ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
31-1-2019

Σεμινάριο – εργαστήριο με τον Νεκτάριο Καραντζή στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης

Στις 26 και 27 Φεβρουαρίου 2019

Σεμινάριο – εργαστήριο με τον Νεκτάριο Καραντζή στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης

Το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης φιλοξενεί στις 26 και 27 Φεβρουαρίου 2019, Σεμινάριο – εργαστήριο με θέμα: «Σύνθεση και Αυτοσχεδιασμός, οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος» με τον Νεκτάριο Καραντζή.

Το εργαστήριο αυτό είναι ανοικτό σε μουσικούς και συνθέτες τόσο από τον χώρο της τζαζ όσο και από τον χώρο της κλασικής (και όχι μόνο).

Ο αυτοσχεδιασμός ως σύνθεση σε ενεστώτα χρόνο είναι η στέρεη βάση πάνω στην οποία θα μπορέσει να αναπτυχθεί ένα μεγαλύτερο και πιο εκτεταμένο έργο.

Γνωρίζοντας πως όλοι οι μεγάλοι συνθέτες υπήρξαν ταυτόχρονα και αυτοσχεδιαστές (και πώς θα γινόταν διαφορετικά) το σεμινάριο φιλοδοξεί να καταδείξει την κοινή πορεία που διαγράφουν και τα κοινά ερωτήματα που θέτουν αυτές οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

Ζητήματα στυλ, ερμηνείας, φόρμας θα απαντηθούν όχι μέσα από κάποιο θεωρητικό –αφηρημένο μοντέλο αλλά - αντιθέτως- κάθε μουσικός θα κληθεί να δώσει τις δικές του απαντήσεις.

Απαραίτητη θεωρείται η καλή γνώση της Αρμονίας και η τεχνική επάρκεια στο όργανο.

Κόστος 20 ευρώ (ενεργοί συμμετέχοντες) - 10 ευρώ (ακροατές)

Αιτήσεις συμμετοχής – Ενημερωτικά έντυπα στη Γραμματεία του ΚΩΘ (Ράνια Μουντράκη, τηλ 2316009657)


Ο Νεκτάριος Καραντζής γεννήθηκε στην Αθήνα, κατάγεται από την Ιθάκη και ζει στη Θεσσαλονίκη . Οι πρώτες μουσικές σπουδές γίνονται στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης (1985-90) και αφορούν τόσο την τζαζ όσο και την κλασική (τάξη Ευγένιου Πολίτη).

Το 1991 τον βρίσκει στην Βιέννη όπου μελετά κοντραμπάσο με τον Wayne Darling, αυτοσχεδιασμό με τον Les Wise και ηλεκτρικό μπάσο με τον Bob Harisson. Παρακολουθεί μαθήματα με τον Ηeinrich Schneikart, της Ακαδημίας της Βιέννης. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα γίνεται ενεργό μέρος της εγχώριας τζαζ σκηνής συμπράττοντας με την πλειονότητα των ελλήνων τζαζ μουσικών (Γιώργος Κοντραφούρης, Δήμος Δημητριάδης, Δημήτρης Βασιλάκης μεταξύ άλλων).

Μέλος του Danny Hayes Quartet, ιδρυτικό μέλος του Trio Praxis (CD Palmus 1993,από την Ano Kato Records).

Ξεκινά μακρόχρονη συνεργασία με τον Φλώρο Φλωρίδη στα αυτοσχεδιαστικά σύνολα Γουτού Γουπατού, Φλώρος Φλωρίδης Τρίο και Σεξτέτο (CD F.L.O.R.O. από την Α&N records 2002) και συμπράττει με τον κορυφαίο σαξοφωνίστα Evan Parker. Έχει μοιραστεί την σκηνή με την Dee Dee Bridgewater κι έχει εμφανιστεί σε φεστιβάλ και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Γερμανία, Βέλγιο, Αυστραλία κλπ).
Έχει συνεργαστεί με μουσικούς και σύνολα από τον χώρο της παραδοσιακής μουσικής, όπως η Μπάντα της Φλώρινας (CD Florina Brass Band II 1999, από την Lyra Records), τον Τούρκο κρουστό Okay Temiz, τον Πετρολούκα Χαλκιά και το σύνολο «Εν Χορδαίς».

Ιδρυτικό μέλος του avant gard rock συνόλου «Ευοί Ευάν» (CD Το τέλος θά ναι πάλι αρχή Μύλος Rec. 2000) και του ντουέτου κοντραμπάσων Bass to Bass (CD Bass to Bass Polytropon Rec 2008). Από το 2000 είναι μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θες/νίκης.

Το 1999 δημιουργούνται οι Terra Incognita με τους οποίους έχει ηχογραφήσει 3 προσωπικά CD που χαρακτηρίζονται από έναν συγκερασμό των ιδιωμάτων της jazz και της κλασικής με την παρουσία εκτεταμένων συνθέσεων, αλλά και αυτοσχεδιασμών. Η ηχογράφηση της μελοποίησης αποσπασμάτων από το αρχαίο κείμενο της Οδύσσειας με την συμμετοχή της Σαβίνας Γιαννάτου προκαλεί διεθνές ενδιαφέρον (Λύρα, 2011). Έχει συνθέσει έργα για ορχήστρα, κοντσέρτα, σόλο όργανα, σύνολα εγχόρδων, μουσική δωματίου και κρουστά.

Τέλος, σπούδασε Φιλοσοφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θες/νίκης.
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
20ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
20ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

16 έως 19 Μαΐου 2024, με τιμώμενο το Εμιράτο της Σάρτζα (ΗΑΕ)

O Same84 δημιούργησε μια μοναδική τοιχογραφία στο Ιπποκράτειο
O Same84 δημιούργησε μια μοναδική τοιχογραφία στο Ιπποκράτειο

Για το πρόγραμμα «Χρώμα στα Νοσοκομεία» της UrbanAct

«Όχι στις κεραίες δίπλα στα σχολεία μας!»
«Όχι στις κεραίες δίπλα στα σχολεία μας!»

Ανακοίνωση από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς

10η Εθελοντική Αιμοδοσία από τη Χ.Α.Ν.Θ. και το ΤΙΤΑΝ
10η Εθελοντική Αιμοδοσία από τη Χ.Α.Ν.Θ. και το ΤΙΤΑΝ

Σε συνδιοργάνωση 18 κοινωνικών φορέων

Ελέγχθηκαν 171 ανήλικοι σε περιοχές του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης
Ελέγχθηκαν 171 ανήλικοι σε περιοχές του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης

Στο πλαίσιο της πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων

Δεν θα γίνει καρναβαλική παρέλαση αύριο Κυριακή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
Δεν θα γίνει καρναβαλική παρέλαση αύριο Κυριακή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Ανακοίνωση από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης

Έρχεται το 1ο REarthThinking Kids Edition! «Little Eco Minds»
Έρχεται το 1ο REarthThinking Kids Edition! «Little Eco Minds»

Υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θέρμης




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge