ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
22-4-2016

16η γιορτή των σπόρων της εναλλακτικής κοινότητας «Πελίτι»

Σάββατο 7 Μαΐου

16η γιορτή των σπόρων της εναλλακτικής κοινότητας «Πελίτι»

Το Σάββατο 7 Μαΐου 2016 θα πραγματοποιηθεί η 16η γιορτή των σπόρων της εναλλακτικής κοινότητας «Πελίτι».

Με αφορμή την ετήσια συνάντηση των παραγωγών και την ανταλλαγή των σπόρων η πρωτοβουλία των νέων για το Δήμο Θεσσαλονίκης «Μένουμε Θεσσαλονίκη» διοργανώνει και σας προσκαλεί σε ημερήσια εκδρομή στο Παρανέστι της Δράμας, στη γη του Πελίτι.

Θα ξεκινήσουμε με λεωφορείο από την πλατεία Αριστοτέλους (Άγαλμα Ελ. Βενιζέλου) στις 8 π.μ. με σκοπό στις 10:30 να είμαστε στη Γη του Πελίτι, στο Παρανέστι Δράμας. Εκείνη την ώρα θα ξεκινά η ανταλλαγή των σπόρων. Κατά τη διάρκεια της ημέρας θα πραγματοποιηθούν ανοιχτές συζητήσεις και εργαστήρια, συλλογική κουζίνα αλλά και δημιουργικές δράσεις για μικρούς και μεγάλους! Ενώ μπορείτε να έχετε μαζί σας παλιά ρούχα ή άλλα είδη για το χαριστικό παζάρι. Με το τέλος της γιορτής, θα αναχωρήσουμε για τη Θεσσαλονίκη.

Συμμετοχή στην εκδρομή: 10€

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:

Α) τηλεφωνικά 2313.317.711 (9:30 - 15:30) και 2310.543.751 (17.00 - 21.00)
ή
Β) στο menoumethess@gmail.com


Δυο λόγια τώρα για την εναλλακτική κοινότητα «Πελίτι»

Το σήμα του «Πελίτι» είναι ένα δέντρο μια βελανιδιά. Πιασμένοι χέρι, χέρι χορεύουν σε κύκλο άντρες και γυναίκες. Είναι εμπνευσμένο από έναν Ινδιάνικο μύθο.

Προτάθηκε και σχεδιάστηκε αρχικά από τον Παναγιώτη Σαϊνατούδη και μετά από την Αγγελική Καϊσέρογλού. Πελίτ στα ποντιακά σημαίνει βελανιδιά. Η επωνυμία «Πελίτι» είναι εμπνευσμένη από μια μεγάλη βελανιδιά που βρίσκεται στο Δασωτό Κ. Νευροκοπίου του νομού Δράμας. Οι βασικοί στόχοι του «Πελίτι» είναι: η συλλογή, διατήρηση και διάδοση των παραδοσιακών ποικιλιών, η ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος, η δημιουργία μιας εναλλακτικής κοινότητας με κύριο άξονα τη διατήρηση των παραδοσιασκών ποικιλιών. Να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους οι καλλιεργητές ντόπιων ποικιλιών και να ανταλλάξουν ποικιλίες, πληροφορίες και εμπειρίες. Να βρουν παραδοσιακές ποικιλίες οι καλλιεργητές που δεν έχουν παραδοσιακούς σπόρους. Να γίνουν όλες οι ανταλλαγές ελεύθερα χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος.


Δυο λόγια τη γιορτή

Η εκδήλωση ξεκίνησε το 1999 στο χωριό Κάρπη του νομού Κιλκίς είναι η πρώτη δημόσια ανταλλαγή παραδοσιακών σπόρων στην Ελλάδα και από τις παλιότερες παγκοσμίως. Το 2007 ξεκίνησε να έχει διεθνή χαρακτήρα. Το 2012 και το 2013 οργανώθηκαν παράλληλα και οι Διεθνείς Ημέρες Σπόρων. Το 2013 οι seedsavers της Αυστραλίας τη χαρακτήρισαν ως τη μεγαλύτερη ανταλλαγή σπόρων παγκοσμίως (Largest Seed Exchange in the World). το 2014 ήταν το σημείο έναρξης για το Διεθνές Καραβάνι Αλληλεγγύης για τους Σπόρους. Η γιορτή αυτή έχει εμπνεύσει χιλιάδες ανθρώπους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για να οργανώσουν αντίστοιχες γιορτές στην Ελλάδα τη Βουλγαρία στην Τουρκία και αλλού.

Κάθε χρόνο φτάνουν χιλιάδες επισκέπτες απ΄ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό προκειμένου να συμμετάσχουν στη γιορτή. Ανάμεσα τους και σημαντικές προσωπικότητες του παγκόσμιου κινήματος για την Ελευθερία των Σπόρων, της γης του νερού κ.λ.π.

Ανασκουμπωθείτε λοιπόν και στρέψτε την προσοχή σας στη συλλογή των σπόρων από τις ποικιλίες που καλλιεργείτε έτσι ώστε να είστε κι εσείς ένας από αυτούς που θα προσφέρει λίγους σπόρους και πολύ χαρά στη 16η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι. Μια από τις φιλοσοφικές αρχές του Πελίτι είναι η υποστήριξη της ελευθερίας του ανθρώπου να κρατάει το δικό του σπόρο και να μην είναι εξαρτημένος κάθε χρόνο ούτε από την αγορά σπόρων από το εμπόριο ούτε από την προμήθεια σπόρων από το ίδιο το Πελίτι. Όλοι εσείς λοιπόν που έχετε πάρει σπόρους από το Πελίτι ή που διατηρείτε κάποιες παραδοσιακές ποικιλίες φροντίστε το 2016 να’ ρθείτε με σκοπό να δώσετε παρά να πάρετε σπόρους. Η γιορτή είναι ανοιχτή στον κάθε ενδιαφερόμενο άσχετα αν έχει σπόρους ή όχι. Η καλλιέργεια παραδοσιακών ποικιλιών και η ελεύθερη προσφορά τους είναι μια βαθιά πολιτική πράξη. Με τον όρο «πολιτική» εννοούμε τη λύση που επιλέγουμε για να επιλύσουμε τα γεωργικά, περιβαλλοντικά, τα οικονομικά και τα κοινωνικά προβλήματα της χώρας μας και όχι μόνο. Η γιορτή σπόρων του Πελίτι είναι μια εικόνα από το μέλλον. Ο καθ’ ένας προσφέρει αυτό που έχει στην κοινότητα και όλοι έχουν μέσα από αυτή την πρόσφορα αυτό που χρειάζονται. Έτσι οραματιζόμαστε το μέλλον μας. Όλοι να προσφέρουμε στην κοινότητα και να μπορούμε να έχουμε ελεύθερη πρόσβαση όλοι σε όλα τα αγαθά. Έτσι και η γιορτή μπορεί και οργανώνεται μέσα από την εθελοντική προσφορά σε εργασίες, τροφίμα, υλικά, σπόρους, φυτά, μουσική κ.λ.π. Όλα αυτά προσφέρονται ελεύθερα στη γιορτή (σπόροι, φυτά, φαγητό, μουσική, χορός, ομιλίες, δράσεις κ.λ.π)

Η διανομή των σπόρων και των φυτών

Η προσφορά των σπόρων και των φυτών θα γίνει από τις 10:30 το πρωί με τα ειδικά κουπόνια που θα είναι διαθέσιμα στη γραμματεία της γιορτής στην είσοδο του κτήματος. Οι επισκέπτες ερχόμενοι στο χώρο της εκδήλωσης θα πρέπει να προμηθευτούν τέσσερα κουπόνια. Τα κουπόνια δίνονται δωρεάν. Το κάθε κουπόνι αντιστοιχεί σε ένα φακελάκι σπόρων και αμέσως μετά ακυρώνεται. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είστε προσεκτικοί στο τι ακριβώς θέλετε να πάρετε. Ενδεχομένως να θεωρείτε λίγα τα τέσσερα φακελάκια. Πιστεύουμε ότι είναι μια πολύ καλή αρχή ή συνέχεια για τον κήπο σας. Τέλος ό,τι δεν μπορούμε να πάρουμε εμείς μπορεί να το έχει πάρει ο φίλος μας. Έτσι μέσω της ανταλλαγής θα το αποκτήσετε κι εσείς. Άλλωστε οι ανταλλαγές είναι ένας από τους βασικούς στόχους του Πελίτι. Το σύστημα με τα κουπόνια επίσης έχει τα μειονεκτήματά του αλλά για την ώρα δεν έχουμε βρει ένα καλύτερο τρόπο για τη διανομή των σπόρων και των φυτών.

Πρόγραμμα γιορτής:

Διανομή σπόρων 10:30 π.μ. – 14:00 μ.μ.

Σιωπηλή προσευχή 12:30 μ.μ. – 12:35 μ.μ.

Ομιλίες 12:35 μ.μ. – 14:45 μ.μ.

Εργαστήρια 10:30 π.μ. – 13:40 μ.μ.

Δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά 10:30 π.μ. – 13:30 μ.μ.

Εργαστήριο ψηφιδωτού από σπόρους

Το τραπέζι της αγάπης 13:00 μ.μ.

Τραγουδώντας για το Πελίτι 16:00 μ.μ. – 17:00 μ.μ.

Χαριστικό Παζάρι

Εκθέσεις φωτογραφίας
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
«Όχι στις κεραίες δίπλα στα σχολεία μας!»
«Όχι στις κεραίες δίπλα στα σχολεία μας!»

Ανακοίνωση από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς

10η Εθελοντική Αιμοδοσία από τη Χ.Α.Ν.Θ. και το ΤΙΤΑΝ
10η Εθελοντική Αιμοδοσία από τη Χ.Α.Ν.Θ. και το ΤΙΤΑΝ

Σε συνδιοργάνωση 18 κοινωνικών φορέων

Ελέγχθηκαν 171 ανήλικοι σε περιοχές του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης
Ελέγχθηκαν 171 ανήλικοι σε περιοχές του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης

Στο πλαίσιο της πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων

Δεν θα γίνει καρναβαλική παρέλαση αύριο Κυριακή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
Δεν θα γίνει καρναβαλική παρέλαση αύριο Κυριακή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Ανακοίνωση από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης

Έρχεται το 1ο REarthThinking Kids Edition! «Little Eco Minds»
Έρχεται το 1ο REarthThinking Kids Edition! «Little Eco Minds»

Υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θέρμης

Ελέγχθηκαν 50 ανήλικοι στη Θέρμη στο πλαίσιο της πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων
Ελέγχθηκαν 50 ανήλικοι στη Θέρμη στο πλαίσιο της πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων

Σκοπός ήταν η χαρτογράφηση της κίνησης ανηλίκων που ενδεχομένως εμπλέκονται σε περιστατικά παραβατικότητας




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge