ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
6-11-2018

Αυλαία για το πρόγραμμα θεατρικής παιδείας και αγωγής στα σχολεία του δήμου Νεάπολης

650 μαθητές του δήμου πλημμύρισαν το Βασιλικό Θέατρο

Αυλαία  για το πρόγραμμα θεατρικής παιδείας και αγωγής στα σχολεία του δήμου Νεάπολης

Σε ένα ενθουσιώδες κλίμα και με το θερμότερο χειροκρότημα των λιλιπούτειων θεατών, ξεκίνησε σήμερα το πρωί το φετινό ταξίδι στον μαγικό κόσμο του θεάτρου για χιλιάδες μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης στα σχολεία του δήμου Νεάπολης-Συκεών, στο πλαίσιο της ήδη τετράχρονης συνεργασίας του δήμου με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ).

Πρόκειται για την πρωτοποριακή ιδέα του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη που τέθηκε πριν τέσσερα χρόνια σε εφαρμογή σε συνεργασία με τη διοίκηση του ΚΘΒΕ και δίνει την ευκαιρία σε όλους τους μαθητές του δήμου, από το Νηπιαγωγείο μέχρι και το Λύκειο να απολαύσουν ένα γοητευτικό ταξίδι στον μαγικό κόσμο του θεάτρου, παρακολουθώντας εντελώς δωρεάν εξαιρετικές παραστάσεις του Κ.Θ.Β.Ε., με τα έξοδα να καλύπτονται εξ ολοκλήρου από το tαμείο του δήμου.

Η σημερινή πρεμιέρα της φετινής συνεργασίας μάγεψε τους συνολικά 650 μαθητές των 3ου-6ου Δημοτικών Σχολείων Συκεών, των 8ου-10ου-11ου Νηπιαγωγείων Νεάπολης και του 3ου Νηπιαγωγείου Νεάπολης, που επισκέφθηκαν το Βασιλικό Θέατρο και παρακολούθησαν το σπουδαίο έργο «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» από το κλασικό, βραβευμένο μυθιστόρημα της Άλκης Ζέη. Οι παιδικές φωνές και ο νεανικός ενθουσιασμός κατέκλυσαν και πάλι τη μεγάλη αίθουσα του Βασιλικού Θεάτρου, και όλοι οι μαθητές έφυγαν κατενθουσιασμένα από την παράσταση, ανυπομονώντας να δουν την επόμενη. Το πολυαγαπημένο βιβλίο των παιδικών μας χρόνων ζωντάνεψε με έναν υπέροχο τρόπο στη σκηνή, και μας μετέφερε στην Αθήνα, στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής μέσα από τη ματιά του μικρού Πέτρου. Ένας μεγάλος περίπατος, ένα ταξίδι συναισθημάτων, που συνδυάζει τη σκληρή πραγματικότητα και την αγωνία της επιβίωσης με την ελαφρότητα και την αθωότητα της παιδικής ηλικίας και μετέδωσε στο κοινό μηνύματα ελπίδας κι αισιοδοξίας ότι οι άνθρωποι μπορούν να τα καταφέρουν ακόμη και στις πιο αντίξοες συνθήκες.

«Πάμε την Παιδεία στον Πολιτισμό και τον Πολιτισμό στην Παιδεία»

Τα παιδιά υποδέχτηκαν ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας Μιχάλης Βουλγαρίδης και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Γιάννης Αναστασάκης, ο οποίος, στον σύντομο χαιρετισμό του, ευχαρίστησε το δήμο για «την αρμονική συνεργασία που αποδεικνύει εδώ και τέσσερα χρόνια το θετικό πρόσημο της συνεργασίας του Θεάτρου με την Εκπαίδευση», καλωσόρισε τους νεαρούς θεατές και τους μίλησε για την παράσταση που επρόκειτο να παρακολουθήσουν, ενώ υπογράμμισε τη συνέχεια της συνεργασίας αυτής τόσο στις σκηνές του ΚΘΒΕ όσο και στις σχολικές αίθουσες.

«Στόχος του πρωτοποριακού αυτού προγράμματος που εδώ και τέσσερα χρόνια απευθύνεται στις χιλιάδες των μαθητών μας, ήταν και συνεχίζει να είναι, να προσφέρουμε στην εκπαιδευτική κοινότητα υψηλού επιπέδου θεατρική παιδεία και αγωγή» σημείωσε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, τονίζοντας ότι «δεν περιοριζόμαστε απλά στην παρακολούθηση μίας δωρεάν παράστασης, αλλά κάνουμε πράξη το όραμα της Μελίνας Μερκούρη να πάμε τον Πολιτισμό στα σχολεία και να φέρουμε τα σχολεία στον Πολιτισμό, για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι με πολιτιστική παιδεία και θεατρική αγωγή». Ο δήμαρχος υπενθύμισε τη συνέχιση των διαδραστικών εκπαιδευτικών θεατρικών προγραμμάτων μέσα στις σχολικές αίθουσες από ηθοποιούς του ΚΘΒΕ και ευχαρίστησε ακόμα μία φορά «όλους τους συντελεστές του ΚΘΒΕ για την άρτια συνεργασία και εκπαιδευτικούς και γονείς που αγκαλιάζουν αυτή την προσπάθεια».

«Πρωτοβουλία που τη ζηλεύουν…»

«Εξαιρετική και αξιέπαινη πρωτοβουλία που άλλοι θα το ζήλευαν και σίγουρα το ζηλεύουν» χαρακτήρισε το πρόγραμμα θεατρικής παιδείας και αγωγής ο Διευθυντής του 6ου Δημοτικού Σχολείου Συκεών Γιώργος Μπασματζίδης, σημειώνοντας ότι «υποστηρίζουμε σθεναρά αυτή την ‘‘άλλου είδους’’ μορφή μάθησης και χαιρόμαστε που είμαστε μέτοχοι αυτής της ‘‘χορηγίας’’ του δήμου στα σχολεία μας». Όπως ανέφερε «στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία, είναι πολύ σημαντικός αυτός ο συνδυασμός της δωρεάν παρακολούθησης ποιοτικών και προσεγμένων παραγωγών».

Το ίδιο θετική και ενθουσιώδης ήταν και η διευθύντρια του 3ου Δημοτικού Σχολείου Συκεών Αθηνά Κοφτερού, η οποία υπογράμμισε ότι «αν το σχολείο πρέπει να παράγει παιδεία, γιατί άλλωστε αυτός πρέπει να είναι ο στόχος του, τότε το Θέατρο μας οδηγεί ακριβώς εκεί». «Πρόκειται για μία εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία του δήμου», σημείωσε, που «στηρίζουμε κάθε χρόνο γιατί πιστεύουμε και ξέρουμε ότι το Θέατρο είναι ένα πολυεργαλείο που μπορεί και να καλλιεργήσει τα παιδιά και να τα μάθει πράματα και να τα ψυχαγωγήσει και να τα διασκεδάσει. Βγαίνουν από την παράσταση ευχαριστημένα και ήρεμα, έχοντας συλλέξει εικόνες και ήχους». «Αλίμονο αν περιμέναμε να φτάσει το παιδί 6η Δημοτικού για να πάει στο Θέατρο» υπογράμμισε, τονίζοντας ότι «Τα παιδιά πρέπει να εκπαιδευτούν από μικρά στη θεατρική αγωγή». 
«Σε αυτές ειδικά τις εποχές», ανέφερε, «είναι πολύ σημαντική η δωρεάν παρακολούθηση των εξαιρετικών αυτών παραστάσεων, καθώς είναι αρκετά τα παιδιά που δεν έχουν επισκεφτεί ακόμα κάποιο θέατρο και για αυτά είναι ένα ουσιαστικό πρώτο βήμα και μάλιστα με πολύ καλές παραστάσεις». Όπως σημείωσε «τα μηνύματα κα ο αντίκτυπος είναι μόνο θετικά, και οι γονείς το στηρίζουν πολύ και το βλέπουν ως μοναδική ευκαιρία για τα παιδιά τους, που μάλιστα δεν σταματά εδώ, αλλά εμπλουτίζεται με τις επισκέψεις ηθοποιών και θεατρολόγων στις τάξεις του σχολείου».

«Το περίμεναν με μεγάλη χαρά, τους άρεσε πάρα πού, είναι πολύ προσεγμένες από όλες τις απόψεις οι παραστάσεις του ΚΘΒΕ, ήταν επίκαιρο το θέμα, το συζητήσαμε πρόσφατα μέσα στην τάξη και το περίμεναν με μεγάλο ενδιαφέρον», ανέφερε η Μαρκάλα Δήμητρα δασκάλα του 6ου Δημοτικού Σχολείου Συκεών.
«Τα παιδιά αγκαλιάζουν αυτές τις παραστάσεις που είναι πάντα μία ευχάριστη νότα μέσα στη ρουτίνα της καθημερινής σχολικής ζωής» σημείωσε η Σοφία Σκαραγκά, εκπαιδευτικός του 6ου Δημοτικού Σχολείου Συκεών, τονίζοντας ότι «είναι πάντα πολύ προσεγμένες οι παραστάσεις που μας ‘‘δωρίζει’’ ο δήμος και μόνο προς τιμήν του είναι τέτοιες εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες». «Τα παιδιά είναι ενθουσιασμένα και οι γονείς επίσης, τις αγκαλιάζουμε και οι εκπαιδευτικοί αυτές τις πρωτοβουλίες που προάγουν πραγματικά τον πολιτισμό από μικρή ηλικία και μάλιστα εντελώς δωρεάν, που είναι πολύ σημαντικό στις μέρες μας», υπογράμμισε.

«Καταπληκτική» χαρακτήρισε την παράσταση η εκπαιδευτικός του 3ου Νηπιαγωγείου Νεάπολης Ευαγγελία Καρατζούλη, και όπως σημείωσε «παρότι είχε ιστορικά στοιχεία, το είδαν ευχάριστα και τα παιδιά του Νηπιαγωγείου χάρη στις εναλλαγές και τα πολλά τραγούδια». «Η πρωτοβουλία αυτή του δήμου δίνει την ευκαιρία σε όλα τα παιδιά να πάνε σε μία θεατρική παράσταση, οι επιλογές των παραστάσεων καταπληκτικές, θέλουμε να συνεχιστεί και να περιλαμβάνονται πάντα και τα Νηπιαγωγεία» τόνισε, καθώς όπως ανέφερε «η θεατρική παιδεία ξεκινάει από το Νηπιαγωγείο».

«Το είχαμε συζητήσει και στο σχολείο τις προηγούμενες ημέρες, το είχα φανταστεί και μου άρεσε πάρα πολύ», ανέφερε ενθουσιασμένη μετά το τέλος της παράστασης η μικρή Αθανασία από το 3ο Νηπιαγωγείο Νεάπολης, ενώ τον ίδιο ενθουσιασμό και την ίδια χαρά εκδήλωσαν και οι συμμαθητές της Άγγελος και Λίλα που όμως είπαν «δεν έχουμε ξαναπάει στο Θέατρο, μας άρεσε πάρα πολύ, περάσαμε πολύ ωραία, θέλουμε σίγουρα να ξαναπάμε στο Θέατρο».

«Μας άρεσε πάρα πολύ, ήταν πολύ ωραία παράσταση, με πολύ ωραίους ηθοποιούς» σημείωσαν ο Νίκος, ο Βασίλης και ο Νίκος από τη ΣΤ΄ τάξη του 6ου Δημοτικού Σχολείου Συκεών, τονίζοντας ότι «μας αρέσει πολύ το Θέατρο, έχουμε έρθει και τα προηγούμενα χρόνια και φυσικά θέλουμε να ξαναρθούμε, μας περνάνε διάφορα σημαντικά μηνύματα και δεν χρειάζεται και να πληρώσουμε».
«Χαίρομαι πάρα πολύ που ξαναήρθαμε» σημείωσε φανερά ικανοποιημένη η μικρή Μαρία από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Συκεών, σημειώνοντας ότι «τα συζητάμε μετά στην τάξη μεταξύ μας και την προηγούμενη αλλά και την επόμενη μέρα, γράφουμε και εκθέσεις πολλές φορές».

Παραστάσεων συνέχεια

Τη σκυτάλη θα πάρουν την Τρίτη 13 Νοεμβρίου 619 μαθητές από τα 14ο Νηπιαγωγείο Νεάπολης, 1ο Νηπιαγωγείο Πεύκων, 6ο Νηπιαγωγείο Πεύκων, 3 – 6ο – 14ο Νηπιαγωγεία Συκεών, 2ο Δημοτικό Συκεών, 10ο Νηπιαγωγείο Συκεών, 10ο Νηπιαγωγείο Συκεών, 7ο Νηπιαγωγείο Νεάπολης, 4ο Νηπιαγωγείο Συκεών, 12ο Νηπιαγωγείο Συκεών, ενώ την παράσταση θα παρακολουθήσουν καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς συνολικά 6000 μαθητές Νηπιαγωγείων και Δημοτικών του δήμου.

Παράλληλα, την επόμενη Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018, ξεκινούν οι παραστάσεις της νέας παραγωγής της Νεανικής Σκηνής του ΚΘΒΕ, «Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα» του Σάιμον Στήβενς, στη σκηνή ‘‘Σωκράτης Καραντινός’’ της Μονής Λαζαριστών που θα παρακολουθήσουν συνολικά καθ΄ όλη τη διάρκεια της χρονιάς συνολικά 5.600 μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων του δήμου. Πρόκειται για την θεατρική προσαρμογή του ομότιτλου μυθιστορήματος του Μάρκ Χάντον, ενός βαθιά ανθρώπινου και συγκινητικού μυθιστορήματος που έγινε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της αγγλικής σκηνής τα τελευταία χρόνια, με την ιστορία ενός αγοριού που ξέρει πάρα πολλά για τα μαθηματικά, τους χάρτες, την αστρονομία και πολύ λίγα για τους ανθρώπους και η αναζήτηση του, η διαφορετική του ματιά και η επιμονή του για την αλήθεια, θα αλλάξει τη ζωή του αλλά και τη ζωή όλων των ανθρώπων γύρω του.

Ταυτόχρονα, με δεδομένο τον θετικό περσινό απολογισμό, θα συνεχιστούν και φέτος με τη νέα χρονιά, τα διαδραστικά εκπαιδευτικά θεατρικά προγράμματα του ΚΘΒΕ «Ο ειρηνοποιός» και «Μπαλ you» στις σχολικές αίθουσες Δημοτικών και Γυμνασίων του δήμου αντίστοιχα, ενώ με οδηγό την μεγάλη περσινή επιτυχία της παραγωγής του ΚΘΒΕ «Οι ηλίθιοι», που φιλοξενήθηκε στο Κλειστό Θεάτρο Συκεών και παρακολούθησαν σχολεία αλλά και το ευρύ κοινό, η νέα παραγωγή του ΚΘΒΕ «Η εξέγερση της μύτης» βασισμένη στα κείμενα των Νικολάι Γκόγκολ και Δανιήλ Χαρμς, σε σκηνοθεσία Φούλη Μπουντούρογλου, θα ξεκινήσει τις παραστάσεις με το νέο έτος, για 4.344 μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων του δήμου, αλλά και το ευρύ κοινό.
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
20ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
20ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

16 έως 19 Μαΐου 2024, με τιμώμενο το Εμιράτο της Σάρτζα (ΗΑΕ)

O Same84 δημιούργησε μια μοναδική τοιχογραφία στο Ιπποκράτειο
O Same84 δημιούργησε μια μοναδική τοιχογραφία στο Ιπποκράτειο

Για το πρόγραμμα «Χρώμα στα Νοσοκομεία» της UrbanAct

«Όχι στις κεραίες δίπλα στα σχολεία μας!»
«Όχι στις κεραίες δίπλα στα σχολεία μας!»

Ανακοίνωση από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς

10η Εθελοντική Αιμοδοσία από τη Χ.Α.Ν.Θ. και το ΤΙΤΑΝ
10η Εθελοντική Αιμοδοσία από τη Χ.Α.Ν.Θ. και το ΤΙΤΑΝ

Σε συνδιοργάνωση 18 κοινωνικών φορέων

Ελέγχθηκαν 171 ανήλικοι σε περιοχές του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης
Ελέγχθηκαν 171 ανήλικοι σε περιοχές του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης

Στο πλαίσιο της πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων

Δεν θα γίνει καρναβαλική παρέλαση αύριο Κυριακή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
Δεν θα γίνει καρναβαλική παρέλαση αύριο Κυριακή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Ανακοίνωση από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης

Έρχεται το 1ο REarthThinking Kids Edition! «Little Eco Minds»
Έρχεται το 1ο REarthThinking Kids Edition! «Little Eco Minds»

Υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θέρμης




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge