ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
11-8-2019

Κοσμοσυρροή Τούρκων στη Θεσσαλονίκη για το σπίτι του Κεμάλ

Σέλφι και τούρκικο τσάι..

Κοσμοσυρροή Τούρκων στη Θεσσαλονίκη για το σπίτι του Κεμάλ

Σφύζει από ζωή από το πρωί της Κυριακής ο μικρός πεζόδρομος της Αποστόλου Παύλου που οδηγεί στο σπίτι του Κεμάλ στο κέντρο της  Θεσσαλονίκης, με εκατοντάδες επισκέπτες να περιμένουν υπομονετικά να ανοίξει το  μουσείο  του ιδρυτή του σύγχρονου τουρκικού κοσμικού κράτους.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ''Έθνους'', σέλφι, οικογενειακές φωτογραφίες μπροστά από το σπίτι του  Κεμάλ, σουβενίρ και… τούρκικο τσάι στα γειτονικά  καφέ  περιλαμβάνει το… μενού των Τούρκων επισκεπτών οι οποίοι επέλεξαν την Θεσσαλονίκη για να γιορτάσουν το Κουρμπάν Μπαϊράμ.  

Το αδιαχώρητο επικρατεί και στους γύρω δρόμους της Αγίου Δημητρίου από τα δεκάδες λεωφορεία από τη γειτονική χώρα τα οποία έχουν σταθμεύσει εκεί.  
«Για μας ο Κεμάλ είναι πολύ σημαντικός όπως και η Θεσσαλονίκη. Είναι μια ιδιαίτερη πόλη και σηματοδοτεί πολλά πράγματα. Έχουμε ιδιαίτερους δεσμούς» είπε στο ethnos.gr η Μίριαν η οποία ταξίδεψε από την Κωνσταντινούπολη. «Πρώτη φορά έρχομαι στη Θεσσαλονίκη. Είναι πολύ συγκινητικό. Ανυπομονώ να γνωρίσω την πόλη και τις ομορφιές της» πρόσθεσε πίνοντας ένα τσάι με την οικογένεια της σε γειτονικό καφέ μέχρι να ανοίξουν οι πόρτες του μουσείου. 

Τους Τούρκους επισκέπτες υποδέχεται στο μικρό σοκάκι της Αποστόλου Παύλου μια ομοεθνής τους, η Σελάνια από την Σμύρνη η οποία ακολούθησε πέρσι τον άντρα της στη Θεσσαλονίκη και πλέον ζουν και εργάζονται μαζί στην πόλη εδώ και ένα χρόνο. Κρατώντας ένα δίσκο με γλυκά και μπισκότα Καβάλας καλωσορίζει τους συμπατριώτες της. «Αισθάνομαι πολύ ωραία. Μιλάω τη γλώσσα μου και προσπαθώ να τους εξυπηρετήσω όπως μπορώ» είπε στο ethnos.gr η νεαρή Τουρκάλα σε σπαστά ελληνικά. 

Οι περισσότεροι την ρωτούν πως θα φτάσουν στην Αριστοτέλους, πού θα δοκιμάσουν καλούς μεζέδες αλλά και πού σερβίρουν τον πιο ωραίο φραπέ. Δεν λείπουν και αυτοί που θέλουν να δουν και τα άλλα οθωμανικά μνημεία της πόλης, να επισκεφτούν τον Λευκό Πύργο και να σουλατσάρουν στην παραλία. Το πιο δημοφιλές σημείο στο μικρό σοκάκι αποδεικνύεται η αναθηματική πλάκα έξω από το τουρκικό προξενείο γραμμένη στα τουρκικά, τα ελληνικά και τα γαλλικά. «Ενταύθα εγγενήθη ο Μουσταφά Κεμάλ ο αναμορφωτής της Τουρκίας, υπέρμαχος της Βαλκανικής Ενώσεως. Η πλαξ αυτή ετοποθετήθη επι τη δεκάτη επέτειο της τουρκικής δημοκρατίας»  αναφέρεται σε αυτήν με τα φλας να έχουν πάρει φωτιά καθώς όλοι θέλουν να την αποθανατίσουν και να γυρίσουν με… αποδεικτικά στοιχεία από το ταξίδι τους στη Θεσσαλονίκη.  

Δεν λείπουν βέβαια και τα… παράπονα από τους Τούρκους για την αφόρητη ζέστη που επικρατεί στην πόλη βγάζοντας πολλές φορές μαντήλια για να προφυλαχθούν.  Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου, Στέφανο Χατζημανώλη,παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και τα άλυτα πολιτικά θέματα μεταξύ των δύο χωρών, οι διανυκτερεύσεις των Τούρκων στην πόλη αναμένεται να ανακάμψουν το 2019, ξεπερνώντας τις 63.386 που καταγράφηκαν το 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων.  

«Η Θεσσαλονίκη είναι προορισμός για τους Τούρκους. Τα τελευταία χρόνια δουλέψαμε συστηματικά για την προσέλκυση Τούρκων τουριστών. Κάναμε άνοιγμα και οργανώσαμε πολλές επιχειρηματικές αποστολές τόσο στην Κωνσταντινούπολη όσο και στην Άγκυρα, ενώ επανειλημμένα συναντηθήκαμε με τις αντίστοιχες δημοτικές Αρχές της γειτονικής χώρας», δήλωσε στο ethnos.gr ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Σπύρος Πέγκας.

ΠΗΓΗ ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
«Όχι στις κεραίες δίπλα στα σχολεία μας!»
«Όχι στις κεραίες δίπλα στα σχολεία μας!»

Ανακοίνωση από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς

10η Εθελοντική Αιμοδοσία από τη Χ.Α.Ν.Θ. και το ΤΙΤΑΝ
10η Εθελοντική Αιμοδοσία από τη Χ.Α.Ν.Θ. και το ΤΙΤΑΝ

Σε συνδιοργάνωση 18 κοινωνικών φορέων

Ελέγχθηκαν 171 ανήλικοι σε περιοχές του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης
Ελέγχθηκαν 171 ανήλικοι σε περιοχές του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης

Στο πλαίσιο της πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων

Δεν θα γίνει καρναβαλική παρέλαση αύριο Κυριακή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
Δεν θα γίνει καρναβαλική παρέλαση αύριο Κυριακή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Ανακοίνωση από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης

Έρχεται το 1ο REarthThinking Kids Edition! «Little Eco Minds»
Έρχεται το 1ο REarthThinking Kids Edition! «Little Eco Minds»

Υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θέρμης

Ελέγχθηκαν 50 ανήλικοι στη Θέρμη στο πλαίσιο της πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων
Ελέγχθηκαν 50 ανήλικοι στη Θέρμη στο πλαίσιο της πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων

Σκοπός ήταν η χαρτογράφηση της κίνησης ανηλίκων που ενδεχομένως εμπλέκονται σε περιστατικά παραβατικότητας




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge