Top
Κοινωνικά
26-4-2019

Η αγωνία του ΑΠΘ για το μέλλον της Ανώτατης Εκπαίδευσης

Συνέντευξη Τύπου

Η αγωνία του ΑΠΘ για το μέλλον της Ανώτατης Εκπαίδευσης
fontsize

Τα μεγάλα προβλήματα που αναμένεται να δημιουργηθούν με την ψήφιση του νέου νόμου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση «Συνέργειες Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, πειραματικά σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις» ανέλυσαν σε έκτακτη Συνέντευξη Τύπου στις 24 Απριλίου 2019 ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας, ο Αντιπρύτανης Ανθρώπινων Πόρων, Καθηγητής Γεώργιος Δέλλιος, και οι Κοσμήτορες της Πολυτεχνικής Σχολής, Καθηγητής Κωνσταντίνος Κατσιφαράκης, της Νομικής Σχολής, Καθηγήτρια Ελισάβετ Συμεωνίδου – Καστανίδου, της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Καθηγητής Δημήτριος Κωβαίος, της Σχολής Επιστημών Υγείας, Καθηγητής Θεόδωρος Δαρδαβέσης, και της Φιλοσοφικής Σχολής, Καθηγητής Δημήτριος Μαυροσκούφης.

Την έντονη ανησυχία του εξέφρασε ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας, για τις επιπτώσεις που θα έχει στη λειτουργία του Αριστοτελείου ο νέος νόμος για την Παιδεία, που ψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή. Πιο συγκεκριμένα, ο Πρύτανης του ΑΠΘ εξήγησε ότι ο νέος νόμος αποτελεί μία στρατηγική ήττα της αριστείας και του αυτοδιοίκητου του ελληνικού Πανεπιστημίου. Στην ουσία το πολυνομοσχέδιο πανεπιστημιοποιεί με συνοπτικές διαδικασίες δεκάδες τμήματα της χώρας, καθώς καταργεί την τεχνική εκπαίδευση.


Εξέφρασε ωστόσο τη μεγάλη του αγωνία για τις μετεγγραφές. «Αν δεν αλλάξει το σύστημα των μετεγγραφών, το ΑΠΘ από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά θα πλημμυρίσει φοιτητές. Η κατάσταση δεν θα είναι διαχειρίσιμη. Δεν μπορεί να εισάγονται 150 φοιτητές σε μία Σχολή περιφερειακού Πανεπιστημίου και οι 120 να φεύγουν με μετεγγραφή στη Θεσσαλονίκη ή την Αθήνα», υπογράμμισε ο Πρύτανης του ΑΠΘ. Μάλιστα, ζήτησε να αλλάξει το σύστημα μετεγγραφών «έτσι ώστε να μπορούμε να δεχόμαστε ένα λογικό ποσοστό 5 έως 10 %, επί των εισακτέων όπως ήταν τα παλαιότερα χρόνια».

Η Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Καθηγήτρια Ελισάβετ Συμεωνίδου – Καστανίδου, εξέφρασε τη λύπη της για την πιθανή λειτουργία μιας νέας Νομικής Σχολής στην Πάτρα χωρίς τις απαιτούμενες προδιαγραφές ποιότητας. «Κάθε νέο τμήμα που δημιουργείται στο Πανεπιστήμιο Πατρών έχει 8 θέσεις διδακτικού προσωπικού. Δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει μία Νομική Σχολή με 8 θέσεις, όταν η Νομική του ΑΠΘ έχει 80 μέλη ΔΕΠ και η Νομική του ΕΚΠΑ περισσότερα», πρόσθεσε με έμφαση.

Ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής, Καθηγητής Κωνσταντίνος Κατσιφαράκης, αναφέρθηκε στα 20 νέα τμήματα που δημιουργούνται στον χώρο των Πολυτεχνικών Σχολών: 8 στο Διεθνές Πανεπιστήμιο, 2 στο Δυτικής Μακεδονίας, 6 στο νέο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο στην Κρήτη και 4 στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. «Αυτά τα νέα τμήματα είναι σε κορεσμένες ειδικότητες και δημιουργούν μία πίεση στα υπάρχοντα Πανεπιστήμια, που είναι υποστελεχωμένα. Δεν δημιουργείται, για παράδειγμα, Τμήμα Βιοϊατρικής Μηχανικής που δεν υπάρχει στην Ελλάδα και το έχει ζητήσει το Αριστοτέλειο», εξήγησε.

Στη συνέχεια, ο Κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Καθηγητής Δημήτριος Κωβαίος, στάθηκε στις δυσμενείς συνέπειες που θα έχει για την ελληνική κοινωνία η δημιουργία τόσων νέων σχολών στον χώρο των γεωτεχνικών επιστημών, καθώς ήδη το επάγγελμα των γεωτεχνικών μαστίζεται από ανεργία. Όπως είπε, «ιδρύονται 14 νέα τμήματα. Οι περίπου 6.000 επιπλέον πτυχιούχοι που θα προκύπτουν ετησίως επιβαρύνουν την υφιστάμενη κατάσταση. Συνεπώς, οι όποιες ανησυχίες αφορούν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας».

Για απουσία μελέτης σκοπιμότητας και οικονομοτεχνικής μελέτης στη δημιουργία των νέων τμημάτων, τα οποία έχοντας τον γενικότερο τίτλο Τμήματα Δημόσιας Υγείας δεν κατοχυρώνουν τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων έκανε λόγο ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας, Καθηγητής Θεόδωρος Δαρδαβέσης. Επιπλέον, εστίασε και στη σοβαρή υποστελέχωση της Ιατρικής που επιδρά όχι μόνο στην υγειονομική εκπαίδευση, αλλά και στην άσκηση της Ιατρικής. «Είναι πολύ σημαντικό για τη λειτουργία εν γένει της υγείας να υπάρξει κάλυψη των κενών».

Από την πλευρά του, ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής, Καθηγητής Δημήτριος Μαυροσκούφης, εξέφρασε την αγωνία του για το ΑΠΘ και για την ποιότητα σπουδών κι έσπευσε να πει πως η 23η Απριλίου θα μείνει στην Ιστορία ως η ημέρα που καταργήθηκε πλέον η Τεχνολογική Εκπαίδευση στην Ελλάδα. «Πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο», κατέληξε.

Τέλος, ο Αντιπρύτανης Ανθρώπινων Πόρων, Καθηγητής Γεώργιος Δέλλιος, εξήγησε ότι με τον νέο νόμο φαίνεται πως θα δημιουργηθεί μεγάλη ανεργία, ενώ αντίστοιχα θα λείπει εργασιακό δυναμικό από θέσεις τεχνολογικής εκπαίδευσης. «Αυτό ακριβώς σε επίπεδο χώρας αποτελεί κι έναν λόγο που μας γεννά θλίψη», κατέληξε.

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο για το άρθροΠερίπατος στη χαμένη γειτονιά των εξοχών της ΘεσσαλονίκηςΠερίπατος στη χαμένη γειτονιά των εξοχών της Θεσσαλονίκης

Το Σάββατο 25 Μαΐου 2019


Workshop σωματικού θεάτρου με την ομάδα Art VouveauWorkshop σωματικού θεάτρου με την ομάδα Art Vouveau

Από τον Κήπο


«Υψηλάντης: από τα Ύψαλα της Τραπεζούντας στην αιωνιότητα»«Υψηλάντης: από τα Ύψαλα της Τραπεζούντας στην αιωνιότητα»

Ημερίδα από το Πολιτιστικό Κέντρο «Ρίζες»


Ο κόσμος μέσα από τα μάτια των παιδιώνΟ κόσμος μέσα από τα μάτια των παιδιών

Δράση από την Αρωγή Θεσσαλονίκης


1ος Μαραθώνιος Γαλάτιστας1ος Μαραθώνιος Γαλάτιστας

Σκοπός η στήριξη του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία "Η Αγάπη"


Βίκος Street Relays: Η Θεσσαλονίκη έτρεξε για τον ΠόντοΒίκος Street Relays: Η Θεσσαλονίκη έτρεξε για τον Πόντο

Φόρος τιμής στα θύματα της γενοκτονίας


Θερινό Εργαστήρι Θεάτρου και Τεχνών για παιδιά 5 – 10 ετώνΘερινό Εργαστήρι Θεάτρου και Τεχνών για παιδιά 5 – 10 ετών

Ξεκίνησαν οι εγγραφές στον "Κύκλο της Μελπομένης"


Την Κυριακή η Θεσσαλονίκη τρέχει για τον ΠόντοΤην Κυριακή η Θεσσαλονίκη τρέχει για τον Πόντο

Στα Βίκος Street Relays


Σεμινάριο: ΕκλείψειςΣεμινάριο: Εκλείψεις

Στον Όμιλο Φίλων Αστρονομίας


2η Αυτόνομη Κατάδυση για άτομα με κινητική αναπηρία στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Συκεών2η Αυτόνομη Κατάδυση για άτομα με κινητική αναπηρία στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Συκεών

Σάββατο 18 Μαΐου 2019goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΡΟΗ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ
Jobday στο δήμο Νεάπολης-Συκεών με ειδικές εισηγήσεις και σεμινάρια για άνεργουςJobday στο δήμο Νεάπολης-Συκεών με ειδικές εισηγήσεις και σεμινάρια για άνεργους
«ΑΠΘ την Κυριακή» & «Φοιτητική Εβδομάδα»«ΑΠΘ την Κυριακή» & «Φοιτητική Εβδομάδα»
Θερινό Εργαστήρι Θεάτρου και Τεχνών για παιδιά 5 – 10 ετώνΘερινό Εργαστήρι Θεάτρου και Τεχνών για παιδιά 5 – 10 ετών
Ημέρα Γνωριμίας από το Γαλλικό Σχολείο ΘεσσαλονίκηςΗμέρα Γνωριμίας από το Γαλλικό Σχολείο Θεσσαλονίκης
Τα παιδιά τιμούν τη Γιορτή της ΜητέραςΤα παιδιά τιμούν τη Γιορτή της Μητέρας
Ημέρα τιμής και μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του ΠόντουΗμέρα τιμής και μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου
Βίκος Street Relays: Η Θεσσαλονίκη έτρεξε για τον ΠόντοΒίκος Street Relays: Η Θεσσαλονίκη έτρεξε για τον Πόντο
Την Κυριακή η Θεσσαλονίκη τρέχει για τον ΠόντοΤην Κυριακή η Θεσσαλονίκη τρέχει για τον Πόντο
Νεότερα σχολιασμένα:
Σε