Top
follow
facebooktwiter
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΑΤΖΕΝΤΑ
/Κοινωνικά/
3-9-2019

«Οι ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο»

Εκδήλωση-Συζήτηση, στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ

«Οι ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο»
fontsize
Εχει λήξει στις: Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019

Στο πλαίσιο της παρουσίας του ΑΠΘ στην 84η ΔΕΘ, η Ερευνητική Μονάδα για την Ενέργεια της Νομικής Σχολής διοργανώνει εκδήλωση-συζήτηση την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 19:30, στο Περίπτερο 14 της ΔΕΘ, με θέμα: «Οι ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο»

Στην εκδήλωση συμμετέχουν και συζητούν:

Σάββας Καλεντερίδης, Συγγραφέας
Παντελής Σαββίδης, Δημοσιογράφος
Παναγιώτης Γκλαβίνης, Καθηγητής Νομικής ΑΠΘ

Η εκδήλωση οργανώνεται στο πλαίσιο της παρουσίασης των αποτελεσμάτων ερευνητικού έργου που εκπονήθηκε στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ με θέμα: «Η Ολοκλήρωση των Αγορών Ενέργειας στην Ευρύτερη Ευρώπη».

Είναι σήμερα δεδομένο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εξαρτάται ενεργειακά από χώρες που δεν είναι μέλη της. Οι αγορές των χωρών αυτών δεν διέπονται από τους ίδιους κανόνες λειτουργίας, από τους οποίους διέπεται η ενιαία ενεργειακή αγορά της Ε.Ε. Για να διευκολύνει την αδιάκοπη ροή επαρκών ενεργειακών πόρων στο εσωτερικό της από τις χώρες προέλευσης των πόρων αυτών, η Ε.Ε. αναπτύσσει ένα πλέγμα σχέσεων με τις χώρες αυτές, με σκοπό να επιβάλει τους δικούς της κανόνες στον τρόπο λειτουργίας των ενεργειακών αγορών τους.

Κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο και το ζήτημα δεν είναι μόνο νομικό ή τεχνικό. Είναι συχνά γεωπολιτικό και προσκρούει στα αντίθετα συμφέροντα πολλών εμπλεκομένων δυνάμεων, κρατικών και μη κρατικών.

Η περίπτωση της Ανατολικής Μεσογείου, με τα τεράστια ενεργειακά αποθέματα που διαθέτει, αναδεικνύει όλα τα προβλήματα των σχέσεων της Ε.Ε. με τις γειτονικές της χώρες στην περιοχή αυτή, και μάλιστα στον ύψιστο βαθμό τους.

Μια ολοκληρωμένη διαχείριση της εκμετάλλευσης των ενεργειακών αποθεμάτων της περιοχής εμποδίζεται από μια σειρά θεμάτων πολιτικών, νομικών, τεχνικών και οικονομικών. Η χώρα μας βρίσκεται στο επίκεντρο των διεργασιών που κατατείνουν στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης αγοράς φυσικού αερίου στην περιοχή, ώστε να αποτελέσει την πύλη της πιο αξιόπιστης εναλλακτικής οδού τροφοδοσίας της Ε.Ε., που θα την καταστήσει ενεργειακά λιγότερο εξαρτημένη από τις δυνάμεις από τις οποίες εξαρτάται σήμερα.

Με τα θέματα αυτά θα ασχοληθούν οι τρεις ομιλητές, επιχειρώντας να φωτίσουν τις πιο κρίσιμες πτυχές ενός περιφερειακού ζητήματος, που αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η περιοχή μας δημιουργεί περισσότερη ιστορία απ’ όση μπορεί να καταναλώσει.

Στην εκδήλωση θα παραστεί και θα χαιρετίσει ο νέος Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, ο οποίος δήλωσε σχετικά:

«Θα παρακολουθήσω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την εκδήλωση για τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και συγχαίρω τους διοργανωτές της για την πρωτοβουλία, η οποία αποδεικνύει για άλλη μια φορά την τεχνογνωσία που διαθέτει, αναπτύσσει και καλλιεργεί το Πανεπιστήμιό μας. Φιλοδοξία της Πρυτανείας μου είναι να καταστήσουμε ένα πολυεπιστημονικό ίδρυμα όπως το ΑΠΘ ενεργό παίκτη στα διακυβεύματα που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα μας. Το Πανεπιστήμιό μας είναι και φέτος παρόν στην 84η ΔΕΘ, δηλώνοντας αφενός μεν την εξωστρέφειά του, αφετέρου την επιθυμία του να διασυνδεθεί με τον παραγωγικό ιστό της χώρας».
Στην ίδια κατηγορία..
Τμήματα πιστοποίησης Η/Υ στο Πολυδύναμο Κέντρο Νεολαίας δήμου ΝεάποληςΤμήματα πιστοποίησης Η/Υ στο Πολυδύναμο Κέντρο Νεολαίας δήμου Νεάπολης

Πρωινά και Απογευματινά


Τρύγος στον Αστικό Αμπελώνα του Δήμου ΘεσσαλονίκηςΤρύγος στον Αστικό Αμπελώνα του Δήμου Θεσσαλονίκης

Την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου


Συνεστίαση μελών  συνδέσμου Βετεράνων Καλαθοσφαιριστών ΘεσσαλονίκηςΣυνεστίαση μελών συνδέσμου Βετεράνων Καλαθοσφαιριστών Θεσσαλονίκης

Την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου


1ο Συνέδριο Προσομοίωσης Περιφερειακού Συμβουλίου - Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος1ο Συνέδριο Προσομοίωσης Περιφερειακού Συμβουλίου - Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος

Σε νέους και νέες από την Κεντρική Μακεδονία ηλικίας από 18 έως 28 ετών


Εκδήλωση Φαρμακευτικού Συλλόγου στον Λευκό ΠύργοΕκδήλωση Φαρμακευτικού Συλλόγου στον Λευκό Πύργο

Έλα στο φαρμακείο - Ρώτα τον φαρμακοποιό σου


Σε αντιφασιστική κινητοποίηση καλεί η ΑΝΤΑΡΣΥΑΣε αντιφασιστική κινητοποίηση καλεί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη στις 6μμ στην Καμάρα


Voltάρω στην Παραλία στις 22 ΣεπτεμβρίουVoltάρω στην Παραλία στις 22 Σεπτεμβρίου

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά


ΘΕΟΤΟΚΙΑ 2019 - Η Ρίτα Αντωνοπούλου έκλεισε την αυλαίαΘΕΟΤΟΚΙΑ 2019 - Η Ρίτα Αντωνοπούλου έκλεισε την αυλαία

Κατάμεστο το κλειστό Γυμναστήριο Πεύκων


8ο Φεστιβάλ Γιόγκα Θεσσαλονίκης8ο Φεστιβάλ Γιόγκα Θεσσαλονίκης

Την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019


Η Πόλη Αλλιώς: Όχι στις αυξήσεις στη ΔΕΗΗ Πόλη Αλλιώς: Όχι στις αυξήσεις στη ΔΕΗ

Αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα με το καλημέρα επέβαλλε η κυβέρνησηgoTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ
Νεότερα σχολιασμένα:
Πνευμονική