Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
Γιορτάζουν σήμερα: Ευφημία 'Ολγα
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
5-6-2015

Πορεία υλοποίησης και συντονισμός masterplan για τη Λίμνη Κορώνεια

Ερώτηση Μάρκου στη Βουλή

Πορεία υλοποίησης και συντονισμός masterplan για τη Λίμνη Κορώνεια
fontsize

Ερώτηση σχετικά με την πορεία υλοποίησης του επιτελικού σχεδίου (master plan) και το συντονισμό των συναρμόδιων φορέων για την αποκατάσταση της λίμνης Κορώνειας κατέθεσε η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του Ποταμιού, Κατερίνα Μάρκου, προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η βουλευτής υπενθυμίζει την καταδίκη της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το Φεβρουάριο του 2013 για την περιβαλλοντική υποβάθμιση της λίμνης, με επιβολή προστίμου 100 εκ. ευρώ εφάπαξ και 100.000 ευρώ την ημέρα, το οποίο έχει ανασταλεί μέχρι τις 31/12/2015 ώστε ληφθούν τα αναγκαία μέτρα συμμόρφωσης.

Σήμερα, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εκτέλεση κάποιων έργων, εξακολουθεί, μεταξύ άλλων, να εκκρεμεί η υλοποίηση 6 υποέργων του επιτελικού σχεδίου, για τα όποια είχε διασφαλιστεί ευρωπαϊκή χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 που λήγει επίσης στις 31/12/2015 χωρίς να έχει εξασφαλιστεί προς το παρόν η δυνατότητα μεταφοράς στην επόμενη προγραμματική περίοδο.
Παράλληλα, παραμένουν άλυτα τα ζητήματα της καταμέτρησης και ελέγχου των γεωτρήσεων, της διαχείρισης των νερών άρδευσης, με τη δημιουργία ενός ενιαίου αρδευτικού δικτύου, και της μόλυνσης από αστικά και αγροτικά λύματα και απόβλητα, μεταξύ άλλων και από τα διασταλάζοντα του ΧΥΤΑ Μαυροράχης τα οποία καταλήγουν στην Κορώνεια μέσω του χειμάρρου Μπογδάνα.

Το Master Plan προβλέπει την υλοποίηση 21 δράσεων από 7 διαφορετικούς συναρμόδιους φορείς και μάλιστα είχε συσταθεί ομάδα συντονισμού δράσεων με προϊστάμενο τον Ειδικό Γραμματέα Υδάτων του πρώην ΥΠΕΚΑ και νυν ΥΠΑΠΕΝ.

Η διαχρονική απροθυμία ή ανικανότητα της κεντρικής διοίκησης να επιβάλει την εφαρμογή της προστατευτικής νομοθεσίας, να φροντίσει για την σωστή οργάνωση και οριοθέτηση της αγροτικής και βιομηχανικής δραστηριότητας στην περιοχή και να συντονίσει αποτελεσματικά τους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες έχουν ως αποτέλεσμα να μιλούμε σήμερα για μία «πληγωμένη λίμνη». Είναι, λοιπόν, επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα όλες οι απαραίτητες ενέργειες και δράσεις που θα διασφαλίσουν την επιβίωση του ευαίσθητου οικοσυστήματος της περιοχής.

Η βουλευτής ζητά λεπτομέρειες για την πορεία υλοποίησης του master plan ανά δράση και φορέα, τη διασφάλιση συνέχισης της αναγκαίας χρηματοδότησης, ενόψει και του εξοντωτικού προστίμου που θα κληθεί να καταβάλει η χώρα μας, την άμεση έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για την ανακήρυξη της περιοχής ως Εθνικού Πάρκου, βάσει πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ καθώς και για το συντονισμό των αναγκαίων δράσεων.ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Πρόσφυγες του σήμερα… επιχειρηματίες του αύριο
Πρόσφυγες του σήμερα… επιχειρηματίες του αύριο

Ημερίδα με θέμα την επιχειρηματικότητα για πρόσφυγες από τον δήμο Νεάπολης-Συκεών

8-7-2020

Μέτρα για την προστασία από τις υψηλές θερμοκρασίες και τον καύσωνα
Μέτρα για την προστασία από τις υψηλές θερμοκρασίες και τον καύσωνα

Ανακοίνωση από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

3-7-2020

Δωρεάν υπηρεσία για άτομα με χαμηλή όραση
Δωρεάν υπηρεσία για άτομα με χαμηλή όραση

Από το Εργαστήριο Πειραματικής Οφθαλμολογίας του ΑΠΘ

30-6-2020

Έναρξη λειτουργίας αθλητικού πάρκου Δελφών - Μαρτίου
Έναρξη λειτουργίας αθλητικού πάρκου Δελφών - Μαρτίου

Ξεκινάει η λειτουργία του γηπέδου ποδοσφαίρου 5Χ5 και του γηπέδου τένις

30-6-2020

Σε θρησκευτικό κλίμα ο εορτασμός των πολιούχων Αγίων στο δήμο Νεάπολης-Συκεών
Σε θρησκευτικό κλίμα ο εορτασμός των πολιούχων Αγίων στο δήμο Νεάπολης-Συκεών

Xωρίς τις καθιερωμένες μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις των «ΑΓΙΟΠΑΥΛΙΤΙΚΩΝ»

26-6-2020goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ