Top
gothess Home Page
facebook twiter
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
18-12-2019

Ο Παρθενώνας έχει λάθος όνομα λέει Ολλανδός αρχαιολόγος

Λεγόταν «Εκατόμπεδον»

Ο Παρθενώνας έχει λάθος όνομα λέει Ολλανδός αρχαιολόγος
fontsize

Ολλανδοί μελετητές υποστηρίζουν πως το όνομα «Παρθενώνας»,  που διαδόθηκε στην ρωμαϊκή περίοδο, ανήκε αρχικά σε ένα τελείως διαφορετικό κτίσμα και όχι στον τεράστιο πέτρινο ναό που δεσπόζει στην κορυφή της Ακρόπολης των Αθηνών.

Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, ο πραγματικός Παρθενώνας ήταν στην πραγματικότητα ένα αρχαίο ελληνικό θησαυροφυλάκιο που περιείχε προσφορές στην θεά Αθηνά, το γνωστό Ερέχθειο, που βρίσκεται μόλις 100 μέτρα από τον κεντρικό ναό στην Ακρόπολη. Σύμφωνα δε, με Ολλανδό αρχαιολόγο, ο Παρθενώνας στην αρχαιότητα λεγόταν «Εκατόμπεδον».

Όπως ισχυρίζονται οι Ολλανδοί ερευνητές, ο Παρθενώνας στην αρχαιότητα ονομαζόταν «Εκατόμπεδον». «Αυτό σημαίνει ναός των εκατό ποδών και ο κύριος χώρος του μεγάλου ναού ήταν όντως μήκους 100 ποδών» δήλωσε στην Telegraph ο αρχαιολόγος Γιάνικ φαν Ρουκχούιτζεν. Όσο για το Ερέχθειο, το οποίο είναι παγκοσμίως γνωστό για τις Καρυάτιδες που συγκρατούν την οροφή του, λέει: «Είναι λογικό οι αρχαίοι Έλληνες να αποκαλούσαν αυτό τον ναό ως Παρθενώνα ή αλλιώς οίκο των Παρθένων». Αναγνωρίζει πως η λέξη Εκατόμπεδον, η οποία αναφέρεται σε αρχεία που χρονολογούνται πριν από 2.500 χρόνια, είναι μια δύσκολη λέξη. «Το Εκατόμπεδον είναι ένα δύσκολο όνομα για να το προφέρει κανείς. Αυτό μπορεί να αποτελεί και λόγο για τον οποίο επελέγη τελικά η λέξη Παρθενώνας – ήταν πολύ πιο πιασάρικος» δήλωσε ο αρχαιολόγος.

Όπως ισχυρίζεται ο Ολλανδός αρχαιολόγος, είναι πιο πιθανό το Ερέχθειο να λεγόταν Παρθενώνας, δηλαδή «Οικία των Παρθένων» εξού και οι Καρυάτιδες. Οπως αποκαλύπτει ο δρ φαν Ρουκχούιτζεν, η έρευνά του, βασισμένη σε μελέτη αρχαιολογικών δεδομένων και αρχαίων κειμένων, δεν έγινε αποδεκτή με ιδιαίτερο ενθουσιασμό από τους Έλληνες αρχαιολόγους. «Οι Έλληνες φίλοι και συνάδερφοι φυσικά ήταν πολύ καχύποπτοι – ποιος είναι αυτός ο Ολλανδός που λέει ότι το όνομα του Παρθενώνα πρέπει να αλλάξει; Αλλά τώρα λένε ότι υπάρχει κάποια αλήθεια στην θεωρία που προτείνω».

Το Ερέχθειο λεγόταν στην πραγματικότητα Παρθενώνας

Η λέξη Παρθενώνας σημαίνει «το σπίτι των παρθένων» και ο μικρότερος ναός (το Ερέχθειο) είναι όντως διακοσμημένο με τις πέτρινες Καρυάτιδες, γυναικείες γλυπτές φιγούρες που λειτουργούν ως κίονες, στηρίζοντας την οροφή του κτιρίου. Αφιερωμένος στην αρχαία λατρεία της θεάς Αθηνάς, θα πρέπει να στέγαζε ένα θησαυροφυλάκιο που περιείχε πολύτιμα αντικείμενα που συνδέονται με την θεά, συμπεριλαμβανομένων μουσικών οργάνων και σπαθιών από την Περσία.

«Όσον αφορά την επιστημονική κοινότητα, η άποψη του δρ. Φαν Ρουκχούιτζεν θα προκαλέσει έναν μικρό σεισμό» δήλωσε η Τζοσίνε Μπλοκ, ομότιμη καθηγήτρια αρχαίων πολιτισμών στο πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης. «Όχι μόνο θα πρέπει να προσαρμοστούν τα ονόματα, αλλά αυτό αλλάζει την εικόνα μας για την λατρεία της θεάς Αθηνάς και της Ακρόπολης στο σύνολό της».

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο American Journal of Archaeology και στην ολλανδική έκδοση του περιοδικού National Geographic.
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Η σύνδεση της κλιματικής αλλαγής με την Υγεία. Η περίπτωση του Covid-19
Η σύνδεση της κλιματικής αλλαγής με την Υγεία. Η περίπτωση του Covid-19

Διαδικτυακές «Συναντήσεις Επιστήμης» στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Συναντήσεις Επιστήμης: «Η Βιολογία στον 21ο Αιώνα»
Συναντήσεις Επιστήμης: «Η Βιολογία στον 21ο Αιώνα»

Ο Καθηγητής Ηλίας Κούβελας συντονίζει τη δεύτερη συζήτηση του κύκλου

Ίδρυμα Ευγενίδου: «Η τριπλή επανάσταση των μεταφορών»
Ίδρυμα Ευγενίδου: «Η τριπλή επανάσταση των μεταφορών»

Webcast για τις μεταφορές του μέλλοντος

Χιλιάδες τόνοι εξωγήινης σκόνης πέφτουν στη Γη κάθε χρόνο
Χιλιάδες τόνοι εξωγήινης σκόνης πέφτουν στη Γη κάθε χρόνο

Γάλλοι επιστήμονες τους υπολόγισαν σε περίπου 5.200

Νέα εκπομπή «Ανιχνεύσεις» για την φωτορύπανση
Νέα εκπομπή «Ανιχνεύσεις» για την φωτορύπανση

Από τον Ομιλο Φίλων Αστρονομίας

Τα SAS Joint Certificate διευρύνονται σε Ελλάδα και Κύπρο
Τα SAS Joint Certificate διευρύνονται σε Ελλάδα και Κύπρο

Προσφέρουν ψηφιακά bagdes που θα πιστοποιούν τις γνώσεις των συμμετεχόντων

Η Τεχνητή Νοημοσύνη «στη μάχη» κατά του καρκίνου
Η Τεχνητή Νοημοσύνη «στη μάχη» κατά του καρκίνου

Eυρωπαϊκό ερευνητικό έργο με τη συνδρομή επιστημονικής ομάδας του ΑΠΘ


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ© 2001-2021 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας