ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
26-11-2018

«Όχι, δεν χρειαζόμαστε έναν νέο Γιάννη Μπουτάρη!»

Ανάρτηση του "Μένουμε Θεσσαλονίκη"

«Όχι, δεν χρειαζόμαστε έναν νέο Γιάννη Μπουτάρη!»

Στις 21 Νοεμβρίου, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε επίσημα την απόφασή του να μην συμμετάσχει στις επόμενες δημοτικές εκλογές. Αρκετοί φίλοι του Δημάρχου, εμφανώς ανακουφισμένοι που αποφεύχθηκε το διαφαινόμενο εκλογικό του «Βατερλώ», προωθούν την ιδέα της συνέχειας της πολιτικής του από κάποιον άλλο!

Ο Γιάννης Μπουτάρης, ως δεξιοτέχνης της επικοινωνίας, πλάσαρε την αντικομφορμιστική, ανεξάρτητη και αστική ατζέντα του στην πόλη. Με τρόπο τέτοιο, που σε σύντομο χρόνο εξασφάλισε συμμαχίες πολλαπλών ταχυτήτων στα δίκτυα εξουσίας. Ταυτόχρονα, εξασφάλιζε άκοπα στήριξη από όλες κι όλους εκείνους που είχαν «αηδιάσει» με τους τοπικούς άρχοντες, τις ζημιογόνες πρακτικές τους, τα κόμματά τους και τις… «γραβάτες» τους!

Η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος θα γίνει αντιληπτή στη συντριπτική πλειονότητα των Θεσσαλονικέων στη διάρκεια των δύο θητειών του Δημάρχου. Ο «μηδενισμός» του προς κάθε εθνική αναφορά είχε ως αποτέλεσμα να διχάζει εντόνως, κομπλεξικά και αναίτια κάθε τόσο τους δημότες του. Επέβαλε τη μονοκαλλιέργεια του αφηγήματος της Οθωμανικής Θεσσαλονίκης, προς τέρψιν των γεωπολιτικών προσδοκιών της Τουρκίας, αδιαφορώντας για το συγκλονιστικό ιστορικό βάθος και την οικουμενική διάσταση της Βυζαντινής περιόδου της πόλης. Πολιτική που, άλλωστε, χρεοκοπεί με την αστάθεια της Τουρκικής Λίρας και τις «αστάθειες» του προέδρου Ερντογάν. Πολιτική που χρεοκοπεί μπροστά στη θέαση του βυζαντινού ψηφιδωτού στη μονή του Όσιου Δαυίδ.

Η πόλη δικαίως επιθυμούσε την εξωστρέφεια των πνευματικών, παραγωγικών και καινοτόμων δημιουργιών της. Γνωρίζοντας καλά πως η κατεύθυνση αυτή θα συμβάλει στην άμβλυνση των οικονομικών και πολιτικών αδιεξόδων που προκαλεί ο, επιβαλλόμενος από τις ελίτ, Αθηνοκεντρισμός.

Η επιλογή του Γιάννη Μπουτάρη να προσδέσει την πόλη στα υπερεθνικά δίκτυα πολιτικής, οδήγησε με σαρωτικό τρόπο στην εκδίωξη των πολιτών, των αιτημάτων τους και των προτεραιοτήτων τους, από τη σφαίρα της τοπικής πολιτικής. Με αποτέλεσμα, την εγκατάλειψη της ίδιας της πόλης σε διαφόρους τομείς, χωρίς πλέον ο Δήμος Θεσσαλονίκης να είναι σε θέση να ανταπεξέλθει στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του.

Η εκδίωξη των «άσημων» πολιτών από την τοπική πολιτική, ταυτόχρονα ισχυροποίησε την παρουσία «επίσημων» υπερεθνικών οργανισμών, πρεσβειών και οικονομικών μεγαθηρίων. Έτσι, την προσφυγική πολιτική του Δήμου Θεσσαλονίκης διαμορφώνει ο Ο.Η.Ε. και οι Μ.Κ.Ο του Σόρος, πολιτιστικές εκδηλώσεις διαμορφώνονται από «ευρωπαίους ειδήμονες», το όραμα για τη Θεσσαλονίκη του 2030 συντάσσεται από την Παγκόσμια Τράπεζα ή στα φόρουμ διαφόρων «δεξαμενών σκέψεως».

Στην περίπτωση δε της συμφωνίας των Πρεσπών, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης επέλεξε αυτάρεσκα να προωθεί τις πολιτικές των υπερδυνάμεων στους δημότες, αντί να συμμερίζεται και να υποστηρίζει τις δίκαιες «επιταγές» τους.

Για να αποκτήσει μια στρεβλή οικονομική «εξωστρέφεια» η Θεσσαλονίκη, ο Γιάννης Μπουτάρης πριμοδότησε και επένδυσε στη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού. Αδιαφόρησε για τη μοίρα της βαλλόμενης παραγωγικής ραχοκοκαλιάς της πόλης. Μιλούσε σε όλο τον κόσμο για τα κεκτημένα των δύο διεθνώς αναγνωρισμένων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της πόλης, την ίδια ώρα που διαμόρφωνε συνθήκες μαζικής φυγής για το νεανικό επιστημονικό προσωπικό της πόλης.

Στα χρόνια της θητείας του, η δεύτερη πόλη της χώρας μετασχηματίστηκε σε τόπο βραχυχρόνιας διαμονής και διασκέδασης. Με αποτέλεσμα, σήμερα η πόλη να έχει διαιρεθεί: Στην αναπλασμένη Θεσσαλονίκη των επισκεπτών της, την πόλη που «δεν κοιμάται ποτέ». Και στην παρηκμασμένη Θεσσαλονίκη των κατοίκων, την πόλη που ζούμε.

Είναι βέβαιο λοιπόν, πως δεν χρειαζόμαστε ένα νέο Γιάννη Μπουτάρη. Διότι ζούμε την κατακλυσμιαία χρεοκοπία της πολιτικής του σε όλους τους τομείς. Χρειαζόμαστε να εμπλακούν οι εκπρόσωποι των «άσημων», που θα επαναφέρουν την ατζέντα των δημοτών στην τοπική πολιτική. Χρειαζόμαστε την εξωστρέφεια της δημιουργικής Θεσσαλονίκης, που την αναγεννά. Κι όχι τη στρεβλή της εκδοχή της, που ζούμε και η οποία υπονομεύει ταυτόχρονα το παρόν αλλά και το μέλλον της.

Άρθρο του Κωνσταντή Σεβρή που δημοσιεύθηκε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» (24-11-2018)
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
«Όχι στις κεραίες δίπλα στα σχολεία μας!»
«Όχι στις κεραίες δίπλα στα σχολεία μας!»

Ανακοίνωση από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς

10η Εθελοντική Αιμοδοσία από τη Χ.Α.Ν.Θ. και το ΤΙΤΑΝ
10η Εθελοντική Αιμοδοσία από τη Χ.Α.Ν.Θ. και το ΤΙΤΑΝ

Σε συνδιοργάνωση 18 κοινωνικών φορέων

Ελέγχθηκαν 171 ανήλικοι σε περιοχές του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης
Ελέγχθηκαν 171 ανήλικοι σε περιοχές του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης

Στο πλαίσιο της πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων

Δεν θα γίνει καρναβαλική παρέλαση αύριο Κυριακή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
Δεν θα γίνει καρναβαλική παρέλαση αύριο Κυριακή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Ανακοίνωση από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης

Έρχεται το 1ο REarthThinking Kids Edition! «Little Eco Minds»
Έρχεται το 1ο REarthThinking Kids Edition! «Little Eco Minds»

Υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θέρμης

Ελέγχθηκαν 50 ανήλικοι στη Θέρμη στο πλαίσιο της πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων
Ελέγχθηκαν 50 ανήλικοι στη Θέρμη στο πλαίσιο της πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων

Σκοπός ήταν η χαρτογράφηση της κίνησης ανηλίκων που ενδεχομένως εμπλέκονται σε περιστατικά παραβατικότητας




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge