Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
18-6-2019

Τάσος Ζαρίφης: Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που δέχονται στιγματισμό και διακρίσεις

Συνέντευξη Τύπου 8ου Thessaloniki Pride

Τάσος Ζαρίφης: Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που δέχονται στιγματισμό και διακρίσεις
fontsize

Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν σήμερα,Τρίτη, 18 Ιουνίου 2019, στις 12:00 στην Αίθουσα Συσκέψεων του Γραφείου Δημάρχου, μέλη της οργανωτικής επιτροπής του 8ουThessaloniki Pride, με αφορμή την έναρξη του φεστιβάλ. Στη συνέντευξη τύπου παρευρέθηκε επίσης και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο Αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων Σπύρος Πέγκας, καθώς και εκπρόσωποι από συνεργαζόμενους φορείς.

Στην ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος τύπου του Thessaloniki Pride, Θάνος Βλαχογιάννης, περιέγραψε το ετήσιο φεστιβάλ ως τη μεγαλύτερη πλατφόρμα ελεύθερης έκφρασης και σεβασμού της διαφορετικότητας, γι’ αυτό και αναμένεται και φέτος να συμμετάσχουν πάνω από 15.000 κόσμου, που, πέρα από τη στήριξή τους στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, θα δώσουν το στίγμα ότι η Θεσσαλονίκη πρέπει και θέλει να προχωρήσει στο μέλλον και να παγιώσει τη θέση της ανάμεσα στις σύγχρονες ευρωπαϊκές μητροπόλεις.

Για τη φετινή διοργάνωση, που διαρκεί από τις 18 ως τις 22 Ιουνίου, ενημέρωσε ότι το 8οThessaloniki Pride με σύνθημα “Γράφουμε Ιστορία” συμμετέχει στους εορτασμούς του παγκόσμιου ΛΟΑΤΚΙ κινήματος για την 50ή επέτειο της εξέγερσης του Stonewall στη Νέα Υόρκη, όπου οι θαμώνες του ομώνυμου γκέι μπαρ εξεγέρθηκαν ενάντια στην ασύστολη αστυνομική βία που δέχονταν, γεγονός που θεωρείται η απαρχή του Pride.

«Με αφορμή την ιστορική αυτή επέτειο η φετινή διοργάνωση αποκτά ιστορική διάσταση και αφιερώνεται στην πορεία του κινήματος μέχρι σήμερα. Θυμόμαστε τους αγώνες που δόθηκαν και τους ανθρώπους που θυσιάστηκαν, για να μπορούμε να ζούμε σήμερα ελεύθερα, χωρίς ντροπή γι’ αυτό που είμαστε και νιώθουμε, για να μπορεί κάθε παιδί να μεγαλώνει χωρίς καταπίεση και ενοχές για τον σεξουαλικό του προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου του. Ταυτόχρονα, γιορτάζουμε τις νίκες μας, καθώς το Pride είναι το πιο επιτυχημένο κίνημα κοινωνικής αλλαγής των τελευταίων δεκαετιών, έχοντας καταφέρει να βελτιώσει την ζωή εκατομμυρίων ΛΟΑΤΚΙ ανθρώπων ανά τον κόσμο».

Τέλος, ευχαρίστησε την απερχόμενη δημοτική διοίκηση που παραχωρεί την αιγίδα της από την πρώτη διοργάνωση το 2012 και καλωσόρισε τη διεύρυνση της στήριξης δημοσίων φορέων όπως το Υφυπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού.

Ο Γιάννης Μπουτάρης στην παρέμβασή του υπογράμμισε: "Φέτος είναι η τελευταία χρονιά που ως Δήμαρχος πρωτοστατώ στην υποστήριξη τουThessaloniki Pride, αλλά δηλώνω ότι και τα επόμενα χρόνια θα είμαι παρών στις δράσεις του. Η εχθρότητα της κοινωνίας εναντίον της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας έχει πάρα πολύ βαθιές ρίζες και αυτή η αντίληψη δεν ξεριζώνεται εύκολα. Ωστόσο, πρέπει να αποδεχτούμε και να συμβιώσουμε με αυτή την ιδιαιτερότητα και πεποίθησή μου είναι ότι χρόνο με τον χρόνο, η αποδοχή θα διευρύνεται. Φέτος, για παράδειγμα, υπάρχουν πολύ περισσότεροι υποστηρικτές".

Όπως τόνισε ο Γιάννης Μπουτάρης, ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα αναρτήσει τη σημαία του Pride στο Δημαρχείο, καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας των εκδηλώσεων και κάλεσε και τα ξενοδοχεία να κάνουν το ίδιο, όπως γίνεται σε άλλες μεγαλουπόλεις.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι εξασφαλίσαμε τη διοργάνωση του Euro Pride για το 2020, μεταξύ ανταγωνιστών όπως το Αμβούργο, οι Βρυξέλλες και το Μπέργκεν, πόλεις και χώρες που έχουν πολύ πιο απελευθερωμένη αντίληψη γύρω από ανάλογα ζητήματα. Αυτό αποτελεί ένδειξη ότι η διεθνής κοινότητα υποστηρίζει φωνές, όπως αυτή της Θεσσαλονίκης, που μάχεται για την αποδοχή της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας», κατέληξε ο Δήμαρχος.

Με τη σειρά του ο Αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων, Σπύρος Πέγκας, τόνισε: «Από το πρώτο Pride των 1.000 ατόμων το 2012 στον υπό κατασκευή πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας, φτάσαμε να απονέμεται το Euro Pride 2020 στην Θεσσαλονίκη. Ευχαριστώ για αυτή τη διαδρομή τα μέλη του Thessaloniki Pride, αλλά και τη Homophonia,  με τους οποίους τα πρώτα χρόνια συνεργαστήκαμε πολύ καλά, συνδυάζοντας διαφορετικές απόψεις, αλλά φτάνοντας σε ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα κάθε φορά».

Ο Σπύρος Πέγκας ευχαρίστησε επίσης τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Τμήματος Τουρισμού του Δήμου που, όπως υπογράμμισε, φρόντισαν όλα αυτά τα χρόνια για την ομαλή λειτουργία του Pride. «Ελπίζω και η επόμενη διοίκηση να συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο που πορεύτηκε ο Γιάννης Μπουτάρης. Πιστεύω ότι η απερχόμενη διοίκηση χαρακτηρίστηκε από κοινωνικό πρόσημο, στάθηκε δίπλα σε ανθρώπους που αισθάνονταν οικονομικά και κοινωνικά αδύναμοι, στο περιθώριο και στη γωνία των εξελίξεων. Είναι μια από τις επιτυχίες της, για την οποία και εγώ είμαι υπερήφανος».

Ο εκπρόσωπος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, Τάσος Ζαρίφης, υπενθύμισε ότι, παρά την πρόοδο, υπάρχουν ακόμα άνθρωποι πολύ ευάλωτοι, που δέχονται στιγματισμό και διακρίσεις, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την τρανς κοινότητα. Επεσήμανε ότι εξόφθαλμες διακρίσεις παρατηρούνται όχι μόνο σε κοινωνικό επίπεδο, αλλά και θεσμικό, γι’ αυτό και ο αγώνας για την καταπολέμησή τους πρέπει να είναι πολυεπίπεδος και διαρκής.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του Thessaloniki Queer Arts Festival, Θωμάς Διάφας, αναφέρθηκε στην ανεξάρτητη αυτή καλλιτεχνική πρωτοβουλία που συμπίπτει χρονικά και θεματικά με τοThessaloniki Pride. Κάλεσε τον κόσμο να επισκεφτεί την έκθεση στο Πειραματικό Κέντρο Τεχνών του MOMus στο λιμάνι, καθώς και τις υπόλοιπες εκδηλώσεις που γίνονται μέχρι τις 23 Ιουνίου σε διάφορα σημεία της πόλης, που απαντούν ή συνδιαλέγονται γύρω από το ερώτημα “τι είναι ο έρωτας”. Συμπλήρωσε ότι το TQAF εκτός των άλλων παρουσιάζει ενδιαφέρον ως μια σύνθεση αυτοοργανωμένων και θεσμικών πρωτοβουλιών.

Στις ερωταποκρίσεις που ακολούθησαν κυριάρχησε το θέμα της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας και οι μορφές που παίρνουν τα φαινόμενα αυτά σήμερα, με αφορμή την ανακοίνωση για την αντίπραξη του αυτοαποκαλούμενου "Straight Pride". Οι διοργανωτές επεσήμαναν ότι η αντίδραση προέρχεται από άτομα που δεν μπήκαν στον κόπο να αναζητήσουν τα μηνύματα του Pride και που δε βρέθηκαν ποτέ στις ανάλογες εκδηλώσεις, για να τις αξιολογήσουν επαρκώς. Αντίθετα, τα επιχειρήματά τους πηγάζουν από άγνοια, καθώς, για παράδειγμα, το Thessaloniki Pride δε θέλει να υπονομεύσει τον θεσμό της οικογένειας, αλλά να τον ενισχύσει με πιο διευρυμένες έννοιες.ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Δωρεάν σεμινάρια για τα υγειονομικά πρωτόκολλα του κορονοϊού
Δωρεάν σεμινάρια για τα υγειονομικά πρωτόκολλα του κορονοϊού

Σε τουριστικά καταλύματα και κατασκηνώσεις

5-6-2020


Δημιουργική απασχόληση μαθητών κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών των Σχολείων
Δημιουργική απασχόληση μαθητών κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών των Σχολείων

Δωρεάν, για παιδιά που φοιτούν σε σχολεία του Δήμου Θεσσαλονίκης

2-6-2020Επαναλειτουργία Κ.Δ.Α.Π.
Επαναλειτουργία Κ.Δ.Α.Π.

Με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και ασφάλειας

1-6-2020


Ομόφωνη απόφαση της ΚΕΔΕ για ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι»
Ομόφωνη απόφαση της ΚΕΔΕ για ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι»

Μετά από εισήγηση του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών, Σίμου Δανιηλίδη

27-5-2020

Νέο πρόγραμμα κατάρτισης άνεργων Ρομά στον Δήμο Αμπελοκήπων - Μενεμένης
Νέο πρόγραμμα κατάρτισης άνεργων Ρομά στον Δήμο Αμπελοκήπων - Μενεμένης

Δηλώσεις συμμετοχής έως και τις 4 Ιουνίου 2020

27-5-2020

Υποβολή αιτήσεων για «Παροχή Συσσιτίου»
Υποβολή αιτήσεων για «Παροχή Συσσιτίου»

Περίοδος υποβολής αιτήσεων ένταξης από την 1η έως τις 19 Ιουνίου 2020

25-5-2020


goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ