ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
5-3-2023

«Το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα Ελλάδας-Κύπρου υπό τις σύγχρονες συνθήκες»

Εκδήλωση του Λαϊκού Επιμορφωτικού Πανεπιστημίου του δήμου Νεάπολης-Συκεών

«Το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα Ελλάδας-Κύπρου υπό τις σύγχρονες συνθήκες»

Ένα κρίσιμο γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό δόγμα, όπως είναι το Δόγμα Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας-Κύπρου (ΔΕΑΧ), και ειδικότερα όπως αυτό προσεγγίζεται σήμερα από την κυπριακή πλευρά, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν οι πολίτες που θα παρακολουθήσουν την επικείμενη εκδήλωση του Λαϊκού Επιμορφωτικού Πανεπιστημίου του δήμου Νεάπολης-Συκεών, το οποίο φέτος είναι αφιερωμένο στη «Γεωπολιτική της Ελλάδας και του Ελληνικού Χώρου».

Αύριο Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023, στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών θα μιλήσουν δύο εξέχουσες προσωπικότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας, και συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ, και πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας Κυπριακού Κοινοβουλίου, Μαρίνος Σιζόπουλος, και ο αντιστράτηγος ε.α., και τέως Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς της Κύπρου, Ηλίας Λεοντάρης.

Οι δύο εισηγητές, στις 6 μ.μ., θα αναλύσουν το θέμα υπό τις σύγχρονες γεωπολιτικές συνθήκες υπό τον διακριτικό τίτλο «Είναι η ώρα για ένα νέο Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα με την Κύπρο;», παρουσιάζοντας αναλυτικά στοιχεία πορείας του από την καθιέρωσή του, τον Νοέμβριο του 1993 από τον τότε πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου, έως και σήμερα.

«Πρόκειται για την παρουσίαση ενός πολύ κρίσιμου και ενδιαφέροντος θέματος, και μάλιστα από δυο προσωπικότητες διεθνούς εμβέλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως είναι ο Μαρίνος Σιζόπουλος και ο Ηλίας Λεοντάρης. Είναι ιδιαίτερη η τιμή μας που θα έχουμε κοντά μας, και τους ευχαριστούμε ιδιαίτερα», δηλώνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, καλώντας τους πολίτες να παρακολουθήσουν τις εισηγήσεις.

Υπεύθυνη του Λαϊκού Πανεπιστημίου του δήμου Νεάπολης Συκεών είναι η αντιπρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Υπηρεσιών (ΚΕΥΝΣ) Ειρήνη Καγιαμπίνη και την ενότητα που βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί μέσα στον Μάρτιο έχει επιμεληθεί ο δημοσιογράφος Παντελής Σαββίδης.

«Κοινός ο αγώνας κατά του τουρκικού επεκτατισμού…»

«Το 1952 για πρώτη φορά η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να παραμείνει ένα μεγάλο κράτος ξηράς, όπως το καθόρισε η συνθήκη της Λωζάνης το 1923. Πρέπει να προχωρήσει σε θαλάσσια επέκταση για να ελέγχει τόσο τις θαλάσσιες συγκοινωνίες όσο και τις ενεργειακές πηγές της περιοχής και να μετατραπεί σε περιφερειακή δύναμη με παγκόσμια εμβέλεια. Για την υλοποίηση αυτού του στόχου σχεδίασε το τουρκικό θαλάσσιο τόξο της Αν. Μεσογείου, το οποίο θα άρχιζε από τα παράλιά της πλησίον της Ρόδου και έφθανε μέχρι τη Βορ. Αφρική.

Πρώτος, λοιπόν, στρατηγικός στόχος της Τουρκίας ήταν η ματαίωση της ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα, και δεύτερος στόχος η προσάρτηση της Κύπρου στην τουρκική επικράτεια για να μπορεί να ελέγχει την ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής και τη διώρυγα του Σουέζ. Είναι επιβεβαιωμένο από αρχαιοτάτων χρόνων ότι όποιος ελέγχει την Κύπρο, ελέγχει την ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου. Επίσης, όποιος ελέγχει το θαλάσσιο τρίγωνο Κύπρος-Κρήτη-Ρόδος ουσιαστικά ελέγχει και την Αν. Μεσόγειο», σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.

Όπως υποστηρίζει, «η προσεκτική αξιοποίηση της γεωγραφικής θέσης της Κύπρου, καθώς και των εμπλεκομένων συμφερόντων σε συνδυασμό με τα πολιτικά και διπλωματικά πλεονεκτήματα, που ενδεχομένως προκύπτουν από αυτά, μπορούν να αναβαθμίσουν το γεωστρατηγικό ρόλο της Κύπρου και να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική της θέση με στόχο την εξισορρόπηση των πλεονεκτημάτων που διαθέτει η Τουρκία».

Επανεξέταση και επικαιροποίηση

Όπως επισημαίνει από την πλευρά του ο έτερος εισηγητής της ημέρας, ο αντιστράτηγος ε.α, και τ. Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς της Κύπρου, Ηλίας Λεοντάρης, «ο Ενιαίος Αμυντικός Χώρος υπήρξε κυρίως μια πολιτική επιλογή και ταυτόχρονα μια έκφραση αποφασιστικότητας, πέρα από τις ρητορικές τοποθετήσεις, ότι η Ελλάδα σε περίπτωση τουρκικής επίθεσης κατά της Κύπρου θα εμπλεκόταν αυτόματα σε πόλεμο με την Τουρκία», με κύριο σκοπό της ιδέας που υιοθετήθηκε το Νοέμβριο του 1993 και άρχισε να εφαρμόζεται από τον επόμενο χρόνο, «τη δημόσια εξαγγελία της δέσμευσης και της βούλησης της Ελλάδας να υπερασπίσει την Κύπρο, όπως θα υπερασπιζόταν οποιοδήποτε άλλη γωνιά της Ελληνικής επικράτειας».

«Πέραν, όμως, του ουσιαστικού και κύριου σκοπού της υποστήριξης της Κύπρου, το ΔΕΑΧ παρείχε στην Ελλάδα και τη δυνατότητα υποστήριξης των στρατηγικών της συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπό αυτή την έννοια το δόγμα του ΕΑΧ δεν ήταν ένα μετέωρο στρατιωτικό εγχείρημα, αλλά αναπόσπαστο μέρος μιας ευρύτερης εθνικής στρατηγικής όπου ο Ελληνισμός θα ήταν δυναμικός παίκτης στην περιοχή και η άμυνα θα στήριζε (και θα στηριζόταν από) μια δυναμική οικονομική, πολιτική και πολιτιστική παρουσία στον ευρύτερο χώρο. Το ΔΕΑΧ, λοιπόν, εντάχθηκε σε μια ευρύτερη αντίληψη της στρατηγικής του Ελληνισμού. Με λίγα λόγια, η θέση είναι ότι η Ελλάδα χωρίς την Κύπρο είναι ακρωτηριασμένη, αλλά και η Κύπρος δεν μπορεί να επιβιώσει, ως μέρος του Ελληνισμού, χωρίς πολυδιάστατη και λειτουργική σύνδεση με την Ελλάδα», σημειώνει ο κ. Λεοντάρης.


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πότε?
Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023
Ώρα έναρξης: 18:00

Πού?
Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών
Ρήγα Φεραίου και Μεγάρων

Εισιτήρια
Η είσοδος είναι ελεύθερη

Επικοινωνία
2310 638058

Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες πρόσβασης

Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Ημερίδα: Η έρευνα και η καινοτομία στον Αγροδιατροφικό τομέα
Ημερίδα: Η έρευνα και η καινοτομία στον Αγροδιατροφικό τομέα

Από το ΚΕΑΓΡΟ του ΑΠΘ, το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας του ΑΠΘ και τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ)

Διεθνές Συνέδριο: «Σύγχρονες Τάσεις στην Κλασική Φιλολογία»
Διεθνές Συνέδριο: «Σύγχρονες Τάσεις στην Κλασική Φιλολογία»

Το ΑΠΘ για 17η χρονιά στο επίκεντρο των κλασικών σπουδών παγκοσμίως

To 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής στη Θεσσαλονίκη
To 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής στη Θεσσαλονίκη

Το συνέδριο διοργανώνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης

2ο Διεθνές Συνέδριο στο ΑΠΘ: «Αρχαίο Δράμα, Δίκαιο και Πολιτική»
2ο Διεθνές Συνέδριο στο ΑΠΘ: «Αρχαίο Δράμα, Δίκαιο και Πολιτική»

Από τη Νομική Σχολή του ΑΠΘ σε συνεργασία με τη Νομική Σχολή του ΔΠΘ και το ΚΘΒΕ

«Το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα Ελλάδας-Κύπρου υπό τις σύγχρονες συνθήκες»
«Το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα Ελλάδας-Κύπρου υπό τις σύγχρονες συνθήκες»

Εκδήλωση του Λαϊκού Επιμορφωτικού Πανεπιστημίου του δήμου Νεάπολης-Συκεών
© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge