Top
follow
facebooktwiter
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΑΤΖΕΝΤΑ
/Κοινωνικά/
5-9-2019

"Διαβούλευση” ή παρωδία διαλόγου;

Η ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ για την διαβούλευση στο δήμο Νεάπολης - Συκεών

fontsize

Ανακοίνωση από την "ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ - Ενωτική, Ανατρεπτική Παρέμβαση στον δήμο Νεάπολης – Συκεών"

"Διαβούλευση” ή παρωδία διαλόγου;

Ολοκληρώθηκε την Τρίτη 27 Αυγούστου η διαδικασία των διαβουλεύσεων «διαλόγου και συμμετοχικότητας πολιτών και φορέων του Δήμου», όπως η δημοτική αρχή με στόμφο διατυμπανίζει.

Τέσσερις τοπικές διαβουλεύσεις-φαρσοκωμωδία για τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα 2020, στις οποίες «μέγα πλήθος πολιτών» - αριθμός μετρημένος στα δάχτυλα του ενός χεριού- στην καλύτερη των περιπτώσεων έθετε ερωτήσεις ή κατέθετε αιτήματα, αφού πρώτα υπέμενε το βασανιστήριο του αυτοκρατορικού διαγγέλματος για το «πρωτοποριακό έργο» του δήμου και τις εισηγήσεις των αντιδημάρχων, οι οποίοι στο ίδιο μοτίβο βομβάρδιζαν τους ελάχιστους πολίτες με αριθμούς και τεχνικά έργα , το ποσοστό υλοποίησης και την « επανάληψη»- των οποίων κανείς δεν μπορεί να ελέγξει.

Το ίδιο ακριβώς σκηνικό και στην Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης φορέων του δήμου. Φτιαχτές απαρτίες με τηλεφωνικές πιέσεις, πανηγυρικοί του δημάρχου και των αντιδημάρχων, εκπρόσωποι φορέων σε ρόλο χειροκροτητή της δημοτικής αρχής. Η πλήρης απαξίωση της συμμετοχής και της διαβούλευσης ως έννοιας.

Είναι σαφές ότι με προσχηματικό τρόπο η διοίκηση του δήμου χρησιμοποιεί τις διαβουλεύσεις στις τοπικές ενότητες ως μέσο διαφήμισης και προπαγάνδισης του υπαρκτού ή ανύπαρκτου έργου της. Και με τρόπο ολίγον ταχυδακτυλουργικό επιδεικνύει την Γη της Επαγγελίας,της οποίας έχουμε την τύχη να είμαστε δημότισσες και δημότες! 


Κάθε αντίθετη γνώμη και κάθε πρόταση για πραγματική διαβούλευση στη διάρκεια του έτους, για ενεργοποίηση των τοπικών συμβουλίων, για κινητοποίηση των πολιτών μέσα από ανοιχτές συνελεύσεις στην βάση διεκδίκησης αιτημάτων ή ακούγεται στα αυτιά της διοίκησης ως ξένη γλώσσα ή αντιμετωπίζεται ως «στείρα κριτική ». Εδώ ισχύει μόνο το «χειροκροτήστε ή σιωπήστε». 

Και στα εξίσου-ίσως και περισσότερο- σημαντικά.

Πώς μπορεί να λειτουργήσει μια διαδικασία διαβούλευσης σε ένα ασφυκτικά ελεγχόμενο-μνημονιακών υποχρεώσεων-Καλλικρατικό πλαίσιο ;

Ποιά η δυνατότητα πολιτών και φορέων να διατυπώσουν άποψη για έναν προϋπολογισμό που πρέπει να ακολουθεί οδηγίες ΚΥΑ( Κοινή Υπουργική Απόφαση) και που επιστρέφεται σε περίπτωση οποιασδήποτε παρέκκλισης;

Ποιο τεχνικό πρόγραμμα μπορεί να τεθεί σε διαβούλευση, όταν ο πέλεκυς του Οικονομικού Παρατηρητηρίου είναι το μάτι του «Μεγάλου Αδελφού» που τα πάνθ’ ορά ( και όχι μόνο).

Ας γίνει, λοιπόν, απολύτως ξεκάθαρο.

Προϋπολογισμός που επιβάλλει δημοτικά τέλη, δημοτικό φόρο και ετοιμάζεται να υποδεχθεί μετά χαράς και την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ( αντί της κατάργησής του), προϋπολογισμός που προβλέπει τροφεία (και μάλιστα α και β κατηγορίας δημοτών και ετεροδημοτών),προϋπολογισμός που παρουσιάζει αποθεματικό της τάξης των 20 εκατομμυρίων, την ώρα που ψάχνει «χρηματοδοτικά εργαλεία» για ένταξη έργων, προϋπολογισμός που προβλέπει την παραχώρηση σε ιδιώτες της εγκαταλελειμμένης δημοτικής κατασκήνωσης στην Ποτίδαια, είναι προϋπολογισμός που δεν υπηρετεί τις ανάγκες των πολλών.

Συμπερασματικά. Η διαδικασία της διαβούλευσης δεν μπορεί να περιφέρεται από μόνη της ως σημαία διαλόγου και συμμετοχικότητας. Η διαβούλευση έχει ξεκάθαρο πολιτικό πρόσημο, αφού στις παρούσες συνθήκες συνδέεται με την επιβεβαίωση συγκεκριμένων πολιτικών που ακούν στο όνομα του Οικονομικού Παρατηρητηρίου ,της συνεχιζόμενης Εποπτείας από τους ευρωπαίους «εταίρους», των 8μηνων συμβάσεων εργασίας, της καύσης των απορριμμάτων, της επιχειρηματικής λογικής και της ιδιωτικοποίησης δημόσιων υπηρεσιών και αγαθών.

Για να πάψει να αποτελεί η διαβούλευση παρωδία διαλόγου και να αποκτήσει ουσιαστικό περιεχόμενο επιβάλλεται η ανατροπή του πολιτικού πλαισίου που την έχει μετατρέψει σε κακοστημένη θεατρική παράσταση.

Ως ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ δεν θα μείνουμε στο ίδιο έργο θεατές. Με την παρουσία μας μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο θα αγωνιστούμε για την ανατροπή αυτού του πολιτικού πλαισίου της «κυβερνησιμότητας». Θα διεκδικήσουμε την πραγματική αυτο-διοίκηση στηρίζοντας συνελεύσεις συμπολιτισσών και συμπολιτών μας σε γειτονιές και τοπικές κοινότητες. Συνελεύσεις που χτίζουν το συλλογικό «εμείς» και όχι το δημαρχοκεντρικό «εγώ».

fb :Η Πόλη Αλλιώς Ανατρεπτική Δημοτική Κίνηση στον Δ. Νεάπολης - Συκεών
https://ipolialliws.home.blog

Σχετικά άρθρα:


Στην ίδια κατηγορία..
Θεσσαλονικείς γονείς  θα κάνουν τον γύρο του κόσμου σε επτά χρόνια!Θεσσαλονικείς γονείς θα κάνουν τον γύρο του κόσμου σε επτά χρόνια!

Μαζί με την επτάχρονη κόρη τους


Πρόγραμμα Μαζικού Αθλητισμού Δήμου ΚαλαμαριάςΠρόγραμμα Μαζικού Αθλητισμού Δήμου Καλαμαριάς

Εγγραφές από την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου


Δωρεάν εξετάσεις σπιρομέτρησης στην ΚαλαμαριάΔωρεάν εξετάσεις σπιρομέτρησης στην Καλαμαριά

Στις εγκαταστάσεις του ΚΑΠΗ Κηφησιάς


Υποψήφιος για το «Διεθνές Βραβείο Ειρήνης για Παιδιά 2019»  ένας 17χρονος από τη ΘεσσαλονίκηΥποψήφιος για το «Διεθνές Βραβείο Ειρήνης για Παιδιά 2019» ένας 17χρονος από τη Θεσσαλονίκη

Ο Κωνσταντίνος Παπαχρήστου


Εργαστήρια STEM - Μέρα γνωριμίας και ενημέρωσης (open day) στο ΝΟΗΣΙΣΕργαστήρια STEM - Μέρα γνωριμίας και ενημέρωσης (open day) στο ΝΟΗΣΙΣ

Στις 20 Σεπτεμβρίου, από τις 16:30 μέχρι τις 21:30


Αγιασμός στο «νέο» ΚΑΠΗ ΕυαγγελίστριαςΑγιασμός στο «νέο» ΚΑΠΗ Ευαγγελίστριας

Σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες αναπαλαίωσης


Βραδιά-πάρτι για τον αποχαιρετισμό του καλοκαιριού στο Δημοτικό Κολυμβητήριο ΣυκεώνΒραδιά-πάρτι για τον αποχαιρετισμό του καλοκαιριού στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Συκεών

Νυχτερινές βουτιές στην αγκαλιά του δάσους


Εγγραφές στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας ΔενδροποτάμουΕγγραφές στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Δενδροποτάμου

Συνεχίζονται και τον Σεπτέμβριο


Αναπαράσταση του Μηχανισμού των Αντικυθήρων στη ΔΕΘΑναπαράσταση του Μηχανισμού των Αντικυθήρων στη ΔΕΘ

Υπό την αιγίδα του Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας


8η Γιορτή Οικολογίας και Χειροτεχνίας8η Γιορτή Οικολογίας και Χειροτεχνίας

Από 20 έως 22 Σεπτεμβρίου στο πάρκο της Ν. Ελβετίας (Χαριλάου)goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ
Νεότερα σχολιασμένα:
Ενας