Top
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΑΤΖΕΝΤΑ
/Κοινωνικά/
4-7-2019

Ευρωπαϊκός συντονισμός κατά της περιθωριοποίησης των νέων

Συμμετοχή της ΚΕΥΝΣ σε ειδικό πρόγραμμα της Ε.Ε. και διενέργεια δυο ερευνών

Ευρωπαϊκός συντονισμός κατά της περιθωριοποίησης των νέων
fontsize

Σε συντονισμένη δράση με δημόσιους φορείς, πανεπιστήμια και ΜΚΟ χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχωρά ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, συμμετέχοντας σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα που έχει ως στόχο την αποφυγή της περιθωριοποίησης και της βίαιης ριζοσπαστικοποίησης των νέων ανθρώπων στην Ευρώπη.

Πρόκειται για το ευρωπαϊκό έργο «Youth Empowerment and Innovation Project (YEIP)», το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του Προγράμματος Erasmus+ και υλοποιείται από ένα σχήμα 20 συνεργαζόμενων φορέων, συμπεριλαμβανομένων εθνικών υπουργείων, περιφερειακών δημόσιων φορέων, Πανεπιστημίων και ΜΚΟ σε επτά χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία, Πορτογαλία, Σουηδία και Ρουμανία), με συντονιστή το IARS International Institute (Η.Β.). Από την Ελλάδα στο εταιρικό σχήμα συμμετέχουν ως εταίροι η Κοινωφελής Επιχείρηση Υπηρεσιών του δήμου Νεάπολης-Συκεών, το Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού (ΚΜΟΠ) και το υπ. Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

«Στο δήμο μας συνεχίζουμε τα προγράμματα νεολαίας με σκοπό την ενδυνάμωση των νέων στην τοπική μας κοινότητα. Θέλουμε οι νέοι να έχουν άποψη και φωνή και για αυτό το λόγο τους δίνουμε τη δυνατότητα μέσω αυτού του προγράμματος να συμμετέχουν ενεργά» δηλώνει η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος του δήμου Νεάπολης-Συκεών σε θέματα νέας γενιάς Μαρία Ροΐδη, η οποία διατέλεσε μέλος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Νεολαίας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Όπως εξηγεί, το έργο YEIP στοχεύει στην αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας και ριζοσπαστικοποίησης χρησιμοποιώντας το μοντέλο Καλή Ζωή (Good Lives Model). Αυτό το μοντέλο δεν αντιμετωπίζει τους νέους ως «κινδύνους» αλλά επικεντρώνεται στα ταλέντα και τις ικανότητες των ευάλωτων νέων προϋποθέτοντας ότι όλοι έχουν στόχους ζωής και ότι όλοι αναζητούν ορισμένα αγαθά για τη βελτίωση της ψυχολογικής τους ευημερίας.

Έρευνα σε δυο μέτωπα

Το YΕΙP επιδιώκει τη δημιουργία ενός καινοτόμου εργαλείου παρέμβασης για την υιοθέτηση ενός τρόπου κοινωνικής ένταξης των νέων συνδυάζοντας την εργασία με ένα θετικό τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων. Με αυτόν τον τρόπο θα προσπαθήσει να δημιουργήσει βάσεις σε ευπαθείς ομάδες νέων για την αντιμετώπιση της βίαιης ριζοσπαστικοποίησης. Το βασικό επιχείρημα της όλης προσέγγισης είναι ότι μέσω της εργασίας και του θετικού τρόπου σκέψης ο άνθρωπος μπορεί να μεταβάλλει σταδιακά στάσεις και αντιλήψεις και να αναπτύξει ένα νέο σύστημα αξιών, περιορίζοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης νέων μορφών παραβατικότητας και αποφεύγοντας τις πιθανότητες ριζοσπαστικοποίησης.
Η δράση, την οποία θα αναπτύξει και η ΚΕΥΝΣ, περιλαμβάνει δυο έρευνες, τα ευρήματα των οποίων θα αποτελέσουν πηγή για την άντληση επιστημονικών συμπερασμάτων με σκοπό τη χάραξη ενός θετικού πλαισίου πολιτικής για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου της βίαιης νεανικής ριζοσπαστικοποίησης σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η πρώτη έρευνα απευθύνεται σε επαγγελματίες που εργάζονται με άτομα νεαρής ηλικίας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, σε ερευνητικά ιδρύματα, αλλά και σε σωφρονιστικά καταστήματα ή σε άλλες δομές διαχείρισης της νεανικής παραβατικότητας. Η δεύτερη έρευνα απευθύνεται σε νέους και νέες ηλικίας 16-30 ετών που φοιτούν σε σχολεία, πανεπιστήμια ή άλλα ιδρύματα τριτοβάθμιας ή μεταλυκειακής εκπαίδευσης, καθώς επίσης και σε νέους και νέες του ίδιου ηλικιακού φάσματος που έχουν φιλοξενηθεί ή φιλοξενούνται σε σωφρονιστικά καταστήματα ή σε άλλες δομές διαχείρισης της νεανικής παραβατικότητας.

Η συμμετοχή και στις δύο έρευνες γίνεται σε συνθήκες απόλυτης ανωνυμίας, πραγματοποιείται πολύ εύκολα μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή, του tablet ή του κινητού τηλεφώνου του συμμετέχοντος-ερωτώμενου και δεν διαρκεί περισσότερα από οκτώ λεπτά.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετάσχουν στην έρευνα ακολουθώντας τον σύνδεσμο: https://yeip.org/surveys/ . Επιπλέον, μπορούν να ενημερωθούν για τα εργαλεία που αναπτύχθηκαν στο πλαίσια του έργου στον σύνδεσμο https://yeip.org/toolkit-for-policy-maker/

Στην ίδια κατηγορία..
Οι Θεοί του Ολύμπου στη ΔΕΘ - HELEXPOΟι Θεοί του Ολύμπου στη ΔΕΘ - HELEXPO

Ανακαλύψτε το μεγαλύτερο μυθολογικό θεματικό πάρκο που έγινε ποτέ στην Ελλάδα!


Καβγάς νεοδημοκρατών για τα αρχαία και το μετρό ΘεσσαλονίκηςΚαβγάς νεοδημοκρατών για τα αρχαία και το μετρό Θεσσαλονίκης

Αναδημοσίευση από το efsyn


Οι ταινίες της Τρίτης στην τηλεόρασηΟι ταινίες της Τρίτης στην τηλεόραση

Τι θα δείξουν τα κανάλια


Νόστιμα εδέσματα, μουσική και άφθονο κρασί στο παραδοσιακό «Κουρμπάνι»Νόστιμα εδέσματα, μουσική και άφθονο κρασί στο παραδοσιακό «Κουρμπάνι»

Στο Χορτιάτη


Διενέργεια εξετάσεων απόκτησης ειδικής άδειας ταξίΔιενέργεια εξετάσεων απόκτησης ειδικής άδειας ταξί

Ανακοίνωση από τη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών Δυτικής Θεσσαλονίκης


Ξενάγηση στο Χώρο Μνήμης της Αντιδικτατορικής ΑντίστασηςΞενάγηση στο Χώρο Μνήμης της Αντιδικτατορικής Αντίστασης

Με αφορμή τη συμπλήρωση 45 χρόνων από την κατάρρευση της δικτατορίας


Δράσεις στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη ΧαριλάουΔράσεις στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου

Καλοκαιρινή Εκστρατεία Δημιουργικότητας και Ανάγνωσης 2019


Προνόμια που εξασφαλίζει η κάρτα ανεργίας του ΟΑΕΔΠρονόμια που εξασφαλίζει η κάρτα ανεργίας του ΟΑΕΔ

Δείτε τον Πίνακα με τα προνόμια των κατόχων κάρτας ανεργίας του ΟΑΕΔ


Φθινοπωρινό Camp για παιδιά ηλικίας 4 έως 12 ετών: Φθινοπωρινό Camp για παιδιά ηλικίας 4 έως 12 ετών: "Museum Autumn Skills 2019"

Εγγραφές μέχρι τις 30 Αυγούστου


Vegan Chalking Night - μηνύματα ειρήνης, αγάπης και συμπόνοιαςVegan Chalking Night - μηνύματα ειρήνης, αγάπης και συμπόνοιας

Αρπάξτε μία κιμωλία και δοκιμάστε..goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΡΟΗ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ
Υπογραφές κατά της απόφασης του ΑΠΘ να κάνει Επίτιμο τον Ανθιμο

Υπογραφές κατά της απόφασης του ΑΠΘ να κάνει Επίτιμο τον Ανθιμο

Αλ. Μπένος: Το ΑΠΘ έγινε ρεζίλι τιμώντας τον Άνθιμο

Αλ. Μπένος: Το ΑΠΘ έγινε ρεζίλι τιμώντας τον Άνθιμο

Φόρος τιμής για τα θύματα των Ναζί στο 75ο Μνημόσυνο Εκτελεσθέντων Ασβεστοχωρίου

Φόρος τιμής για τα θύματα των Ναζί στο 75ο Μνημόσυνο Εκτελεσθέντων Ασβεστοχωρίου

Διασωστικό Ναυαγοσωστικό Σεμινάριο στον Ποταμό της Επανομής

Διασωστικό Ναυαγοσωστικό Σεμινάριο στον Ποταμό της Επανομής

Καλοκαιρινή εκστρατεία ανάγνωσης από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Θέρμης

Καλοκαιρινή εκστρατεία ανάγνωσης από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Θέρμης

Δράσεις στις Βιβλιοθήκες του Δήμου Παύλου Μελά

Δράσεις στις Βιβλιοθήκες του Δήμου Παύλου Μελά

Vegan Chalking Night - μηνύματα ειρήνης, αγάπης και συμπόνοιας

Vegan Chalking Night - μηνύματα ειρήνης, αγάπης και συμπόνοιας

Φθινοπωρινό Camp για παιδιά ηλικίας 4 έως 12 ετών:

Φθινοπωρινό Camp για παιδιά ηλικίας 4 έως 12 ετών: "Museum Autumn Skills 2019"

Νεότερα σχολιασμένα:
Χαμηλό