ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
14-2-2023

Σύγχρονη Κοσμολογία Υπό Το Φως Του James Webb

Στα γραφεία του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας

Σύγχρονη Κοσμολογία Υπό Το Φως Του James Webb

Ομιλία του Εμμανουήλ Πλειώνη, Καθηγητή του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Διευθυντή και Προέδρου του ΔΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας, Αλεξανδρείας 113, την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου στις 12 μμ. Θα ακολουθήσει η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Ομίλου. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Η τελευταία δεκαπενταετία έχει χαρακτηριστεί και δικαίως ως η πιο σημαντική περίοδος για την επιστήμη της Κοσμολογίας, δηλαδή την επιστήμη που μελετά την γένεση, δομή και εξέλιξη του Σύμπαντος.

Η τεχνολογική επανάσταση στην ηλεκτρονική, την οπτική, την διαστημική έχει δώσει τη δυνατότητα κατασκευής συσκευών αποτύπωσης σήματος, τηλεσκοπίων, διαστημοσυσκευών και δορυφόρων που με την σειρά τους έδωσαν τη δυνατότητα παρατήρησης του Σύμπαντος με εκπληκτική ακρίβεια.

Πλέον οι γνώσεις μας για την εξέλιξη του Σύμπαντος και των κοσμικών δομών που περιέχει, αυξάνονται σχεδόν με εκθετικό ρυθμό, τέτοιο που έχουμε σχεδόν πάψει να νιώθουμε έκπληξη με τις απανωτές μεταβολές που επιφέρουν στις γνώσεις μας για το Σύμπαν η ανάλυση των σύγχρονων παρατηρησιακών δεδομένων που συλλέγονται από δορυφορικά και επίγεια τηλεσκόπια και ανιχνευτές σωματιδίων.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, ένα θαύμα της μηχανικής, σχεδιάστηκε να κοιτάξει πιο μακριά από ποτέ στον χώρο και τον χρόνο και ήδη μας εντυπωσίασε με τις πρώτες εικόνες του, ενώ οι πρωτοποριακές παρατηρήσεις του συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.

Στην ομιλία θα γίνει μια εισαγωγή στα βασικά στοιχεία της Σύγχρονης Κοσμολογίας, θα ακολουθήσει αναφορά στα επιστημονικά ερωτήματα που προσβλέπουμε απαντήσεις με την βοήθεια των δεδομένων του James Webb και θα παρουσιαστούν κάποιες πρώτες ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις και οι πιθανές συνέπειες τους.


Βιογραφικό
Γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα και έλαβε πτυχίο στα Μαθηματικά από το Παν/μιο Κρήτης και Διδακτορικό στην Παρατηρησιακή Κοσμολογία το 1989 από το Παν/μιο Sussex της Αγγλίας με επιβλέποντα Καθηγητή τον John D. Barrow.

Είναι Καθηγητής του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Διευθυντής και Πρόεδρος του ΔΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, μέλος της Εθνικής Αστρονομικής Επιτροπής και του European Space Science Committee και υπήρξε μέλος του ΔΣ του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ για 2 θητείες (2016-2022).

Επιπλέον, είναι Συντονιστής του Εθνικού Δικτύου για την Κλιματική Αλλαγή – CLIMPACT και Πρόεδρος της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του Παρατηρητηρίου Γεωεπιστημών και Κλιματικής Αλλαγής στα Αντικύθηρα.

Είναι Πρόεδρος του ΤΕΣ Περιβάλλοντος Ενέργειας και Βιώσιμης Κινητικότητας και υπήρξε μέλος του ΤΕΣ Φυσικής την περίοδο 2017-2019, ενώ είναι και μέλος της Επιστημονικής (Scientific Committee) και της Καθοδηγητικής επιτροπής (Steering Committee) του διεθνούς επιστημονικού Consortium «The Ultimate XMM Extragalactic X-ray Survey (XXL)».

Έχει δημοσιεύσει πάνω από 240 επιστημονικά άρθρα σχετικά με Παρατηρησιακή Κοσμολογία, Μεγάλης Κλίμακας Δομή του Σύμπαντος και Εξωγαλαξιακή Αστροφυσική αλλά και πολλά άρθρα εκλαΐκευσης και πολιτικής της επιστήμης, ενώ έχει επιβλέψει πολλές διδακτορικές διατριβές και διατριβές Master και είναι κριτής επιστημονικών άρθρων των διεθνών επιστημονικών περιοδικών: MNRAS, Astrophysical Journal, Astronomy & Astrophysics, κα.

Πρόσφατα επιστημονικά του ενδιαφέροντα επεκτείνονται και σε ζητήματα Κλιματικής Αλλαγής και των συναρτώμενων φυσικών καταστροφών.

Η χρήση μάσκας καθόλη τη διάρκεια παραμονής στα γραφεία είναι υποχρεωτική.

Όμιλος Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες πρόσβασης

Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Ημερίδα: Η έρευνα και η καινοτομία στον Αγροδιατροφικό τομέα
Ημερίδα: Η έρευνα και η καινοτομία στον Αγροδιατροφικό τομέα

Από το ΚΕΑΓΡΟ του ΑΠΘ, το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας του ΑΠΘ και τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ)

Διεθνές Συνέδριο: «Σύγχρονες Τάσεις στην Κλασική Φιλολογία»
Διεθνές Συνέδριο: «Σύγχρονες Τάσεις στην Κλασική Φιλολογία»

Το ΑΠΘ για 17η χρονιά στο επίκεντρο των κλασικών σπουδών παγκοσμίως

To 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής στη Θεσσαλονίκη
To 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής στη Θεσσαλονίκη

Το συνέδριο διοργανώνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης

2ο Διεθνές Συνέδριο στο ΑΠΘ: «Αρχαίο Δράμα, Δίκαιο και Πολιτική»
2ο Διεθνές Συνέδριο στο ΑΠΘ: «Αρχαίο Δράμα, Δίκαιο και Πολιτική»

Από τη Νομική Σχολή του ΑΠΘ σε συνεργασία με τη Νομική Σχολή του ΔΠΘ και το ΚΘΒΕ

«Το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα Ελλάδας-Κύπρου υπό τις σύγχρονες συνθήκες»
«Το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα Ελλάδας-Κύπρου υπό τις σύγχρονες συνθήκες»

Εκδήλωση του Λαϊκού Επιμορφωτικού Πανεπιστημίου του δήμου Νεάπολης-Συκεών
© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge