Top
Κοινωνικά
2-11-2018

Δωρεάν προληπτική οφθαλμολογική εξέταση με τοπογραφία κερατοειδούς

Στο Ινστιτούτο Ophthalmica της Θεσσαλονίκης

Δωρεάν προληπτική οφθαλμολογική εξέταση με τοπογραφία κερατοειδούς
fontsize
Εχει λήξει στις: Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018
FREE

Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Κερατόκωνου, το Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018, το Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής Ophthalmica προσφέρει σε έφηβους και νέους από 15 έως 21 ετών, δωρεάν προληπτική οφθαλμολογική εξέταση για την ανίχνευση της πάθησης, με τη διαγνωστική τεχνική της τοπογραφίας κερατοειδούς. 

Όλοι οι ενδιαφερόμενοι, κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού, έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν τη βασική μονάδα του Ινστιτούτου Ophthalmica στην οδό Βασ. Όλγας 196 & Πλούτωνος 27 γωνία, στη Θεσσαλονίκη και να υποβληθούν προληπτικά με εξοπλισμό τελευταίας γενιάς, στην φιλική κι εντελώς ανώδυνη αυτή απεικονιστική εξέταση που διαρκεί λιγότερο από δύο λεπτά.

"Ο κερατόκωνος είναι μια περίεργη πάθηση του κερατοειδούς χιτώνα (το παράθυρο του οφθαλμού προς τον κόσμο), η οποία χαρακτηρίζεται από την παρουσία μιας προοδευτικής παραμόρφωσης της επιφάνειάς του. Ο κερατοειδής σταδιακά αποκτά μια 'κωνική' μορφή (σαν προεξοχή), παραμορφώνοντας σημαντικά το είδωλο που σχηματίζεται στο βυθό του οφθαλμού. Ταυτόχρονα παρατηρείται προοδευτική κι επικίνδυνη λέπτυνση, ουλοποίηση και τελικά θολερότητα στην περιοχή που εντοπίζεται ο κώνος. Ο κερατόκωνος αν και μπορεί να χαρακτηριστεί ασυμπτωματικός στα αρχικά του στάδια, εφόσον αφεθεί ανεξέλεγκτος είναι σε θέση να προκαλέσει οδυνηρές επιπτώσεις στην όραση.

Παρά τις συνεχιζόμενες έρευνες, η αιτιολογία του κερατόκωνου παραμένει ουσιαστικά άγνωστη, μα θεωρείται κληρονομική πάθηση, οφείλεται δηλαδή σε γενετικούς παράγοντες. Εμφανίζεται συνήθως στην εφηβεία, όπου κι εξελίσσεται σχετικά γρήγορα. Στη συνέχεια επιβραδύνεται και ο ρυθμός εξέλιξης σταματά περίπου στα 35 χρόνια της ζωής. Στην Ελλάδα παρατηρείται πως περίπου 1 στους 2000 ανθρώπους πάσχει από κερατόκωνο.

Κυριότερα συμπτώματα της οφθαλμικής αυτής κατάστασης είναι η αισθητή μείωση της οπτικής οξύτητας, η αυξημένη φωτοευαισθησία, ενοχλητικά προβλήματα νυχτερινής όρασης, ανώμαλοι και ανεξέλεγκτοι αστιγµατισµοί, κεφαλαλγίες, τρίψιμο και ερεθισμός των ματιών, δήλωσε ο οφθαλμίατρος χειρουργός κερατοειδούς και προσθίων μορίων κ. Δημήτρης Σακελλάρης MD.

"Με τη σύγχρονη τεχνολογία, όπως η τοπογραφία που χαρίζει οπτική σάρωση της πρόσθιας και οπίσθιας επιφάνειας του κερατοειδούς, ο κερατόκωνος μπορεί να ανιχνευθεί σε πολύ πρώιμα - ασυμπτωματικά στάδια. Πρόκειται  για μια εξέταση, υψηλής αξιοπιστίας, φιλική ακόμα και για τα μικρά παιδιά. Η πρώιμη διάγνωση, παρακολούθηση και αντιμετώπισή της πάθησης, προλαμβάνει τις μη αναστρέψιμες συνέπειες για την όραση.

Υπάρχουν διάφορες θεραπευτικές προσεγγίσεις ανάλογα με το στάδιο εξέλιξης της νόσου. Σήμερα η πιο διαδεδομένη και ενδεδειγμένη μέθοδος αντιμετώπισης του κερατόκωνου είναι η διασύνδεση κολλαγόνου με cross linking. Το corneal cross linking έχει στόχο να εμποδίσει την εξέλιξη κι επιδείνωση του κερατόκωνου με ενδυνάμωση του κολλαγόνου στον πάσχοντα κερατοειδή. Αυτό επιτυγχάνεται με την ανάπτυξη χημικών δεσμών μεταξύ των ινιδίων κολλαγόνου με εφαρμογή σταγόνων βιταμίνης Β12 (ριβοφλαβίνης) και στη συνεχεία με την έκθεση του πάσχοντος κερατοειδή σε υπεριώδη ακτινοβολία (UV τύπου A) που εκπέμπεται από ειδικό εξοπλισμό. H διαδικασία πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία (ειδικές οφθαλμικές σταγόνες), διαρκεί το πολύ 20mins και δεν απαιτεί τη νοσηλεία του ασθενή. Ο κερατόκωνος σε πολύ προχωρημένο στάδιο αντιμετωπίζεται μόνο με μεταμόσχευση κερατοειδούς (κερατοπλαστική)", δήλωσε ο οφθαλμίατρος χειρουργός κερατοειδούς και προσθίων μορίων κ. Μίλτος Μπαλίδης PhD, FEBOphth, ICOphth.

Ophthalmica

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες πρόσβασης

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο για το άρθρο

«Be safe: Ερωτευτείτε, αλλά… προφυλαχθείτε!!!»«Be safe: Ερωτευτείτε, αλλά… προφυλαχθείτε!!!»

Ολοκληρώνεται η καμπάνια ευαισθητοποίησης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ερωτευμένων


Σεμινάριο Ορθοφωνίας στη ΘεσσαλονίκηΣεμινάριο Ορθοφωνίας στη Θεσσαλονίκη

Με την Κατερίνα Χιωτίνη


Αμφίπολη: Απ’ την εγκατάλειψη στην αποκατάστασηΑμφίπολη: Απ’ την εγκατάλειψη στην αποκατάσταση

Eκδήλωση για την κατάσταση του τύμβου Καστά


Αστρική εξέλιξη: από τη γένεση στο θάνατο ενός αστέραΑστρική εξέλιξη: από τη γένεση στο θάνατο ενός αστέρα

Σεμινάριο στον Όμιλο Φίλων Αστρονομίας


Εβδομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας και Κοινωνικής Προσφοράς στο δήμο Νεάπολης-ΣυκεώνΕβδομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας και Κοινωνικής Προσφοράς στο δήμο Νεάπολης-Συκεών

Από το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου


Career Accelerator για φοιτητές και νέους επαγγελματίεςCareer Accelerator για φοιτητές και νέους επαγγελματίες

Τριήμερο εργαστήριο 24 ωρών


«Μεγαλώνοντας μαζί με τα παιδιά μας»«Μεγαλώνοντας μαζί με τα παιδιά μας»

Σεμινάρια γονέων στα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης


Το Πρόγραμμα του Κήπου για τον ΦεβρουάριοΤο Πρόγραμμα του Κήπου για τον Φεβρουάριο

Σεμινάρια, εργαστήρια, εκδηλώσεις και πολλά άλλα


Το ανάλημμα του ΉλιουΤο ανάλημμα του Ήλιου

Σεμινάριο στα γραφεία του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας


Ομοσπονδία Εκπαιδευτών Φροντιστών Ελλάδας: Ομοσπονδία Εκπαιδευτών Φροντιστών Ελλάδας: "Οι φροντιστηριάρχες θέλουν καθηγητές-δούλους"

Κινητοποίηση την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου στο μνημείο ΛαμπράκηgoTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΡΟΗ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ
Τους αριστούχους μαθητές από όλη τη χώρα βραβεύει η EurobankΤους αριστούχους μαθητές από όλη τη χώρα βραβεύει η Eurobank
Η Γεωμετρία της Ουράνιας ΣφαίραςΗ Γεωμετρία της Ουράνιας Σφαίρας
Αιδώς: η θεραπεία της αυθαιρεσίαςΑιδώς: η θεραπεία της αυθαιρεσίας
Κοπή Βασιλόπιτας του Συλλόγου Κοπή Βασιλόπιτας του Συλλόγου "Ικτίνος"
Το Πρόγραμμα του Κήπου για τον ΦεβρουάριοΤο Πρόγραμμα του Κήπου για τον Φεβρουάριο
Ομοσπονδία Εκπαιδευτών Φροντιστών Ελλάδας: Ομοσπονδία Εκπαιδευτών Φροντιστών Ελλάδας: "Οι φροντιστηριάρχες θέλουν καθηγητές-δούλους"
Peiramatistas για Νήπια έως Β΄Δημοτικού - Δηλώσεις συμμετοχήςPeiramatistas για Νήπια έως Β΄Δημοτικού - Δηλώσεις συμμετοχής
Εβδομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας και Κοινωνικής Προσφοράς στο δήμο Νεάπολης-ΣυκεώνΕβδομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας και Κοινωνικής Προσφοράς στο δήμο Νεάπολης-Συκεών
Νεότερα σχολιασμένα:
Ο,τι