Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
Γιορτάζουν σήμερα: Ασκληπιός

Η θερμοκρασία αυτή την ώρα στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
17.4
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
17-1-2020

Εναρκτήρια συνάντηση του έργου LifeChamps με τη συμμετοχή του ΑΠΘ

Στη Θεσσαλονίκη

Εναρκτήρια συνάντηση του έργου LifeChamps με τη συμμετοχή του ΑΠΘ
fontsize

Με στόχο την παροχή υποστήριξης σε ασθενείς με καρκίνο ηλικίας 50 και άνω, καθώς και στους φροντιστές τους και στους επαγγελματίες υγείας, θα πραγματοποιηθεί η εναρκτήρια συνάντηση του έργου LifeChamps, τη Δευτέρα 20 και Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020, στην αίθουσα συνεδριάσεων του ξενοδοχείου Daios Luxury Living (Λεωφ. Νίκης 59, Θεσσαλονίκη).

Στην συνάντηση θα συμμετάσχουν 40 επιστήμονες που εκπροσωπούν αντίστοιχους οργανισμούς εταίρων του έργου από χώρες όπως Σουηδία, Ισραήλ, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Ισπανία, Ην. Βασίλειο, Σουηδία, Βέλγιο, Πορτογαλία. Το Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής του ΑΠΘ είναι ο κεντρικός συντονιστής της κοινοπραξίας του έργου LifeChamps, ενώ από το ΑΠΘ συμμετέχει και το Τμήμα Πληροφορικής με το Εργαστήριο Επιστήμης Δεδομένων και Ιστού.

Παρεμβάσεις θα κάνουν καταξιωμένοι ογκολόγοι από την Πανεπιστημιακή Ογκολογική Κλινική του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, εκπρόσωποι της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) καθώς εκπρόσωπος από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με καρκίνο του μαστού «Άλμα Ζωής» Ν. Θεσσαλονίκης που θα υποστηρίξει το έργο σε όλη την διάρκεια του.

Στην εναρκτήρια συνάντηση του έργου χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Καθηγητής Αστέριος Καραγιάννης, ο Διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας Δρ Παναγιώτης Μπογιατζίδης και ο επιστημονικός υπεύθυνος του έργου, Καθηγητής Παναγιώτης Μπαμίδης.

Στόχος του LifeChamps είναι ο ακριβής προσδιορισμός των παραγόντων που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των ογκολογικών ασθενών μεγαλύτερης ηλικίας, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τη θεραπεία τους και να προτείνει εξατομικευμένες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, δηλαδή παρακολούθηση συμπτωμάτων, θεραπεία και αποκατάσταση, στους ασθενείς και τους φροντιστές τους. Αυτό θα γίνει με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης (AI) και βέλτιστης οπτικοποίησης αναλυτικών αποτελεσμάτων εκτελούμενων στο υπολογιστικό νέφος (cloud) αλλά και σε κινητές συσκευές.

«Το LifeChamps αποτελεί μία ολοκληρωμένη λύση δεδομένων μεγάλης κλίμακας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μέσω έγκαιρης και ακριβέστερης υποστήριξης. Με την ολοκλήρωση της προσπάθειας αυτής σε τρία χρόνια, αναμένεται το LifeChamps να αποτελεί σημείο αναφοράς σχετικά με την εφαρμογή της ιατρικής ακριβείας στη γηριατρική ογκολογία» αναφέρει ο Επιστημονικά Υπεύθυνος του έργου, Καθηγητής Ιατρικής Φυσικής και Πληροφορικής στην Ιατρική Εκπαίδευση του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Παναγιώτης Μπαμίδης.

Καρκίνος: δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο καρκίνος είναι η δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως και υπεύθυνος για περίπου 9,6 εκατομμύρια θανάτους, το 2018. Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου 1 στους 6 θανάτους οφείλεται σε καρκίνο.

Στην Ευρώπη το 2018, καταγράφηκαν 3.9 εκατομμύρια νέα κρούσματα καρκίνου (εξαιρουμένου του καρκίνου του δέρματος από μη μελανώματα) και 1.93 εκατομμύρια θάνατοι από καρκίνο. Τα πιο κοινά σημεία καρκίνου ήταν καρκίνοι του γυναικείου μαστού (523.000 κρούσματα), ακολουθούμενα από κολοορθικό (500.000), πνεύμονα (470.000) και καρκίνο προστάτη (450.000). Το 2012, περίπου το 50% όλων των νέων κρουσμάτων καρκίνου, παγκοσμίως, διαγνώστηκαν μεταξύ ενήλικων ηλικίας 65+. Η αυξανόμενη ηλικία και οι συννοσηρότητες σχετίζονται συχνά με την μη επιλογή επιθετικών θεραπειών για τον καρκίνο, καθώς και με παραμέληση των προτιμήσεων του ασθενή στην φροντίδα υγείας που σχετίζεται με την ποιότητα ζωής.
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Data Protection & Privacy Law Forum
Data Protection & Privacy Law Forum

Διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας Zoom

Διεθνές συνέδριο για τις σπάνιες παθήσεις διαδικτυακά
Διεθνές συνέδριο για τις σπάνιες παθήσεις διαδικτυακά

Οικοδομώντας το μονοπάτι από τη διάγνωση έως την πρόσβαση

Διαδικτυακό Συνέδριο Think Green Think Ecology
Διαδικτυακό Συνέδριο Think Green Think Ecology

Από την BlueGreen Development και το Υπουργείο Εσωτερικών

2ο Διεθνές Συνέδριο Ελιάς
2ο Διεθνές Συνέδριο Ελιάς

Ελαιοκομικός Τομέας: Αναζητώντας την καινοτομία – Ανακαλύπτοντας νέες τάσεις

«Διαμορφώνοντας τις Πόλεις σε μία Αστική Εποχή»
«Διαμορφώνοντας τις Πόλεις σε μία Αστική Εποχή»

Διαδικτυακή εκδήλωση από το Ελληνικό Παρατηρητήριο

6ο Πανελλήνιο Συμπόσιο ΕΜΕΔΙΠ
6ο Πανελλήνιο Συμπόσιο ΕΜΕΔΙΠ

Διαδικτυακά από 28 - 31 Ιανουαρίου 2021


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ