Top
follow
facebooktwiter
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΑΤΖΕΝΤΑ
/Κοινωνικά/
14-3-2019

Ανοίγουν οι πόρτες του Μουσείου Σχολικής Ιστορίας στο δήμο Νεάπολης-Συκεών

Σπάνιες συλλογές και πάνω από 1.500 εκθέματα, ακόμα και από το… 1860!

Ανοίγουν οι πόρτες του Μουσείου Σχολικής Ιστορίας στο δήμο Νεάπολης-Συκεών
fontsize
Εχει λήξει στις: Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019

Εμπλουτισμένο με παλαιά εποπτικά όργανα, έπιπλα, θρανία, πίνακες, βιβλία και σπάνια πετρώματα, το Μουσείο Σχολικής Ιστορίας του δήμου Νεάπολης-Συκεών, που εμπνεύστηκε και επιμελήθηκε ο ιστορικός, συγγραφέας και ερευνητής Κώστας Νίγδελης, ανοίγει τις πόρτες του την ερχόμενη Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019, στις 11 το πρωί, στην οδό Γρηγορίου Λαμπράκη 42 στις Συκιές.

To Mουσείο αξιοποιεί μία από τις καλύτερες συλλογές σχολικών βιβλίων (Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου) από το 1802 και σχολικού υλικού τα οποία χρονικά καλύπτουν διάστημα περίπου τριών αιώνων! Πολλές από τις εκδόσεις αυτές είναι σπάνιες και δυσεύρετες, πολλά βιβλία δεν υπάρχουν στις επίσημες βιβλιογραφίες και στις μεγάλες Βιβλιοθήκες, ενώ οι συλλογές θα εμπλουτίζονται συνέχεια με δωρεές και αγορές υλικού.

Οι κατηγορίες τις οποίες καλύπτει η συλλογή γενικά μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε: αναγνωστικά Δημοτικού Σχολείου και Γυμνασίου, χρηστομάθειες, σχολικά βιβλία για όλες τις τάξεις και για όλα τα μαθήματα (αρχαία, λατινικά, μαθηματικά, φυσική, χημεία, φυσική ιστορία, ιστορία, θρησκευτικά, φυτολογία, ζωολογία, πατριδογνωσία, μουσική, ιχνογραφία, καλλιγραφία, ξένων γλωσσών, κ.λπ.), εποπτικά μέσα διδασκαλίας, επαγγέλματα, σχολικούς χάρτες.
Εκτός από τα σχολικά εγχειρίδια, το Μουσείο διαθέτει και πλούσιο υλικό σχετικό με τη σχολική πράξη και ζωή. Έχει να παρουσιάσει ακόμα, παιδικά βιβλία (ελληνικά και ξένα), τετράδια, αρχεία σχολείων, ελέγχους, βαθμολόγια, εποπτικό υλικό, χάρτες, παιδικά περιοδικά και κόμικς όπως Μικρό Ήρωα, Μπλεκ, Μικρό Σερίφη, κ.ά.

1.500 εκθέματα ξυπνούν τις μνήμες

Στο Μουσείο Σχολικής Ιστορίας του δήμου έχουν συγκεντρωθεί περισσότερα από 1.500 εκθέματα, πολλά από τα οποία είναι από το… 1860, που ξυπνάνε μνήμες, νοσταλγία και συγκίνηση από τα σχολικά χρόνια.
Οι μεγαλύτεροι θα ανασύρουν στη μνήμη τους σχολικές αναμνήσεις βλέποντας τα παλιά σχολικά βιβλία και θα θυμηθούν τα σχολικά τους χρόνια καθισμένοι στα παλιά ξύλινα θρανία, γράφοντας στις πλάκες με τους κονδυλοφόρους.

Οι μικρότεροι θα ξεναγηθούν ευχάριστα και βιωματικά, παίρνοντας μέρος στα ποικίλα εκπαιδευτικά του προγράμματα μαθαίνοντας την ιστορία του παλιού σχολείου και των παλιών σχολικών βιβλίων αλλά και για το περιβάλλον, την Τέχνη, τη Λογοτεχνία, το Θέατρο, την Παράδοση και τον Πολιτισμό.
Παράλληλα, με την επίσκεψή του στο Μουσείο ο επισκέπτης θα απολαμβάνει μια ξεχωριστή εμπειρία, καθώς, κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, θα γνωρίζει όχι μόνο την ιστορία της ελληνικής εκπαίδευσης και των σχολικών βιβλίων αλλά θα ακούει και την ιστορία της ομορφότερης περιοχής ίσως της Θεσσαλονίκης, της Άνω Πόλης και των Κάστρων.

Τα εγκαίνια του νέου Μουσείου Σχολικής Ιστορίας του δήμου Νεάπολης-Συκεών θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019 στις 11 το πρωί από τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη, παρουσία του προέδρου της ΚΕΥΝΣ Δημήτρη Απατσίδη.


Πληροφορίες:
Μουσείο Σχολικής Ιστορίας Νεάπολης-Συκεών
Γρηγορίου Λαμπράκη 42, Συκιές
Τηλ. επικοινωνίας: 2313 313125, 126, 127
Στην ίδια κατηγορία..
Διαμαρτυρία ενάντια στη ρύπανση που προκαλούν τα ΕΛΠΕΔιαμαρτυρία ενάντια στη ρύπανση που προκαλούν τα ΕΛΠΕ

Αγωνιστική κινητοποίηση των κατοίκων της Δυτικής Θεσσαλονίκης


Πρωινά Κυριακής στο Παιδικό Μουσείο ΘεσσαλονίκηςΠρωινά Κυριακής στο Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Για παιδιά ηλικίας 4 έως 12 ετών


Σελήνη - Σεμινάριο από τον Όμιλο Φίλων ΑστρονομίαςΣελήνη - Σεμινάριο από τον Όμιλο Φίλων Αστρονομίας

Σάββατο 19 Οκτωβρίου


ΑΠΘ: Πρωτοβουλία Ανοιχτής Μάθησης για πρόσφυγεςΑΠΘ: Πρωτοβουλία Ανοιχτής Μάθησης για πρόσφυγες

Από το Τμήμα Δημοσιογραφίας & Μέσων Επικοινωνίας του ιδρύματος


Η Δ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης καλεί σε κινητοποίησηΗ Δ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης καλεί σε κινητοποίηση

Την Πέμπτη 17 Οκτώβρη στο Άγαλμα Βενιζέλου


Επίσημος εορτασμός της 26ης Οκτωβρίου στο ΑΠΘ παρουσία του Προέδρου της ΔημοκρατίαςΕπίσημος εορτασμός της 26ης Οκτωβρίου στο ΑΠΘ παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας

Στην Αίθουσα Τελετών του ιδρύματος


Εκδήλωση  με θέμα τη θρησκευτική εκπαίδευσηΕκδήλωση με θέμα τη θρησκευτική εκπαίδευση

Από πανεπιστημιακούς ιδρυμάτων της Θεσαλονίκης


Δωρεάν εξέταση ελέγχου για οστεοπόρωση στο Δήμο ΚαλαμαριάςΔωρεάν εξέταση ελέγχου για οστεοπόρωση στο Δήμο Καλαμαριάς

Σε ασφαλισμένους και ανασφάλιστους κατοίκους της Καλαμαριάς


«Γιατί πολεμάνε το παιδί μου;»: Ο πατέρας του μικρού Παναγιώτη - Ραφαήλ ξεσπάει«Γιατί πολεμάνε το παιδί μου;»: Ο πατέρας του μικρού Παναγιώτη - Ραφαήλ ξεσπάει

Μετά τη συνάντηση με τον Κικίλια


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας φοιτητών έξω από τα γραφεία του ΟΑΣΘΣυγκέντρωση διαμαρτυρίας φοιτητών έξω από τα γραφεία του ΟΑΣΘ

Σήμερα ΤετάρτηgoTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ
Νεότερα σχολιασμένα:
Επιθέσεις