Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter

Η θερμοκρασία αυτή την ώρα στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
10.2

ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
18-12-2019

Ο Παρθενώνας έχει λάθος όνομα λέει Ολλανδός αρχαιολόγος

Λεγόταν «Εκατόμπεδον»

Ο Παρθενώνας έχει λάθος όνομα λέει Ολλανδός αρχαιολόγος
fontsize

Ολλανδοί μελετητές υποστηρίζουν πως το όνομα «Παρθενώνας»,  που διαδόθηκε στην ρωμαϊκή περίοδο, ανήκε αρχικά σε ένα τελείως διαφορετικό κτίσμα και όχι στον τεράστιο πέτρινο ναό που δεσπόζει στην κορυφή της Ακρόπολης των Αθηνών.

Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, ο πραγματικός Παρθενώνας ήταν στην πραγματικότητα ένα αρχαίο ελληνικό θησαυροφυλάκιο που περιείχε προσφορές στην θεά Αθηνά, το γνωστό Ερέχθειο, που βρίσκεται μόλις 100 μέτρα από τον κεντρικό ναό στην Ακρόπολη. Σύμφωνα δε, με Ολλανδό αρχαιολόγο, ο Παρθενώνας στην αρχαιότητα λεγόταν «Εκατόμπεδον».

Όπως ισχυρίζονται οι Ολλανδοί ερευνητές, ο Παρθενώνας στην αρχαιότητα ονομαζόταν «Εκατόμπεδον». «Αυτό σημαίνει ναός των εκατό ποδών και ο κύριος χώρος του μεγάλου ναού ήταν όντως μήκους 100 ποδών» δήλωσε στην Telegraph ο αρχαιολόγος Γιάνικ φαν Ρουκχούιτζεν. Όσο για το Ερέχθειο, το οποίο είναι παγκοσμίως γνωστό για τις Καρυάτιδες που συγκρατούν την οροφή του, λέει: «Είναι λογικό οι αρχαίοι Έλληνες να αποκαλούσαν αυτό τον ναό ως Παρθενώνα ή αλλιώς οίκο των Παρθένων». Αναγνωρίζει πως η λέξη Εκατόμπεδον, η οποία αναφέρεται σε αρχεία που χρονολογούνται πριν από 2.500 χρόνια, είναι μια δύσκολη λέξη. «Το Εκατόμπεδον είναι ένα δύσκολο όνομα για να το προφέρει κανείς. Αυτό μπορεί να αποτελεί και λόγο για τον οποίο επελέγη τελικά η λέξη Παρθενώνας – ήταν πολύ πιο πιασάρικος» δήλωσε ο αρχαιολόγος.

Όπως ισχυρίζεται ο Ολλανδός αρχαιολόγος, είναι πιο πιθανό το Ερέχθειο να λεγόταν Παρθενώνας, δηλαδή «Οικία των Παρθένων» εξού και οι Καρυάτιδες. Οπως αποκαλύπτει ο δρ φαν Ρουκχούιτζεν, η έρευνά του, βασισμένη σε μελέτη αρχαιολογικών δεδομένων και αρχαίων κειμένων, δεν έγινε αποδεκτή με ιδιαίτερο ενθουσιασμό από τους Έλληνες αρχαιολόγους. «Οι Έλληνες φίλοι και συνάδερφοι φυσικά ήταν πολύ καχύποπτοι – ποιος είναι αυτός ο Ολλανδός που λέει ότι το όνομα του Παρθενώνα πρέπει να αλλάξει; Αλλά τώρα λένε ότι υπάρχει κάποια αλήθεια στην θεωρία που προτείνω».

Το Ερέχθειο λεγόταν στην πραγματικότητα Παρθενώνας

Η λέξη Παρθενώνας σημαίνει «το σπίτι των παρθένων» και ο μικρότερος ναός (το Ερέχθειο) είναι όντως διακοσμημένο με τις πέτρινες Καρυάτιδες, γυναικείες γλυπτές φιγούρες που λειτουργούν ως κίονες, στηρίζοντας την οροφή του κτιρίου. Αφιερωμένος στην αρχαία λατρεία της θεάς Αθηνάς, θα πρέπει να στέγαζε ένα θησαυροφυλάκιο που περιείχε πολύτιμα αντικείμενα που συνδέονται με την θεά, συμπεριλαμβανομένων μουσικών οργάνων και σπαθιών από την Περσία.

«Όσον αφορά την επιστημονική κοινότητα, η άποψη του δρ. Φαν Ρουκχούιτζεν θα προκαλέσει έναν μικρό σεισμό» δήλωσε η Τζοσίνε Μπλοκ, ομότιμη καθηγήτρια αρχαίων πολιτισμών στο πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης. «Όχι μόνο θα πρέπει να προσαρμοστούν τα ονόματα, αλλά αυτό αλλάζει την εικόνα μας για την λατρεία της θεάς Αθηνάς και της Ακρόπολης στο σύνολό της».

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο American Journal of Archaeology και στην ολλανδική έκδοση του περιοδικού National Geographic.ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Το Curiosity εντόπισε   ίχνη μεγάλης πλημμύρας στον ισημερινό του  Άρη
Το Curiosity εντόπισε ίχνη μεγάλης πλημμύρας στον ισημερινό του Άρη

Επιβεβαιώνουν τη θεωρία πως υπήρχαν μεγάλες ποσότητες νερού στον πλανήτη

27-11-2020

1ο Ioannina Science Weekend​ διαδικτυακά στις 12 και 13 Δεκεμβρίου
1ο Ioannina Science Weekend​ διαδικτυακά στις 12 και 13 Δεκεμβρίου

Event αφιερωμένο στην επιστήμη και την καινοτομία

25-11-2020

300 εκατομμύρια «κατοικήσιμοι» πλανήτες μοιάζουν με τη Γη
300 εκατομμύρια «κατοικήσιμοι» πλανήτες μοιάζουν με τη Γη

Ο πλησιέστερος βρίσκεται σε απόσταση 20 ετών φωτός από τη Γη

21-11-2020

Κορωνοϊός: Ενας στους πέντε που νόσησε θα εμφανίσει κάποια ψυχική διαταραχή
Κορωνοϊός: Ενας στους πέντε που νόσησε θα εμφανίσει κάποια ψυχική διαταραχή

Τι αναφέρει νέα βρετανική επιστημονική έρευνα

10-11-2020

Αστεροειδής εικάζεται ότι είναι χαμένος «δίδυμος αδελφός» της Σελήνης
Αστεροειδής εικάζεται ότι είναι χαμένος «δίδυμος αδελφός» της Σελήνης

Την ανακάλυψη έκαναν αστρονόμοι στη Βόρεια Ιρλανδία

5-11-2020

Παραμένει ο κίνδυνος νέας κατάρρευσης της λίμνης Κορώνειας
Παραμένει ο κίνδυνος νέας κατάρρευσης της λίμνης Κορώνειας

Το μέλλον της λίμνης είναι η αυτο-οργάνωση

3-11-2020


goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ