ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
9-11-2019

Γαλλία - Κίνα συμπράττουν στη Σελήνη

Ρομποτικό σκάφος θα συλλέξει δείγματα

Γαλλία - Κίνα συμπράττουν στη Σελήνη

Η Γαλλία υπέγραψε σύμπραξη με την Κίνα για την αποστολή ενός επιστημονικού οργάνου που θα βρίσκεται πάνω στο ρομποτικό σκάφος Chang’e 6 και το οποίο έχει προγραμματιστεί να προσγειωθεί στο σεληνιακό έδαφος το 2023. Την ανακοίνωση της σύμπραξης έκανε την Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου ο Jean-Yves Le Gall, πρόεδρος της Γαλλικής Υπηρεσίας Διαστήματος (CNES).

Εάν και η συμφωνία αρχικά χρονολογείται από τον περασμένο Μάρτιο, το CNES εκμεταλλεύτηκε την επίσκεψη του Εμμανουέλ Μακρόν στην Κίνα, για να εξασφαλίσει μια διπλή συνεργασία: την αποστολή δορυφόρου για την καλύτερη κατανόηση των κλιματικών αλλαγών στη Γη και τη συμμετοχή στο πρόγραμμα εξερεύνησης της Σελήνης, Chang’e 6. Έτσι, το 2023, η Γαλλία θα στείλει το «DORN», που ανέπτυξαν ερευνητές του Γαλλικού Ινστιτούτου Αστροφυσικής και Πλανητολογίας (IRAP)

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το DORN θα μελετήσει το ραδόνιο, ένα σπάνιο και ραδιενεργό αέριο που παράγεται από το ουράνιο και το οποίο σε υψηλές δόσεις στη Γη, μπορεί να είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο. «Το ραδόνιο καθιστά δυνατή τη μελέτη των μηχανισμών απαέρωσης», εξηγεί ο Francis Rocard, επικεφαλής προγραμμάτων εξερεύνησης του ηλιακού συστήματος στο CNES. «Αυτός είναι ο πιο σημαντικός ανιχνευτής της εξώσφαιρας, η ψευδο-ατμόσφαιρα στην επιφάνεια του φεγγαριού».

Όπως τονίζει ο Pierre-Yves Meslin, ερευνητής στο IRAP και επικεφαλής του DORN, η εξώσφαιρα είναι αραιή και τα άτομά της δεν συναντώνται ποτέ. «Αυτά τα άτομα μπορεί να είναι μετεωρίτες που μεταφέρουν νερό, ηλιακός άνεμος που μεταφέρει ήλιο και υδρογόνο που θα αποκολλήσει τα άτομα απο την επιφάνεια με τελικό αποτέλεσμα την απαερίωση του εδάφους».

Γνωρίζουμε για παράδειγμα εδώ και χρόνια ότι υπάρχουν αποθέματα παγωμένου νερού σε ορισμένους κρατήρες, αλλά δεν ξέρουμε γιατί δεν υπάρχουν σε όλους. «Είναι ένα μυστήριο. Υπάρχουν πολύ κρύες περιοχές, που δεν βλέπουν ποτέ το φως του ήλιου. Όταν τα αέρια φθάνουν σε αυτούς τους κρατήρες, παγιδεύονται εκεί μόνιμα. Αλλά αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι το μονοπάτι που ακολουθούν αυτά τα μόρια στην επιφάνεια της Σελήνης», εξηγεί ο Meslin. Η ανάλυση της κίνησης του ραδονίου θα καταστήσει δυνατή την κατανόηση της κίνησης άλλων αερίων και, συνεπώς, τη λειτουργία της εξώσφαιρας, δηλαδή τη διανομή σωματιδίων, συμπεριλαμβανομένου του ύδατος, στην επιφάνεια της Σελήνης.

Το DORN όπως και το Chang’e 6, θα παραμείνει μόνο 48 ώρες στην επιφάνεια της Σελήνης. Η Κίνα σκοπεύει να επαναπατρίσει γρήγορα το σκάφος της για να μεταφέρει στη Γη, συλλεγμένα δείγματα για τα οποία θα πραγματοποιηθούν μετρήσεις ραδονίου και από Γάλλους ερευνητές.

«Δεν θα δούμε πολλά σε δύο ημέρες και πιθανόν να μην μπορέσουμε να αναλύσουμε τις δονήσεις του φεγγαριού. Όμως το DORN θα πρέπει να αναδείξει ταχύτατα την πιθανή αξία των μετρήσεων ραδονίου, προκειμένου μελλοντικά, να τοποθετηθούν φασματόμετρα για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους», ελπίζει ο Francis Rocard.

ΠΗΓΗ: HuffingtonPost
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΥ: Ο Χρήστος Ταραντίλης ανάμεσα στους κορυφαίους επιστήμονες παγκοσμίως
ΕΥ: Ο Χρήστος Ταραντίλης ανάμεσα στους κορυφαίους επιστήμονες παγκοσμίως

Στον τομέα της επιχειρησιακής έρευνας και της τεχνητής νοημοσύνης

NASA Space Apps Challenge Thessaloniki
NASA Space Apps Challenge Thessaloniki

Από τα μεγαλύτερα παγκόσμια hackathons αφιερωμένα στην εξερεύνηση του διαστήματος και της επιστήμης

Επιστημονική Ημερίδα: Η θέση της ρομποτικής στη σύγχρονη χειρουργική και ογκολογία
Επιστημονική Ημερίδα: Η θέση της ρομποτικής στη σύγχρονη χειρουργική και ογκολογία

Στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕΔΕΑ) ΑΠΘ

O Γιάννης Μανιάτης αναλύει το θέμα «Ενεργειακή ασφάλεια και δημοκρατία στην Ελλάδα»
O Γιάννης Μανιάτης αναλύει το θέμα «Ενεργειακή ασφάλεια και δημοκρατία στην Ελλάδα»

Ο καθηγητής Ψηφιακών Συστημάτων και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Το James Webb Επιβεβαιώνει Τον Πρώτο Του Εξωπλανήτη
Το James Webb Επιβεβαιώνει Τον Πρώτο Του Εξωπλανήτη

Σε απόσταση 41 ετών φωτός από τη Γη

Online παρακολούθηση: Αστρονομία Βαρυτικών Κυμάτων
Online παρακολούθηση: Αστρονομία Βαρυτικών Κυμάτων

Με τον Νίκο Στεργιούλα καθηγητή Θεωρίας της Σχετικότητας




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge