Top
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΑΤΖΕΝΤΑ
Κοινωνικά
26-4-2019

Η αγωνία του ΑΠΘ για το μέλλον της Ανώτατης Εκπαίδευσης

Συνέντευξη Τύπου

Η αγωνία του ΑΠΘ για το μέλλον της Ανώτατης Εκπαίδευσης
fontsize

Τα μεγάλα προβλήματα που αναμένεται να δημιουργηθούν με την ψήφιση του νέου νόμου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση «Συνέργειες Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, πειραματικά σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις» ανέλυσαν σε έκτακτη Συνέντευξη Τύπου στις 24 Απριλίου 2019 ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας, ο Αντιπρύτανης Ανθρώπινων Πόρων, Καθηγητής Γεώργιος Δέλλιος, και οι Κοσμήτορες της Πολυτεχνικής Σχολής, Καθηγητής Κωνσταντίνος Κατσιφαράκης, της Νομικής Σχολής, Καθηγήτρια Ελισάβετ Συμεωνίδου – Καστανίδου, της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Καθηγητής Δημήτριος Κωβαίος, της Σχολής Επιστημών Υγείας, Καθηγητής Θεόδωρος Δαρδαβέσης, και της Φιλοσοφικής Σχολής, Καθηγητής Δημήτριος Μαυροσκούφης.

Την έντονη ανησυχία του εξέφρασε ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας, για τις επιπτώσεις που θα έχει στη λειτουργία του Αριστοτελείου ο νέος νόμος για την Παιδεία, που ψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή. Πιο συγκεκριμένα, ο Πρύτανης του ΑΠΘ εξήγησε ότι ο νέος νόμος αποτελεί μία στρατηγική ήττα της αριστείας και του αυτοδιοίκητου του ελληνικού Πανεπιστημίου. Στην ουσία το πολυνομοσχέδιο πανεπιστημιοποιεί με συνοπτικές διαδικασίες δεκάδες τμήματα της χώρας, καθώς καταργεί την τεχνική εκπαίδευση.


Εξέφρασε ωστόσο τη μεγάλη του αγωνία για τις μετεγγραφές. «Αν δεν αλλάξει το σύστημα των μετεγγραφών, το ΑΠΘ από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά θα πλημμυρίσει φοιτητές. Η κατάσταση δεν θα είναι διαχειρίσιμη. Δεν μπορεί να εισάγονται 150 φοιτητές σε μία Σχολή περιφερειακού Πανεπιστημίου και οι 120 να φεύγουν με μετεγγραφή στη Θεσσαλονίκη ή την Αθήνα», υπογράμμισε ο Πρύτανης του ΑΠΘ. Μάλιστα, ζήτησε να αλλάξει το σύστημα μετεγγραφών «έτσι ώστε να μπορούμε να δεχόμαστε ένα λογικό ποσοστό 5 έως 10 %, επί των εισακτέων όπως ήταν τα παλαιότερα χρόνια».

Η Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Καθηγήτρια Ελισάβετ Συμεωνίδου – Καστανίδου, εξέφρασε τη λύπη της για την πιθανή λειτουργία μιας νέας Νομικής Σχολής στην Πάτρα χωρίς τις απαιτούμενες προδιαγραφές ποιότητας. «Κάθε νέο τμήμα που δημιουργείται στο Πανεπιστήμιο Πατρών έχει 8 θέσεις διδακτικού προσωπικού. Δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει μία Νομική Σχολή με 8 θέσεις, όταν η Νομική του ΑΠΘ έχει 80 μέλη ΔΕΠ και η Νομική του ΕΚΠΑ περισσότερα», πρόσθεσε με έμφαση.

Ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής, Καθηγητής Κωνσταντίνος Κατσιφαράκης, αναφέρθηκε στα 20 νέα τμήματα που δημιουργούνται στον χώρο των Πολυτεχνικών Σχολών: 8 στο Διεθνές Πανεπιστήμιο, 2 στο Δυτικής Μακεδονίας, 6 στο νέο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο στην Κρήτη και 4 στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. «Αυτά τα νέα τμήματα είναι σε κορεσμένες ειδικότητες και δημιουργούν μία πίεση στα υπάρχοντα Πανεπιστήμια, που είναι υποστελεχωμένα. Δεν δημιουργείται, για παράδειγμα, Τμήμα Βιοϊατρικής Μηχανικής που δεν υπάρχει στην Ελλάδα και το έχει ζητήσει το Αριστοτέλειο», εξήγησε.

Στη συνέχεια, ο Κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Καθηγητής Δημήτριος Κωβαίος, στάθηκε στις δυσμενείς συνέπειες που θα έχει για την ελληνική κοινωνία η δημιουργία τόσων νέων σχολών στον χώρο των γεωτεχνικών επιστημών, καθώς ήδη το επάγγελμα των γεωτεχνικών μαστίζεται από ανεργία. Όπως είπε, «ιδρύονται 14 νέα τμήματα. Οι περίπου 6.000 επιπλέον πτυχιούχοι που θα προκύπτουν ετησίως επιβαρύνουν την υφιστάμενη κατάσταση. Συνεπώς, οι όποιες ανησυχίες αφορούν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας».

Για απουσία μελέτης σκοπιμότητας και οικονομοτεχνικής μελέτης στη δημιουργία των νέων τμημάτων, τα οποία έχοντας τον γενικότερο τίτλο Τμήματα Δημόσιας Υγείας δεν κατοχυρώνουν τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων έκανε λόγο ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας, Καθηγητής Θεόδωρος Δαρδαβέσης. Επιπλέον, εστίασε και στη σοβαρή υποστελέχωση της Ιατρικής που επιδρά όχι μόνο στην υγειονομική εκπαίδευση, αλλά και στην άσκηση της Ιατρικής. «Είναι πολύ σημαντικό για τη λειτουργία εν γένει της υγείας να υπάρξει κάλυψη των κενών».

Από την πλευρά του, ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής, Καθηγητής Δημήτριος Μαυροσκούφης, εξέφρασε την αγωνία του για το ΑΠΘ και για την ποιότητα σπουδών κι έσπευσε να πει πως η 23η Απριλίου θα μείνει στην Ιστορία ως η ημέρα που καταργήθηκε πλέον η Τεχνολογική Εκπαίδευση στην Ελλάδα. «Πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο», κατέληξε.

Τέλος, ο Αντιπρύτανης Ανθρώπινων Πόρων, Καθηγητής Γεώργιος Δέλλιος, εξήγησε ότι με τον νέο νόμο φαίνεται πως θα δημιουργηθεί μεγάλη ανεργία, ενώ αντίστοιχα θα λείπει εργασιακό δυναμικό από θέσεις τεχνολογικής εκπαίδευσης. «Αυτό ακριβώς σε επίπεδο χώρας αποτελεί κι έναν λόγο που μας γεννά θλίψη», κατέληξε.

Στην ίδια κατηγορία..
Vegan Chalking Night - μηνύματα ειρήνης, αγάπης και συμπόνοιαςVegan Chalking Night - μηνύματα ειρήνης, αγάπης και συμπόνοιας

Αρπάξτε μία κιμωλία και δοκιμάστε..


Αλ. Μπένος: Το ΑΠΘ έγινε ρεζίλι τιμώντας τον ΆνθιμοΑλ. Μπένος: Το ΑΠΘ έγινε ρεζίλι τιμώντας τον Άνθιμο

Συνέντευξη στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης 91,4


Διασωστικό Ναυαγοσωστικό Σεμινάριο στον Ποταμό της ΕπανομήςΔιασωστικό Ναυαγοσωστικό Σεμινάριο στον Ποταμό της Επανομής

Από τον Ο.Φ.Κ.Α.Θ.


Καλοκαιρινή εκστρατεία ανάγνωσης από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη ΘέρμηςΚαλοκαιρινή εκστρατεία ανάγνωσης από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Θέρμης

Καινοτόμες δράσεις και βιωματικά εργαστήρια


Φόρος τιμής για τα θύματα των Ναζί στο 75ο Μνημόσυνο Εκτελεσθέντων ΑσβεστοχωρίουΦόρος τιμής για τα θύματα των Ναζί στο 75ο Μνημόσυνο Εκτελεσθέντων Ασβεστοχωρίου

Την Κυριακή 21 Ιουλίου


Δράσεις στην Πρότυπη Σχολική ΒιβλιοθήκηΔράσεις στην Πρότυπη Σχολική Βιβλιοθήκη

Καλοκαιρινή Εκστρατεία Δημιουργικότητας και Ανάγνωσης 2019


Ενημερωτική εκδήλωση  για τις Δασικές πυρκαγιέςΕνημερωτική εκδήλωση για τις Δασικές πυρκαγιές

Την Τρίτη 23 Ιουλίου


Υπογραφές κατά της απόφασης του ΑΠΘ να κάνει Επίτιμο τον ΑνθιμοΥπογραφές κατά της απόφασης του ΑΠΘ να κάνει Επίτιμο τον Ανθιμο

Μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας


Δράσεις στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Σ. ΣταθμούΔράσεις στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Σ. Σταθμού

Καλοκαιρινή Εκστρατεία Δημιουργικότητας και Ανάγνωσης 2019


Ιατρικός Σύλλογος: Η ανάπτυξη του ΑΠΘ είναι ανάπτυξη όλης της πόληςΙατρικός Σύλλογος: Η ανάπτυξη του ΑΠΘ είναι ανάπτυξη όλης της πόλης

Αγαστή η συνεργασία του Ιατρικού Συλλόγου με το ΑΠΘgoTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΡΟΗ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ
Υπογραφές κατά της απόφασης του ΑΠΘ να κάνει Επίτιμο τον Ανθιμο

Υπογραφές κατά της απόφασης του ΑΠΘ να κάνει Επίτιμο τον Ανθιμο

Η Θεσσαλονίκη που είδε «φως» επί ΣΥΡΙΖΑ

Η Θεσσαλονίκη που είδε «φως» επί ΣΥΡΙΖΑ

13η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων

13η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων

Αλ. Μπένος: Το ΑΠΘ έγινε ρεζίλι τιμώντας τον Άνθιμο

Αλ. Μπένος: Το ΑΠΘ έγινε ρεζίλι τιμώντας τον Άνθιμο

Θέρμη: Αναβάλλεται το  “ραντεβού στη θάλασσα”  της Τετάρτης 17 Ιουλίου

Θέρμη: Αναβάλλεται το “ραντεβού στη θάλασσα” της Τετάρτης 17 Ιουλίου

Διήμερες θρησκευτικές – εορταστικές εκδηλώσεις στο Κάτω Σχολάρι

Διήμερες θρησκευτικές – εορταστικές εκδηλώσεις στο Κάτω Σχολάρι

Φόρος τιμής για τα θύματα των Ναζί στο 75ο Μνημόσυνο Εκτελεσθέντων Ασβεστοχωρίου

Φόρος τιμής για τα θύματα των Ναζί στο 75ο Μνημόσυνο Εκτελεσθέντων Ασβεστοχωρίου

Δήμος Κορδελιού - Ευόσμου: Κάλεσμα σε διαγωνισμό Ποίησης και Φωτογραφίας

Δήμος Κορδελιού - Ευόσμου: Κάλεσμα σε διαγωνισμό Ποίησης και Φωτογραφίας

Νεότερα σχολιασμένα:
Ανακοίνωση