Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
Θεατρική παράσταση
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
12-9-2019

Σε ηλικία 92 ετών απεβίωσε η Σοφία Γιαρένη

Συλλυπητήριο μήνυμα από τον Σίμο Δανιηλίδη και ομόφωνο ψήφισμα από το Δημοτικό Συμβούλιο

Σε ηλικία 92 ετών απεβίωσε η Σοφία Γιαρένη
fontsize

Μια γυναικεία μορφή που ταυτίστηκε με τους αγώνες για τη δημοκρατία και την ελευθερία της χώρας, και διακρίθηκε για την ενεργή συμμετοχή της στα κοινά του τόπου μας, έφυγε από κοντά μας για το μακρινό ταξίδι.

Πρόκειται για τη Σοφία Γιαρένη, μια συμβολική μορφή των Συκεών, και πολύ γνωστή για τους αγώνες της, η οποία απεβίωσε σε ηλικία 92 ετών. Η εξόδιος ακολουθία εψάλη το περασμένο Σάββατο στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Ροδοχωρίου Συκεών, ενώ η ταφή έγινε στο Κοιμητήριο Αναστάσεως του Κυρίου.

«Η αείμνηστη ήταν από τις πιο αναγνωρίσιμες μορφές του πρώην δήμου Συκεών, που σε πολύ δύσκολες ιστορικές περιόδους της χώρας μας διακρίθηκε για τους αγώνες της για τη δημοκρατία και την ελευθερία, πληρώνοντας επί χρόνια βαρύ τίμημα με διώξεις και φυλακίσεις, χωρίς ποτέ να απαρνηθεί τις αρχές και τις αξίες που πίστευε και υπηρετούσε. 

Υπήρξε μια ιστορική μορφή και μια εξαιρετική φυσιογνωμία για τα πολιτικά πράγματα της Θεσσαλονίκης, η οποία με τη στάση ζωής της επηρέασε και ενέπνευσε τις νεώτερες γενιές», ανέφερε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης κατά την ανακοίνωση του δυσάρεστου γεγονότος. Αυτή έγινε στην πρώτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου την περασμένη Κυριακή, κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν οι Δημαιρεσίες για την εκλογή του προεδρείου και των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.

Με ομόφωνη απόφαση-ψήφισμα του Σώματος, που έκανε δεκτή την πρόταση του δημάρχου, ο Σίμος Δανιηλίδης εξέφρασε «εκ μέρους όλων των δημοτικών συμβούλων τα ειλικρινή συλλυπητήρια στα παιδιά της εκλιπούσας Σοφίας, Γιώργο και Χρήστο Γιαρένη».
Η Σοφία Κελεσίδου-Γιαρένη γεννήθηκε το 1927 στο Σουχούλι Γεωργίας και το 1939 έρχεται στην Ελλάδα και εγκαθίσταται στην Κατερίνη. Το 1946 συλλαμβάνεται, καταδικάζεται για συμμετοχή σε παράνομη οργάνωση και οδηγείται στις φυλακές Αβέρωφ (Αθήνα), στην Ιταλική Σχολή Πατρών και στις φυλακές Κάστορος (Πειραιάς). Το 1950, με τα μέτρα του Νικολάου Πλαστήρα, τής δίνεται η δυνατότητα να αναθεωρηθεί η αρχική απόφαση. Στο δικαστήριο, όμως, δεν αρνείται τις αρχές και τις αξίες της και επιστρέφει στη φυλακή. Αποφυλακίζεται τελικά μετά από δέκα χρόνια εγκλεισμού, που -όπως έλεγε και η ίδια- «ήταν τα καλύτερα της ζωής της».

Το 1959 παντρεύεται τον Ευτύχη Γιαρένη, εγκαθίσταται στις Συκιές και αποκτούν δυο παιδιά, τον Γιώργο και τον Χρήστο. Είχε, επίσης, πέντε εγγόνια και δυο δισέγγονα, ενώ ασχολήθηκε με το εμπόριο. Η Σοφία Γιαρένη «έφυγε» από κοντά μας έχοντας δίπλα της τα παιδιά της, τα εγγόνια της και τα δισέγγονα της.Στην ίδια κατηγορία..
Βραδιά «Beaujolais nouveau 2019»Βραδιά «Beaujolais nouveau 2019»

Στο Γαλλικό Ινστιτούτο


Τουρνουά αγάπης στον δήμο Νεάπολης-ΣυκεώνΤουρνουά αγάπης στον δήμο Νεάπολης-Συκεών

Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τα ΧριστούγενναΕκδήλωση στη μνήμη του Μίμη Δ. ΛυπουρλήΕκδήλωση στη μνήμη του Μίμη Δ. Λυπουρλή

Στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.11o «Στηρίζουμε... Παίζοντας» στον πολυχώρο ΦΙΞ in art11o «Στηρίζουμε... Παίζοντας» στον πολυχώρο ΦΙΞ in art

Σκοπός της εκδήλωσης είναι η συλλογή τροφίμων για άπορες οικογένειεςΚοντά στα παιδιά του παιδικού χωριού SOS το ΚΑΠΗ ΘέρμηςΚοντά στα παιδιά του παιδικού χωριού SOS το ΚΑΠΗ Θέρμης

Κίνηση αγάπης, στοργής και ανθρωπιάςΠοντιακό τραπέζωμα από σχολείο στην ΚαλαμαριάΠοντιακό τραπέζωμα από σχολείο στην Καλαμαριά

Οι κυρίες να συνδράμουν με εδέσματα..goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ