ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
13-12-2018

5o Πανελλήνιο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής στη Νεάπολη

Καινοτόμες ρομποτικές κατασκευές από 67 ομάδες μαθητών

5o Πανελλήνιο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής στη Νεάπολη

Ένα ρομποτάκι που θα βοηθά τον παππού σου να παίρνει τα σωστά φάρμακα στη σωστή δοσολογία, θα ήταν πράγματι ένα ωραίο χριστουγεννιάτικο δώρο …, όπως άλλωστε κι ένα έξυπνο σπίτι για ανθρώπους με προβλήματα ακοής και κίνησης μέσω εφαρμογών στο κινητό τους τηλέφωνο ή ένα έξυπνο σπίτι που παράγει ηλεκτρικό ρεύμα και συλλέγει βρόχινο νερό. 

Φυσικά, όλους θα μας ενδιέφερε ένα ρομποτικό όχημα έτοιμο να ερευνήσει τον πλανήτη Άρη, αισθητήρες που προειδοποιούν τα καράβια για τους κινδύνους και σώζουν ναυαγούς, ένα μηχανικό ασύρματο χέρι για ανύψωση και μεταφορά αυτοκινήτων εξ αποστάσεως μέσω κινητού, ένα δυναμικό Remover Drawer ή έστω ένα βιονικό χέρι…

Όχι, δεν πρόκειται για τα νέα gadget του αστυνόμου Σαΐνη, που σίγουρα θα ζήλευε πολύ, ούτε για τα νέα επιτεύγματα του Κύρου Γρανάζη, αλλά για τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες, καινοτόμες και κοινωνικά «ευαίσθητες» ιδέες που γέννησε για ακόμα μία χρονιά η προχωρημένη και αξιοζήλευτη δημιουργική σκέψη και επινοητικότητα μαθητριών και μαθητών από το Νηπιαγωγείο μέχρι το Λύκειο, από ολόκληρη την Ελλάδα, που θα παρουσιαστούν και θα συναγωνιστούν στο φετινό, 5ο Πανελλήνιο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής, το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018, στο Πειραματικό Γυμνάσιο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Νεάπολη (περιοχή Στρεμπενιώτη).

Το Φεστιβάλ αποτελεί μία ξεχωριστή γιορτή της Ρομποτικής, του Εθελοντισμού και των ίσων ευκαιριών, που προβάλλει και προάγει την ανθρωποκεντρική προσέγγιση της Ρομποτικής, και αποτελεί μία πρωτοβουλία του Πειραματικού Γυμνασίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Κ. Μακεδονίας και το δήμο Νεάπολης-Συκεών, στην οποία συμμετέχουν Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας και καθηγητές του Α.Π.Θ. και του ΠΑΜΑΚ και τελεί υπό την αιγίδα της Διοικούσας Επιτροπής των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων του ΥΠ.Π.Ε.Θ.

67 ομάδες από ολόκληρη την Ελλάδα

Στο φετινό Φεστιβάλ συμμετέχουν 67 ομάδες από Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια και Ε.Ε.Ε.ΕΚ. από πολλές περιοχές της χώρας, ενώ ομάδες από την Κύπρο θα πάρουν μέρος ηλεκτρονικά στο εκθεσιακό μέρος. Μαθήτριες και μαθητές από τα Ιωάννινα, το Βόλο, τις Σέρρες, την Έδεσσα, το Κιλκίς, την Αλεξάνδρεια, τον Άγιο Αθανάσιο, την Καρδία, την Περαία, τον Θερμαϊκό, την Καλαμαριά, την Ευκαρπία, τον Εύοσμο, τους Αμπελόκηπους, την Σταυρούπολη, την Πολίχνη, τη Νεάπολη, τις Συκιές, τον δήμο Θεσσαλονίκης κ.ά., δίνουν για ακόμα μία χρονιά ραντεβού «για να εκφραστούν, να αλληλεπιδράσουν, να γνωριστούν, να συναγωνιστούν και τελικά να δημιουργήσουν και να προβάλουν τις ιδέες και τη δημιουργικότητα τους στον τομέα της ρομποτικής, εντυπωσιάζοντας το κοινό, μέσα σε ένα κλίμα άμιλλας και χαράς, χωρίς διακρίσεις, όπου όλοι βγαίνουν κερδισμένοι», όπως επισημαίνει η διευθύντρια του Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Μακεδονίας Δρ. Ελένη Μούζουρα.

… Μελισσούλα – Ρομποτούλα από παιδιά Νηπιαγωγείου

Για πρώτη φορά φέτος, στο Φεστιβάλ θα λάβουν μέρος ακόμα και μαθητές Νηπιαγωγείου, με τα παιδιά από το Νηπιαγωγείο Νεοχωρούδας, να μας ξεναγούν στο σχολείο τους και τα αξιοθέατα της περιοχής τους με μια … μελισσούλα – ρομποτούλα!!
Με τα είδη των σχολείων που συμμετέχουν να αυξάνονται κάθε χρόνο, προσεγγίζοντας τον στόχο της συνεκπαίδευσης και τονίζοντας τον ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό αυτής της διοργάνωσης, πρώτη φορά συμμετέχει φέτος και η 2η ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ, ενώ για ακόμα μία χρονιά συμμετέχουν τα παιδιά του Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Κιλκίς, τα οποία διαγωνίζονται στο εκθεσιακό μέρος και αποτελούν έμπρακτη απόδειξη για το «ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ, ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ», που πρεσβεύει το Φεστιβάλ.

Ο Καραγκιόζης χάκερ δίνει το σύνθημα

Τόσο το εκθεσιακό όσο και το αγωνιστικό μέρος του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018 και οι μικροί ρομποτιστές θα περιμένουν το κοινό που επιθυμεί να θαυμάσει τις ρομποτικές τους δημιουργίες από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ. στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του σχολικού συγκροτήματος του Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Νεάπολη (περιοχή Στρεμπενιώτη, π. Πολυκλαδικό), και από τις 2 μ.μ. (τελετή έναρξης) για να καμαρώσουν τα επιτεύγματα των παιδιών στη ρομποτική.

Η τελετή έναρξης του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί με την παράσταση Θεάτρου Σκιών «Ο Καραγκιόζης χάκερ» από τον μαθητή του Πειραματικού Γυμνασίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Κώστα Ξηραδάκη και ποντιακούς χορούς από το παιδικό τμήμα του Ποντιακού Συλλόγου Καλλιθέας Συκεών.
Όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν το αγωνιστικό ή να επισκεφτούν το εκθεσιακό μέρος του Φεστιβάλ μπορούν να αναζητήσουν αναλυτικές πληροφορίες στον ιστότοπο του 5ου Μαθητικού Φεστιβάλ Ρομποτικής (www.mfr.sch.gr).

Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες πρόσβασης

Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
20ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
20ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

16 έως 19 Μαΐου 2024, με τιμώμενο το Εμιράτο της Σάρτζα (ΗΑΕ)

O Same84 δημιούργησε μια μοναδική τοιχογραφία στο Ιπποκράτειο
O Same84 δημιούργησε μια μοναδική τοιχογραφία στο Ιπποκράτειο

Για το πρόγραμμα «Χρώμα στα Νοσοκομεία» της UrbanAct

«Όχι στις κεραίες δίπλα στα σχολεία μας!»
«Όχι στις κεραίες δίπλα στα σχολεία μας!»

Ανακοίνωση από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς

10η Εθελοντική Αιμοδοσία από τη Χ.Α.Ν.Θ. και το ΤΙΤΑΝ
10η Εθελοντική Αιμοδοσία από τη Χ.Α.Ν.Θ. και το ΤΙΤΑΝ

Σε συνδιοργάνωση 18 κοινωνικών φορέων

Ελέγχθηκαν 171 ανήλικοι σε περιοχές του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης
Ελέγχθηκαν 171 ανήλικοι σε περιοχές του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης

Στο πλαίσιο της πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων

Δεν θα γίνει καρναβαλική παρέλαση αύριο Κυριακή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
Δεν θα γίνει καρναβαλική παρέλαση αύριο Κυριακή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Ανακοίνωση από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης

Έρχεται το 1ο REarthThinking Kids Edition! «Little Eco Minds»
Έρχεται το 1ο REarthThinking Kids Edition! «Little Eco Minds»

Υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θέρμης




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge