Top
follow
facebooktwiter
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΑΤΖΕΝΤΑ
/Κοινωνικά/
12-9-2019

Σε ηλικία 92 ετών απεβίωσε η Σοφία Γιαρένη

Συλλυπητήριο μήνυμα από τον Σίμο Δανιηλίδη και ομόφωνο ψήφισμα από το Δημοτικό Συμβούλιο

Σε ηλικία 92 ετών απεβίωσε η Σοφία Γιαρένη
fontsize

Μια γυναικεία μορφή που ταυτίστηκε με τους αγώνες για τη δημοκρατία και την ελευθερία της χώρας, και διακρίθηκε για την ενεργή συμμετοχή της στα κοινά του τόπου μας, έφυγε από κοντά μας για το μακρινό ταξίδι.

Πρόκειται για τη Σοφία Γιαρένη, μια συμβολική μορφή των Συκεών, και πολύ γνωστή για τους αγώνες της, η οποία απεβίωσε σε ηλικία 92 ετών. Η εξόδιος ακολουθία εψάλη το περασμένο Σάββατο στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Ροδοχωρίου Συκεών, ενώ η ταφή έγινε στο Κοιμητήριο Αναστάσεως του Κυρίου.

«Η αείμνηστη ήταν από τις πιο αναγνωρίσιμες μορφές του πρώην δήμου Συκεών, που σε πολύ δύσκολες ιστορικές περιόδους της χώρας μας διακρίθηκε για τους αγώνες της για τη δημοκρατία και την ελευθερία, πληρώνοντας επί χρόνια βαρύ τίμημα με διώξεις και φυλακίσεις, χωρίς ποτέ να απαρνηθεί τις αρχές και τις αξίες που πίστευε και υπηρετούσε. 

Υπήρξε μια ιστορική μορφή και μια εξαιρετική φυσιογνωμία για τα πολιτικά πράγματα της Θεσσαλονίκης, η οποία με τη στάση ζωής της επηρέασε και ενέπνευσε τις νεώτερες γενιές», ανέφερε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης κατά την ανακοίνωση του δυσάρεστου γεγονότος. Αυτή έγινε στην πρώτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου την περασμένη Κυριακή, κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν οι Δημαιρεσίες για την εκλογή του προεδρείου και των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.

Με ομόφωνη απόφαση-ψήφισμα του Σώματος, που έκανε δεκτή την πρόταση του δημάρχου, ο Σίμος Δανιηλίδης εξέφρασε «εκ μέρους όλων των δημοτικών συμβούλων τα ειλικρινή συλλυπητήρια στα παιδιά της εκλιπούσας Σοφίας, Γιώργο και Χρήστο Γιαρένη».
Η Σοφία Κελεσίδου-Γιαρένη γεννήθηκε το 1927 στο Σουχούλι Γεωργίας και το 1939 έρχεται στην Ελλάδα και εγκαθίσταται στην Κατερίνη. Το 1946 συλλαμβάνεται, καταδικάζεται για συμμετοχή σε παράνομη οργάνωση και οδηγείται στις φυλακές Αβέρωφ (Αθήνα), στην Ιταλική Σχολή Πατρών και στις φυλακές Κάστορος (Πειραιάς). Το 1950, με τα μέτρα του Νικολάου Πλαστήρα, τής δίνεται η δυνατότητα να αναθεωρηθεί η αρχική απόφαση. Στο δικαστήριο, όμως, δεν αρνείται τις αρχές και τις αξίες της και επιστρέφει στη φυλακή. Αποφυλακίζεται τελικά μετά από δέκα χρόνια εγκλεισμού, που -όπως έλεγε και η ίδια- «ήταν τα καλύτερα της ζωής της».

Το 1959 παντρεύεται τον Ευτύχη Γιαρένη, εγκαθίσταται στις Συκιές και αποκτούν δυο παιδιά, τον Γιώργο και τον Χρήστο. Είχε, επίσης, πέντε εγγόνια και δυο δισέγγονα, ενώ ασχολήθηκε με το εμπόριο. Η Σοφία Γιαρένη «έφυγε» από κοντά μας έχοντας δίπλα της τα παιδιά της, τα εγγόνια της και τα δισέγγονα της.Στην ίδια κατηγορία..
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας στα … ΔΥΤΙΚΑΕυρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας στα … ΔΥΤΙΚΑ

3 Δήμοι, 3 ποδηλατοβόλτες, 1 μεγάλη γιορτή το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου


Χαριστικό παζάρι βιβλίου στην ΚαλαμαριάΧαριστικό παζάρι βιβλίου στην Καλαμαριά

Στη Δανιηλίδειο Βιβλιοθήκη


Δωρεάν σεμινάρια προετοιμασίας μητρότηταςΔωρεάν σεμινάρια προετοιμασίας μητρότητας

Από το δήμο Θεσσαλονίκης


Επιμορφωτικό πρόγραμμα κυκλοφοριακής διαπαιδαγώγησης στο Δήμο ΚαλαμαριάςΕπιμορφωτικό πρόγραμμα κυκλοφοριακής διαπαιδαγώγησης στο Δήμο Καλαμαριάς

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου


Παιδί και Διατροφή: Ημερίδα στο Δήμο Ευόσμου - ΚορδελιούΠαιδί και Διατροφή: Ημερίδα στο Δήμο Ευόσμου - Κορδελιού

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου


Πρόσκληση γονέων από το Κέντρο Πρόληψης «Δίκτυο Άλφα»Πρόσκληση γονέων από το Κέντρο Πρόληψης «Δίκτυο Άλφα»

Απευθύνεται σε γονείς παιδιών σχολικής και εφηβικής ηλικίας


37ο συνέδριο Κλινικής Υπερθερμίας και Ενημέρωση του κοινού37ο συνέδριο Κλινικής Υπερθερμίας και Ενημέρωση του κοινού

Στο Πανόραμα από 19 έως 21 Σεπτεμβρίου


Συλλογή σχολικών ειδών για τα παιδιά ευπαθών οικογενειώνΣυλλογή σχολικών ειδών για τα παιδιά ευπαθών οικογενειών

Στην πλατεία Αριστοτέλους


Ο Παύλος ζει για να μας θυμίζει την ανάγκη για ένα πλατύ και μαζικό αντιφασιστικό κίνημαΟ Παύλος ζει για να μας θυμίζει την ανάγκη για ένα πλατύ και μαζικό αντιφασιστικό κίνημα

Ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ


«Τα ΒορΟινά» τον Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη«Τα ΒορΟινά» τον Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη

Στην Προβλήτα 1 στο ΛιμάνιgoTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ
Νεότερα σχολιασμένα:
Αυξήσεις