Top
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΑΤΖΕΝΤΑ
/Κοινωνικά/
2-7-2019

Ρεύμα και νερό είναι εμπορεύματα, ανήκουν στο Κεφάλαιο

Ανακοίνωση από ΑΝΤΑΡΣΥΑ Κοζάνης

Ρεύμα και νερό είναι εμπορεύματα, ανήκουν στο Κεφάλαιο
fontsize

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Κοζάνης αναφέρει:

Νέα Δημοκρατία για ΔΕΗ: «Ρεύμα και νερό είναι εμπορεύματα, ανήκουν στο Κεφάλαιο»

Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισαν «να σώσουν τη ΔΕΗ, που καταρρέει οικονομικά, από τα νύχια του Κράτους και των εργαζομένων…..»

Το «σχέδιο σωτηρίας της ΔΕΗ» από τη ΝΔ έχει πάει ήδη για έγκριση στο «Μεγάλο Αφεντικό» δηλαδή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) που είναι ο συλλογικός προστάτης των συμφερόντων του κεφαλαίου. Πλευρές του «Σχεδίου» έχουν δει το φως της δημοσιότητας, μέσω των εντεταλμένων στελεχών της ΝΔ και του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη που δηλώνει πως θα το προχωρήσει στην εξειδίκευση και στην πλήρη εφαρμογή του, μόλις αναλάβει τη διακυβέρνηση της Χώρας


Τι προβλέπει το «Σχέδιο Σωτηρίας» της ΝΔ που ονομάστηκε «τριφασικό» και κινείται σε τρεις κυρίως άξονες;

Η «πρώτη φάση» προβλέπει μέτρα είσπραξης των ανεξόφλητων λογαριασμών, περιστολής δαπανών και αξιοποίηση (βλέπε ξεπούλημα) παραγωγικών μονάδων.


Για την είσπραξη ανεξόφλητων λογαριασμών. Αυτό αφορά μόνο τους ανήμπορους καταναλωτές (το ξεκίνησε ήδη η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με διακοπές παροχών ηλεκτροδότησης) και όχι το μεγάλο Κεφάλαιο που χρωστάει πολλαπλάσια και παίρνει τζάμπα ρεύμα. Δεν αφορά ούτε τους μεγάλους καταναλωτές, τα κόμματα και τα Υπουργεία. Να μην ξεχνάμε ότι το Κόμμα της ΝΔ χρωστάει στη ΔΕΗ άνω του μισού εκ. Ευρώ. Άλλα τόσα το ΠΑΣΟΚ, που τώρα «δεν υφίσταται» κιόλας για να τα πληρώσει.

Την «περιστολή δαπανών» τη ζουν και τη γνωρίζουν οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον. Σημαίνει έλλειψη μηχανημάτων, υλικών και ανταλλακτικών με αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής άρα και των εσόδων. Σημαίνει μείωση τακτικού και έκτακτου προσωπικού (τα συνδικάτα «κρούουν τον κώδωνα» εδώ και καιρό), μείωση υπερωριών που είναι όμως «υποχρεωτικές» λόγω της φύσης της εργασίας και οι εργαζόμενοι τις πραγματοποιούν αναγκαστικά χωρίς να πληρώνονται.

Για την «αξιοποίηση» των παραγωγικών μονάδων η ΝΔ προτίθεται να ξεπουλήσει τις λιγνιτικές και τις υδροηλεκτρικές μονάδες μέσω όχι μιας αλλά τριών «μικρών ΔΕΗ»! Ξεπουλάει λοιπόν εκτός από τους λιγνίτες και τα νερά στους ιδιώτες η ΝΔ με ότι καταστροφικές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες θα έχει αυτό στις τιμές του ρεύματος, στην ηλεκτροδότηση αλλά και στην ύδρευση και στην άρδευση.
Στα πλαίσια αυτά η ΝΔ δεν αποκλείει και αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ σε ότι αφορά τουλάχιστον τους μικρούς οικιακούς καταναλωτές.
 

Η «Δεύτερη φάση» αφορά τους εργαζόμενους οι οποίοι πρέπει να αποχωρήσουν κατά χιλιάδες αφού η ΝΔ, όπως δηλώνει κατηγορηματικά, θα εκπονήσει νέο οργανόγραμμα επειδή θα μειώσει το μερίδιο αγοράς (πελατολόγιο) τη ΔΕΗ στο 50% από 85% που είναι σήμερα. Η μείωση του προσωπικού θα γίνει μέσω οικειοθελών αποχωρήσεων και πρόωρης συνταξιοδότησης. Σε ότι αφορά το προσωπικό των μονάδων που θα πουληθούν η ΝΔ σκοπεύει να τους νοικιάζει η ΔΕΗ στους νέους εργοδότες! Επί της ουσίας επέκταση του δουλεμπορίου και στο ταχτικό προσωπικό!!!   
 
Είσοδο «στρατηγικού εταίρου». «Στρατηγικό επενδυτή» τον θέλει το ΚΙΝΑΛ. Η ουσία είναι ότι ούτε εταίρος θα είναι ούτε επενδυτής αφού όπως δείχνει η μέχρι τώρα εμπειρία από την υλοποίηση της Απελευθέρωσης Ενέργειας οι ιδιώτες κεφαλαιούχοι ούτε δικά τους λεφτά επένδυσαν ούτε στο ενεργειακό ισοζύγιο προσέφεραν. Μπορεί όμως ο «στρατηγικός εταίρος» να μην επενδύσει λεφτά αλλά όπως διατείνεται η ΝΔ «θα προσφέρει εμπειρία και καθοδήγηση» στη ΔΕΗ, πράγματα «που λείπουν», όπως προφανώς νομίζει η ΝΔ από την Επιχείρηση.

Αυτό είναι το πρόγραμμα της Ν.Δ για τη «διάσωση» της ΔΕΗ. Δεν διαφέρει και πολύ έως καθόλου από την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ και των προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Δεν διαφέρει γιατί είναι φτιαγμένο από την ίδια την ΕΕ και τα στελέχη των μονοπωλιακών ομίλων της Ενέργειας που κατοικοεδρεύουν στις Βρυξέλλες.

Φαίνεται πως ούτε στην ΕΕ ούτε στη Νέα Δημοκρατία άκουσαν τίποτα για το «έγκλημα» που συντελείται στη ΔΕΗ και στην Ηλεκτρική Ενέργεια της Χώρας.

Δεν άκουσαν τίποτα στη ΝΔ για τα 4 δις ευρώ που μεταφέρθηκαν από τα ταμεία της ΔΕΗ στους ιδιώτεςμέσω νόμων και διοικητικών αποφάσεων (το καταγγέλλει με ακριβή στοιχεία μέλος του Δ.Σ της ΔΕΗ χωρίς να διαψευστεί).

Δεν ξέρουν ότι η ΔΕΗ και οι καταναλωτές χρηματοδοτούν πολλαπλά την «τζάμπα» Ενέργεια από Φ/Β και αιολικά;

Δεν έχουν ακουστά καν για τις Δημοπρασίες Ενέργειας (ΝΟΜΕ) όπου αναγκάζεται η ΔΕΗ να δίνει μεγάλες ποσότητες ρεύματος, στο μισό του κόστους παραγωγής, στις ανταγωνίστριες εταιρείες που το εξάγουν στο εξωτερικό ή το μεταπουλάνε σε πελάτες του εσωτερικού;

Δεν γνωρίζουν στη ΝΔ, στο ΚΙΝΑΛ και στον ΣΥΡΙΖΑ αυτό που γνωρίζουν όλοι οι τεχνικοί στους Σταθμούς Παραγωγής; Ότι οι λιγνιτικές μονάδες λειτουργούν μονίμως στα κατώτερα όρια ασφαλείας, δηλαδή περίπου στο 50% της δυνατότητας απόδοσής τους. Αυτό σημαίνει ότι η ΔΕΗ έχει μόνιμα και σταθερά οικονομική ζημιά 50% στην παραγωγή ρεύματος.

Βεβαίως τα γνωρίζουν όλα αυτά αλλά η προτεραιότητα τους είναι τα κέρδη του Κεφαλαίου, τα κέρδη των μεγάλων ενεργειακών τραστ που δραστηριοποιούνται στην Ηλεκτρική Ενέργεια.

Και οι εργαζόμενοι όμως γνωρίζουν τα παιχνίδια τους και στις εκλογές της 7ης Ιουλίου θα τους «ανταμείψουν» όπως τους αξίζει.

Στην ίδια κατηγορία..
Ξενάγηση στο Χώρο Μνήμης της Αντιδικτατορικής ΑντίστασηςΞενάγηση στο Χώρο Μνήμης της Αντιδικτατορικής Αντίστασης

Με αφορμή τη συμπλήρωση 45 χρόνων από την κατάρρευση της δικτατορίας


Δράσεις στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη ΧαριλάουΔράσεις στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου

Καλοκαιρινή Εκστρατεία Δημιουργικότητας και Ανάγνωσης 2019


Προνόμια που εξασφαλίζει η κάρτα ανεργίας του ΟΑΕΔΠρονόμια που εξασφαλίζει η κάρτα ανεργίας του ΟΑΕΔ

Δείτε τον Πίνακα με τα προνόμια των κατόχων κάρτας ανεργίας του ΟΑΕΔ


Φθινοπωρινό Camp για παιδιά ηλικίας 4 έως 12 ετών: Φθινοπωρινό Camp για παιδιά ηλικίας 4 έως 12 ετών: "Museum Autumn Skills 2019"

Εγγραφές μέχρι τις 30 Αυγούστου


Vegan Chalking Night - μηνύματα ειρήνης, αγάπης και συμπόνοιαςVegan Chalking Night - μηνύματα ειρήνης, αγάπης και συμπόνοιας

Αρπάξτε μία κιμωλία και δοκιμάστε..


Αλ. Μπένος: Το ΑΠΘ έγινε ρεζίλι τιμώντας τον ΆνθιμοΑλ. Μπένος: Το ΑΠΘ έγινε ρεζίλι τιμώντας τον Άνθιμο

Συνέντευξη στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης 91,4


Διασωστικό Ναυαγοσωστικό Σεμινάριο στον Ποταμό της ΕπανομήςΔιασωστικό Ναυαγοσωστικό Σεμινάριο στον Ποταμό της Επανομής

Από τον Ο.Φ.Κ.Α.Θ.


Καλοκαιρινή εκστρατεία ανάγνωσης από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη ΘέρμηςΚαλοκαιρινή εκστρατεία ανάγνωσης από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Θέρμης

Καινοτόμες δράσεις και βιωματικά εργαστήρια


Φόρος τιμής για τα θύματα των Ναζί στο 75ο Μνημόσυνο Εκτελεσθέντων ΑσβεστοχωρίουΦόρος τιμής για τα θύματα των Ναζί στο 75ο Μνημόσυνο Εκτελεσθέντων Ασβεστοχωρίου

Την Κυριακή 21 Ιουλίου


Δράσεις στην Πρότυπη Σχολική ΒιβλιοθήκηΔράσεις στην Πρότυπη Σχολική Βιβλιοθήκη

Καλοκαιρινή Εκστρατεία Δημιουργικότητας και Ανάγνωσης 2019goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΡΟΗ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ
Υπογραφές κατά της απόφασης του ΑΠΘ να κάνει Επίτιμο τον Ανθιμο

Υπογραφές κατά της απόφασης του ΑΠΘ να κάνει Επίτιμο τον Ανθιμο

Αλ. Μπένος: Το ΑΠΘ έγινε ρεζίλι τιμώντας τον Άνθιμο

Αλ. Μπένος: Το ΑΠΘ έγινε ρεζίλι τιμώντας τον Άνθιμο

13η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων

13η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων

Φόρος τιμής για τα θύματα των Ναζί στο 75ο Μνημόσυνο Εκτελεσθέντων Ασβεστοχωρίου

Φόρος τιμής για τα θύματα των Ναζί στο 75ο Μνημόσυνο Εκτελεσθέντων Ασβεστοχωρίου

Διήμερες θρησκευτικές – εορταστικές εκδηλώσεις στο Κάτω Σχολάρι

Διήμερες θρησκευτικές – εορταστικές εκδηλώσεις στο Κάτω Σχολάρι

Διασωστικό Ναυαγοσωστικό Σεμινάριο στον Ποταμό της Επανομής

Διασωστικό Ναυαγοσωστικό Σεμινάριο στον Ποταμό της Επανομής

Δράσεις στις Βιβλιοθήκες του Δήμου Παύλου Μελά

Δράσεις στις Βιβλιοθήκες του Δήμου Παύλου Μελά

Θέρμη: Αναβάλλεται το  “ραντεβού στη θάλασσα”  της Τετάρτης 17 Ιουλίου

Θέρμη: Αναβάλλεται το “ραντεβού στη θάλασσα” της Τετάρτης 17 Ιουλίου

Νεότερα σχολιασμένα:
Δημήτρης