ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
18-8-2018

Βραδυνός περίπατος στους Μύλους Αλλατίνι

Στις 26 Αυγούστου 2018

Βραδυνός περίπατος στους Μύλους Αλλατίνι
FREE

Την Κυριακή 26 Αυγούστου η Εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης προσκαλεί τους κατοίκους της πόλης σε βραδινό περίπατο στον προαύλειο χώρο του συνόλου επιθαλάσσιων αποθηκών του ιστορικού διατηρητέου Βιομηχανικού Συγκροτήματος των «Μύλων Αλλατίνι».

Σε διάλογο με το βιομηχανικό τοπίο, θα προβάλλονται αρχαιολογικά τοπία από την περιφέρεια της Θεσσαλονίκης, τα οποία θα επενδύει δραματική αφήγηση «θραυσμάτων» ποιητικού λόγου, ενώ ελεύθερα στο χώρο θα εκτυλίσσεται θεατρικό δρώμενο κινησιολογικού αυτοσχεδιασμού από τη θεατρική ομάδα «Απόντες», επενδεδυμένο με επιτόπια εικαστική δημιουργία.

Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο εκδηλώσεων της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς για την Πανσέληνο Αυγούστου 2018 και στον εορτασμό για το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018.

Ο περίβολος των Αποθηκών θα είναι ανοικτός μεταξύ 20.00 - 23.00 και η πρόσβαση σε αυτόν θα πραγματοποιείται από την οδό Μαρίας Κάλας, έναντι του Ποσειδωνίου.


Η Ισπανοεβραϊκή οικογένεια ήρθε στη Θεσσαλονίκη στις αρχές του 18ου αιώνα και για έναν αιώνα υπήρξε ένας από τους ισχυρότερους οικονοµικούς παράγοντες της πόλης. Η οικογένεια απελάθηκε το 1911 από την τότε Οθωµανική κυβέρνηση και πίσω της άφησε τη βίλα Αλλατίνη που σήµερα στεγάζει την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το βιοµηχανικό συγκρότηµα των µύλων που παρακµάζει στην είσοδο της Ανθέων και την κεραµοποιεία και την παλιά τράπεζα στη στοά Μαλακοπής, στη γειτονιά της Βαλαωρίτου.

Η βιοµηχανική δραστηριότητα στη Θεσσαλονίκη του 19ου αιώνα, αν και υποτυπώδης, κυριαρχείται από το ευρωπαϊκό κεφάλαιο. Στην πόλη λειτουργούν πέντε ατµόµυλοι, δέκα αλευρόµυλοι, τρία νηµατουργεία, επτά σαπωνοποιίες, ένα καπνεργοστάσιο της Regie, παγοποιείο και ζυθοποιίες. Στις βιοµηχανίες δουλεύουν 4.000 από τους 7.000 εργάτες της πόλης. Ο οίκος των Allatini µαζί µε την Αυστριακή Τράπεζα Χίρς ιδρύουν το 1883 την “Επιχείρηση Αλλατίνη”, τις εγκαταστάσεις της οποίας σχεδίασε ο φηµισµένος αρχιτέκτονας Βιταλιάνο Ποζέλλι. Μέσα στα επόµενα χρόνια το συγκρότηµα υπέστη δύο πυρκαγιές, µε αποτέλεσµα τα κτίρια που βρίσκονται περιµετρικά του κεντρικού µύλου να έχουν χτιστεί σε διάφορες χρονικές περιόδους. Τα πιο σηµαντικά κτίρια του συγκροτήµατος αφορούν στο κτίριο διοικήσεως, τα ψυγεία του µύλου, αποθήκες, το λεβητοστάσιο και το µηχανουργείο. Τα περισσότερα κινδυνεύουν να καταστραφούν από τις φθορές του χρόνου.

Σήµερα το συγκρότηµα ανήκει στη θυγατρική της Εταιρείας ∆ηµητριακών Βορείου Ελλάδος µε ποσοστό 50%, στη Θεµελιοδοµή µε 25% και στις Αστικές Αναπτύξεις Θεσσαλονίκης µε το υπόλοιπο 25%.
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Διάλεξη Αρχαιομετρίας από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Διάλεξη Αρχαιομετρίας από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Στο πλαίσιο της δράσης "Αρχαιομετρώντας τον Πολιτισμό"

20ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
20ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

16 έως 19 Μαΐου 2024, με τιμώμενο το Εμιράτο της Σάρτζα (ΗΑΕ)

O Same84 δημιούργησε μια μοναδική τοιχογραφία στο Ιπποκράτειο
O Same84 δημιούργησε μια μοναδική τοιχογραφία στο Ιπποκράτειο

Για το πρόγραμμα «Χρώμα στα Νοσοκομεία» της UrbanAct

«Όχι στις κεραίες δίπλα στα σχολεία μας!»
«Όχι στις κεραίες δίπλα στα σχολεία μας!»

Ανακοίνωση από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς

10η Εθελοντική Αιμοδοσία από τη Χ.Α.Ν.Θ. και το ΤΙΤΑΝ
10η Εθελοντική Αιμοδοσία από τη Χ.Α.Ν.Θ. και το ΤΙΤΑΝ

Σε συνδιοργάνωση 18 κοινωνικών φορέων




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge