNSWRN), από το περιοδικό «Philosophical Transactions of the Royal Society A»: Στις 13.5.2019 δημοσίευσε ειδικό τεύχος με τα βασικά επιτεύγματα και τα συμπεράσματα του Δικτύου σε μορφή άρθρων ανασκόπησης και ερευνητικών εργασιών.

Το «Philosophical Transactions of the Royal Society A» είναι ένα από τα αρχαιότερα επιστημονικά περιοδικά παγκοσμίως και εκδίδεται από τη Royal Society, με έδρα το Λονδίνο. Η δημοσίευση είναι διαθέσιμη εδώ. 

Το Εθνικό Ερευνητικό Δίκτυο για τη μελέτη του Διαστημικού Καιρού ξεκίνησε το 2012 από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία του Καθηγητή του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Λουκά Βλάχου, με τη χρηματοδότηση της σχετικής ερευνητικής πρότασης από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΘΑΛΗΣ» του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Στόχος αυτής της ερευνητικής προσπάθειας ήταν να ενώσει όλες τις ερευνητικές ομάδες που δραστηριοποιούνται σε θέματα που συνδέονται με τις Ηλιακές Καταιγίδες και την πρόβλεψη του Διαστημικού Καιρού στα Πανεπιστήμια και στα Ερευνητικά Κέντρα της χώρας, αλλά και να συνεργαστεί με Έλληνες επιστήμονες που εργάζονται σε παρόμοια θέματα στο εξωτερικό. Η μελέτη της επίδρασης των ισχυρών Ηλιακών Καταιγίδων στους δορυφόρους που περιφέρονται γύρω από τη Γη αλλά και τα δίκτυα μεταφοράς ρεύματος στην επιφάνεια της Γης είναι μερικές από τις πιθανές συνέπιες που μελετώνται στα πλαίσια του Διαστημικού Καιρού.

Πέραν της ερευνητικής ομάδας από το ΑΠΘ, στο Δίκτυο συμμετείχαν οι ερευνητικές ομάδες των Καθηγητών Κανάρη Τσίγκανου, Ιωάννη Δαγκλή και Παναγιώτας Πρέκα-Παπαδήμα από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, οι ομάδες των Καθηγητών Αλέξανδρου Νίντου και Σπύρου Πατσουράκου από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, οι ομάδες των Καθηγητών Εμμανουήλ Σαρρή, Π. Γεωργίου Αναγνωστόπουλου, Γεωργίου Παύλου, Δημήτρη Σαραφόπουλου και Θοδωρή Σαρρή από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, οι έμπειροι ερευνητές Αναστάσιος Αναστασιάδης και Γεώργιος Μπαλάσης με τις ερευνητικές τους ομάδες από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, καθώς και ο Μανώλης Γεωργούλης (Επισκέπτης Καθηγητής αυτή την περίοδο στο Πανεπιστήμιο Georgia State University των ΗΠΑ) και ο Κωστής Γοντικάκης με τους συνεργάτες τους από το Κέντρο Ερευνών Αστρονομίας και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών της Ακαδημίας Αθηνών. Με το Δίκτυο συνεργάστηκαν, επίσης, οι Έλληνες Ερευνητές της διασποράς Άγγελος Βουρλίδας (The Johns Hopkins University, Applied Physics Laboratory, ΗΠΑ) και Βασίλης Αρχοντής (St Andrews University, Ηνωμένο Βασίλειο).

Το πρόγραμμα διήρκησε τέσσερα χρόνια (2012-2016). Με την ολοκλήρωσή του είχαν ήδη ολοκληρωθεί σαράντα (40) ερευνητικές εργασίες που δημοσιεύθηκαν σε διεθνή περιοδικά με κριτές, ενώ μετά το τέλος του, οι δημοσιεύσεις συνεχίστηκαν και ανήλθαν τελικά στις πενήντα πέντε (55). Ολοκλήρωσαν, επίσης, τις διδακτορικές τους διατριβές δύο νέοι ερευνητές, ο Αθανάσιος Κουλουμβάκος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο οποίος είναι σήμερα μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Τουλούζης (Γαλλία) και ο Πέτρος Συντελής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος είναι σήμερα μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο St Andrews, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το Δίκτυο διοργάνωσε τέσσερα συνέδρια και ερευνητικά σχολεία, με τη συμμετοχή έμπειρων ερευνητών και νέων επιστημόνων. Περισσότεροι από δέκα νέοι και νέες ολοκλήρωσαν τις διπλωματικές τους εργασίες στο πλαίσιό του και συνεχίζουν σήμερα τις διδακτορικές τους διατριβές σε Πανεπιστήμια και Ινστιτούτα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Δέκα νέα πράγματα που μάθαμε το 2020 για το διάστημα και τους... εξωγήινους
Δέκα νέα πράγματα που μάθαμε το 2020 για το διάστημα και τους... εξωγήινους

Eπιλογή ανακαλύψεων που ξεχώρισαν στη διάρκεια του χρόνου που φεύγει

Αστεροειδής μεγαλύτερος από το Άγαλμα της Ελευθερίας θα περάσει κοντά από τη Γη
Αστεροειδής μεγαλύτερος από το Άγαλμα της Ελευθερίας θα περάσει κοντά από τη Γη

Σε απόσταση περίπου οκτώ φορές πιο μακριά από το φεγγάρι

Δορυφόρος βλέπει για πρώτη φορά την αέρια ρύπανση που προκαλεί ένα πλοίο
Δορυφόρος βλέπει για πρώτη φορά την αέρια ρύπανση που προκαλεί ένα πλοίο

Eρευνα του ΑΠΘ αλλάζει τα δεδομένα στην παρακολούθηση της ρύπανσης που παράγεται από τα πλοία

Το Curiosity εντόπισε   ίχνη μεγάλης πλημμύρας στον ισημερινό του  Άρη
Το Curiosity εντόπισε ίχνη μεγάλης πλημμύρας στον ισημερινό του Άρη

Επιβεβαιώνουν τη θεωρία πως υπήρχαν μεγάλες ποσότητες νερού στον πλανήτη

1ο Ioannina Science Weekend​ διαδικτυακά στις 12 και 13 Δεκεμβρίου
1ο Ioannina Science Weekend​ διαδικτυακά στις 12 και 13 Δεκεμβρίου

Event αφιερωμένο στην επιστήμη και την καινοτομία


goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ