ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
24-10-2018

Ο δήμος Νεάπολης-Συκεών τίμησε τον συγγραφέα Κώστα Νίγδελη

Να …κοινωνήσουν οι άνθρωποι, μέσα από τα βιβλία…

Ο δήμος Νεάπολης-Συκεών τίμησε τον συγγραφέα Κώστα Νίγδελη

Μια έντονα συγκινησιακή ατμόσφαιρα, με αφηγήσεις να ζωντανεύουν εικόνες από το πρόσφατο ιστορικό παρελθόν σε ένα ασφυκτικά γεμάτο Δημοτικό Θέατρο Συκεών, αναφορές στην αξία της προσφοράς των πνευματικών ανθρώπων από τον δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών Σίμο Δανιηλίδη, με την επισήμανση της πράξης ταυτισμένης με το καθήκον στην κοινωνία, μνήμες να μεταφέρονται αφηγηματικά επί σκηνής από τους επιστήμονες ομιλητές, και η προτροπή του Μητροπολίτη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα «να εμφυσήσουμε στα παιδιά μας την παράδοση που χάσαμε από την κοινωνία μας», κυριάρχησαν και σφράγισαν την εκδήλωση τιμής στον εκπαιδευτικό-ιστορικό και συγγραφέα Κωνσταντίνο Νίγδελη.

Σε μια κατάμεστη αίθουσα προχθές βράδυ, Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018, πλήθος κόσμου παρακολούθησε συνεπαρμένος κάθε λεπτό της τιμητικής αυτής βραδιάς, κατά την οποία παρουσιάστηκαν αποσπάσματα του πολυγραφότατου συγγραφέα που ταξίδεψαν τους παρευρισκόμενους στο χρόνο, μέσα από το σύγγραμμα «Καππαδοκία: Λατρευτικά και άλλα τινά εις τον αέναο κύκλο του χρόνου», που απέσπασε τον τιμητικό έπαινο της Ακαδημίας Αθηνών. Ιδιαίτερα συγκινητική, όσο και αποκαλυπτική για το βάθος και τον πλούτο της προσφοράς του, υπήρξε η προβολή ολιγόλεπτου βίντεο που «σύστησε» στο κοινό την έντονη δημιουργική πορεία του στην έρευνα και τη συγγραφή βιβλίων.

Με λόγια βαθύτατης εκτίμησης για το έργο του συντοπίτη του και σε καταγωγή συγγραφέα μίλησε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης υπογραμμίζοντας ότι «με το έργο του συμβάλλει στην προσπάθεια να φωτιστούν οι πλευρές της ζωής των προσφύγων της Αγιοτόκου Καππαδοκίας», χαρακτηρίζοντας την προσφορά του ανεκτίμητη. Ταυτόχρονα, δε, δήλωσε πως «είναι ευλογία και είμαστε τυχεροί στον τόπο αυτόν να έχουμε άξιους πνευματικούς ταγούς έτσι ώστε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο, καθώς συμβάλλουν στην πνευματική μας ανύψωση». Ο κ. Δανιηλίδης, απονέμοντας την τιμητική πλακέτα στον κ.Νίγδελη, συνοδευόμενη από ένα χαρακτικό, τόνισε πως «δεν θα σταματήσουμε ποτέ να τιμούμε αυτούς που αξίζουν και δικαιούνται αυτής της τιμής».

«Είμαστε εμείς…»

«Ο Κώστας Νίγδελης είμαστε εμείς», υπογράμμισε κατά τον χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης Βαρνάβας, αναφέροντας ότι η αποτύπωση στο βιβλίο γίνεται με έναν τρόπο «γλαφυρό, θαρρείς θέλει να νικήσει τον χρόνο, ο πόνος του», προσθέτοντας ότι είναι καιρός «οι άνθρωποι να κοινωνήσουν την παράδοση μέσα από αυτά τα βιβλία και το Μουσείο Προσφυγικού Πολιτισμού που στηρίζει η Μητρόπολη και ο δήμος Νεάπολης-Συκεών», ώστε, όπως τόνισε, «να επιστρέψει η παράδοση στην κοινωνία».
«Ακούραστο εργάτη του Πολιτισμού, πολυγραφότατο συγγραφέα» χαρακτήρισε τον Κώστα Νίγδελη ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Υπηρεσιών (ΚΕΥΝΣ) Δημήτρης Απατσίδης, κατά τον χαιρετισμό του.

Με συγκινητικά λόγια για τον αδερφό του, ιστορικό-συγγραφέα, μίλησε ο Παντελής Νίγδελης, καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ο οποίος παρουσιάζοντας το βιβλίο υπογράμμισε ότι με αυτό, καταφέρνει «ν’ αποτυπώσει με πληρότητα την εικόνα και να προβάλλει τους τοπικούς Αγίους που δημιουργεί μια τοπική λατρευτική συνείδηση», υπογραμμίζοντας, δε, ότι τα «υλικά» που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας είναι «μαργαριτάρια», που φωτίζουν στιγμές της Καππαδοκικής ζωής.

Με ιδιαίτερα λόγια σεβασμού προς το έργο και το πρόσωπο του συγγραφέα ήταν η αναφορά του κ. Λουκά Χριστοδούλου, προέδρου του Κέντρου Σπουδής και Ανάπτυξης Μικρασιατικού Ελληνισμού του δήμου Νέας Ιωνίας Αττικής, που επιμελήθηκε την έκδοση του συγγράμματος. Τέλος, η προσωπική φίλη του συγγραφέα Δήμητρα Σαντά ανέγνωσε ποίημα αφιερωμένο στον συγγραφέα, με θέμα τη φιλία.

«Κάνω το καθήκον μου…»

Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Νίγδελης, παραλαμβάνοντας την τιμητική πλακέτα, που του απονεμήθηκε με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νεάπολης-Συκεών, ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών και το Δημοτικό Συμβούλιο για τη στήριξη στο έργο του, ενώ εξέφρασε παράλληλα τις θερμές του ευχαριστίες στον Μητροπολίτη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως και Συκεών κ.Βαρνάβα, δηλώνοντας χαρακτηριστικά «βρίσκονται στο πλευρό μου και τους ευχαριστώ, ο δήμος του Πολιτισμού και η Μητρόπολη της Αγάπης…», ενώ ευχαρίστησε και τους στενούς του συνεργάτες για την υπομονή τους, όπως τόνισε. Ο τιμώμενος συγγραφέας σε μια δήλωση-απάντηση για τα όσα τιμητικά ακούστηκαν στη διάρκεια της βραδιάς προς το πρόσωπό του, αρκέστηκε να πει: «κάνω το καθήκον μου, αυτό που μου αναλογεί, αυτό κάνουμε όλοι».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν βουλευτές, πρώην δήμαρχοι και οι αντιδήμαρχοι του δήμου Νεάπολης-Συκεών, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, πρόεδροι των συλλόγων και φορέων του δήμου, άνθρωποι των εκδόσεων και του Πολιτισμού και πλήθος κόσμου.

Η βραδιά σφραγίστηκε από τη μουσική παράσταση με το γνωστό γυναικείο συγκρότημα «Stringless», ένα πολυφωνικό μουσικό σχήμα, αποτελούμενο από έξι τραγουδίστριες που ερμήνευσαν μεταξύ άλλων και με μόνη μουσική επένδυση τις φωνητικές τους δυνατότητες, χωρίς τη συνοδεία οργάνων, παραδοσιακά τραγούδια από την Ελλάδα, τα Βαλκάνια, τη Μικρά Ασία και τον Πόντο, που συνεπήρε το κοινό.
Σχετικά άρθρα:
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
«Όχι στις κεραίες δίπλα στα σχολεία μας!»
«Όχι στις κεραίες δίπλα στα σχολεία μας!»

Ανακοίνωση από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς

10η Εθελοντική Αιμοδοσία από τη Χ.Α.Ν.Θ. και το ΤΙΤΑΝ
10η Εθελοντική Αιμοδοσία από τη Χ.Α.Ν.Θ. και το ΤΙΤΑΝ

Σε συνδιοργάνωση 18 κοινωνικών φορέων

Ελέγχθηκαν 171 ανήλικοι σε περιοχές του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης
Ελέγχθηκαν 171 ανήλικοι σε περιοχές του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης

Στο πλαίσιο της πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων

Δεν θα γίνει καρναβαλική παρέλαση αύριο Κυριακή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
Δεν θα γίνει καρναβαλική παρέλαση αύριο Κυριακή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Ανακοίνωση από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης

Έρχεται το 1ο REarthThinking Kids Edition! «Little Eco Minds»
Έρχεται το 1ο REarthThinking Kids Edition! «Little Eco Minds»

Υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θέρμης

Ελέγχθηκαν 50 ανήλικοι στη Θέρμη στο πλαίσιο της πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων
Ελέγχθηκαν 50 ανήλικοι στη Θέρμη στο πλαίσιο της πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων

Σκοπός ήταν η χαρτογράφηση της κίνησης ανηλίκων που ενδεχομένως εμπλέκονται σε περιστατικά παραβατικότητας




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge