Top
Κοινωνικά
17-12-2018

Πραγματοποιήθηκε το 5ο Φεστιβάλ Ρομποτικής στο δήμο Νεάπολης-Συκεών

Μετέτρεψαν το Γυμνάσιο σε… Σίλικον Βάλλεϋ

Πραγματοποιήθηκε το 5ο Φεστιβάλ Ρομποτικής  στο δήμο Νεάπολης-Συκεών
fontsize

Με ιδέες που θα μπορούσαν άνετα να χαρακτηρισθούν πρωτότυπες και πρωτογενείς, αλλά σίγουρα με τον παλμό, τον σφυγμό και το πάθος που χαρακτηρίζουν τους ήδη καταξιωμένους ερευνητές, πλημμύρισε το περασμένο Σάββατο η αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων του Πειραματικού Γυμνασίου Νεάπολης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το οποίο μετατράπηκε σε μια άλλη… Σίλικον Βάλλεϋ.

Ήταν το 5ο Φεστιβάλ Ρομποτικής που διοργάνωσε το Πειραματικό Γυμνάσιο Νεάπολης με τη συνεργασία και την υποστήριξη του δήμου Νεάπολης-Συκεών, δίνοντας για μια ακόμη φορά τη δυνατότητα στα παιδιά, μαθητές Δημοτικού Σχολείου, Γυμνασίου και Λυκείου, ακόμη και Νηπιαγωγείου για πρώτη φορά, να εκφράσουν και να μορφοποιήσουν με τις ηλεκτρονικές κατασκευές τους τη δημιουργική φαντασία τους και τις δεξιότητές τους, και να δώσουν με τον τρόπο τους το μήνυμα της νέας γενιάς για την εκπαίδευση και την Παιδεία. Και ήταν εκεί πολυμελείς αντιπροσωπείες από 67 ομάδες από πολλές περιοχές της χώρας, ενώ ομάδες από την Κύπρο πήραν μέρος ηλεκτρονικά στο εκθεσιακό μέρος.

Κι αυτή η συνάντηση των μαθητών και μαθητριών από τα Ιωάννινα, το Βόλο, τις Σέρρες, την Έδεσσα, το Κιλκίς, την Αλεξάνδρεια, τον Άγιο Αθανάσιο, την Καρδία, την Περαία, τον Θερμαϊκό, την Καλαμαριά, την Ευκαρπία, τον Εύοσμο, τους Αμπελόκηπους, την Σταυρούπολη, την Πολίχνη, τη Νεάπολη, τις Συκιές, τον δήμο Θεσσαλονίκης, κ.ά., δεν θα μπορούσε να παρά στεφθεί με επιτυχία.

«Δείχνουν το δρόμο…»

Εισηγήσεις, προτάσεις, δρώμενα, Θέατρο Σκιών, διαγωνιστικό πρόγραμμα, βραβεία, και έπαινοι αποτελέσαν το περιεχόμενο του Φεστιβάλ Ρομποτικής, με τον δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών Σίμο Δανιηλίδη να εξαίρει την «επίμονη προσπάθεια της Διεύθυνσης του Πειραματικού Γυμνασίου» και να συγχαίρει τα παιδιά για την «εφευρετικότητα και τις έξυπνες ιδέες τους», όπως και τους εκπαιδευτικούς που στηρίζουν την προσπάθειά τους προς αυτήν την κατεύθυνση».

«Η νέα γενιά δείχνει σε όλους μας το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε για μια σύγχρονη Παιδεία και εκπαίδευση, και οφείλουμε να λάβουμε σοβαρά υπόψη τα μηνύματα που εκπέμπουν. Εμείς στο δήμο μας πιστεύουμε στο ρόλο μιας αναβαθμισμένης Παιδείας για αυτό και δεν σταματάμε να στηρίζουμε τη δημόσια εκπαίδευση με κάθε τρόπο και μέσο, αλλά και πάντα με εντεινόμενο πάθος», ανέφερε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος απένειμε τα βραβεία στις ομάδες που διακρίθηκαν.

Χαιρετισμό απεύθυνε και ο Περιφερειακός Διευθυντής Α΄Βάθμιας και Β΄Βάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ανανιάδης, ενώ η διευθύντρια του σχολείου Ελένη Μούζουρα δεν έκρυβε την ικανοποίησή της για την επιτυχία της διοργάνωσης, κάνοντας λόγο «για υψηλού περιεχομένου συμμετοχή των μαθητών όλων των βαθμίδων», ενώ αναφέρθηκε στην «ανάγκη η ρομποτική να αποτελέσει αφορμή ανάδειξης των δεξιοτήτων των μαθητών στην εποχή που διανύουμε», ευχαριστώντας παράλληλα «τον δήμο Νεάπολης-Συκεών για τη μεγάλη υποστήριξη της διοργάνωσης».

Το Φεστιβάλ τίμησαν με την παρουσία τους ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας Μιχάλης Βουλγαρίδης, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, διευθυντές σχολικών μονάδων, εκπαιδευτικοί, φοιτητές, μαθητές και γονείς, κ.ά.

Τα αποτελέσματα

Το 5ο Φεστιβάλ Ρομποτικής άνοιξε με θέατρο Σκιών «Ο καραγκιόζης χάκερ» και με παραδοσιακούς χορούς και συμμετοχή όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, για να ακολουθήσουν οι μεγάλες επιδείξεις ιδεών και ρομποτικών κατασκευών, και να ολοκληρωθεί με τον μεγάλο διαγωνισμό και τις βραβεύσεις και διακρίσεις.
Μεγάλη επιτυχία σημείωσαν οι μαθητές των σχολείων του δήμου Νεάπολης-Συκεών που απέσπασαν σημαντικά βραβεία όπως το 1ο Βραβείο Confirm Name (Πειραματικό ΓΕΛ ΠΑΜΑΚ), τα Βραβεία Έξυπνης Λύσης οι ΠΙΤΣΑΔΟΡΟΙ (Πειραματικό Γ/Σ ΠΑΜΑΚ), τα Βραβεία Πρωτότυπης Ιδέας στο «Κουδούνι της εξώπορτας για άτομα με προβλήματα ακοής ή σε αναπηρικό αμαξίδιο» (Πειραματικό Γ/Σ ΠΑΜΑΚ), τα Βραβεία Αυτοσχεδιασμού για το «Λούνα Παρκ» (3ο Δ.Σ. Συκεών) και για το «Βιονικό Χέρι» (Πειραματικό Γ/Σ ΠΑΜΑΚ), ενώ το 1ο ΓΕΛ Νεάπολης απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Παρουσίασης για το «Ηλεκτρονικό-Ηλεκτρικό Ποδήλατο».

Όλες οι ομάδες παρουσίασαν, με μεγάλη ζωντάνια και αξιοζήλευτη ενέργεια και χαρά τις ρομποτικές τους δημιουργίες στην κριτική επιτροπή, καθώς και στο κοινό που γέμισε ασφυκτικά το χώρο, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις για το σύνολο των δεξιοτήτων που καλλιέργησαν για τη συμμετοχή τους στο 5ο Μ.Φ.Ρ.

Με το ίδιο κέφι, οι ομάδες των μαθητών που προετοίμασαν για τέσσερις ώρες τη δοκιμασία που τους δόθηκε, και αφού επέλεξαν βαθμό δυσκολίας, ομαδοσυνεργατικά προγραμμάτισαν τα ρομπότ τους για το διαγωνισμό που ακολούθησε μπροστά σε όλο το κοινό, δημιουργώντας πλήθος συναισθημάτων.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του Αγωνιστικού Τμήματος έχουν ως εξής:

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ:
1ο Βραβείο: Evobots (3ο Πειραματικό ΔΣ Ευόσμου)
2ο Βραβείο: Robopirates (3ο ΔΣ Ευκαρπίας)
3ο Βραβείο: Central Minds 2 (10o, 11ο & 13ο ΔΣ Ευόσμου)

ΓΥΜΝΑΣΙΑ
1ο Βραβείο: ARGO-Droids (8ο Γ/Σ Βόλου)
2ο Βραβείο: Central Minds 1 (4o Γ/Σ Πολίχνης, 5ο Γ/Σ Σταυρούπολης)
3ο Βραβείο: 4RoboTech (4ο Γ/Σ Σταυρούπολης)

ΛΥΚΕΙΑ
1ο Βραβείο: Confirm Name (Πειραματικό ΓΕΛ ΠΑΜΑΚ)
2ο Βραβείο: Πειραματικό Robotics (2ο Πειραματικό ΓΕΛ Θεσ/νίκης)
3ο Βραβείο: iQ roboQ (1ο ΓΕΛ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ)

ΒΡΑΒΕΙΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ: 3ο Γ/Σο Σερρών, Real Steel (Πρότυπο Γ/Σ Ζωσιμαίας, 1ο & 7ο Γ/Σ Ιωαννίνων, Γ/Σ Βελισσαρίου)

ΒΡΑΒΕΙΑ ΈΞΥΠΝΗΣ ΛΥΣΗΣ: ΠΙΤΣΑΔΟΡΟΙ (Πειραματικό Γ/Σ ΠΑΜΑΚ) Μηχανοκίνητοι Αργοναύτες (1ο Γυμνάσιο Βόλου).Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο για το άρθροΣχετικά άρθρα:


Περίπατος στη χαμένη γειτονιά των εξοχών της ΘεσσαλονίκηςΠερίπατος στη χαμένη γειτονιά των εξοχών της Θεσσαλονίκης

Το Σάββατο 25 Μαΐου 2019


Workshop σωματικού θεάτρου με την ομάδα Art VouveauWorkshop σωματικού θεάτρου με την ομάδα Art Vouveau

Από τον Κήπο


«Υψηλάντης: από τα Ύψαλα της Τραπεζούντας στην αιωνιότητα»«Υψηλάντης: από τα Ύψαλα της Τραπεζούντας στην αιωνιότητα»

Ημερίδα από το Πολιτιστικό Κέντρο «Ρίζες»


Ο κόσμος μέσα από τα μάτια των παιδιώνΟ κόσμος μέσα από τα μάτια των παιδιών

Δράση από την Αρωγή Θεσσαλονίκης


1ος Μαραθώνιος Γαλάτιστας1ος Μαραθώνιος Γαλάτιστας

Σκοπός η στήριξη του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία "Η Αγάπη"


Βίκος Street Relays: Η Θεσσαλονίκη έτρεξε για τον ΠόντοΒίκος Street Relays: Η Θεσσαλονίκη έτρεξε για τον Πόντο

Φόρος τιμής στα θύματα της γενοκτονίας


Θερινό Εργαστήρι Θεάτρου και Τεχνών για παιδιά 5 – 10 ετώνΘερινό Εργαστήρι Θεάτρου και Τεχνών για παιδιά 5 – 10 ετών

Ξεκίνησαν οι εγγραφές στον "Κύκλο της Μελπομένης"


Την Κυριακή η Θεσσαλονίκη τρέχει για τον ΠόντοΤην Κυριακή η Θεσσαλονίκη τρέχει για τον Πόντο

Στα Βίκος Street Relays


Σεμινάριο: ΕκλείψειςΣεμινάριο: Εκλείψεις

Στον Όμιλο Φίλων Αστρονομίας


2η Αυτόνομη Κατάδυση για άτομα με κινητική αναπηρία στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Συκεών2η Αυτόνομη Κατάδυση για άτομα με κινητική αναπηρία στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Συκεών

Σάββατο 18 Μαΐου 2019goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
HOMENIO Ξυλινα Γραμματα

ΡΟΗ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ
Jobday στο δήμο Νεάπολης-Συκεών με ειδικές εισηγήσεις και σεμινάρια για άνεργουςJobday στο δήμο Νεάπολης-Συκεών με ειδικές εισηγήσεις και σεμινάρια για άνεργους
«ΑΠΘ την Κυριακή» & «Φοιτητική Εβδομάδα»«ΑΠΘ την Κυριακή» & «Φοιτητική Εβδομάδα»
Θερινό Εργαστήρι Θεάτρου και Τεχνών για παιδιά 5 – 10 ετώνΘερινό Εργαστήρι Θεάτρου και Τεχνών για παιδιά 5 – 10 ετών
Workshop σωματικού θεάτρου με την ομάδα Art VouveauWorkshop σωματικού θεάτρου με την ομάδα Art Vouveau
Βίκος Street Relays: Η Θεσσαλονίκη έτρεξε για τον ΠόντοΒίκος Street Relays: Η Θεσσαλονίκη έτρεξε για τον Πόντο
Περίπατος στη χαμένη γειτονιά των εξοχών της ΘεσσαλονίκηςΠερίπατος στη χαμένη γειτονιά των εξοχών της Θεσσαλονίκης
Ημέρα Γνωριμίας από το Γαλλικό Σχολείο ΘεσσαλονίκηςΗμέρα Γνωριμίας από το Γαλλικό Σχολείο Θεσσαλονίκης
Ημέρα τιμής και μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του ΠόντουΗμέρα τιμής και μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου
Νεότερα σχολιασμένα:
Σε