Top
Κοινωνικά
14-3-2019

Ανοίγουν οι πόρτες του Μουσείου Σχολικής Ιστορίας στο δήμο Νεάπολης-Συκεών

Σπάνιες συλλογές και πάνω από 1.500 εκθέματα, ακόμα και από το… 1860!

Ανοίγουν οι πόρτες του Μουσείου Σχολικής Ιστορίας στο δήμο Νεάπολης-Συκεών
fontsize
Εχει λήξει στις: Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019

Εμπλουτισμένο με παλαιά εποπτικά όργανα, έπιπλα, θρανία, πίνακες, βιβλία και σπάνια πετρώματα, το Μουσείο Σχολικής Ιστορίας του δήμου Νεάπολης-Συκεών, που εμπνεύστηκε και επιμελήθηκε ο ιστορικός, συγγραφέας και ερευνητής Κώστας Νίγδελης, ανοίγει τις πόρτες του την ερχόμενη Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019, στις 11 το πρωί, στην οδό Γρηγορίου Λαμπράκη 42 στις Συκιές.

To Mουσείο αξιοποιεί μία από τις καλύτερες συλλογές σχολικών βιβλίων (Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου) από το 1802 και σχολικού υλικού τα οποία χρονικά καλύπτουν διάστημα περίπου τριών αιώνων! Πολλές από τις εκδόσεις αυτές είναι σπάνιες και δυσεύρετες, πολλά βιβλία δεν υπάρχουν στις επίσημες βιβλιογραφίες και στις μεγάλες Βιβλιοθήκες, ενώ οι συλλογές θα εμπλουτίζονται συνέχεια με δωρεές και αγορές υλικού.

Οι κατηγορίες τις οποίες καλύπτει η συλλογή γενικά μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε: αναγνωστικά Δημοτικού Σχολείου και Γυμνασίου, χρηστομάθειες, σχολικά βιβλία για όλες τις τάξεις και για όλα τα μαθήματα (αρχαία, λατινικά, μαθηματικά, φυσική, χημεία, φυσική ιστορία, ιστορία, θρησκευτικά, φυτολογία, ζωολογία, πατριδογνωσία, μουσική, ιχνογραφία, καλλιγραφία, ξένων γλωσσών, κ.λπ.), εποπτικά μέσα διδασκαλίας, επαγγέλματα, σχολικούς χάρτες.
Εκτός από τα σχολικά εγχειρίδια, το Μουσείο διαθέτει και πλούσιο υλικό σχετικό με τη σχολική πράξη και ζωή. Έχει να παρουσιάσει ακόμα, παιδικά βιβλία (ελληνικά και ξένα), τετράδια, αρχεία σχολείων, ελέγχους, βαθμολόγια, εποπτικό υλικό, χάρτες, παιδικά περιοδικά και κόμικς όπως Μικρό Ήρωα, Μπλεκ, Μικρό Σερίφη, κ.ά.

1.500 εκθέματα ξυπνούν τις μνήμες

Στο Μουσείο Σχολικής Ιστορίας του δήμου έχουν συγκεντρωθεί περισσότερα από 1.500 εκθέματα, πολλά από τα οποία είναι από το… 1860, που ξυπνάνε μνήμες, νοσταλγία και συγκίνηση από τα σχολικά χρόνια.
Οι μεγαλύτεροι θα ανασύρουν στη μνήμη τους σχολικές αναμνήσεις βλέποντας τα παλιά σχολικά βιβλία και θα θυμηθούν τα σχολικά τους χρόνια καθισμένοι στα παλιά ξύλινα θρανία, γράφοντας στις πλάκες με τους κονδυλοφόρους.

Οι μικρότεροι θα ξεναγηθούν ευχάριστα και βιωματικά, παίρνοντας μέρος στα ποικίλα εκπαιδευτικά του προγράμματα μαθαίνοντας την ιστορία του παλιού σχολείου και των παλιών σχολικών βιβλίων αλλά και για το περιβάλλον, την Τέχνη, τη Λογοτεχνία, το Θέατρο, την Παράδοση και τον Πολιτισμό.
Παράλληλα, με την επίσκεψή του στο Μουσείο ο επισκέπτης θα απολαμβάνει μια ξεχωριστή εμπειρία, καθώς, κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, θα γνωρίζει όχι μόνο την ιστορία της ελληνικής εκπαίδευσης και των σχολικών βιβλίων αλλά θα ακούει και την ιστορία της ομορφότερης περιοχής ίσως της Θεσσαλονίκης, της Άνω Πόλης και των Κάστρων.

Τα εγκαίνια του νέου Μουσείου Σχολικής Ιστορίας του δήμου Νεάπολης-Συκεών θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019 στις 11 το πρωί από τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη, παρουσία του προέδρου της ΚΕΥΝΣ Δημήτρη Απατσίδη.


Πληροφορίες:
Μουσείο Σχολικής Ιστορίας Νεάπολης-Συκεών
Γρηγορίου Λαμπράκη 42, Συκιές
Τηλ. επικοινωνίας: 2313 313125, 126, 127

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο για το άρθρο

1ος Μαραθώνιος Γαλάτιστας1ος Μαραθώνιος Γαλάτιστας

Σκοπός η στήριξη του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία "Η Αγάπη"


Βίκος Street Relays: Η Θεσσαλονίκη έτρεξε για τον ΠόντοΒίκος Street Relays: Η Θεσσαλονίκη έτρεξε για τον Πόντο

Φόρος τιμής στα θύματα της γενοκτονίας


Θερινό Εργαστήρι Θεάτρου και Τεχνών για παιδιά 5 – 10 ετώνΘερινό Εργαστήρι Θεάτρου και Τεχνών για παιδιά 5 – 10 ετών

Ξεκίνησαν οι εγγραφές στον "Κύκλο της Μελπομένης"


Την Κυριακή η Θεσσαλονίκη τρέχει για τον ΠόντοΤην Κυριακή η Θεσσαλονίκη τρέχει για τον Πόντο

Στα Βίκος Street Relays


Σεμινάριο: ΕκλείψειςΣεμινάριο: Εκλείψεις

Στον Όμιλο Φίλων Αστρονομίας


2η Αυτόνομη Κατάδυση για άτομα με κινητική αναπηρία στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Συκεών2η Αυτόνομη Κατάδυση για άτομα με κινητική αναπηρία στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Συκεών

Σάββατο 18 Μαΐου 2019


Jobday στο δήμο Νεάπολης-Συκεών με ειδικές εισηγήσεις και σεμινάρια για άνεργουςJobday στο δήμο Νεάπολης-Συκεών με ειδικές εισηγήσεις και σεμινάρια για άνεργους

Απευθύνεται σε νέους και νέες 18-24 χρονών


Ημέρα Γνωριμίας από το Γαλλικό Σχολείο ΘεσσαλονίκηςΗμέρα Γνωριμίας από το Γαλλικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

Πέμπτη 23 Μαΐου 2019


Έκθεση παιδικών έργων: Όλα τα παιδιά έχουμε δικαιώματαΈκθεση παιδικών έργων: Όλα τα παιδιά έχουμε δικαιώματα

Από την Έδρα UNESCO και το Παιδικό Κέντρο του ΑΠΘ


Λήγει η διορία για την ηλεκτρονική συμμετοχή στα Βίκος Street RelaysΛήγει η διορία για την ηλεκτρονική συμμετοχή στα Βίκος Street Relays

Πληροφορίες για εγγραφέςgoTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΡΟΗ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ
Σεμινάριο: Big BangΣεμινάριο: Big Bang
«ΑΠΘ την Κυριακή» & «Φοιτητική Εβδομάδα»«ΑΠΘ την Κυριακή» & «Φοιτητική Εβδομάδα»
Jobday στο δήμο Νεάπολης-Συκεών με ειδικές εισηγήσεις και σεμινάρια για άνεργουςJobday στο δήμο Νεάπολης-Συκεών με ειδικές εισηγήσεις και σεμινάρια για άνεργους
Ημέρα τιμής και μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του ΠόντουΗμέρα τιμής και μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου
Τα παιδιά τιμούν τη Γιορτή της ΜητέραςΤα παιδιά τιμούν τη Γιορτή της Μητέρας
Ημέρα Γνωριμίας από το Γαλλικό Σχολείο ΘεσσαλονίκηςΗμέρα Γνωριμίας από το Γαλλικό Σχολείο Θεσσαλονίκης
Θερινό Εργαστήρι Θεάτρου και Τεχνών για παιδιά 5 – 10 ετώνΘερινό Εργαστήρι Θεάτρου και Τεχνών για παιδιά 5 – 10 ετών
Τα μυστικά του κρασιού και της μπίραςΤα μυστικά του κρασιού και της μπίρας
Νεότερα σχολιασμένα:
Σε