ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
3-9-2019

«Οι ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο»

Εκδήλωση-Συζήτηση, στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ

«Οι ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο»

Στο πλαίσιο της παρουσίας του ΑΠΘ στην 84η ΔΕΘ, η Ερευνητική Μονάδα για την Ενέργεια της Νομικής Σχολής διοργανώνει εκδήλωση-συζήτηση την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 19:30, στο Περίπτερο 14 της ΔΕΘ, με θέμα: «Οι ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο»

Στην εκδήλωση συμμετέχουν και συζητούν:

Σάββας Καλεντερίδης, Συγγραφέας
Παντελής Σαββίδης, Δημοσιογράφος
Παναγιώτης Γκλαβίνης, Καθηγητής Νομικής ΑΠΘ

Η εκδήλωση οργανώνεται στο πλαίσιο της παρουσίασης των αποτελεσμάτων ερευνητικού έργου που εκπονήθηκε στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ με θέμα: «Η Ολοκλήρωση των Αγορών Ενέργειας στην Ευρύτερη Ευρώπη».

Είναι σήμερα δεδομένο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εξαρτάται ενεργειακά από χώρες που δεν είναι μέλη της. Οι αγορές των χωρών αυτών δεν διέπονται από τους ίδιους κανόνες λειτουργίας, από τους οποίους διέπεται η ενιαία ενεργειακή αγορά της Ε.Ε. Για να διευκολύνει την αδιάκοπη ροή επαρκών ενεργειακών πόρων στο εσωτερικό της από τις χώρες προέλευσης των πόρων αυτών, η Ε.Ε. αναπτύσσει ένα πλέγμα σχέσεων με τις χώρες αυτές, με σκοπό να επιβάλει τους δικούς της κανόνες στον τρόπο λειτουργίας των ενεργειακών αγορών τους.

Κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο και το ζήτημα δεν είναι μόνο νομικό ή τεχνικό. Είναι συχνά γεωπολιτικό και προσκρούει στα αντίθετα συμφέροντα πολλών εμπλεκομένων δυνάμεων, κρατικών και μη κρατικών.

Η περίπτωση της Ανατολικής Μεσογείου, με τα τεράστια ενεργειακά αποθέματα που διαθέτει, αναδεικνύει όλα τα προβλήματα των σχέσεων της Ε.Ε. με τις γειτονικές της χώρες στην περιοχή αυτή, και μάλιστα στον ύψιστο βαθμό τους.

Μια ολοκληρωμένη διαχείριση της εκμετάλλευσης των ενεργειακών αποθεμάτων της περιοχής εμποδίζεται από μια σειρά θεμάτων πολιτικών, νομικών, τεχνικών και οικονομικών. Η χώρα μας βρίσκεται στο επίκεντρο των διεργασιών που κατατείνουν στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης αγοράς φυσικού αερίου στην περιοχή, ώστε να αποτελέσει την πύλη της πιο αξιόπιστης εναλλακτικής οδού τροφοδοσίας της Ε.Ε., που θα την καταστήσει ενεργειακά λιγότερο εξαρτημένη από τις δυνάμεις από τις οποίες εξαρτάται σήμερα.

Με τα θέματα αυτά θα ασχοληθούν οι τρεις ομιλητές, επιχειρώντας να φωτίσουν τις πιο κρίσιμες πτυχές ενός περιφερειακού ζητήματος, που αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η περιοχή μας δημιουργεί περισσότερη ιστορία απ’ όση μπορεί να καταναλώσει.

Στην εκδήλωση θα παραστεί και θα χαιρετίσει ο νέος Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, ο οποίος δήλωσε σχετικά:

«Θα παρακολουθήσω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την εκδήλωση για τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και συγχαίρω τους διοργανωτές της για την πρωτοβουλία, η οποία αποδεικνύει για άλλη μια φορά την τεχνογνωσία που διαθέτει, αναπτύσσει και καλλιεργεί το Πανεπιστήμιό μας. Φιλοδοξία της Πρυτανείας μου είναι να καταστήσουμε ένα πολυεπιστημονικό ίδρυμα όπως το ΑΠΘ ενεργό παίκτη στα διακυβεύματα που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα μας. Το Πανεπιστήμιό μας είναι και φέτος παρόν στην 84η ΔΕΘ, δηλώνοντας αφενός μεν την εξωστρέφειά του, αφετέρου την επιθυμία του να διασυνδεθεί με τον παραγωγικό ιστό της χώρας».
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
20ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
20ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

16 έως 19 Μαΐου 2024, με τιμώμενο το Εμιράτο της Σάρτζα (ΗΑΕ)

O Same84 δημιούργησε μια μοναδική τοιχογραφία στο Ιπποκράτειο
O Same84 δημιούργησε μια μοναδική τοιχογραφία στο Ιπποκράτειο

Για το πρόγραμμα «Χρώμα στα Νοσοκομεία» της UrbanAct

«Όχι στις κεραίες δίπλα στα σχολεία μας!»
«Όχι στις κεραίες δίπλα στα σχολεία μας!»

Ανακοίνωση από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς

10η Εθελοντική Αιμοδοσία από τη Χ.Α.Ν.Θ. και το ΤΙΤΑΝ
10η Εθελοντική Αιμοδοσία από τη Χ.Α.Ν.Θ. και το ΤΙΤΑΝ

Σε συνδιοργάνωση 18 κοινωνικών φορέων

Ελέγχθηκαν 171 ανήλικοι σε περιοχές του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης
Ελέγχθηκαν 171 ανήλικοι σε περιοχές του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης

Στο πλαίσιο της πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων

Δεν θα γίνει καρναβαλική παρέλαση αύριο Κυριακή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
Δεν θα γίνει καρναβαλική παρέλαση αύριο Κυριακή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Ανακοίνωση από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης

Έρχεται το 1ο REarthThinking Kids Edition! «Little Eco Minds»
Έρχεται το 1ο REarthThinking Kids Edition! «Little Eco Minds»

Υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θέρμης




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge