Top
follow
facebooktwiter
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΑΤΖΕΝΤΑ
/Επιστήμη/
16-8-2019

Πώς θα μοιάζει ο κόσμος μας μέχρι το 2040

Απαντήσεις από την Allianz και τον φουτουρολόγο Ray Hammond

Πώς θα μοιάζει ο κόσμος μας μέχρι το 2040
fontsize

Πώς θα μοιάζει η κοινωνία μας μέχρι το 2040; Τι θα αλλάξει και τι θα μείνει από τα παλιά; Θα νικήσει η τεχνητή νοημοσύνη τον άνθρωπο; Ο πλανήτης Γη θα αντέξει τις ανθρώπινες παρεμβάσεις; Η παγκοσμιοποίηση θα οδηγήσει τις μάζες στην φτώχεια; Ρομπότ ή άνθρωποι, πώς θα χρηματοδοτούνται οι κοινωνίες, ποιοι θα πληρώνουν φόρους; 


Έκρηξη πληθυσμών

Πάνω στον πλανήτη σήμερα ζούμε περίπου 7,6 δισεκ. άνθρωποι. Μέχρι το 2020 θα φτάσουμε τα 9 δισεκ. και κατά την αλλαγή του αιώνα τα 11,2. Όσοι περισσότεροι, τόσο το καλύτερο; ΟΧΙ. Οι πόροι της γης δεν πολλαπλασιάζονται με την ίδια ταχύτητα και το ζητούμενο είναι το πώς θα σιτίζονται τόσα στόματα.

Το πιστεύετε ότι οι τροφές δεν επαρκούν για όλους μας; Η αλήθεια είναι ότι το 90% της γεωργικής παραγωγής σήμερα βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και το ήμισυ των παραγόμενων τροφίμων χάνεται στις αλυσίδες διανομής του αναπτυσσόμενου κόσμου. Δύο πράγματα μας σώζουν: Να αυξήσουμε την γεωργική παραγωγή και να πάψουμε να δημιουργούμε όγκους αποβλήτων.

Μια ακόμα πρόκληση είναι το πόσιμο νερό. Είμαστε σίγουροι ότι υπάρχουν ποσότητες πόσιμου νερού. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ. Η τραγωδία είναι ότι όγκοι νερού βρίσκονται στους πόλους, χιλιάδες μίλια μακριά από τους ανθρώπους που διψούν. ΤΙ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ; Εγκαταστάσεις αφαλάτωσης χαμηλού κόστους και ενέργειας. ΕΔΩ, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες έχουν να παίξουν βασικό ρόλο.

Αίνιγμα το κλίμα

Παγκόσμια υπερθέρμανση; ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ να νοιαστούμε, αν το θερμόμετρο δείξει μερικούς βαθμούς παραπάνω; Η πραγματικότητα δεν είναι απλή. Διακυβεύονται πολλά περισσότερα απ’ ότι να πληρώνουμε το λογαριασμό ενός κλιματιστικού.

Οι δασικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια, οι τυφώνες στις Φιλιππίνες, οι πλημμύρες στην Κίνα, οι καύσωνες στην Ινδία, οι μεγάλοι καταστροφικοί τυφώνες στην Καραϊβική και οι ξηρασίες στο Κέιπ Τάουν και την Αυστραλία είναι σημάδια που μας προειδοποιούν.

Αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα γίνουν συχνότερα και πιο σοβαρά, εάν η Γη θερμανθεί κατά 1,5° C έως το 2040. Ακόμα και οι περιοχές που δεν είχαν τυφώνες και κυκλώνες στο παρελθόν πρέπει να προετοιμαστούν για σούπερ καταιγίδες. Ακόμα και αν ληφθούν δραστικά μέτρα για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 80%, τα ακραία καιρικά φαινόμενα μέχρι το 2040 είναι αναπόφευκτα. Ο αριθμός των ετήσιων ακραίων καιρικών φαινομένων διπλασιάστηκε μεταξύ 1980 και 2004. Θα διπλασιαστεί και πάλι μέχρι το 2040.

Η επέλαση των ΑΠΕ

Χρειαζόμαστε ενέργεια για να πάμε στο μέλλον. Γι 'αυτό πρέπει να κοιτάξουμε πέρα από τα ορυκτά καύσιμα και να χρησιμοποιήσουμε ανανεώσιμες πηγές, όπως είναι ο ήλιος, ο άνεμος, η βιομάζα, οι υδροηλεκτρικές και γεωθερμικές πηγές.

Σήμερα, μόνο το 8,4% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Μέχρι το 2050, σχεδόν οι μισές από τις ανάγκες θα καλυφθούν από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Τα τελευταία οκτώ χρόνια, οι ηλιακοί συλλέκτες είναι φθηνότεροι κατά 86%, ενώ το κόστος ενέργειας από υπεράκτια αιολικά πάρκα μειώνεται σχεδόν στο ένα τέταρτο. Οι ηλιακοί συλλέκτες έχουν γίνει δύο φορές πιο αποδοτικοί, ακόμα και μια μεγάλη ανεμογεννήτρια παράγει 40% περισσότερη ισχύ. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, οι εξελίξεις αυτές θα καταστήσουν φθηνότερες τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από ό, τι τα ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2020.

Η οικονομικά αποδοτική αποθήκευση, το κομμάτι που λείπει από το πάζλ, πλησιάζει στο να βρεθεί και με την ανάπτυξη μπαταριών που αποθηκεύουν ενέργεια.

Το κόστος των συστημάτων αποθήκευσης μπαταριών μειώθηκε κατά περίπου τα δύο τρίτα, ενώ για την ανάπτυξη τους ετοιμάζονται επενδυτικά κονδύλια ύψους 620 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2040.

Η άλλη διάσταση της παγκοσμιοποίησης

Η παγκοσμιοποίηση έχει συμβάλλει περισσότερο στην μείωση της φτώχειας τα τελευταία 25 χρόνια από ότι η ανθρωπιστική βοήθεια των πλουσίων κρατών μετά από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την ακραία φτώχεια. Το ποσοστό της φτώχειας βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, σήμερα. Μέχρι το 2050, η φτώχεια αναμένεται να εξαλειφθεί παντού, εκτός από την Αφρική.

Τι γίνεται με την κόντρα Κίνας – ΗΠΑ; Η πρόσφατη εμπορική διαμάχη ΗΠΑ - Κίνας δεν σηματοδοτεί το τέλος της παγκοσμιοποίησης. Ο υπόλοιπος κόσμος διαπραγματεύεται νέες συμφωνίες, απομακρύνοντας εμπόδια. Παράδειγμα, η συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών ΕΕ - Ιαπωνίας τον Φεβρουάριο του 2019.

Επανάσταση στην υγεία

Αλλάζουν όσα ξέρουμε για την υγεία. Μπαίνουν στην ζωή μας:

Η εξατομικευμένη ιατρική - βασισμένη σε ανάλυση DNA και ηλεκτρονικά δεδομένα υγείας που συλλέγονται από ασθενείς.
Η χρήση βλαστικών κυττάρων για την αποκατάσταση και την αναγέννηση των ιστών και των οργάνων
Η νανοϊατρική
Η τροποποίηση ανθρώπινου DNA για βελτίωση της υγείας
Η ψηφιακή υγεία με την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης AI για τη διάγνωση και την παρακολούθηση της υγείας των ασθενών.
Έρχεται και η επανάσταση στην υγειονομική περίθαλψη. Στο μέλλον, θα συλλέγονται τα δεδομένα της υγείας και οι γενετιστές θα εξαλείψουν κληρονομικές ασθένειες. Η τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης θα διαγιγνώσκει τις ασθένειες και οι θεραπείες θα προσαρμόζονται σε κάθε ασθενή.

Η ψηφιακή διαταραχή

Καθώς τα smartphones γίνονται πιο έξυπνα, η συνδεσιμότητά τους γίνεται ταχύτερη, ο διαμοιρασμός της οικονομίας και οι ανταλλαγές πληροφοριών κερδίζουν έδαφος, οι κοινωνικοοικονομικές αλλαγές είναι αναπόφευκτες.

Πώς μας επηρεάζει αυτό; Τα παραδοσιακά επιχειρηματικά μοντέλα, όπως το μοντέλο της φιλοξενίας, η κινητικότητα, το μοντέλο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, τίθενται υπό αμφισβήτηση. Η ψηφιοποίηση αλλάζει τον τρόπο που εργαζόμαστε.

Παρόλο που η τεχνητή νοημοσύνη και η αυτοματοποίηση θα συρρικνώσουν το εργατικό δυναμικό μέχρι το 2040, η ανάγκη για ανθρώπινη πινελιά δεν θα ξεθωριάσει, λέει ο Hammond. Θα υπάρξουν νέες οδοί ανθρώπινης εργασίας. Ως εκ τούτου, το φάσμα των υπηρεσιών που παρέχονται από τον άνθρωπο θα διευρυνθεί.

Μετά τα μέσα της δεκαετίας του 2030, το κύμα ψηφιακής αναστάτωσης θα είναι συντριπτικό. Πολλοί άνθρωποι δεν θα μπορούν να βρουν εργασία που να αμείβεται. Οι μηχανές όμως θα δημιουργήσουν πλούτο και ο πλούτος αυτός θα φορολογείται. Από την φορολόγηση αυτή θα χρηματοδοτούνται οι κοινωνίες. θα χρηματοδοτήσουν τις κοινωνίες.

Φάκελος φτώχεια

Παρά τις θετικές επιδράσεις της παγκοσμιοποίησης, υπάρχουν 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι που εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι σε ακραία φτώχεια, σε 58 έθνη. Με μικρή πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια, την εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη και άλλες βασικές ανάγκες. Η κατάσταση τους θα επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στο μέλλον μας. Ο ανεπτυγμένος κόσμος θα αναλάβει το τεράστιο οικονομικό κόστος της αποτυχίας να καταπολεμηθεί η φτώχεια. Επιπλέον, οι άνθρωποι αυτοί θα μεταναστεύουν παράνομα σε πλούσια έθνη, προκαλώντας τεράστια πολιτική και οικονομική αστάθεια.Στην ίδια κατηγορία..
Βρέθηκε το βαρύτερο και πυκνότερο άστρο νετρονίωνΒρέθηκε το βαρύτερο και πυκνότερο άστρο νετρονίων

Πιο μεγάλο από τον Ήλιο


Το φετινό το θερμότερο καλοκαίρι  για το βόρειο ημισφαίριοΤο φετινό το θερμότερο καλοκαίρι για το βόρειο ημισφαίριο

Οριακά πιο ζεστό από το καλοκαίρι του 2016


Το πιο μαύρο υλικό στον κόσμο κατασκεύασαν τα εργαστήρια του MITΤο πιο μαύρο υλικό στον κόσμο κατασκεύασαν τα εργαστήρια του MIT

Περισσότερα μαύρο από το Vantablack;


Ανακαλύφθηκε κομήτης  που ίσως έρχεται από άλλο ηλιακό σύστημαΑνακαλύφθηκε κομήτης που ίσως έρχεται από άλλο ηλιακό σύστημα

Το διαστημικό αντικείμενο C/2019 Q4


H Ατλαντίδα είναι θαμμένη κάτω από τη Νότια ΕυρώπηH Ατλαντίδα είναι θαμμένη κάτω από τη Νότια Ευρώπη

Οι γεωλόγοι ανακατασκευάζουν την ιστορία της χαμένης ηπείρου


Υδρατμοί εντοπίστηκαν στην ατμόσφαιρα του  εξωπλανήτη K2-18bΥδρατμοί εντοπίστηκαν στην ατμόσφαιρα του εξωπλανήτη K2-18b

Βρίσκεται σε απόσταση 110 ετών φωτός από τη Γη


Όσκαρ Φυσικής σε επιστήμονες για φωτογραφία μαύρης τρύπαςΌσκαρ Φυσικής σε επιστήμονες για φωτογραφία μαύρης τρύπας

Ανάμεσά τους και ένας Έλληνας


Επετειακή Εκδήλωση για τα 100 χρόνια του Ελληνικού Ινστιτούτου ΠαστέρΕπετειακή Εκδήλωση για τα 100 χρόνια του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ

Eπιστημονική Συνάντηση των Διευθυντών των Ευρωπαϊκών Ινστιτούτων


Ανθρωποειδές ρωσικό ρομπότ  στον Διεθνή Διαστημικό ΣταθμόΑνθρωποειδές ρωσικό ρομπότ στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Θα προετοιμαστεί για επικίνδυνες και μακρινές αποστολές..


Ερευνητές του ΙΤΕ ρίχνουν φως στη λειτουργία εγκεφαλικών κυττάρωνΕρευνητές του ΙΤΕ ρίχνουν φως στη λειτουργία εγκεφαλικών κυττάρων

Υπό αμφισβήτηση η υπάρχουσα θεωρίαgoTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ
Νεότερα σχολιασμένα:
Θάνατος