Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
Γιορτάζουν σήμερα: Αντώνιος Αντωνία Θεοδόσιος
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
14-6-2019

Γιορτή αποφοίτησης Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας με θεατρική παράσταση από μετανάστες

Στο δήμο Νεάπολης-Συκεών

Γιορτή αποφοίτησης Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας με θεατρική παράσταση από  μετανάστες
fontsize
Εχει λήξει στις: Τρίτη 18 Ιουνίου 2019

Με μια θεατρική παράσταση, στην οποία πρωταγωνιστούν οι ίδιοι οι μαθητές, ολοκληρώνεται το εκπαιδευτικό έτος του Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας που λειτουργεί για μετανάστες στο δήμο Νεάπολης-Συκεών εδώ και δέκα χρόνια.

Πρόκειται για την πραγματοποίηση της γιορτής αποφοίτησης που θα κορυφωθεί με θέατρο, με τη θεατρική ομάδα του Σχολείου να ανεβάζει το έργο του Μολιέρου «Κατά φαντασία ασθενής», σε σκηνοθεσία της Ρούλας Αγγελίδου. Η εκδήλωση, κατά την οποία θα απονεμηθούν βεβαιώσεις αποφοίτησης στους μετανάστες που παρακολούθησαν μαθήματα ελληνικής γλώσσας την περίοδο 2018-2019, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη, 18 Ιουνίου 2019, στις 8 μ.μ., στο θέατρο «ΘΕΣΠΙΣ» στη Νεάπολη (Λαγκαδά 120 & Νυμφαίου).

Στο Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας πάνω από εκατό μετανάστες-μαθητές (Αλβανία, Αρμενία, Αυστρία, Αφγανιστάν, Βουλγαρία, Γαλλία, Γεωργία, Εσθονία, Ιράκ, Ισραήλ, Μολδαβία, Νιγηρία, Ουκρανία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Σλοβακία, Συρία, Τουρκία) διδάσκονται δωρεάν την ελληνική γλώσσα για να πάρουν στη συνέχεια τα προβλεπόμενα πιστοποιητικά εκμάθησής της, εφόσον ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Την εκπαιδευτική περίοδο που ολοκληρώθηκε, η προσέλευση των νέων μεταναστών για άλλη μία χρονιά καταγράφηκε μεγάλη, και μάλιστα συμμετέχοντας στη διδασκαλία με ενθουσιασμό.
Το Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας υλοποιείται από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Νεάπολης-Συκεών υπό την ευθύνη της αναπλ. προϊσταμένης του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Μάρως Βασσάρα, σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση Υπηρεσιών (ΚΕΥΝΣ). Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που λειτουργεί από το 2009 και προσφέρει για δέκατη χρονιά την ευκαιρία στους ξενόγλωσσους κατοίκους του δήμου να διδαχθούν την ελληνική γλώσσα με δωρεάν μαθήματα ελληνικών, με στόχο την ομαλή και ισότιμη ένταξή τους στην κοινωνία και τη διευκόλυνση της καθημερινότητάς τους.

Παράλληλες δράσεις

Επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος είναι η κ. Σούλα Μητακίδου, καθηγήτρια της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ. Η διδασκαλία πραγματοποιείται στη Δ.Ε. Συκεών (2ο Δημοτικό Συκεών) και την Δ.Ε. Νεάπολης (δημοτικό κατάστημα) καλύπτοντας 120 δίωρα ανά επίπεδο, με εκπαιδευτικούς τη Μάρθα Γαλατοπούλου και Δέσποινα Κακατσάκη.

Το πρόγραμμα εκμάθησης έχει και επιμορφωτικό χαρακτήρα καθώς παράλληλα με τα μαθήματα πραγματοποιούνται δράσεις όπως επισκέψεις σε μουσεία, περιοδικές εκθέσεις και διοργανώσεις (open house, παρακολούθηση ταινιών μέσω των Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Ντοκιμαντέρ, παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων). Παράλληλα, το Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας συμμετέχει σε εκδηλώσεις, όπως η Γιορτή Πολυγλωσσίας, ενώ διοργάνωσε και την έκθεση «50 αντικείμενα μιλούν», η οποία περιελάμβανε αγαπημένα αντικείμενα που έφεραν οι μαθητές από τις πατρίδες τους, συνοδευόμενα με δικά τους κείμενα.
Τέλος, οι μαθητές του Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας έχουν δημιουργήσει, με τη συνεργασία του Θεατρικού Εργαστηρίου «Θέσπις», μια θεατρική ομάδα που αισίως φέτος κλείνει τα τέσσερα χρόνια ύπαρξής της, έχει ανεβάσει τρεις παραστάσεις και ετοιμάζει την τέταρτη. Τα τελευταία δύο χρόνια, δε, οι μαθητές του Σχολείου έχουν έρθει σε επαφή με μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων του δήμου Νεάπολης-Συκεών προωθώντας την πολυπολιτισμικότητα με παρουσιάσεις των χωρών, των γλωσσών και της κουλτούρας τους.
 
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Προγράμματα αυτοάμυνας στη ΧΑΝΘ
Προγράμματα αυτοάμυνας στη ΧΑΝΘ

Το πρώτο μάθημα δωρεάν

17-1-2020

Ημερίδα: «Πώς ... και ποια ψυχολογικά όρια θέτουμε στα παιδιά»
Ημερίδα: «Πώς ... και ποια ψυχολογικά όρια θέτουμε στα παιδιά»

Στο Πρότυπο Παιδικό Κέντρο Νηπιακός Κήπος

17-1-2020

Αναστενάρια Λαγκαδά
Αναστενάρια Λαγκαδά

Ένα από τα πιο γνωστά έθιμα

14-1-2020

Black Weekends από τους ξενοδόχους της Θεσσαλονίκης
Black Weekends από τους ξενοδόχους της Θεσσαλονίκης

Προσφορές σε διαμονή και άλλες υπηρεσίες

14-1-2020

Το πρώτο ανοιχτό μάθημα Κινέζικων στο Ινστιτούτο Κομφούκιος του ΑΠΘ
Το πρώτο ανοιχτό μάθημα Κινέζικων στο Ινστιτούτο Κομφούκιος του ΑΠΘ

Μαθήματα σε επίπεδο αρχαρίων από τον Φεβρουάριο

14-1-2020

Διαγωνισμός φωτογραφίας για μαθητές και μαθήτριες γυμνασίου και λυκείου
Διαγωνισμός φωτογραφίας για μαθητές και μαθήτριες γυμνασίου και λυκείου

Το μέλλον που θέλω- Βιώσιμη διαχείριση πόρων

14-1-2020

Κοπτική - Ραπτική στο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης της Χ.Α.Ν.Θ.
Κοπτική - Ραπτική στο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης της Χ.Α.Ν.Θ.

Νέος κύκλος μαθημάτων από το Σάββατο 18 Ιανουαρίου

13-1-2020

Ποιος σκότωσε τον Ουίλιαμ
Ποιος σκότωσε τον Ουίλιαμ

Από τη θεατρική ομάδα "Alter ego"

13-1-2020


ΚΘΒΕ: Ξεκίνησαν οι εγγραφές για τη Β’ περίοδο των Θεατρικών εργαστηρίων
ΚΘΒΕ: Ξεκίνησαν οι εγγραφές για τη Β’ περίοδο των Θεατρικών εργαστηρίων

Με ρεκόρ συμμετοχών ολοκληρώθηκε η Α’ περίοδος της 5ης χρονιάς

7-1-2020


goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ