ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
28-2-2019

Οι «χρυσοχέρες» νοικοκυρές σε ένα βιβλίο!

Παρουσίαση έκδοσης του δήμου Νεάπολης-Συκεών

Οι «χρυσοχέρες» νοικοκυρές σε ένα βιβλίο!

Η παρότρυνση-προτροπή του Αγιορείτη μοναχού π.Επιφάνιου του Μυλοποταμινού ώστε η διατροφική παράδοση και η μεσογειακή διατροφή να διαδοθεί στις επόμενες γενιές, και το μεράκι και η φαντασία των μελών των ΚΑΠΗ συναντήθηκαν και σφράγισαν τη χθεσινή εκδήλωση στον δήμο Νεάπολης-Συκεών, κατά την οποία παρουσιάστηκε το βιβλίο με τις βραβευμένες συνταγές του 1ου Διαγωνισμού Μαγειρικής, και ταυτόχρονα την έναρξη του 2ου Διαγωνισμού.

Ο Αγιορείτης μοναχός, γνωστός για το πλούσιο συγγραφικό του έργο και τη δράση του για την ανάδειξη της αγιορείτικης κουζίνας και διατροφής, ήταν χθες, Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019, ο βασικός ομιλητής κατά την παρουσίαση του βιβλίου «Αγαπημένες γεύσεις του τόπου μας», ενώ ταυτόχρονα και κριτής στον διαγωνισμό μαγειρικής που ακολούθησε, αξιολογώντας, μαζί με τη σεφ και συγγραφέα βιβλίων μαγειρικής Κική Εμμανουηλίδου, περισσότερες από 50 δημιουργίες μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής.

Εντυπωσιασμένος από τα «πιάτα» και τη συμμετοχή των κυριών των ΚΑΠΗ Νεάπολης, ο π. Επιφάνιος, επαίνεσε τη μεγάλη προσπάθεια του δήμου και του ΔΚΚΠΑ, και κάλεσε τις μεγαλύτερες γενιές «να μεταδώσουν το πάθος και τη τέχνη τους και στις νεώτερες για τη ανάδειξη και καθιέρωση της διατροφικής μας παράδοσης και της μεσογειακής διατροφής, η οποία αποδεδειγμένα συνδέεται με την υγεία και την ευεξία». Όπως επισήμανε, όλες οι συνταγές είναι αξιόλογες και συνιστούν ένα διατροφικό ταξίδι, ενώ στάθηκε στη διατροφή που ορίζουν οι κανόνες της εκκλησίας και στη διατροφή των μοναχών που έχει επηρεάσει τις διατροφικές μας συνήθειες. «Η εκκλησία από τον 4ο αιώνα έχει μελετήσει τη διατροφή μας, την οποία ακολουθούμε πιστά, και δεν περιμένουμε το 2019 να έρθουν οι διατροφολόγοι για να μας πουν τι και πώς θα τρώμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του ΔΚΚΠΑ Αρίστος Γαλανός, μεταφέροντας και μήνυμα του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη που για έκτακτες υποχρεώσεις βρέθηκε χθες στην Αθήνα, ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές του βιβλίου και του διαγωνισμού. Από την πλευρά της, η αντιπρόεδρος Ελένη Αντωνιάδου τόνισε ότι το βιβλίο ανήκει σε όλες όσες συμμετείχαν στον 1ο Διαγωνισμό Μαγειρικής. «Πρόκειται για έναν ειδικό ‘‘τσελεμεντέ’’ που παντρεύει το μεράκι και τη φαντασία με τη σύγχρονη μαγειρική και αναδεικνύει τη δημιουργικότητα των αγαπημένων μας προσώπων», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Μιλώντας για το βιβλίο, αλλά κυρίως για την εμπειρία της συμμετοχής της ως κριτή στη δράση αυτή του δήμου, η Κική Εμμανουηλίδου περιέγραψε την άριστη δουλειά που γίνεται στα ΚΑΠΗ. «Ο 1ος Διαγωνισμός υπήρξε μια γιορτή μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής δημιουργίας. Όλες οι συνταγές ήταν καταπληκτικές και θα μπορούσα να δώσω 15 βραβεία», ανέφερε.

Ο διαγωνισμός

Ακολουθώντας τα ίχνη που άφησε ο 1ος Διαγωνισμός, η έναρξη του 2ου Διαγωνισμού που ξεκίνησε από τη Νεάπολη, ολοκληρώθηκε με νικητές τη νοστιμιά, το μεράκι και τη δημιουργική φαντασία.
Τα μέλη των ΚΑΠΗ έβαλαν όλη τη μαεστρία και δεξιοτεχνία τους στη μαγειρική και παρουσίασαν πιάτα από παραδοσιακές συνταγές ή από παραλλαγές συνταγών, ενώ μοιράστηκαν τα μυστικά και τον τρόπο εκτέλεσης των συνταγών τους.

Το πρώτο βραβείο απέσπασαν οι τσιγεροσαρμάδες της Ελλης Αγγέλου, που επιβραβεύθηκε με μια διανυκτέρευση, δύο ατόμων, σε ξενοδοχείο στο Λουτράκι Αριδαίας. Το δεύτερο βραβείο δόθηκε στην Αγγελική Σωτηράκη, που συμμετείχε στον διαγωνισμό με γεμιστό κοτόπουλο ρολό με πατάτες, και το τρίτο βραβείο απονεμήθηκε στην Ιφιγένεια Ζαχαράκη, που έφτιαξε πορτοκαλόπιτα. Οι δύο νικήτριες κέρδισαν δωρεάν συμμετοχή στο πρόγραμμα «ΚΑΠΗ και θάλασσα» εξασφαλίζοντας τα καθημερινά μπάνια του καλοκαιριού σε παραλία της Χαλκιδικής, όπως επίσης τη συμμετοχή τους στις μονοήμερες εκδρομές.

Επίσης, διακρίθηκαν επιπλέον οκτώ πιάτα και στις γυναίκες δημιουργούς, χαρίστηκε από ένα βιβλίο μαγειρικής της κας. Εμμανουηλίδου (εκδ. Μαλλιάρης-Παιδεία) και μια φιάλη κρασί Μυλοποτάμου, που προσέφερε ο πατέρας Επιφάνιος.
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
20ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
20ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

16 έως 19 Μαΐου 2024, με τιμώμενο το Εμιράτο της Σάρτζα (ΗΑΕ)

O Same84 δημιούργησε μια μοναδική τοιχογραφία στο Ιπποκράτειο
O Same84 δημιούργησε μια μοναδική τοιχογραφία στο Ιπποκράτειο

Για το πρόγραμμα «Χρώμα στα Νοσοκομεία» της UrbanAct

«Όχι στις κεραίες δίπλα στα σχολεία μας!»
«Όχι στις κεραίες δίπλα στα σχολεία μας!»

Ανακοίνωση από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς

10η Εθελοντική Αιμοδοσία από τη Χ.Α.Ν.Θ. και το ΤΙΤΑΝ
10η Εθελοντική Αιμοδοσία από τη Χ.Α.Ν.Θ. και το ΤΙΤΑΝ

Σε συνδιοργάνωση 18 κοινωνικών φορέων

Ελέγχθηκαν 171 ανήλικοι σε περιοχές του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης
Ελέγχθηκαν 171 ανήλικοι σε περιοχές του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης

Στο πλαίσιο της πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων

Δεν θα γίνει καρναβαλική παρέλαση αύριο Κυριακή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
Δεν θα γίνει καρναβαλική παρέλαση αύριο Κυριακή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Ανακοίνωση από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης

Έρχεται το 1ο REarthThinking Kids Edition! «Little Eco Minds»
Έρχεται το 1ο REarthThinking Kids Edition! «Little Eco Minds»

Υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θέρμης




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge